Recept Bezovo citronový "nahý" dortík

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bezovo citronový

Úvod

Inspirace? Svatební dort Harryho a Meghan.
Náhodou jsem slyšela cukrářku, že prý základní chutě - bez a citron…nádherná představa.

Marcipán a jiné potahové hmoty nemám ráda, takže „naked cake“ byla jasná volba, no a máslové krémy taky nemusím…

Domácí šťáva z bezinkových květů je samozřejmě základní předpoklad.

( Můžete samozřejmě použít svůj oblíbený piškotový korpus, je u těch supernadýchaných opatrně - musí vydržet navlhčení šťávou a sestavení tří pater dortíku. Já jsem použila recept Florentýny na „naked cake“ - Kuchařka pro dceru, kdo nezná, Flo - děkuji.)

Postup

Rozehřejeme pec na 180 st.
Použila jsem dortovou formu 16 cm průměr, dno vyložila pečícím papírem a celou vystříkala olejem ve spreji, olejem i muffinový plech ( viz foto).
Oddělíme žloutky od bílků, bílky se špetkou soli svěříme robotu se šlehací metlou a necháme pracovat. Mezitím si odvážíme krupicový cukr ( s moučkovým piškotové těsto rádo zřídne) a do již tuhého sněhu postupně přidáváme za stálého šlehání na cca prostřední rychlost. Necháme techniku pracovat a odvážíme si a prosejeme mouku a škrob. Až je sníh opravdu tuhý - špičky ze sněhu nepadají v míse dolů - snížíme rychlost na minimum a pomalu přidáme žloutky jeden po druhém, pak po troškách mouku se škrobem. Je dobře vidět, jak hmota je vždycky po chvilce jednolitá…
Hotové těsto vložíme do cca 2/3 dortové formy + zbytek vyjde na 6 muffinů.
Hned vložíme do trouby.
15 minut do trouby nenahlížíme !!! po patnácti minutách zkusíme muffiny špejlí, měly by být hotové, rychle troubu zavřeme a počkáme dalších 15 minut. Pak zkusíme korpus, měl by být taky akorát.
Muffiny i korpus cca po pěti minutách po vyndání z trouby přeložíme na mřížku a necháme dvě hodinky odpočívat.

Prokrojíme muffiny napůl a dortík dvakrát - ten otočíme vzhůru nohama protože chceme hladký vršek dortíku , nejlépe mašlovačkou hojně svlažíme bezovou šťávou ( nerozmáčet!), složíme zpět a necháme chvíli být.

Do mísy vyklopíme Philadelphii, smetanu, Smetafix, citronovou kúru, robot nám vyšlehá do hladka, přidáme zbytek cca 3 PL šťávy a ještě chvíli šleháme.

Dortík i muffiny naplníme krémem, nešetříme, obmázneme okolo - „nahatý“ dortík, moc se s tím nemusíme mazat…
Dáme na hodinku do lednice a pak dozdobíme - můžeme použít jahody, maliny, borůvky, ale chtěla jsem dodržet tu bezovo-citronovou chuť, takže jen jedlé kvítí…


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.05.18 vloženo
  • 869x zobrazeno

Čas přípravy

  • několik hodin

Ingredience

  • korpus:
  • 3 vejce velikosti L
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • krém:
  • 3x 125 g Philadelphie
  • 190 g zakysané smetany
  • 1x Smetafix ( dr Oetker)
  • 3 PL strouhané citronové kúry
  • cca 1 dcl bezové šťávy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 02.06.18 11:43

Tentokrát znovu " na zakázku". Tentokrát klasická dortová forma. Vše stejné, do části krému na promazání trochu malin, navrch maliny, plátky mandlí a citronové želé.....
Ten korpus je opravdu výborný

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Eja 26.05.18 14:57

Ještě foto z boku…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Bezovo citronový "nahý" dortík

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3826 příspěvků 27.05.18 05:33

@hippolyta na dortíku jsou kvítky šípkové růže, ta jedna pivoňka je tam jen „pro oko“

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 26.05.18 22:35

@Eja - díky za odkaz :kytka:

 
hippolyta
394 příspěvků 26.05.18 22:27

Hezké, krásné! Ty květiny jsou pivoňky?

 
Eja
3826 příspěvků 26.05.18 18:27

@Zuzka1973 Zuzko, ten korpus je fakt dokonalý, i „natur“ bez promazání a zdobení…chce to jen stát u robotka a vše přidávat POMALU, ale to ti říkat nemusím… :mavam:

 
Eja
3826 příspěvků 26.05.18 18:14

@Zuzka1973 ¨zde https://www.kucharkaprodceru.cz/je tam všechno, nejsem začátečník, ale tady se inspiruji dost často

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 26.05.18 17:18

To vypadá hodně moc dobře :palec: - svěže působí i na dálku, hned ukládám, protože tenhle typ dortíků je super nejen na teplejší dny, osobně mohu klidně celoročně :)
Povedl se ti a díky za tip na těsto - kuchařku od Flo jsem měla: CHCEŠ-LI O NĚCO PŘIJÍT, PŮJČ TO… Takže vlastně i dík za nakopnutí, že by bylo načase pořídit si novou :)

 
Eja
3826 příspěvků 26.05.18 15:18
Casino

Už slyším " to bude asi překlep", to přidávání žloutků do sněhu :mrgreen:
Ctěné Casino, nejni to překlep a na vlhčení šťávou a sestavení tří pater je korpus dokonalý ( eee… je skvělý i jen tak, dva muffiny jsem s odpuštěním sežrala nepromazané).
Chce to fakt do puntíku dodržet postup… proto ho taky píšu tak podrobně…no a jdu ještě doplnit zdroj, málem bych zapomněla…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz