Recept Bezovo citronový "nahý" dortík

Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bezovo citronový

Úvod

Inspirace? Svatební dort Harryho a Meghan.
Náhodou jsem slyšela cukrářku, že prý základní chutě - bez a citron…nádherná představa.

Marcipán a jiné potahové hmoty nemám ráda, takže „naked cake“ byla jasná volba, no a máslové krémy taky nemusím…

Domácí šťáva z bezinkových květů je samozřejmě základní předpoklad.

( Můžete samozřejmě použít svůj oblíbený piškotový korpus, je u těch supernadýchaných opatrně - musí vydržet navlhčení šťávou a sestavení tří pater dortíku. Já jsem použila recept Florentýny na „naked cake“ - Kuchařka pro dceru, kdo nezná, Flo - děkuji.)

Postup

Rozehřejeme pec na 180 st. Použila jsem dortovou formu 16 cm průměr, dno vyložila pečícím papírem a celou vystříkala olejem ve spreji, olejem i muffinový plech ( viz foto). Oddělíme žloutky od bílků, bílky se špetkou soli svěříme robotu se šlehací metlou a necháme pracovat. Mezitím si odvážíme krupicový cukr ( s moučkovým piškotové těsto rádo zřídne) a do již tuhého sněhu postupně přidáváme za stálého šlehání na cca prostřední rychlost. Necháme techniku pracovat a odvážíme si a prosejeme mouku a škrob. Až je sníh opravdu tuhý - špičky ze sněhu nepadají v míse dolů - snížíme rychlost na minimum a pomalu přidáme žloutky jeden po druhém, pak po troškách mouku se škrobem. Je dobře vidět, jak hmota je vždycky po chvilce jednolitá... Hotové těsto vložíme do cca 2/3 dortové formy + zbytek vyjde na 6 muffinů. Hned vložíme do trouby. 15 minut do trouby nenahlížíme !!! po patnácti minutách zkusíme muffiny špejlí, měly by být hotové, rychle troubu zavřeme a počkáme dalších 15 minut. Pak zkusíme korpus, měl by být taky akorát. Muffiny i korpus cca po pěti minutách po vyndání z trouby přeložíme na mřížku a necháme dvě hodinky odpočívat. Prokrojíme muffiny napůl a dortík dvakrát - ten otočíme vzhůru nohama protože chceme hladký vršek dortíku , nejlépe mašlovačkou hojně svlažíme bezovou šťávou ( nerozmáčet!), složíme zpět a necháme chvíli být. Do mísy vyklopíme Philadelphii, smetanu, Smetafix, citronovou kúru, robot nám vyšlehá do hladka, přidáme zbytek cca 3 PL šťávy a ještě chvíli šleháme. Dortík i muffiny naplníme krémem, nešetříme, obmázneme okolo - "nahatý" dortík, moc se s tím nemusíme mazat... Dáme na hodinku do lednice a pak dozdobíme - můžeme použít jahody, maliny, borůvky, ale chtěla jsem dodržet tu bezovo-citronovou chuť, takže jen jedlé kvítí...

Nahlásit recept

  • 26.05.18 vloženo
  • 1768x zobrazeno

Čas přípravy

  • několik hodin

Ingredience

  • korpus:
  • 3 vejce velikosti L
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g kukuřičného škrobu
  • krém:
  • 3x 125 g Philadelphie
  • 190 g zakysané smetany
  • 1x Smetafix ( dr Oetker)
  • 3 PL strouhané citronové kúry
  • cca 1 dcl bezové šťávy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 2.6.18 11:43

Tentokrát znovu " na zakázku". Tentokrát klasická dortová forma. Vše stejné, do části krému na promazání trochu malin, navrch maliny, plátky mandlí a citronové želé.....
Ten korpus je opravdu výborný

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Eja 26.5.18 14:57

Ještě foto z boku…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Bezovo citronový "nahý" dortík

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bezovo citronový "nahý" dortík

Eja
3874 příspěvků 27.5.18 05:33

@hippolyta na dortíku jsou kvítky šípkové růže, ta jedna pivoňka je tam jen „pro oko“

Zuzka1973
2364 příspěvků 26.5.18 22:35

@Eja - díky za odkaz :kytka:

hippolyta
395 příspěvků 26.5.18 22:27

Hezké, krásné! Ty květiny jsou pivoňky?

Eja
3874 příspěvků 26.5.18 18:27

@Zuzka1973 Zuzko, ten korpus je fakt dokonalý, i „natur“ bez promazání a zdobení…chce to jen stát u robotka a vše přidávat POMALU, ale to ti říkat nemusím… :mavam:

Eja
3874 příspěvků 26.5.18 18:14

@Zuzka1973 ¨zde https://www.kucharkaprodceru.cz/je tam všechno, nejsem začátečník, ale tady se inspiruji dost často

Zuzka1973
2364 příspěvků 26.5.18 17:18

To vypadá hodně moc dobře :palec: - svěže působí i na dálku, hned ukládám, protože tenhle typ dortíků je super nejen na teplejší dny, osobně mohu klidně celoročně :)
Povedl se ti a díky za tip na těsto - kuchařku od Flo jsem měla: CHCEŠ-LI O NĚCO PŘIJÍT, PŮJČ TO… Takže vlastně i dík za nakopnutí, že by bylo načase pořídit si novou :)

Eja
3874 příspěvků 26.5.18 15:18
Casino

Už slyším " to bude asi překlep", to přidávání žloutků do sněhu :mrgreen:
Ctěné Casino, nejni to překlep a na vlhčení šťávou a sestavení tří pater je korpus dokonalý ( eee… je skvělý i jen tak, dva muffiny jsem s odpuštěním sežrala nepromazané).
Chce to fakt do puntíku dodržet postup… proto ho taky píšu tak podrobně…no a jdu ještě doplnit zdroj, málem bych zapomněla…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz