Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
2905 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Velmi snadné, rychlé, bez vážení a použitelné jako náhrada klasického knedlíku. Vhodný i pro bezlepkovou dietu.
Dáme vařit vodu. (stačí málo, knedlíky nezvětší objem) Vařené brambory nastrouháme na jemném struhadle do misky, zasypeme škrobem a promícháme vidličkou. Vznikne sypká směs, kterou ručně zpracujeme do kompaktní hmoty. Těsto se "tváří" křehce, ale drží. Vymodelujeme kuličky trochu menší než tenisový míček a hned zavařujeme do osolené vody. Vaříme dvě až tři minuty, vypneme, necháme dojít. Pobyt v horké lázni jim neublíží. naopak, po uvaření vypadají lépe. Z vychladlých můžeme připravit vložku do polévky, nakrájet na plátky, z plátků vykrájet různé tvary. Postup zdokumentovaný na - http://ano1.mujblog.centrum.cz/clanky/-Knedliky-bez-mouky-vajec-63319.aspx
Recept je z kategorií: Přílohy
Omáčky, vejce na cibulce, pečínky aj.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
2.10.16 15:38
Velmi zajímavé využití zbylých vařených brambor - naplněno plátky točeného salámu a k tomu cuketové zelí…
Líbí se mi14.3.12 17:23
V případě přesypání škrobem přistrouhám co je po ruce.
Za pět, když jinak nelze
14.3.12 05:30
Stejný postup, poměry nejsou moc důležité. Řadím k odlehčujícím pokrmům.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Knedlíky bez mouky a vajec
Drobku, až budou vařené brambory, jednu, dvě uzmi, vyzkoušej menší množství. Vařit můžeš třeba v polévce, vývaru, tento knedlík „nešpiní“
určitě jim dám šanci, chci říct spáchám je.
Drobku, tyto se netřepou, záleží na propacování. Možná mají tam někde původ, babička jim říkala „hedvábné“. Když budou suché brambory, netřeba moc škronu, ale mákneš si. Přidám foto kde je vidět jak na ně. Sypkou hmotu rukama umordovat
Jeětě lze přistrohat celer, taky
dobré. 
bramborové knedle miluju, víc než houskové.


Ale mám dotaz. Nějak mi to připadá jako bavorské bramborové, co když je v hospodě přinesou třesou se na talíři snad hrůzou že je sním. Nesním, je v nich tolik škrobu…
2905, prosím řekni mi že tyhle jsou jiné.
Jandule těžko odhadnout množství škrobu předem, brambory nemívají stejnou vlhkost, dokud berou, dosypáváme. Velmi hrubý odhad -na 1 kg brambor 1 balení 250gr škrobu, jedno jakého. Doporučuji nejdříve prosypat, zpracovat, až pak dosypávat jak je třeba.Málo škrobu - těsto lepí, hodně - nelze vytvořit kompaktní těsto. Tuhost lze připodobnit k lineckému těstu /právě zpracovanému/.
Prosím, kolik škrobu na 1 kg brambor?
757 příspěvků 8.4.10 01:53
Svatu tej záhoráčtiny viacej, to je kouzelný nářečí.:D:D:D
757 příspěvků 8.4.10 01:48
Aničko,prostě se mi zdály na tý fotce bledý. Nic víc.
To víš mám rád takovou žlutavou barvičku, k tomu zeleňoučkej špenátek a hněďoučký hovězí na česneku. hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
2904 příspěvků 7.4.10 16:13
ďakujem za odpoveď, knedlíky sú zaujímavé! Vítaná alternatíva.
Zaujímalo by ma, či Svato má ružové knedlíky…alebo Karmínek…
1436 příspěvků 7.4.10 09:59
Na trhu na Miletičke v Bratislave. To máš tak trochu od ruky, len ak by Ti ich mal kto dopraviť.
Karmínek - nezlobím se:) opravdu nevařím déle, brambory jsou vařené a škrob více času nepotřebuje, když připočítám pár minut „dotažení“, bohatě stačí
Anička, Eja - ve vodě než nachystám
ostatní, cca 5 min. Stalo se, že zbylé byly ve vodě zapomenuty, žádné
rozmáčení se nekonalo. Radím vyzkoušet z jedné brambory pro začátek.
Klasické houskové ani bramborové knedlíky nenahradí, pro zdravé jen
rychlovka, pro dietáře vítané k omáčkám.
Svato - kde koupím růžáky, poraď
1436 příspěvků 7.4.10 05:43
asnád má bíué krumple, ná šak nech si kúpí rúžáky - értet? (keď už som kafrala do tých nárečí)
Vopred sa (čoby blbý Bratislavčan) ospravedlňujem Záhorákom aj okoliu Šale
2904 příspěvků 7.4.10 04:59
aký dlhý pobyt vo vode po uvarení…je rozdiel či 5 minút alebo 25 minút…
A prečo blede?
757 příspěvků 7.4.10 04:00
Nechci napadat, chrań bůh nebo ufon. (:D)
Koukal jsem na ty knedlíky na jeho(jejím) blogu.
Vypadá to dost bledě. Tím myslím vizuálně.Ale zároveň to je zajímavá bezlepková varianta.
Přidávám se k Aničce - jednodušší brknedlík už si asi nelze představit, taky bych ho zkusila, i když - na knedle od máti z Bystřan žádný jiný knedl nemá.
2904 příspěvků 6.4.10 19:30
Mňa by zaujímalo, ako dlho ich treba nechať po 2-3 min. varu ešte vo vode…by som vyskúšala, takéto knedlíky nemám v repertoári…
Ale lydia tu má niečo podobné:http://www.labuznik.com/recipe.php?…
a s priaznivými odozvami…
757 příspěvků 6.4.10 16:58
Nezlob se na mě ale dvě - tři minuty se mi zdají trošku málo.