Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
2 litry bezinek dáme vařit do 4 litrů vody. Do varu se přidá cukr, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 3 hřebíčky a vaříme dalších 10 minut. Pak dáme roztok zchladnout a do vlažného přidáme 5 dkg kvasnic, všechno dobře promícháme a necháme stát 24 hodin. Další den znovu dobře promícháme a necháme kvasit dalších 24 hodin. Pak všechno zcedíme do 5 litrové lahve, převážeme to celofánem a necháme to v teple do vánoc. Potom to stočíme do menších lahví a víno je hotové. Je velmi chutné.
Recept je z kategorií: Léčivé recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
27.2.16 11:24
Tentokrát varianta z jablek…
Droždí dávám sušené.
Jablečné víno ale trvá podstatně déle, než bezinkové, musí se
několikrát přečerpat a podle kyselosti jablek klidně i dosladit…
Naloženo v době česání jablek - stáčeno do lahví dnes…
Je z něj výborný punč či svařák, hodí se nejen k pití, ale i jako
ingredience do vaření či pečení.
Podle tohoto receptu jde udělat jakékoli víno, od ovocných, až po rýžové
či kůrkové
Jen je potřeba vědět, že každé se tvoří jinak dlouho, ale to už není
problém ohlídat…
Je to bez chemie a nedá se na tom nic pokazit
Jen pozor na zbytečný kontakt se vzduchem, pak tmavne, já při
přečerpávání dávám kolem hadičky vatu…
Ale i když ztmavne, na chuť to vliv nemá, spíš to vadí opticky…
Při stáčení už to neřeším - to už je víno hotové a drží barvu
v pohodě.
6.10.13 17:42
Tak naloženo…
Vypadá to skvěle už nyní, kvasinky pracují jak mají, po zakvašení při
přelití do demižonu to vonělo náramně…
Takže už se těšíme na Vánoce
Známá už přesně toto několikrát dělala a dala nám ochutnat, takže snad
i naše se podaří, jako to její.
Já sice bezinkové víno také dělávám, ale o dost složitěji, tak jsem
poprvé zkusila toto a asi už u tohoto postupu zůstanu, je to nenáročné a
dle ochutnávky od Bobiny i skvělé…
Použila jsem obyčejné sušené droždí…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bezinkové víno
Tradice je tradice


Sice letos byly bezinky díky suchu drobné, ale přesto se víno povedlo a dnes proběhlo „stáčení“ a košt
Opět naloženo - už si bez něj neumíme představit Vánoce…
@alena45 Díky za odkaz - s tím zázvorem to musí být super, vyzkouším

Já mám nejraději tyto jednoduché recepty - nikdy mě nezradily, vždy vše dobře dopadlo a navíc vždy i chuťově vynikají
588 příspěvků 27.2.16 18:41
http://varecha.pravda.sk/…-recept.html
Ja som robila podľa tohto receptu, bolo veľmi chutné a robila som ho tak veľmi jednoducho, že som sa čudovala, že sa podarilo, lebo zo začiatku vyzeralo, že je zlomené. Ty má úplne iné ochucovadlá, musím niekedy vyskúšať aj také.
@simonah My zkusili i udělat si z půl litříku svařák… byl bezkonkurenční
Stačilo přidat jen badyán a skořici, pak kolečko citronu… Víc nebylo třeba, ani jsme nedoslazovali.
35 příspěvků 27.12.13 19:53
Víno se mě také povedlo. Vyráběla jsem poprvé, tak jsem měla trochu obavy, aby z toho nebyl ocet.

Chuťově dobré, ale nad očekávání hodně silné…
Vínečko se povedlo skvěle, nechybělo na vánočním stole
@fibinkaa1 Já v podobných případech pouze přehodím čistou plátěnou utěrku.
Na tohle víno se letos také ještě chystám, je o dost snazší než to, co dělám obvykle…
Snad ptáci zatím nesezobou zbylé bezinky, dozrávají nám postupně. Z jedné várky byla marmeláda, z dalších dvou sirupy a teď bychom rádi ještě to vínečko
1 příspěvek 25.9.13 13:02
Dobrý den, při kvašení ty dva dny mám nechat bez poklice? Až po scezení a nalití do láhve uzavřít? Děkuji
268 příspěvků 13.9.13 18:20
Bezinky zraji prave ted… do Vanoc je to… 3 mesice

Cili neni to 5 mesicu od vlozeni receptu, ale 3 mesice od naskubani zralych plodu..
1 příspěvek 13.9.13 15:20
Dobrý den, chtěla bych jenom vědět, jestli jsem dobře pochopila, že vino má být v teple přibližně 5 měsíců. Díky za odpověď.
5 příspěvků 25.1.09 03:43
tak jsem si podle vašeho receptu uvařila vínko až ho budu o vánocích stáčet a ochutnávat napíšu jak se povedlo
1075 příspěvků 25.8.02 08:38
Moc vas prosim, pokud mate pripominky k mojim receptum, klidne piste, ale vase vzajemne diskuzni a nevhodne clanky si piste do kolonky jine a ne pod muj recept.
Dekuji za pochopeni.
Děkuji Ti, že jsi se zastala Tinami. Její humor je opravdu specifický (inteligentní) a mnohokráte jsem se zasmála jejím vtipným poznámkám, i když byly namířeny proti mně samotné. Nemyslím si (ba jsem přesvědčena), že chce svými poznámkami ubližovat. Byla by škoda ji umlčet! Vždyť i na Labužníku, lze se zasmát, že ano! A když se nám něco nelíbí, tak se můžeme ozvat. A navíc, se vším jenom souhlasit je pokrytectví. Měj se prima, Ireno!
1075 příspěvků 25.1.09 03:43
Kazda z nas jsme jine povahy a jinak citliva. Nekdo chape veci tak a druhy zase jinak. Vsichni bychom si meli uvedomit, ze Labuznik, je perfektni server a neni treba si ho znechucovat a nebo mit strach nejaky recept poslat. Urcite jsme vsichni radi, ze se naucime dalsi a dalsi nove recepty a ziskame nove zkusenosti, kterych je v Labuzniku dost.Taky my , ktere patrime mezi ty starsi se rady neco naucime i od vas mladsich. Nebo jak se rika, ze „Clovek se uci cely zivot“. Preci je jasne, pokud se mne recept nepozdava, kouknu na jiny, vsak vyber tu mame dost velky.Pravdou je, ze nekdy zni pripominka hur, jak je recena. Ale moje pripominka vzdy byla, ze kazdy v zivote ne jednou klopytneme, coz vsichni dobre zname. Proto devcata zapomenme co bylo a mysleme co je a bude. Vsem vam preji prijemny zbytek dne a hura do posilani receptu.
595 příspěvků 25.1.09 03:43
když jsem postupně četla příspěvky, napadlo mě, že Tinami má smysl pro specifický humor. Taky jsem starší/ale asi ne dáma:)/ ale jsem už trochu"vytrénovaná" od synka. Když mi bylo o 30 let méně a maminka mi všechno chtěla léčit bezinkovým octem a ev. bezinkovým likérem, nevyhnula jsem se nejapným poznámkách. Teď přírodní léčivé prostředky uznávám.Jinak: je tadz bezva diskuze, trávím tu hodně času tak si to nezkažme.Přeji všem hodně slunce v duši jako p. Zákopčaník.
286 příspěvků 25.1.09 03:43
nedá mi to, abych nezareagoval. Možná, kdyby sis po sobě ty „vtipné“ poznámky přečetla a vcítila se do toho, komu jsou určeny, asi by Ti vždycky nepřipadaly tak k popukání.
Humor má své místo i v kuchyni, ale dobrý humor by neměl ubližovat.
166 příspěvků 25.1.09 03:43
dobře, omlouvám se všem, kterých jsem se dotkla zmínkou, že ve mně bezinkové víno asociuje vzpomínku na skvělou a vtipnou divadelní hru. Zkusím si vtlouct do hlavy, že vaření je smrtelně vážná záležitost a není patřičné při něm nejapně žertovat. Sice nemohu slíbit, že to dodržím, protože je to někdy silnější než já, ale pokusím se. Ještě jednou se tedy kajícně omlouvám všem uraženým příznivcům bezinkového vína, beru na vědomí, že je to vážná věc a ať mi chcípnou (pardon - odumřou) všechny chuťové buňky, jestli si ješně někdy troufnu vtípky, byť nevinnými, znevažovat hot cuisine.
P.S. Zvláštní omluva pak patří pampelišce - omlovám se, již nikdy ani nepomyslím na to, že bych tě přirovnala ke starší milé dámě. Uvědomuji si, že to nebyla nevinná nadsázka, leč hrubá urážka. Promiń.
1075 příspěvků 5.8.02 14:18
Zuziku, moc dekuji za povzbuzeni. Smutne je, ze stale jsou mezi nami lide, kteri si ani neuvedomuji, ze jejich slova maji v sobe tolik jedu. Ve Tvem komentari jsi vsechno moc hezky napsala, jakoby jsi cetla moje myslenky.. Je videt, ze patris mezi lidi milujici prirodu a sve okoli. Ziji taky ve meste a mam velke moznosti si cokoliv koupit, ale presto vim proc davam prednosti darum nasi prirody. Dosti let jsem se pohybovala mezi tezce nemocnymi lidmi. Setkala jsem se s nekolika znamymi leciteli, od kterych jsem ziskala spoustu rad a receptu o nez se rada podelim. Nechapu, ze lide majici nekdy nevhodne pripominky si neuvedomuji, co o nich jejich slova prozrazuji. Vzdyt nekdy jejich pripominky nemaji s recepty vubec nic spolecneho.
595 příspěvků 25.1.09 03:43
Jsem, rada, zes napsala tak pekny prispevek.Ja bydlim v Praze, ale kdyz jsem cetla recepty na sipkovou marmeladu,tak jsem se rozhodla, ze misto "vyjezdu " na houby, jedu na sipky.
286 příspěvků 25.1.09 03:43
ale my s maminkou zpracováváme vše, co na zahrádce a v přírodě roste. Léčivé účinky těchto domácích výrobků nejsou možná vědecky prokázané, ale snad léčí i ten dobrý pocit, z toho, že jsem dokázala zužitkovat ovoce, bylinky a plody, které nám dává příroda. Ale věřte, že i u nás na „venkově“ máme internet a jsme vděční za každý recept a radu jak si zpříjemnit život a zužitkovat to, co kolem nás roste. Chápu, že ten, kdo si vše musí koupit, tak recepty na výrobu domácich dobrot (vína, marmelády,kompotu…) asi neocení ale snad nežijí všichni návštěvníci Labužníka v Praze nebo jiném velkém městě. A kdo na tyhle „babské rady“ nevěří - vždyť ho nikdo nenutí se jimi řídit, natož aby cokoliv vařil nebo vyráběl. Na Labužníku je takové rozpětí lahůdek, že si snad tu svou rubriku vybere každý.
Přeji Vám všem hezký den a více snášenlivosti vůči jiným pohledům na svět kolem nás.
1075 příspěvků 4.8.02 09:04
Nikdo Te nenuti, aby jsi bezinkove vino delala. Samozrejme, ze muzes napsat k nemu sve pripominky, ale nektere Tvoje poznamky k receptum jsou velmi nejapne.
To mně, prosím Tě nedělej, házet mě do tohoto pytle. Žádné domácí....... nevyrábím (možná škoda, mohla bych mít nějakou zábavu, jak Ty naznačuješ)! Výrobu vína nechávám na vinařích, vesměs francouzkých, výrobu destilátů, také na odbornících. Co se týče léčivých receptů, napsala jsem jeden a ten jsem ihned odstranila po informaci, že na špičku nože rozmarýnu, udělá z receptu recept léčivý. Jediné, v čem jsi se trefila, je ten věk, který mně mimo jiné nevadí a proto si nechávám říkat Bábi.
166 příspěvků 25.1.09 03:43
to zavání již zmíněným panem Kesselringem. Ale pokud jde o podstatu, máš samozřejmě pravdu. Ve chvíli, kdy slyším „bezinkové víno“, vždy si představím dvě milé starší dámy, které tráví své podnájemce. A pak, že léčivý recept.
P.S. Třeba jsem alespoň mohla inspirovat Babi a pampelišku.
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
to zavání Agathou Christie
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Jistý pan Kesselring doporučuje přidat též něco arseniku. Je to nejen chutné, ale i velmi zábavné. Doporučuje se zváště pro starší dámy.
1075 příspěvků 19.7.02 15:03
Ireno, dekuji za upozorneni na moji chybu, kterou jsem opravila. Jsem ale neporadna, ze delam chyby.Ano, cukr tam urcite patri. Prominte.
595 příspěvků 19.3.05 17:17