Recept Bezhlavá rybí polévka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bezhlavá rybí polévka

Úvod

Rychlá, bezpracná. Myslím, že tuto polévku by mohli jíst i ti, kdo příliš neholdují pravověrné vánoční kapří polévce z hlav a rybích vnitřností - v téhle polévce je nenajdou.
Můžeme v ní zužitkovat rybí kostru a odřezky čistého masa, které nám zbudou po odříznutí filetů z koupených půlek kapra.

Postup

Rybí kostru, kus ocasní části kapra, odřezky zbylé po filetování vložíme do studené vody, osolíme a dáme vařit, vaříme asi 15 minut od začátku varu. Během varu odstraňujeme vzniklou pěnu. Očistíme a na jemném struhadle nastrouháme mrkev a petržel, řapíky celeru zbavíme vláken a pokrájíme je na plátky. Nastrouhanou a pokrájenou zeleninu osmahneme na másle, až začne vonět. Poté k zelenině přidáme dětskou krupičku a společně ještě chvíli pražíme. Pak odstavíme a necháme trochu vychladnout. K vychladlé zelenině přidáme kuřecí vývar (nemáme-li, pak 1/2 kostky kuřecího bujónu a trochu vody), přilijeme přes cedník rybí vývar, dobře promícháme a asi 5 minut vaříme. Polévku okořeníme muškátovým květem, špetkou bílého pepře a je-li třeba, dosolíme. Než se zelenina a krupička uvaří, obereme rybí maso, které vložíme do polévky společně s posekanou jarní cibulkou - společně již jen prohřejeme. Do polévky na závěr přidáme jemně posekanou zelenou petrželku. K polévce můžeme podávat na kostky nakrájenou, na másle osmaženou žemli.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů

Nahlásit recept

  • 06.03.14 vloženo
  • 4443x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • kapří kostra, ocas, odřezky (to, co zbude ze 2 půlek kapra)
  • 1 l vody
  • 1/2 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • muškátový květ
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • 1 pol. lžíce másla
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 naťová cibulka
  • 1 - 2 pol. lžíce dětské krupičky
  • petrželka na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 06.03.14 14:44

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Bezhlavá rybí polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3857 příspěvků 09.03.14 13:06

Kuskus/bulgur ev., průsvitné plátky ředkviček, stonků řapíkatého celeru, předem chvíli namočená kustovnice čínská, lehce promíchat, trochu extra oliváče, limetkové šťávy, soli a čerstvě mleté směsi pepřů, trochu rukoly, pár hoblinek parmazánu…navrch třeba minutkově upravené kuřecí prso nakrájené na plátky… :mavam:

daduuja
1145 příspěvků 09.03.14 10:50

A do horkého bramborového pyré vmíchat syrové kousky řapíku s parmazánem a s trochou, ne moc jemně, čerstvě tlučeného, barevného pepře, pro mě nebe v hubě :-)

Příspěvek upraven 10.03.14 v 08:58

casino
4488 příspěvků 09.03.14 10:37
Řapíkový cerel

Čekal jsem, zda to tu nezazní… nakonec to napsala sama autorka: „…z těch kousků pořádný rybí vývar neuděláš…“ :potlesk:
V podstatě se jedná o Falešnou rybí políííffku ;) akorát kořeniny slzím nahrubo.
Chápu, že na jih od Alp vaří z řapíků, protože bulvový tam nemají (neznají)… Proč ale cpát v české kotlině řapíky do políffky, navíc, když je násobně dražší než ten tradiční? Asi kvůli vláknině :) protože chuťově je tak jemný, že na chuti moc nepřidá, ale na talíři vypadá pěkně…
Já s ním nakládám jako se šafránem :) a dělám s ním jako s chřestem (se strouhankou + máslem) ale hlavně ho do svých bližních, kde jen to jde, cpu po syrovu (jen tak křoupat samotný, jen tak křoupat samotný s dipem, jen tak do pomazánek) :palec:

Eja
3857 příspěvků 08.03.14 09:03

Ještě - esteticky přínosné i do vody, v které se vaří brambory…

Eja
3857 příspěvků 08.03.14 09:01

Že je to dobré, o tom vůbec nepochybuju :mavam:
Jsi mne dostala, nějak jsem si neuvědomila, že nastrouhaná mrkev do tuku tu barvu pustí…
Trik s kurkumou mne naučila kamarádka, špetku nepoznáš na chuti, jen na barvě, to vejce od slepičky v knedlíkách mělo tak nádherný žloutek :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 07.03.14 20:57

Jo, kuřecí vývar, je to nastavenina, z těch kousků pořádný rybí vývar neuděláš, ale zase ji jedí i rybí nežravci. A máš to vyhodit? Tak raději takto. Ale špatné to není, to bych to sem nedala. Je hodně jemná, ale přesto s rybí chutí i vůní.
A žluté to není od kurkumy, ale od osmažené karotky! Zkus to, uděláš! :mavam:

Pardon, ještě jsem se zamyslela a uvědomila si, že nevím, jestli jsem použila karotku, nebo tu čerstvou svazkovou mrkev. Dejte, co vám víc chutná, nebo co máte doma.

Příspěvek upraven 07.03.14 v 21:00

Eja
3857 příspěvků 07.03.14 19:06
???

Bábo, teď nevím…KUŘECÍ vývar??? do RYBÍ polívčičky???
He, přiznej se, tenhle trik znám, dala jsi tam špetku kurkumy…jinak tu barvu neuděláš :mrgreen:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz