Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Rychlá, bezpracná. Myslím, že tuto polévku by mohli jíst i ti, kdo
příliš neholdují pravověrné vánoční kapří polévce z hlav a rybích
vnitřností - v téhle polévce je nenajdou.
Můžeme v ní zužitkovat rybí kostru a odřezky čistého masa, které nám
zbudou po odříznutí filetů z koupených půlek kapra.
Rybí kostru, kus ocasní části kapra, odřezky zbylé po filetování vložíme do studené vody, osolíme a dáme vařit, vaříme asi 15 minut od začátku varu. Během varu odstraňujeme vzniklou pěnu. Očistíme a na jemném struhadle nastrouháme mrkev a petržel, řapíky celeru zbavíme vláken a pokrájíme je na plátky. Nastrouhanou a pokrájenou zeleninu osmahneme na másle, až začne vonět. Poté k zelenině přidáme dětskou krupičku a společně ještě chvíli pražíme. Pak odstavíme a necháme trochu vychladnout. K vychladlé zelenině přidáme kuřecí vývar (nemáme-li, pak 1/2 kostky kuřecího bujónu a trochu vody), přilijeme přes cedník rybí vývar, dobře promícháme a asi 5 minut vaříme. Polévku okořeníme muškátovým květem, špetkou bílého pepře a je-li třeba, dosolíme. Než se zelenina a krupička uvaří, obereme rybí maso, které vložíme do polévky společně s posekanou jarní cibulkou - společně již jen prohřejeme. Do polévky na závěr přidáme jemně posekanou zelenou petrželku. K polévce můžeme podávat na kostky nakrájenou, na másle osmaženou žemli.
Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bezhlavá rybí polévka
Kuskus/bulgur ev., průsvitné plátky ředkviček, stonků řapíkatého celeru, předem chvíli namočená kustovnice čínská, lehce promíchat, trochu extra oliváče, limetkové šťávy, soli a čerstvě mleté směsi pepřů, trochu rukoly, pár hoblinek parmazánu…navrch třeba minutkově upravené kuřecí prso nakrájené na plátky…
1146 příspěvků 9.3.14 10:50
A do horkého bramborového pyré vmíchat syrové kousky řapíku s parmazánem a s trochou, ne moc jemně, čerstvě tlučeného, barevného pepře, pro mě nebe v hubě
Příspěvek upraven 10.03.14 v 08:58
Čekal jsem, zda to tu nezazní… nakonec to napsala sama autorka: „…z těch kousků pořádný rybí vývar neuděláš…“
akorát kořeniny slzím nahrubo.
protože chuťově je tak jemný, že na chuti
moc nepřidá, ale na talíři vypadá pěkně…
a dělám s ním jako s chřestem (se
strouhankou + máslem) ale hlavně ho do svých bližních, kde jen to jde, cpu
po syrovu (jen tak křoupat samotný, jen tak křoupat samotný s dipem, jen
tak do pomazánek) 
V podstatě se jedná o Falešnou rybí políííffku
Chápu, že na jih od Alp vaří z řapíků, protože bulvový tam nemají (neznají)… Proč ale cpát v české kotlině řapíky do políffky, navíc, když je násobně dražší než ten tradiční? Asi kvůli vláknině
Já s ním nakládám jako se šafránem
Ještě - esteticky přínosné i do vody, v které se vaří brambory…
Že je to dobré, o tom vůbec nepochybuju

Jsi mne dostala, nějak jsem si neuvědomila, že nastrouhaná mrkev do tuku tu barvu pustí…
Trik s kurkumou mne naučila kamarádka, špetku nepoznáš na chuti, jen na barvě, to vejce od slepičky v knedlíkách mělo tak nádherný žloutek
Jo, kuřecí vývar, je to nastavenina, z těch kousků pořádný rybí vývar neuděláš, ale zase ji jedí i rybí nežravci. A máš to vyhodit? Tak raději takto. Ale špatné to není, to bych to sem nedala. Je hodně jemná, ale přesto s rybí chutí i vůní.
A žluté to není od kurkumy, ale od osmažené karotky! Zkus to, uděláš!
Pardon, ještě jsem se zamyslela a uvědomila si, že nevím, jestli jsem použila karotku, nebo tu čerstvou svazkovou mrkev. Dejte, co vám víc chutná, nebo co máte doma.
Příspěvek upraven 07.03.14 v 21:00
Bábo, teď nevím…KUŘECÍ vývar??? do RYBÍ polívčičky???
He, přiznej se, tenhle trik znám, dala jsi tam špetku kurkumy…jinak tu barvu neuděláš