Recept Bezhlavá rybí polévka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bezhlavá rybí polévka

Úvod

Rychlá, bezpracná. Myslím, že tuto polévku by mohli jíst i ti, kdo příliš neholdují pravověrné vánoční kapří polévce z hlav a rybích vnitřností - v téhle polévce je nenajdou.
Můžeme v ní zužitkovat rybí kostru a odřezky čistého masa, které nám zbudou po odříznutí filetů z koupených půlek kapra.

Postup

Rybí kostru, kus ocasní části kapra, odřezky zbylé po filetování vložíme do studené vody, osolíme a dáme vařit, vaříme asi 15 minut od začátku varu. Během varu odstraňujeme vzniklou pěnu.
Očistíme a na jemném struhadle nastrouháme mrkev a petržel, řapíky celeru zbavíme vláken a pokrájíme je na plátky.
Nastrouhanou a pokrájenou zeleninu osmahneme na másle, až začne vonět. Poté k zelenině přidáme dětskou krupičku a společně ještě chvíli pražíme. Pak odstavíme a necháme trochu vychladnout.
K vychladlé zelenině přidáme kuřecí vývar (nemáme-li, pak 1/2 kostky kuřecího bujónu a trochu vody), přilijeme přes cedník rybí vývar, dobře promícháme a asi 5 minut vaříme.
Polévku okořeníme muškátovým květem, špetkou bílého pepře a je-li třeba, dosolíme.
Než se zelenina a krupička uvaří, obereme rybí maso, které vložíme do polévky společně s posekanou jarní cibulkou - společně již jen prohřejeme.
Do polévky na závěr přidáme jemně posekanou zelenou petrželku.
K polévce můžeme podávat na kostky nakrájenou, na másle osmaženou žemli.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.03.14 vloženo
  • 3865x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • kapří kostra, ocas, odřezky (to, co zbude ze 2 půlek kapra)
  • 1 l vody
  • 1/2 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • muškátový květ
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • 1 pol. lžíce másla
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 naťová cibulka
  • 1 - 2 pol. lžíce dětské krupičky
  • petrželka na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 06.03.14 14:44

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Bezhlavá rybí polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3794 příspěvků 09.03.14 13:06

Kuskus/bulgur ev., průsvitné plátky ředkviček, stonků řapíkatého celeru, předem chvíli namočená kustovnice čínská, lehce promíchat, trochu extra oliváče, limetkové šťávy, soli a čerstvě mleté směsi pepřů, trochu rukoly, pár hoblinek parmazánu…navrch třeba minutkově upravené kuřecí prso nakrájené na plátky… :mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 09.03.14 10:50

A do horkého bramborového pyré vmíchat syrové kousky řapíku s parmazánem a s trochou, ne moc jemně, čerstvě tlučeného, barevného pepře, pro mě nebe v hubě :-)

Příspěvek upraven 10.03.14 v 08:58

 
casino
4463 příspěvků 09.03.14 10:37
Řapíkový cerel

Čekal jsem, zda to tu nezazní… nakonec to napsala sama autorka: „…z těch kousků pořádný rybí vývar neuděláš…“ :potlesk:
V podstatě se jedná o Falešnou rybí políííffku ;) akorát kořeniny slzím nahrubo.
Chápu, že na jih od Alp vaří z řapíků, protože bulvový tam nemají (neznají)… Proč ale cpát v české kotlině řapíky do políffky, navíc, když je násobně dražší než ten tradiční? Asi kvůli vláknině :) protože chuťově je tak jemný, že na chuti moc nepřidá, ale na talíři vypadá pěkně…
Já s ním nakládám jako se šafránem :) a dělám s ním jako s chřestem (se strouhankou + máslem) ale hlavně ho do svých bližních, kde jen to jde, cpu po syrovu (jen tak křoupat samotný, jen tak křoupat samotný s dipem, jen tak do pomazánek) :palec:

 
Eja
3794 příspěvků 08.03.14 09:03

Ještě - esteticky přínosné i do vody, v které se vaří brambory…

 
Eja
3794 příspěvků 08.03.14 09:01

Že je to dobré, o tom vůbec nepochybuju :mavam:
Jsi mne dostala, nějak jsem si neuvědomila, že nastrouhaná mrkev do tuku tu barvu pustí…
Trik s kurkumou mne naučila kamarádka, špetku nepoznáš na chuti, jen na barvě, to vejce od slepičky v knedlíkách mělo tak nádherný žloutek :mrgreen:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 07.03.14 20:57

Jo, kuřecí vývar, je to nastavenina, z těch kousků pořádný rybí vývar neuděláš, ale zase ji jedí i rybí nežravci. A máš to vyhodit? Tak raději takto. Ale špatné to není, to bych to sem nedala. Je hodně jemná, ale přesto s rybí chutí i vůní.
A žluté to není od kurkumy, ale od osmažené karotky! Zkus to, uděláš! :mavam:

Pardon, ještě jsem se zamyslela a uvědomila si, že nevím, jestli jsem použila karotku, nebo tu čerstvou svazkovou mrkev. Dejte, co vám víc chutná, nebo co máte doma.

Příspěvek upraven 07.03.14 v 21:00

 
Eja
3794 příspěvků 07.03.14 19:06
???

Bábo, teď nevím…KUŘECÍ vývar??? do RYBÍ polívčičky???
He, přiznej se, tenhle trik znám, dala jsi tam špetku kurkumy…jinak tu barvu neuděláš :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz