Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V kastrole rozehřát olej a osmažit na něm cibuli do sklovita. Přidat mrkev, sladké brambory, zázvor, vývar a litr vody. Ochutit solí a pepřem. Přivést do varu a na nízké teplotě nechat probublávat asi 20 munut, nebo až je zelenina měkká. Po částech rozmixovat v mixéru na hladko. Přidat cukr a citron podle chuti. Osolit a opepřit podle chuti. V tomto bodě se polévka může naporcovat do vhodných nádobek a zmrazit na dobu až 3 měsíců. Před podáváním obrátit kelímek vzhůru nohama a pustit na jeho dno vlažnou vodu. Polévku vyklopit do kastrolku a pomalinku zahřívat do rozpuštění. Je-li polévka příliš hustá, tak přidat trochu vody. Před podáváním polévku sehřát a přimíchat k ni smetanu, chcete-li. TIP: Polévka je krásně oranžová a tak se dobře vyjímá jeden lístek koriandru uprostřed misky.
Recept je z kategorií: Zeleninové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
19.4.13 15:22
Výborná, hřejivá polévka…
Dnes se zase ochladilo, tak přišla vhod…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Beta-karoten v mrkvové polévce se zázvorem
děkuji Ti za vlídná slova!
S pozdravem,
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Lidi, neblbněte.. Polévka je výborná a buďme rádi, že se máme, čemu takové škorpení poslouží? Babi, díky za výborný recept a všem ostatním za jiné zajímavé recepty, kerým nás zajisté zásobují
Dál bych to neřešila. Krásný večer (či co
kdo zrovna máte) všem! A zítra začíná jaro 
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
to je takové pořekadlo, používané jak v češtině tak v angličtině.
Ale to ty jistě znáš…
esmeraldo, každý nemůže být takový génius jako jsi Ty. Jenom prosím Tě neplýtvej těmi perlami na SVINÍCH!
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
moc se omlouvám že jsem se zůčastnila této diskuze.
Jen si myslím že špatná čeština je jako špatné vaření.
Já vím…ono je to stejně „házení perel sviním“.
159 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak tu opět máme jazykový koutek. Než ale začneš „radit“, tak si to napřed sama zopakuj. Hlavně 3. pád osobního zájména já./Komu to dělá zle?MNĚ !/ Jo, jo, nikdo není dokonalý! Takže - pojďme se raději bavit o vaření…
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
já vím.
Snad se na mě zase nebudeš zlobit. Doufala jsem že si toho všimneš a opravíš to ve svém receptu. A stalo se…Překlepnout se ale opravdu může každý.
máš chybu ve slově SLADKÉ.....jak vidíš, překlep se může stát každému…
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, nezlobte se, fakt to nemyslím nijak osobně a zle (však se mrkněte do mého profilu, od koho mám asi tak nejvíc receptů uložených mezi oblíbenými), mě jen drásá ten Váš „češtin“, nic víc za tím není. Co to jsou antioxidanty a betakaroten samozřejmě vím, mě pobavila ta Vaše svérázná transkripce.
Víte co, my tady spolu právě kvůli tomu „češtinu“ občas diskutujem (mě to vážně dělá zle), když tak se mi ozvěte přes vnitřní poštu a já Vám ráda s všelijakými záludnými termíny ( a i s tou češtinou) poradím, co Vy na to?
esmeraldo, děkuji za obrázek…
S pozdravem,
dnes jsem je viděla u Alberta v Jeseníku ;o) Je to velice dobrá, ale v Česku podceňovaná zelenina. Nejsi žádná hloupá holka, jen ještě nejste na sladké brambory zvyklí, to je vše.....
Dobrou noc!
dík za Tvoje znalosti a informace ;o)
Přeji Ti klidnou dobrou noc!
proč píši o beta karotenu je, že jak mrkev, tak sladké brambory ho mají vysoký obsah oproti běžným bramborám ;o) Normální brambory jsou dobré a není jiný důvod je nepoužít, jenom ten betakaroten, to je vše ;o) Děkuji Ti za komentář…
Dobrou noc!
DI, možná ještě jeden dokument? Definice a informace Potřebuješ něco přeložit? Důkladně si vše přečti, abys měla alespoň sporé znalosti!
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Lucianko, nedovedu si představit že by se slatké brambory prodávaly jinde než v obchodu s ovocem a zeleninou, nebo v zeleninové sekci supermarketu. Aspoň jsem je tam zahlédla na návštěvě v ČR.
Moc jako brambory ale nevypadají, tak se dívej po tomhle:
841 příspěvků 25.1.09 03:43
a hloupý dotaz od hloupé holky - kde se koupí ty brambory slaďoučké?
98 příspěvků 25.1.09 03:43
I my nechemici víme, že vařením se neničí všechny, ale některé prospěšné látky. A jiné naopak:
Beta-karoten- doplněk stravy, který byste si měli pořídit na léto
V našem organismu se díky beta-karotenu vytváří vitamin A, který má posilující účinek na ochranný systém organismu. Je důležitý pro funkci růstu, chrání pokožku a prospívá naším očím, především pro vidění za šera. Podle výzkumů vitamin A také omezuje škodlivý účinek kouření, smogu a stresu na lidský organismus.
Beta-karoten se nalézá v mrkvi a další barevné zelenině. Karotenoidy, mezi které patří i beta-karoten, jsou přítomny v mrkvi, špenátu, kapustě, červené paprice, petrželi a v palmovém oleji.
Pokud byste chtěli přijímat dostatečné množství beta-karotenu, a tím i vitaminu A přímo ze zeleniny, měli byste sníst za den asi 2 středně velké mrkve a podle posledních výzkumů se dokonce ukazuje, že vařená zelenina obsahuje více této látky než zelenina v syrovém stavu.
Vzala jsem první článek, ale je jich tam víc a stejně věrohodných!
beta-carotene is an antioxidant":http://www.umm.edu/…otenecs.html
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Musím se k něčemu přiznat - profesí jsem tak napůl chemik, ale že existují betakarotýny a k tomu antioxidentní, to mi zatajili. Jdu vrátit diplom.
Jinak, teď už vážně, podobnou polívku taky dělám, jenom z normálních brambor, chutná nám. Bohužel vařením se všechny ty prospěšné látky zničí, lepší je jíst příslušnou zeleninu syrovou, ale to samozřejmě všichni víte.
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Moje tchýně dělá něco téměř identického, s normálními brambory, a polévka je vynikající
Ale i tak si zkusím opatřt ty sladké, abych
porovnala.
nevidím důvodu proč by se nemohly použít normální brambory, ale polévka nebude tak sytě oranžová a bude tam méně beta-karotýnu ;o) Mělo by se také přidat o tochu víc cukru a vyladit tak chutě…Dej prosím vědět, jestli-že polévku vyzkoušíš…
Přeji Ti příjemný podvečer!
841 příspěvků 25.1.09 03:43
babi,
můžou být v receptu namísto sladkých brambory normální?