Recept Beránek herecký od Jany J.

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Beránek herecký od Jany J.

Úvod

Odpusťte, že vkládám dalšího beránka, ty recepty se liší jen v maličkostech, ale za prvé je to recept desetiletími ověřený a jsem na něj pyšná a také jsem pyšná na - přes 150 let starou - formu po prababičce a ještě její mamince a kdo ví, kdo ji původně koupil. I když ten beran vypadá trochu jako pes.
Tenhle beránek zůstává dlouho vláčný, i když stojí na stole a je mu postupně ukrajován zadek, až zbude jen hlava a i ta je „jako nová“.
Nevejde-li se připravené těsto do vaší formy, nezoufejte, můžete vedle beránka upéci v malé formičce „vzorek“ pro nedočkavce.

Postup

Formu si velmi pečlivě vymažeme sádlem nebo olejem a vysypeme strouhankou.
Do misky si připravíme brusinky, rozinky, posekané ořechy a všechny „áty“ a prohodíme je jednou, až dvěma lžícemi mouky z celkového množství mouky navážené. Žloutky si oddělíme od bílků, které se špetkou soli vyšleháme do tuha.
Ve druhé míse vyšleháme do krému žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a máslem. Pak do krému po částech zašleháváme smetanu a rum a poté mouku s kypřícím práškem.
Vše vlijeme k ušlehaným bílkům a velmi opatrně promícháme.
Na závěr ještě opatrně přidáme směs rozinek, brusinek, ořechů a „átů“ s moukou.
Připravené těsto vlijeme do břicha beránka , zakryjeme zádíčkovou částí formy, formu zajistíme špejlemi, aby těsto vyplnilo celou formu a neuteklo na plech.
Celou formu vložíme na plechu do rozpálené trouby (220°C) a pečeme 20 minut, pak teplotu stáhneme asi na 180 - 200°C a dopékáme 25 minut.
Po tomto čase plech s formou vyjmeme, opatrně sundáme vrchní zádíčkovou část a do berana píchneme špejlí. Pokud se nám stane, že těsto není upečené, nezoufáme a beránka s již nezakrytými zády vrátíme do trouby a dopečeme.
Upečeného beránka vytáhneme z trouby, zakryjeme zádovou částí, opatrně obrátíme a na formu svrchu položíme utěrku namočenou do studené vody. Obkladek přiložíme ještě 2× až 3×.
(Uvedené těsto můžeme v průběhu roku upéci v jakékoliv jiné formě).

Recept je z kategorií: Beránci Velikonoční recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.03.13 vloženo
  • 4027x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 42 dkg polohrubé mouky
  • 17 dkg cukru písek
  • 22 dkg dobrého másla
  • 5 vajec
  • 1/4 l smetany (menší část lze nahradit kysanou smetanou)
  • 1/2 dl rumu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrst brusinek a rozinek
  • 1 hrst posekaných vlašských ořechů
  • 1 hrst citronátu, oranžátu a barevného "átu"
  • 1 špetka soli do bílků

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 31.03.13 10:59

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Beránek herecký od Jany J.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eslune
3 příspěvky 19.04.14 19:23

Děkuji. Zmátl mě ten název. :-)

 
Eja
3825 příspěvků 19.04.14 16:05

@Eslune tady např.

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 19.04.14 08:02

@Eslune myslím, že kandovanou kůru a kandované ovoce (alespoň já to tak udělala při tomto receptu a beránek je to vynikající, mohu všem doporučit! :kytka:

 
Eslune
3 příspěvky 18.04.14 18:47

Dobrý den, prosím Vás, co myslíte těmi,,áty" citron áty a oranžáty?

 
gaburiatko
739 příspěvků 18.04.14 11:32
jeeej

Mne sa ten barancek strasne paci :) To je krasna forma na baranka :)
Hmmm, a tie dobroty v ceste :) Ja mam recept od svokry, ktory robim, co sme s manzelom spolu, ale urcite vyskusam aj novy recept :)

 
Zuzka1973
2200 příspěvků 31.03.13 12:09

Panečku, ten má ušiska :) Alespoň máš výhodu, že mu je nepřipálíš… to je kámen úrazu mojí formy - má uši malé a jak peču těsto, které musí být v troubě déle jak třičtvrtě hodiny, vždy má pak beranisko připálené špičky uší. Lehce načernalé je má ale i při kratším pečení, ale to naštěstí jde vždy očistit peroutkou, je to jen povrchové :)
Vzorek pro nedočkavce znám :) Já ho letos udělala ve formě muffinků…
Recept se mi líbí, jak už jsem zmínila jinde, každý rok peču berany nejméně tři, jednoho piškoťáka + jednoho či dva podle nových receptů… takže ukládám a sad příští Velikonoce nebudou na sěhu, jako letos. Venkuu zase napadl sníh, a to bylo včera tak hezky slunečno… :mavam:

 
tlustá bába
1210 příspěvků 31.03.13 12:06

Z určitého úhlu vypadá jako naši dva psi dohromady. Ale hlavně, že je jedlý! :mavam:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.03.13 11:49

Tak tovyho jsem jeste nevidela! Krasnej (ale je to beranek? neni to kuzle?). Fintu se studenymi obklady znam taky, funguje dobre.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Cibulačka Cibulačka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz