Recept Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Testo: do misy dame mouku, seminka libecku, sul a na platky nakrajeny tuk a maslo.Testo zpracujeme rucne nebo na robotu, mela by to byt hruba a drobiva hmota. Pak pridame 3 lzice vody, ktere do testa zapracujeme. Po lzicich pridavame dalsi vodu. Testo by nemelo byt ani moc lepive nebo suche, testo jeste prohneteme dalsich asi 5 min. dokud neni hladke.Testo zabalime do folie a dame na hodinu do lednicky. Napln: v hlubsi panvi rozpalime olej, pridame cely kmin a fenykl. Olej by mel byt rozpalen asi na stredni teplotu, seminka prazime dokud nezmeni barvu. Pak teplotu zmirnime,pridame pokrajenou cibuli, strouhany zazvor, cibulka musi zezlatnout.Pridame brambory a hrasek. Pak pridame zbyvajici koreni a vodu, prikryjeme poklickou a dusime dokud se voda neodpari. Stahneme z ohne, vmichame koriandrovou nat a matu (pokud jsme pouzili), priklopime a nechame asi 5 min. stat. Pak odkryjeme a nechame uplne vychadnout. PLNENI: vychlazene testo rozhneteme na pomoucnenem valu ( indky pouzivaji plat mramoru, ktery muze byt ve tvaru obdelniku a nebo kola - my mame doma mramorove kolo).Testo rozdelime na 8 mensich dilu, kazdy dil vyvalime na placku asi o prumeru 15 cm.. Placku prekrojime na dve pulky a pulkruhy si dame k sobe rovnou stranou. Do stredu kazdeho pulkruhu dame nadivku ( odhadem asi dve lzice). Prelozime pravy a levy roh pres sebe do kornoutku, horni dil zahneme dovnitr jako obalku, mel by nam vzniknout tvar jako obracena pyramida, zahyb navlhcime troskou vody a poradne umackame - to by melo zamezit otevirani samos pri smazeni a uniku nadivky. Hotove samosy davame na pomoucneny talir, aby se nam neprilepily. Smazime v opravdu hluboke panvi plne oleje, olej by nemel byt moc horky, tak akorat. Spravne usmazene samosy maji zlatou barvu. Pokud nam zacnou rychle hnednout pri smazeni, znamena to, ze mame olej moc horky. Dodatek: Samosy se v Indii pripravuji s ruznymi naplnemi, nejoblibenejsi a asi i nejznamnejsi je tato varianta. U nas doma mame nejradeji plnene "Murgh Keema" ( mlete kure) a " Gobi" ( kvetak). Priprava samosy je casove narocna a uz i indky koukaji jak by si usetrili cas, takze pokud pouziji mouku Besan z cizrny , pak vetsinou uz jen pouziji na vyrobu testa: jogurt, sul a trochu vody. Dale taky pouzivaji hlinikovou formicku ve tvaru dvou velkych pulkruhu, testo prsty vmackaji do formicky, vlozi napln, pulkruhy k sobe pritisknou a samosa je hotova. Jeste k puvodu receptu, takhle se "Samosy" delaji v zapadnim Bengalsku, v Kolkate a jejim okoli.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 09.05.08 vloženo
  • 5644x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120min a mozna i vic

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • TESTO:
  • 2 salky mouky "Besan" (cizrnova mouka), lze nahradit polohrubou moukou + mouka na val
  • 1/2 lzicky seminek libecku (adzvajen)
  • 1/2 lzicky soli
  • 1/3 salku vychlazeneho rostlineho tuku
  • 1/3 salku vychlazeneho masla
  • 4-8 lzic ledove vody
  • NAPLN:
  • 2 lzice rostlineho oleje
  • 1 lzicka celeho rimskeho kminu
  • 1 lzicka celeho fenyklu
  • 1 stredne velka cibule nakrajena nadrobno
  • 1 lzice cerstve nastrouhaneho zazvoru
  • 1 lzice mleteho koriandru
  • 1 lzice mleteho rimskeho kminu
  • 1 lzice koreni garam masaly
  • drobet soli - podle chuti
  • drobet cukru - podle chuti
  • 1/2 lzicky kurkumy
  • 1/4 salku vody
  • 4-5 strednich brambor, varenych a pokrajenych na drobno
  • 3/4 salku cerstveho nebo rozmrazeneho hrasku
  • 1/4 salku nasekane nate koriandru
  • 1 lzice nasekych matovych listku ( nemusi byt)
  • 1 lzice mleteho mangoveho prasku nebo citronove stavy

Doporučená příloha

  • Catni (jakekoliv), raitha, zapiji se lassi s par rozdrcenymi matovymi listkami a oprazenym rimskym kminem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

birkana
1689 příspěvků 27.4.16 13:21
Samosa - postup přípravy
meisje
580 příspěvků 11.8.08 18:19
Re: Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Ahoj Jolanko, jsem rada, ze Vam chutnalo a diky za vyzkouseni )). Moje deti tvrdili,ze samosy nechteji aspon do zari videt, ale bylo to prvni indicke jidlo co hned chteli po navratu z CR. Krasne leto i tobe…i kdyz u nas to neni nic moc, monzum se protahl a tak uz pet dni skoro nepretrzite prsi (((. Mej se hezky, meisje.

jolana
5068 příspěvků 10.8.08 02:59
Re: Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Meisje, konecne vyskusane a uz aj spapane…muku som mala len hladku a semienka libecku bohuzial nie (pritom davaju ohromnu vonu), tuku muka vzala trochu menej kedze som pouzila hladku.
Vyrobene zeleninove a s mletym kuratom…fantasticke a vonaveee.....dik..:))..akurat sa mi nepodarilo vytahovat pred tym mojim znamym-je v Indii zrovna..no co ..druhykrat..;-))..krasne leto ..:))

jolana
5068 příspěvků 11.5.08 22:11
Re: Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

..jejej…si mi priipomenulea ze som chcela hodit link na videjka vselijakych kuchyn… ..aj ja rada indicku, hlavne zeleninovu a potom moja jednicka je Bryane/Briane–Indicka kuchyna je raj pre Bryane na tisic sposobov a ja Bryane milujem..to zas zavidim ja :-) ..samo ze dam vediet, taku dobrotu si predsa nenecham len pre seba.. :) hezkej den a dik :)

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Jolanko…dej vedet jestli Vam chutnali, ja muzu „Gobi“ v jakemkoliv stavu. Ja se v nejblizsi dobe chystam na „Halvu“ co mam recept od tebe. My jsme sice velci „masozrouti“, ale je pravda ze " indicka vegetarianska kuchyne" je uzasna. I kdyz ja mam rada indickou kuchyni tak u me na cele care vyhrava arabska a konkretne libanonska kuchyne…to ti zavidim a neeee tise )))). Zdravim k Vam :O))).

gaburiatko
740 příspěvků 10.5.08 19:04
Re: Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Meisjie, tak dakujem aj Tvojej rodinke, ze trpezlivo jedli samosy :) a samozrejme aj Papi, ktora ich pripravuje :). Prajem vsetko dobre :)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Meisje, tak si mohla poslat trosicku o))…ale ak sa bude darit na buduci tyzden sa na ne chystam presne ako ich robi „Papi“ a potom sa budem vytahovat -mam jedneho inda tuna za rohom.. a urobim „gobi“ on je Chef a vegetarian a vari kuzelne..;)
Dik a zdravim do daleka ..:)

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Hlavne kvuli tobe jsem to z nasi „Papi“ vytahla, sice jsme poslednich 14 dni nejedli doma nic jineho nez samosy…nez jsme dali recept dohromady ))). Papi nemluvi moc anglicky takze to byl takovy prekladatelsky orisek…kolik tresni…tolik visni))). U nas doma nechteji samosy videt pry aspon tak do zari, ale snad u Vas si na nich pochutnate, mej se krasne, zdravim meisje ))).

gaburiatko
740 příspěvků 9.5.08 20:59
Re: Bengalske samosy nasi kucharky z Kolkaty

Meisjie, dakujem za pridanie receptiku. Uz teraz sa tesim na vyskusanie, milujem samosy :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz