Recept Beluše s bramborovou náplní

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Beluše s bramborovou náplní

Úvod

Recept jsem našla v sešitku „Bramborové fajnovky“ z roku 2013.
Hledala jsem, zda tu již není, ale bezúspěšně - téměř hodinu!
Takže pokud jde přeci jen o „dubl“, věřte, že jsem se snažila hledat jak podle názvu, tak podle klíčových slov…

Je to velmi zvláštní moučník, ale už při pečení bylo podle vůně jasné, že špatný nebude ;)
A opravdu - tato zajímavá kombinace je velmi, velmi jedlá

Bude se vám zdát asi hodně mouky (i mně se to tak zdálo), ale dodržela jsem a dobře jsem udělala…
Těsta i náplně je tak akorát na velký pekáč o rozměrech 42×24 cm.

Gramáž píši dle originálu, já si to samozřejmě zaokrouhlila (nemám digitální váhu :D )
Taveňáky jsem měla jen dva a ještě k tomu ty nejmenší trojúhelníčky, co se vyrábí :) Tak jsem přidala krabičku Cottage, který mi přišel nejvhodnější, vzhledem ke zbytku ingrediencí…

V originále doporučovali pekáč vymazat olejem, což mi ale přijde vzhledem k tomuto pokrmu nevhodné, už tak jsou tam dva druhy tuku (máslo a sádlo), tak proč tam rvát další a ještě navíc mi olej nepřijde v tomto případě to pravé…
Já vymazala sádlem…

Myslím, že na náplň by s klidem šla použít zbylá bramborová kaše, do které by se dodal jen zbytek dle rozpisu.

Postup

Příprava těsta:


Do části oslazeného vlahého mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

Ten přidáme k prosáté mouce smíchané se solí a zbytkem cukru.

Přilijeme zbylé mléko, do kterého jsme přidali žloutky a rozpuštěné sádlo.

Vypracujeme vláčné těsto, dáme kynout a mezitím si připravíme náplň…

Náplň:


Vařené (samozřejmě scezené) brambory rozšťoucháme a smícháme s orestovanou cibulkou a sýry.


Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Z jedné části vytvarujeme rukama (ne válečkem) spodní placku, kterou dáme na vymaštěný pekáč, lehce zvedneme i okraje.
Propícháme vidličkou a potřeme máslem.

Rozetřeme rovnoměrně náplň, kterou také potřeme málem.

Vyhněteme vrchní placku, položíme na náplň a přimáčkneme okraje.
Propícháme vidličkou a potřeme máslem.

Dáme péct do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečeme 35 - 40 minut.
Já měla pečeno za 35 minut v horkovzdušné troubě.

Hned po vytažené z trouby potřeme vodou a dáme do PE - sáčku (alespoň tak to radí autoři…), aby moučník zvláčněl.
Stejnou službu mi udělal alobal ;)

Podávat lze teplé i studené, sypané moučkovým cukrem, ale výborné je to i bez toho cukru…

Nám moučník chutnal nejvíce po "vydýchání vlažný, téměř před vychladnutím a potom za studena…

Jde prý o krajové jídlo z okolí Spišského hradu an Slovensku, podle toho vybírám i zařazení kuchyně…

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.03.15 vloženo
  • 1928x zobrazeno

Ingredience

  • TĚSTO:
  • 125 g krupicového cukru
  • 650 ml mléka
  • 45 g droždí
  • 750g hladké mouky
  • 750g hrubé mouky
  • 25g soli
  • 2 žloutky
  • 110g vepřového sádla
  • -
  • máslo na potírání
  • -
  • NÁPLŇ:
  • 280g vařených brambor (klasicky, oloupané, v osolené vodě - do měkka) - doporučuji dát více, já dala 35 dkg brambor (v syrovém stavu) a bylo to akorát na výše zmíněný pekáč).
  • 50g cibule
  • 3 trojúhelníčky taveného sýra
  • -
  • moučkový cukr na posypání hotového moučníku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

simonah 29.04.15 10:42

Vyzkoušeno, upečeno.
Cibulku jsem orestovala do růžova. Koláč je takový jedním slovem „zajímavý a netradiční“. Kolegyňi v práci chutnal, ale doma se ho nikdo ani netknul. A to mají sladké rádi. Vadila jim ta nádivka.
Nicméně za vyzkoušení stál, špatný není.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.03.15 18:07

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Beluše s bramborovou náplní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz