Recept Beluše s bramborovou náplní

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Beluše s bramborovou náplní

Úvod

Recept jsem našla v sešitku „Bramborové fajnovky“ z roku 2013.
Hledala jsem, zda tu již není, ale bezúspěšně - téměř hodinu!
Takže pokud jde přeci jen o „dubl“, věřte, že jsem se snažila hledat jak podle názvu, tak podle klíčových slov…

Je to velmi zvláštní moučník, ale už při pečení bylo podle vůně jasné, že špatný nebude ;)
A opravdu - tato zajímavá kombinace je velmi, velmi jedlá

Bude se vám zdát asi hodně mouky (i mně se to tak zdálo), ale dodržela jsem a dobře jsem udělala…
Těsta i náplně je tak akorát na velký pekáč o rozměrech 42×24 cm.

Gramáž píši dle originálu, já si to samozřejmě zaokrouhlila (nemám digitální váhu :D )
Taveňáky jsem měla jen dva a ještě k tomu ty nejmenší trojúhelníčky, co se vyrábí :) Tak jsem přidala krabičku Cottage, který mi přišel nejvhodnější, vzhledem ke zbytku ingrediencí…

V originále doporučovali pekáč vymazat olejem, což mi ale přijde vzhledem k tomuto pokrmu nevhodné, už tak jsou tam dva druhy tuku (máslo a sádlo), tak proč tam rvát další a ještě navíc mi olej nepřijde v tomto případě to pravé…
Já vymazala sádlem…

Myslím, že na náplň by s klidem šla použít zbylá bramborová kaše, do které by se dodal jen zbytek dle rozpisu.

Postup

Příprava těsta:


Do části oslazeného vlahého mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

Ten přidáme k prosáté mouce smíchané se solí a zbytkem cukru.

Přilijeme zbylé mléko, do kterého jsme přidali žloutky a rozpuštěné sádlo.

Vypracujeme vláčné těsto, dáme kynout a mezitím si připravíme náplň…

Náplň:


Vařené (samozřejmě scezené) brambory rozšťoucháme a smícháme s orestovanou cibulkou a sýry.


Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu. Z jedné části vytvarujeme rukama (ne válečkem) spodní placku, kterou dáme na vymaštěný pekáč, lehce zvedneme i okraje.
Propícháme vidličkou a potřeme máslem.

Rozetřeme rovnoměrně náplň, kterou také potřeme málem.

Vyhněteme vrchní placku, položíme na náplň a přimáčkneme okraje.
Propícháme vidličkou a potřeme máslem.

Dáme péct do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečeme 35 - 40 minut.
Já měla pečeno za 35 minut v horkovzdušné troubě.

Hned po vytažené z trouby potřeme vodou a dáme do PE - sáčku (alespoň tak to radí autoři…), aby moučník zvláčněl.
Stejnou službu mi udělal alobal ;)

Podávat lze teplé i studené, sypané moučkovým cukrem, ale výborné je to i bez toho cukru…

Nám moučník chutnal nejvíce po "vydýchání vlažný, téměř před vychladnutím a potom za studena…

Jde prý o krajové jídlo z okolí Spišského hradu an Slovensku, podle toho vybírám i zařazení kuchyně…

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.03.15 vloženo
  • 1850x zobrazeno

Ingredience

  • TĚSTO:
  • 125 g krupicového cukru
  • 650 ml mléka
  • 45 g droždí
  • 750g hladké mouky
  • 750g hrubé mouky
  • 25g soli
  • 2 žloutky
  • 110g vepřového sádla
  • -
  • máslo na potírání
  • -
  • NÁPLŇ:
  • 280g vařených brambor (klasicky, oloupané, v osolené vodě - do měkka) - doporučuji dát více, já dala 35 dkg brambor (v syrovém stavu) a bylo to akorát na výše zmíněný pekáč).
  • 50g cibule
  • 3 trojúhelníčky taveného sýra
  • -
  • moučkový cukr na posypání hotového moučníku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

simonah 29.04.15 10:42

Vyzkoušeno, upečeno.
Cibulku jsem orestovala do růžova. Koláč je takový jedním slovem „zajímavý a netradiční“. Kolegyňi v práci chutnal, ale doma se ho nikdo ani netknul. A to mají sladké rádi. Vadila jim ta nádivka.
Nicméně za vyzkoušení stál, špatný není.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.03.15 18:07

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Beluše s bramborovou náplní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Mrkvový salát Mrkvový salát
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz