Recept Belgické rybí Waterzooi 2

Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvarime rybi bujon - 2 ks. cibule, 2 ks. repikateho celeru, 1 porek, rybu - naporcovanou na vetsi kusy a rybi odpad ( pokud mame) zalijeme cca.2 l. vody a dame varit na pomaly ohen. Varime cca. 2 hod. Zvlast si uvarime slavky, kdyz se otevrou, scedime, vyloupeme ze skebli a maso odlozime stranou. Baby karotku naporcujeme pricne na poloviny, repik celeru a porek nakrajime na vetsi kousky - zeleninu osmahneme na platku masla, zasolime, opeprime - a odlozime stranou. Kdyz je bujon uvareny tak rybu obereme, bujon scedime pres platenko - zeleninu z bujonu uz dal nepouzivame. Do scezeneho bujonu, prilijeme vino, vlozime zpet obranou rybu, slavky a osmahnutou zeleninu - povarime asi 20 min. na pomalem ohni. Pak prilejeme smetanu, ochutime stavou z citronu, dosolime, opeprime podle chuti - opet lehce zavrime. Nakonec vhodime platek masla. Na dno hlubokeho talire dame krajicek tmaveho chleba a prelijeme rybim bujonem, polevku zdobime nastrouhanou kurou z citronu a zelenymi listkami petrzele. Misto chleba se daji pouzit i uvarene , pokrajene brambory.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 08.11.06 vloženo
  • 6181x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 150 min

Ingredience

  • 1.5 - 2 kg. sladkovodni ryby
  • cca. 10 ks. musli slavek ( nemusi byt)
  • 0.5l. sucheho bileho vina
  • 2 velke cibule
  • 3 ks. repikateho celeru
  • 1 cela korenova petrzel
  • 2 ks. vetsiho porku ( pouzijeme jen bilou cast)
  • asi 6 ks. "baby" karotek
  • 250 ml. smetany na vareni
  • stava a kura z chemicky neosetreneho citronu
  • cca 2l. vody
  • sul, pepr, 2 silnejsi platky masla
  • odpad z ryb - kosti, patere ( pokud mame)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Belgické rybí Waterzooi 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Belgické rybí Waterzooi 2

sveva
751 příspěvků 12.9.09 01:04
Re: Belgicke rybi - meisje

Vraťme se k receptu. Je napsaný velmi dobře. Jako bedla jsem hledala na různých národních google a našla jsem hodně receptů, téměř totožných. Viděla jsem recept s kaprem, línem, úhořem apod, i společně. Jediné co mi v receptu chybí jsou žloutky zamíchané do smetany. Uvádějí ho jak v popisu pokrmu waterzooi tak v receptech a myslím, že se tam náramně hodí. Recept od babi je podobný, ale žloutek tam také není. Je tvůj recept běžná nebo krajová varianta? Nebo jednoduše tchýně nemá ráda vejce, to bych při té smetaně docela chápala.
Zdravím.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.9.09 23:49
Re: Belgicke rybi

Dejwyde … nejsem oprávněna přetvářet dějiny této země, prosímtě vyřiď si to tady a dej jim co proto … http://cs.wikipedia.org/wiki/Belgie. Jo a tímto má debata s Tebou končí … znáš a víš co je to kolovrátek? My už tady všichni víme že seš chytrej, netřeba dále rozvádět debaty, které nikam nevedou.

dejwyd
24 příspěvků 11.9.09 23:38
Re: Belgicke rybi

a čistě jedovatá poznámka pro bedlu - nizozemština neexistuje, úřední jazyk je ve Flandrech holandština, tak je to nejen česky, ale i holandsky správně, jak by sis mohla zjistit.
Ale to jsme zpět u toho, co kritizují jiné a mají máslo sami na hlavě …
A problém se nevyřeší reflexí, ale vyhnáním toho nepohodlného …

dejwyd
24 příspěvků 11.9.09 23:31
Re: Belgicke rybi

jistě, za prvé počítám se zaútočením někoho na můj překlep ve slově Flandry, ale nedejbože, aby e tu někdo vyskytnul, co si dovolí kritiyovat chování starousedlíků a poukazovat na jejich neslušnosti.
Asi by bylo řešením nechovat se nadále jako veřejný server, ale jako server dirigovaný nějakou bandou a pokud se vám to nelíbí, běžte pryč. A přestat si hrát na otevřenoat všem, ale jen těm, co se nám líbí …

dejwyd
24 příspěvků 11.9.09 23:27
Re: Belgicke rybi - Františko

ano, říká se vlámský recept, ale daná oblast není Vlámsko, ale Fnandry :-), to je prostě čeština a že se v jiných jazycích jmenuje, jak přibližně napsala bedla souhlasím (budiž mi to přičteno k dobru, ale asi nebude)
K tomu „ale ale“ - ti správní na Labu mě za jednu ingredienci oproti tomu správnému receptu jsou schopni lynčovat a honit kvůli drobnosti, že tohle není recept z Polska či z Belgie, no a pak se tady poukazuje nad tím samým, že jako slovíčkaření doslova je nesmysl a co by se pak vše jako mělo jako nesmysl :-) Římský kmín do bramborového guláše jak jej napsal dejwyd je nesmysl a honem to uprav, neoriginalita atd :-). Meisje, oprav si recept, belgický je nesmysl vyvolá tohle.
Dvojí metr mi to přijde.
Najednou je tady argument, že 57 procent obyvatel Belgie jsou Vlámové, je to snad argument proto, aby se takovýto recept jmenoval belgický a ne vlámský ? :-)
Jo, tomu říkám účel světí prostředky a ne, ne, nepřiznat chybu za jakoukoliv cenu :-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.9.09 23:18
Re: Belgicke rybi

Františko … nedej Bože, aby se tu někdo takový další vyskytnul …

Frantiska
927 příspěvků 11.9.09 22:44
Re: Belgicke rybi

jasne ale pozor nejen Morava ale i Slezsko a je taky velky rozdil mezi jizni, severni, zapadni a vychodni casti nasi zeme … takze vzorne dodzovat a psat presne zemepisne urceni :)))) Uz zacinam chapat co je to boj s vetrnymi mlyny

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.9.09 22:25
Re: Belgicke rybi

Vlámsko (též Flandry, nizozemsky Vlaams Gewest, francouzsky Région flamande) je jedním ze tří regionů, které tvoří Belgické království. Dne 1. ledna 2006 mělo Vlámsko 6 078 600 obyvatel, což představuje 57,8 % obyvatel státu. Úředním jazykem je nizozemština.

… to vše dohromady je Belgie, to by děvčata z Moravy měla psát zařazení receptů … Morava? Ale, ale.

dejwyd
24 příspěvků 11.9.09 20:23
Re: Belgicke rybi - bedlo

dejwyd či davkru je jeden člověk, to je pravda, jak jsem koneckonců přiznal sám. Přišlo mi lepší se pojmenovat dejwydem, ale registrační mail jsem si nezměnil, takže se neschovávám.
Je to pravděpodobně jeden z mých posledních příspěvků na Labu, což lidem jako jsi Ty bude jistě velmi vadit :-). Ale chtě nechtě jsi potvrdila to, co píšu - sama mluvíš o vlámském waterzooi, ne o belgickém :-). A pak že nemám pravdu :-).
Nereaguj, nechceš-li.
A nemáš ani pravdu v tom, že se znovu zaregistruju, ale jistě i jako neregistrovaný si mohu číst recepty.
Takže věcně - i bedla pravděpodobně nechtíc potvrdila, že název „belgické“ je zavádějící, zbytek (sladkovodní či mořské a zdroj) je ve stylu „sejdou se dva Poláci a budou z toho 3 názory“, takže spíše než dokazování typu „ptala jsem se známých v Belgii a oni mi řekli tohle, neee, bedlo, já já jsem se ptal známých rovněž v Belgii a oni mi řekli něco jiného“ bych mnohem raději repektoval to, že recept není pojmenován správně a že „dle známých třeba z Gentu je to takhle“ a dle jiných známých třeba z Oostende to tak není. Anebo v kuchařce té a té se waterzooi dělá takto. Pak by nebylo o čem mluvit, recept by se jmenoval Gentské" či třeba „Oostendské“ waterzooi nebo třeba „waterzooi dle přátel z XXY“, ale ne „belgické waterzooi“.
Nepřestává mě překvapovat, jak tady lidé schopní někoho zkritizovat za blbost sami podobné blbosti neopraví, ne, ne a ne.
Ale jsme u starých pojmenovaných problémů Labužníka - originality, kritiky starých členů a jejich neslušnosti, zdrojů a kdo má tu pravdu pravdoucí …

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.9.09 14:57
Re: Belgicke rybi

Dejwyde alias davkru … nedalo mně to a šla jsem se podívat na zahraniční weby, vím, že se přihlásíš opět pod jiným nickem a budeš mít možnost si to přečíst. Nemáš pravdu, že se v Belgii vaří Waterzoii výhradně z mořských ryb, měla jsem možnost si to ověřit u mých známých v Belgii. Je to původní vlámský recept ze sladkovodních ryb, mušlí, zeleniny …tak jak meisje popisuje, v současné době se vaří i z králíka, kuřete a pod. Příště než se pustíš do polemizování … nejprve se přesvědč a to několikráte, ať tu neplkáš. Už dopředu píši, že na tvé výpady nebudu reagovat.

dejwyd
24 příspěvků 11.9.09 06:35
Re: Belgicke rybi

Neexistje Belgické waterzooi (pokud někdo nebude rozumět překlepům, předem se omlouvám, píšu to holt na cizojazyčné klávesnici …)
Exituje Gentské či jiné, pohříchu asi většinou z Flander waterzooi.
A dávají se tam v přímořské zemi mořské ryby a ne sladkovodní.

Recept by se měl jmenovat tak, jak je „waterzooi dle meisje“ či podobně, anebo odkud že to tedy z Belgie je, kde to tak vaří. Měst je na výběr dost, jak to pojmenovat

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Belgicke rybi.....Davide,

zdravim, bohuzel nevim co je to „Gentse waterzooi“…poucis ???
My doma delame jen rybi „waterzooi“, kureci jsem jedla jednou u belgickych pratel a bylo vynikajici, ale urcite zalezi na kuchyni. Asi to bude jako s pravym „snertem“........malokdo ho umi udelat!!!Mej se hezky, meisje )).

davkru
5 příspěvků 19.12.06 00:39
Re: Belgicke rybi

Ahoj meisje,
mimochodem velmi trefne jmeno pro BE recepty :-). No, belgicke waterzooi mozna neni to same jako Gentse waterzooi, ktere vypada podobne, ale preci jen trochu jinak ...... ? Ocenuji, ze pises orybich receptech, waterzooi je dneska vetsinou z kurete a nestoji za moc :-(. David

meisje
580 příspěvků 9.11.06 21:34
Re: Belgicke rybi

Ano, je tady podobny recept - ale presto jiny. Tohle je recept moji tchyne a ta pouziva jen sladkovodni ryby a musle pro rybi Waterzooi. pro ty, kteri maji radi ryby - stoji urcite oba dva za vyzkouseni.Morske ryby a potvory - jsou vynikajici, ale i Waterzooi z ceskeho kapra je moc dobry.

svato
1423 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Belgicke rybi

Podobný recept tu už je, myslím že od Babi, ale dobre je porovnávať a prípadne kombinovať.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Belgicke rybi

Tak toto vypadá moc moc dobře. Ukládám do oblíbených a do paměti. Dík.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Hruškový koláč Hruškový koláč
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz