Recept Becok na sypko - fazole

(Hodnoceno 1x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Becok na sypko - fazole

Úvod

„Z luštěnin nejrozšířenější byly fazole na Śląsku Cieszyńskim. Velkoplodé strakaté fazole všeobecně zvané becoky. Fazolové polévky, omáčky zahušťováno záklechtkou z mouky a mléka, zřídka smetany. Chuť dodával kousek uzeného - když byl. Jedly se s chlebem nebo bramborem. Některé hospodyně dodávaly do polévek nebo omáček fasolowych hrst sušených švestek nebo povidla. Fazole nasucho se jedly s kyselým nebo odstředěným mlékem.

Postup

Fazole promyjeme, vložíme do hrnce a zalijem převařenou vlažnou vodou. Necháme stát nejlépe do druhého dne přes noc. Namočené fazole uvaříme v té samé vodě, spolu se snítkou saturejky. Na konci vaření solíme. Vařené fazole (becoky) přecedíme. Podáváme s kyselým zelím, polité rozpuštěným máslem s jemě opraženou strouhankou. Nezapomínáme při vaření fazolí na snítku saturejky, neboť zastaví nadměrné kvašení a nadýmání, podporuje trávení.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 29.10.09 vloženo
  • 12281x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300 g velkých barevných fazolí
  • sůl
  • snítka saturejky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.10.16 18:06

V jednoduchosti je krása…
A tady to platí překvapivě dvojnásob :)

Byly super s tím kyselým mlékem a troškou brambor.

Odkaz na uvaření

gmp 11.10.14 10:32

Bílé fazole s kysaným zelím

250 g fazolí
250 g kysaného zelí
200 g uzeného bůčku s kostí
1 cibule
1 zoubek česneku – není podmínkou
Sůl, kmín, bílý pepř
1 PL oleje
Zakysaná smetana 18%

Fazole si předvečerem namočím do vody. Na druhý den, za ranního kur pění, přileju vody cca 2 cm nad fazole, přidám bok s kostí a dám vařit na mírný oheň. Nesolím! Nechám fazole jejich varu a nechám se odvelet na jinou činnost vhodnou pro vystaršeného jednotlivce – vysavač, koš, pračka, šňůra na prádlo atp. Když shledám fazole dostatečně vařenými – na skus nesmí se rozpadat – na pánvi osmahnu pokrájenou cibulku, přidám zelí, okořením. Sleju fazole, vodu a uzené použiji jindy na polivku, přihodím fazole na pánev, důkladně míchám. Podleji trochou vývaru a zakryju pokličkou. Chvilku nechám podusit, jen aby se to všechno propojilo. Dávám na talíř a překryji zakysanou smetanou. Zní to divně, ale je to báječné.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Becok na sypko - fazole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Alis
2617 příspěvků 13.10.14 00:15

Parlesi, Parlesi, teď jse ještě o tvou maminku :-)

parles
302 příspěvků 12.10.14 23:20

@gmp díky, takže já převářet nemusím, u nás je skvělá měkká voda bez chloru, však víš!

gmp
1603 příspěvků 12.10.14 20:40
*

@parles tvrdá voda + chlor. A hlavně, dělala to tak maminka a vo tom se nediskutuje :D

parles
302 příspěvků 11.10.14 14:53

Gmp,
proč namáčíš fazole v převařené vodě?

gmp
1603 příspěvků 03.09.11 13:55

chekotay - synku, synku nemůžeš hledat jen ve slovnících. Tento recepis není z polské kuchyně, ale slezské. Respektive těšínské. Také se tento pokrm nazývá „Cieszyńska fasola“ a je zapsán jako tradiční potrava na „Listině tradičních pokrmů“ Ministerstva rolnictwa i rozwoju wsi. :lol:

casino
4488 příspěvků 29.08.11 14:08

chekotay,
autor se nejspíše co nejspíše vyjádří :-)
Mě zaujala ta slanina s kyškou (Jj, překroutil jsem to :-P
Skáči tedy na špek a prosim, prosim, hoďte do placu fftípek, nebo dva…
Asi to bude o jídle, tak proč ne na Labu, že?
Raději ale v „MIMO MÍSU“… Děkuji :-D

chekotay
1 příspěvek 29.08.11 13:30

Tak by mě zajímalo, zdali název jídla skutečně má být „na sypko“, což si nejsem zcela jist, co by to mělo znamenat, nebo to má být „na szybko“, tedy narychlo, jednoduše, bez dlouhého vaření. Nicméně jsem si zcela jist, že se to nejí s chlebem či bramborem. Jednak to je dost bití chutí, jednak by to znamenalo, že si haviřská rodina mohla dovolit dvě hlavní jídla (fazole+brambory) v jeden den. Sušené švestky jsem v tomto jídle potkal jen jednou, a nebylo to zlé. Obvykle je jídávám prostě jen s cibulí a slaninou a kyškou na zapití. Kyselé zelí a strouhanka mi přijde jako zajímavé zpestření, to musím někdy vyzkoušet, ale neslibuji si od toho zlepšení vynikající chuti samotného jídla.
Také se obávám, že v původní receptuře nebude snítka saturejky, mimo jiné i pro množství vtipů. které se k tomuto jídlu vážou. :-)

anickav
2904 příspěvků 30.10.09 19:22
Re: Becok na sypko - fazole
:-))
gmp
1603 příspěvků 30.10.09 07:29
Re: Becok na sypko - fazole

Medvídku tendle recepis nemám, já se jen trochu snažím přiblížit kuchyni našich sousedů, i když v tomto případě jde o domácí, neboť i Česká republika si urvala kousek Slezska, tenhle recepis má stovky obměn určitě (viz sinyk), já se domnívám že šéfkuchařem tady byla hlavně bída, co bylo na komoře to se vařilo. Becoky byla vděčná rostlina, zabrala málo místa, ozdobila chalupu a ještě nakrmila děti. Kdybych měl ty fazole dneska vařit já, podle dnešních možností a znalostí kuchyně, tak abych vyhověl si sám sobě, tak by ten recepis vypadal asi takto: vezmi jeden becok, zasaď ho a zapomeň, dále vezmi vyuzenou kýtu z prasete a sežer ji. Miloš

teddybear
89 příspěvků 30.10.09 03:47
Re: Becok na sypko - fazole

Miloši, dělávala moje maminka polévku z fazolí, hustou tak, že to byl celý oběd. Nebyla hustá od mouky, ale některé fazole byly celé a některé rozvařené a ty to zahustily. Do toho kousek špeku nebo i uzeného či klobásky, když byla. Celé to bylo nakyslé, ale nevím jestli od octa nebo od smetany.
Nevěděl bys recept? Čím je jeden starší, tím víc vzpomíná na ty chutě dětství a tak rád by si je zopakoval.

sinyk
18 příspěvků 30.10.09 00:13
Re: Becok na sypko - fazole

Já dělám taky becoky ,ale po uvaření je poliju osmahnutou cibulkuse špekem a jíme s chlebe (někdo k tomui podmáslí) nebo
na cibulce osmahnu kousky nějakého masa (může být i uzené nebo nějaká klobása)),přidám zeleninu (např.papriku,porek),protlak rajčatový a uvařené becoky.Chvíli provařím a kdo má rád,může i feferonku.
Zdravím ze Śląska - Třinec

Roomanka
205 příspěvků 30.10.09 00:01
Re: Becok na sypko - fazole

Já myslím, Miloši, že to v kombinaci se zelím ani ta saturejka nezachrání… :-))

anickav
2904 příspěvků 29.10.09 22:51
Re: Becok na sypko - fazole

Chápem, že je to starý, jednoduchý recept, iba prekvapuje tá jednoduchosť - zmiešať uvarenú fazuľu s uvarenou - surovou(? ) kyslou kapustou…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz