Recept Bavorské ptáčky - Kalbsvögerl

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jemné ptáčky (závitky) z telecího masa. Variant plnění je nejspíš mnoho, ale tak, jako každá rodina bude hájit jen ten svůj recept na španělské, hájím ten náš rodinný. Náplň jemná, lehce navinulá s jemně smetanovou omáčkou. Spíš řídkým sosem, nezahušťovanou, bez zbytečného tuku.
Setkala jsem se už i s variantami s vejcem a okurkou, s hořčicí… Nechává mě to ledově chladnou, a nejen proto, že tuto náplň nemusím v ničem.
Další varianta, na kterou jsem narazila, byla jen s šalotkou a šalvějí, ale tu jsem neochutnala a nejspíš nebude z Bavorska…

Postup

Telecí řízky naklepeme, osolíme a lehce opepříme. Na plátek položíme slaninu, natřeme nádivku, zarolujeme, spíchneme nebo svážeme.
Obalíme v mouce
Na pánvi rozpustíme máslo, ptáčky opékáme na másle ze všech stran do světle hněda. To trvá přibližně 10 minut. Pak podlijeme vývarem a vínem. Můžeme přidat lžičku rajského protlaku. Snížíme teplotu a při nízké teplotě dusíme asi tři čtvrtě hodinky.
Nakonec šťávu dochutíme solí, pepřem, přidáme pár lžic smetany dle chuti a je-li potřeba, trochu citrónové šťávy.

Příprava náplní:

Varianta I:

Housku namočíme do vína zředěného vodou nebo do vody s trochou citrónové šťávy. Dobře vymačkáme, natrháme a přidáme k mletému masu. Cibulku nakrájíme na velmi drobno, petrželku nasekáme. Přidáme k masu spolu s rozmarýnem a jedním vejcem. K tomu sůl a pepř, zamícháme.

Varianta II:

Obsah klobásy vymačkáme do misky, přidáme housku, kterou jsme předtím namočili do mléka, dobře vyždímali a natrhali na kousky. Okořeníme dle chuti, je-li třeba.

Varianta III:

Housku namočíme do vody, dobře vyždímeme. Dáme do misky, kam postupně přidáváme jemně nasekanou cibulku, drobně nasekanou šunku, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, citrónovou šťávu podle chuti. Promícháme.

Recept je z kategorií: Rolády a závitky Telecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.10.11 vloženo
  • 2800x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 x 150 g telecích řízků
  • 4 plátky slaniny (nejlépe syrové sušené, aromatické)
  • citrónová šťáva
  • 2 PL másla
  • 200 ml vývaru (ideálně telecího)
  • 150 ml bílého vína
  • 2 PL mouky
  • smetana
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • alternativně 1 KL rajčatového protlaku
  • náplň:
  • - varianta I:
  • 125 g jemně mletého krůtího masa
  • 1/2 housky
  • bílé víno nebo citrónová šťáva
  • 1 malá cibule
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • 1 vejce
  • - varianta II:
  • 200 g vinné klobásy
  • 1/2 housky
  • mléko
  • - varianta III:
  • 1 starší houska
  • 50 g dobré šunky
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • citrónová šťáva
  • 2 PL petrželky
  • muškátový oříšek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bavorské ptáčky - Kalbsvögerl

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 09.11.11 22:37

Jóóó, na pohádky jsou tu jinačí kabrňáci, to já si netroufnu!!! :lol:
Ale ona to nebude zase taková záhada, kus žvance překračuje hranice snadněji než sloni :-)

Zahušťování nádivkou je novinka (nebo zapadlá stařinka?)… neumím si to dobře představit. On to potom pasíruje?

 
mrtvola
1394 příspěvků 01.11.11 22:02

Alis, to, co tu uvádíš je v podstatě to, co pan Pomiane píše ve svém veselém umění kuchařském a jmenuje to „telecími paupiettami“, jen jeho nádivka je ještě jednodušší - cibulka jemně krájená, povařená ve vodě, žemle namočená v mléce, sůl, pepř a trocha tymiánu. dusí ve víně a omáčku zahušťuje zbytkem nádivky. Původ uvádí italský s tím, že první paupietty se ve Francii začaly dělat v době Marie Medicejské, nazývá je tedy jejím jídlem.
Ale kudy se dostaly do Bavor? To už je na Tvojí pohádku :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz