Recept Bavorské ptáčky - Kalbsvögerl

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jemné ptáčky (závitky) z telecího masa. Variant plnění je nejspíš mnoho, ale tak, jako každá rodina bude hájit jen ten svůj recept na španělské, hájím ten náš rodinný. Náplň jemná, lehce navinulá s jemně smetanovou omáčkou. Spíš řídkým sosem, nezahušťovanou, bez zbytečného tuku.
Setkala jsem se už i s variantami s vejcem a okurkou, s hořčicí… Nechává mě to ledově chladnou, a nejen proto, že tuto náplň nemusím v ničem.
Další varianta, na kterou jsem narazila, byla jen s šalotkou a šalvějí, ale tu jsem neochutnala a nejspíš nebude z Bavorska…

Postup

Telecí řízky naklepeme, osolíme a lehce opepříme. Na plátek položíme slaninu, natřeme nádivku, zarolujeme, spíchneme nebo svážeme.
Obalíme v mouce
Na pánvi rozpustíme máslo, ptáčky opékáme na másle ze všech stran do světle hněda. To trvá přibližně 10 minut. Pak podlijeme vývarem a vínem. Můžeme přidat lžičku rajského protlaku. Snížíme teplotu a při nízké teplotě dusíme asi tři čtvrtě hodinky.
Nakonec šťávu dochutíme solí, pepřem, přidáme pár lžic smetany dle chuti a je-li potřeba, trochu citrónové šťávy.

Příprava náplní:

Varianta I:

Housku namočíme do vína zředěného vodou nebo do vody s trochou citrónové šťávy. Dobře vymačkáme, natrháme a přidáme k mletému masu. Cibulku nakrájíme na velmi drobno, petrželku nasekáme. Přidáme k masu spolu s rozmarýnem a jedním vejcem. K tomu sůl a pepř, zamícháme.

Varianta II:

Obsah klobásy vymačkáme do misky, přidáme housku, kterou jsme předtím namočili do mléka, dobře vyždímali a natrhali na kousky. Okořeníme dle chuti, je-li třeba.

Varianta III:

Housku namočíme do vody, dobře vyždímeme. Dáme do misky, kam postupně přidáváme jemně nasekanou cibulku, drobně nasekanou šunku, vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek, citrónovou šťávu podle chuti. Promícháme.

Recept je z kategorií: Rolády a závitky Telecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.10.11 vloženo
  • 2933x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 x 150 g telecích řízků
  • 4 plátky slaniny (nejlépe syrové sušené, aromatické)
  • citrónová šťáva
  • 2 PL másla
  • 200 ml vývaru (ideálně telecího)
  • 150 ml bílého vína
  • 2 PL mouky
  • smetana
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • alternativně 1 KL rajčatového protlaku
  • náplň:
  • - varianta I:
  • 125 g jemně mletého krůtího masa
  • 1/2 housky
  • bílé víno nebo citrónová šťáva
  • 1 malá cibule
  • petrželka
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • 1 vejce
  • - varianta II:
  • 200 g vinné klobásy
  • 1/2 housky
  • mléko
  • - varianta III:
  • 1 starší houska
  • 50 g dobré šunky
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • citrónová šťáva
  • 2 PL petrželky
  • muškátový oříšek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bavorské ptáčky - Kalbsvögerl

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 09.11.11 22:37

Jóóó, na pohádky jsou tu jinačí kabrňáci, to já si netroufnu!!! :lol:
Ale ona to nebude zase taková záhada, kus žvance překračuje hranice snadněji než sloni :-)

Zahušťování nádivkou je novinka (nebo zapadlá stařinka?)… neumím si to dobře představit. On to potom pasíruje?

 
mrtvola
1394 příspěvků 01.11.11 22:02

Alis, to, co tu uvádíš je v podstatě to, co pan Pomiane píše ve svém veselém umění kuchařském a jmenuje to „telecími paupiettami“, jen jeho nádivka je ještě jednodušší - cibulka jemně krájená, povařená ve vodě, žemle namočená v mléce, sůl, pepř a trocha tymiánu. dusí ve víně a omáčku zahušťuje zbytkem nádivky. Původ uvádí italský s tím, že první paupietty se ve Francii začaly dělat v době Marie Medicejské, nazývá je tedy jejím jídlem.
Ale kudy se dostaly do Bavor? To už je na Tvojí pohádku :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz