Recept Bavorské krupicové knedlíky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Dvě žemle nakrájené na kostky osmažíme na másle do hněda. Zbytek žemlí dáme do mísy, zalijeme mlékem, přikryjeme a necháme 2 hod stát. Na pánvi rozpustíme máslo, usmažíme v něm cibuli a sekanou petržel. Tuto směs přidáme k máčené housce, dále k ní přidáme smaženou žemli, vejce, krupici a osolíme. Pořádně propracujeme a potom uděláme z těsta knedlíky. Malé, protože se hodně navaří. Hodíme do vroucí vody a vaříme cca 1/4 hod. Dosud oficiální recept. Já však nebyl schopný udělat žádné těsto (bylo to neustále řídké, lepilo se to na ruce takovým způsobem, že mne museli málem vyprošťovat - snažil jsem se to řešit neustálým přidáváním krupice, ale u dvacáté lžíce jsem přestal). Něco málo hmoty se mi však povedlo do vody odhodit a musím říct, že i když tvary byly bizarní, tak chuťově se to tvářilo příjemně. A tak bych uvítal radu, jak s tím naložit. Přemýšlel jsem nad použitím ubrousku, ale tuto metodu jsem ještě neviděl a neumím si to pořádně představit.

Recept je z kategorií: Knedlíky

Nahlásit recept

  • 17.09.03 vloženo
  • 11616x zobrazeno

Ingredience

  • 8 ks žemle
  • 2 lžíce másla
  • 4 ks vejce
  • 4 lžíce krupice
  • 2 lžíce petržele zelené sekané
  • 1 lžička soli
  • 1 ks cibule

Doporučená příloha

  • pečeně

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bavorské krupicové knedlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
van.Thomas
192 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: cept

Tak jsem se také pustil do bádání. V první řadě jsem důkladně vymačkal mléko z housek. Čtyři vejce jsou opravdu moc, já dal dvě a stačilo. Problém s konzistencí jsem vyřešil trochou hrubé mouky a knedlíky byly na světě. A ani nijak výrazně nenabyly. Je to křehké, dobré a netradiční. Vařit 13-15 minut.

Pampeliska191
1075 příspěvků 24.09.03 01:07
Ivo

vidis, jaky je z Tebe kuchtik. Casem vychytas drobne nedostatky a dokazes uvarit urcite ty prave nejlepsi knedliky, ktere Ti urcite budou chutnat. Vsichni jsme jednou zacinali. Preji Ti dobrou noc

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško, Babi, Iro, Evi...

…tak jsem se nechal ovlivnit Vašimi radami a musím říct, že pravdu jste měly všechny. Jednak jsem upravil množství mléka, ale i vlhké ruce měly obrovský úspěch a i další drobnosti přinesly ovoce. Jen se mi zdálo, že chuťově jsem se dostal někde jinde. Ale to už je jiný příběh, to budu ladit. Rozhodně Vaše rady byly dost dobrá inspirace a vítám, že se objevilo i více podobných receptů, které se chystám v nejbližší době vyzkoušet (neboť znějí libochutně). Přejí Vám všem dobrou vařečku. :-))))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo...

pouze ke Tvému receptu! Je docela možné, že sis recept nesprávně opsal a že místo 4 vajec měly být v receptu 4 žloutky, což se někdy u jemných knedlíků používá.

P.S. Zmínil ses o karlovarském knedlíku . Recept na ¨Jemný karlovarský knedlík¨ je na Labužníku :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, Iro, Evi...

…děkuji za reakce. Pro upřesnění jen ještě toto:
1. v původním receptu bohužel množství mléka nebylo. Myslím si, že jsem to s ním nepřeháněl, ale je pravdou, že jsem žemle nevymačkal
2. jako krupici jsem použil dětskou krupičku (zde si nejsem jistý, zda to bylo správně
3. ruce jsem si vlhčil, ale těsto bylo zpočátku tak řídké, že teklo

Ještě jednou děkuji, vyzkouším upravit množství dle zde uvedených rad.

Labužník eva
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Oprava

samozřejmě na 8 housek 2 vejce.

Labužník eva
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo,

ráda tyto knedlíky vařím, ale těch vajec se mi zdá moc, dádvám na 4 housky 2 vejce a housky podle potřeby mlékem jen navlčím, aby šly tvarovat. Tvaruji je, jak už tady bylo uvedeno, mokrýma rukama a nelepí se. Úspěch při vaření přeje Eva

ira
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Lepivé knedlíky

teď to bude vypadat, že jsem knedlíkový znalec, ale není to tak. Když jsem byla malá a těsto se mi lepilo na ruce, máčela jsem si ruce v misce se studenou vodou a knedlíky tvarovala mokrýma rukama :))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo...

píšeš o housce namočené v mléce (recept neudává kolik mléka), ale ta houska se určitě měla po 2 hodinách máčení vymačkat. Další bod, který mohl způsobit řidší těsto je velikost vajec a možná i velikost housek? Někdy se knedlíky tvarují pomocí dvou lžic a hážou do pomalu vařící, brobublávající osolené vody. V ubrousku vařené knelíky, neboli servitkové, se vloží do máslem vymaštěného ubrousku a dakrát nad těstem se zavážou. Jednou přímo nad těstem a jednou o něco výš (vše se může vložit do cedníku). Zavěsí se na vařečku položenou nahoru hrnce tak, aby byl knedlík ponořený ve vodě. To první zavázání se odváže, jakmile knedlík nabývá na objemu. Ale Tvůj recept mluví o malých knedlících.

Musím pro dnešek utíkat, ale kdyby nějaký knedlíkový znalec měl další připomínky, nechť je zveřejní :-)

Pěkný den Ti přeje Babi!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz