Recept Basilejská pochoutka

penda Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Med a 250 g cukru přivedeme, za stálého míchání, k varu. Mandle, ořechy, lískové ořížky, oranžát a citronát nasekáme nadrobno a smísíme s prosátou moukou. Všechny přísady a koření od skořice po jelení sůl zamícháme do moučné směsi a přilijeme horký med s cukrem. Do těsta přidáme třešňovici a arak a vytvarujeme dva bochánky. Přikryjeme je a necháme 3-4 hodiny v pokojové teplotě uležet. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vymažeme máslem. Těsto rozválíme na sílu prstu, přendáme na plech a 20 minut pečeme na střední příčce trouby. Zbylý cukr svaříme s trochou vody na nit, silně potřeme povrch perníku a nakrájíme na obdélníčky. *Vysvětlivky:* Oranžát - kandovaná pomerančová kůra. Citronát (sukkade) - kandovaná kůra ze zvláštní odrůdy citroníku. Potaš - uhličitan draselný. Používá se jako kypřicí prostředek např. na přípravu perníkového těsta. Jelení sůl - kypřicí prostředek na těžší těsta. Uchováváme ho v dobře uzavřené sklenici, nejlépe se zabroušeným hrdlem. Při delším působení kyslíku se rozkládá. *1 řez má přibližně 380 kJ, tj. 90 kcal.* Čerpáno z knihy Back vergnügen wie noch nie (2003).

Recept je z kategorií: Perníky

Nahlásit recept

  • 04.03.07 vloženo
  • 4793x zobrazeno

Ingredience

  • *Suroviny na 1 plech:*
  • 350 g medu
  • 350 g cukru
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g vlašských ořechů
  • 125 g oranžátu
  • 125 g citronátu
  • 500 g hladké mouky
  • 30 g mleté skořice
  • kůra z 1 citronu
  • 2 KL mletého hřebíčku
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • 2 KL potaše
  • 2 KL jelení soli
  • 2 cl araku
  • 2 cl třešňovice
  • tuk na plech.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Basilejská pochoutka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz