Recept Barszcz koncentrat

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Barszcz koncentrat

Postup

Červenou řepu omyjeme, oloupeme, pokrájíme na silné plátky nebo půlměsíčky. Promícháme s kořením a vložíme do 3 l skenice, odložíme na dva týdny. Po celý čas sbíráme šum, který se tvoří na povrchu. Po dvou týdnech je koncentrát hotov.

Recept je z kategorií: Koření


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.10.09 vloženo
  • 6048x zobrazeno

Ingredience

  • Suroviny
  • 1kg červené řepy
  • 6 - 10 zoubků česneku (podle síly)
  • 1 KL kmínu
  • 1 KL Nové koření
  • 1 KL pepř celý
  • 2 bobkové listy (vavřín)
  • 1 KL soli

Doporučená příloha

  • dobře rozleželý gmp

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Barszcz koncentrat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
teddybear
89 příspěvků 20.10.09 02:41
Re: Barszcz koncentrat

Ano, a česnek jsem překrájel naplocho.

 
teddybear
89 příspěvků 20.10.09 02:40
Re: Barszcz koncentrat

Alis, já už mám nejen ve džánu víc šťávy než řepy, ale objevuje se i šum. Je to taková nepříliš vábná pěna, ale usilovně ji sbírám. Voní to moc hezky.

 
Alis
2617 příspěvků 20.10.09 01:53
Re: Barszcz koncentrat, několik dotazů

Milošku, mám naloženo, pokrájela jsem na plátky, promíchala s kořením a přidala česnek… Ten se neměl krájet? Nekrájela jsem…
Sklenici jsem překryla mikroténovým sáčkem a nevím, jestli je to tak dobře? A co teplota? V pokojové teplotě, v chladnější místnosti? Šťávu to začalo pouštět téměř okamžitě, ale kdy dospejeme k šumu na povrchu, to se teprve uvidí :-)
Jak jsem říkala, pokrájela jsem na plátky asi třímilimetrové, to proto, že jsem vycházela z toho, že čím víc kousků, tím víc šťávy… možná uvažuji špatně… Pokud ale ne, pak by možná bylo úplně nejlepší nastrouhat, ne?

P.S. Ruce mám čisté a nezarudlé, použila jsem rukavice, které mají v Kauflandu u pečiva :-))

 
anickav
2904 příspěvků 17.10.09 03:10
Re: Barszcz koncentrat

Soni, pozri si wikipédiu, čo je mliečne kvasenie…(aj uhorky, aj zelí…)

 
noskovice
1323 příspěvků 17.10.09 01:59
Re: Barszcz koncentrat

Jsem ignorant. Můžete mi vysvětlit mléčné kvašení u červené řepy, bez mléka?
Předem děkuji, Soňa

 
gabi
551 příspěvků 17.10.09 01:44
Re: Barszcz koncentrat

alis, k dosiahnutiu konkretnych cielov co sa biochemie tyka, existuje obycajne len jedna cesta…ak chces napr., aby prebehlo mliecne kvasenie, musis striktne dodrzat urcite pravidla

 
teddybear
89 příspěvků 17.10.09 00:48
Re: Barszcz koncentrat

Tak už mi to zraje nahoře na lince. Za dva týdny dám vědět, jak to dopadá. Nahoru jsem dal starý látkový kapesník, doufám, že je to dobře, že tam nepatří víčko.

 
bedla  17.10.09 00:04
Re: Barszcz koncentrat

oprava: ráda se, se atd…

 
bedla  17.10.09 00:03
Re: Barszcz koncentrat

Alis naprosto s Tebou souhlasím, až vyzkouším, ráda se se svými zkušenostmi podělím.

 
Alis
2617 příspěvků 16.10.09 23:45
Re: Barszcz koncentrat ,

uvažuji o tom, že pokud bych měla nějaké pochybnosti, nejdřív bych vyzkoušela a pokud by se mé pochybnosti potvrdily, pak bych vložila komentář… Je více cest k cíli a pokud mi někdo popíše tu jeho, proč ji nevyzkoušet?

 
gmp
1603 příspěvků 16.10.09 23:37
Re: Barszcz koncentrat - Gabi

Zaprisahám sa, ani kapku vody nedávam. Miloš

 
gabi
551 příspěvků 16.10.09 23:05
Re: Barszcz koncentrat

gmp, priznam sa, ze takto-bez vody-som nikdy cviklovy kvas nerobila…trosku pochybujem o tom, ze cvikla pokrajana na hrube platky, obohatena tak velkym mnozstvom korenin a cesnaku pusti tolko stavy, aby zacala rychle mliecne kvasit…koreniny aj cesnak obsahuju fytochemikalie, ktore vo vacsich davkach posobia ako konzervanty, cize zabrzdia nastup mliecneho kvasenia…na kilo cvikly musi byt aspon 1 polievkova lyzica soli…ja robim kvas klasicky (bez chlebovej korky) s malym mnozstvom prevarenej osolenej vody…a nikdy sa mi nepokazil…vykysne za 5-6 dni…je krasnej farby a vybornej chuti…ochucujem nim rozne jedla-nie len borsc…ak sa trochu zriedi vodou, da sa pit ako osviezujuci napoj

 
bedla  16.10.09 22:05
Re: Barszcz koncentrat

gmp díky, s tou syrovou řepou tedy něco spáchám protože ji máme rádi a o boršči se raději rozepisovat nebudu … teď přichází ten jeho správný čas.

 
gmp
1603 příspěvků 16.10.09 21:55
Re: Barszcz koncentrat

Bedli, já to vyhazuju, syrová řípa s česnekem, přiznám se, je určitě zdravá, ale tolik koncentrovaného zdraví by zabilo i vola, holt jsem slabá povaha. Ta šťáva tak jednou jsem na ni zapomněl a vydržela 3 měsíce v lednici. Jináč já toho dost spotřebuji právě na barszcz. Vývar+šťáva z řípy+ orestovaná houska nebo pokrájená omoletka, za deset minut hotovo. Miloš

 
bedla  16.10.09 13:55
Re: Barszcz koncentrat

Recept je to pěkný, až v obchodě bude pěkná řepa za vyzkoušení to určitě stojí. Jen se přeptám: co s uvedeným zbytkem řepy, jak se má koncentrát skladovat a jak dlouho vydrží pokud ho nespotřebuji ihned. Díky za odpověď.

 
gmp
1603 příspěvků 16.10.09 06:23
Re: Barszcz koncentrat

Gabika, moja. Pavda je že som ho už dlho nerobil, lebo kupujem v obchode. Ale ak dáš vodu, tak nebude koncentrat a vyhodíš to. Tu ide o to aby tá cvikla pustila šťavu. Vodu v žiadnom prípade. A treba sbierat tú penu ktorá sa na tom robí, aby nebolo kalné. Miloš

 
gabi
551 příspěvků 16.10.09 05:44
Re: Barszcz koncentrat

gmp, mas tento recept vyskusany?…nechyba v tom recepte voda?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz