Recept Barevná chuťovka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Je milé, když se vkládá recept a potřebné věci jsou právě k mání. Ten nápad vznikl z malé úrody hub a taky proto, že podobný koktejl koupit nelze. V bílé nádobce výrobek lahodí oku a též hmatovým čidlům v puse. Hříbky smrkové obecně platí za kvalitní houby, ale jsou tací, kterým vzniklé tahavé plivance nejsou příjemné. Je mnoho druhů postrádajících sliz a vůbec, i jiné houbičky jsou ňam. Taková sluka svraskalá, ryzce zvící pětikačky a další, snadno rozpoznatelné výdobytky lesní přírody nejsou k zahození. Já je nesbírám, slyším často a kdesi v podvědomí je patrná obava ze zákeřného toxinu. Není to tak strašné s jedovatými houbami, jsou spíše vzácné, ale na druhé straně jsou mezi námi jedinci, kteří napravši se kýblem smaženice z muchomůrky zelené, jen co opustí ARO, hledají další podobné exempláře. Dyť byly tak dobrýý…

Postup

Houbičky necháme celé, aby byl patrný jejich tvar a předvaříme je ve slané vodě po dobu 5-8 minut. Opláchneme. Nakrájíme zeleninu na větší kousky. Rajské vybíráme, když jejich temnězelená barva začíná blednout, krájíme na čtvrtiny. Vařená rajčata nejsou nebezpečná a taky jich nezbodneme hrnec. Koření jen lehce rozdrtíme, aby popraskalo, listy vavřínu necháme celé. Promícháním utvoříme rovnoměrnou směs a plníme do sklenic. Feferonkou nic nezkazíme. Nijak zběsile neušlapáváme. Zalejeme lákem, uzavřeme a necháme 30 minut při 85°C. Určitě se stalo, že se nějaké víčko dobře nepřicuclo. Zjistíme to hned, jak sklenice chladnou. Jistě máte své finty jak nato a v nejhorším je někde popelnice, ale to není nutné. Připravíme obyčejný papiňák nebo konvičku na vodu s hrdlem. Do hrdla zarveme špunt s dírou a do ní hadičku. Tlakový hrnec je jednodušší. Sejmeme pojistný ventil, na vyčnívající trubku nasuneme hadičku, nalijeme cenťák vody a dáme na oheň. Je dobře, když jsou na práci dva a vezmou si GUMOVÉ RUKAVICE, pára není žádný mazlík. Z hadičky musí pára prudce foukat. Víčko nepovedené flašky se jen nadzvedne, pod něj se pustí pára a nechá se několik vteřin působit. Pára utluče případné breberky natošup. Hadice se vyjme a víčko ihned uzavře. Výsledek je okamžitý

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 24.08.10 vloženo
  • 6285x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • Chuťovka je směs hub a dalších druhů zeleniny, jen od oka 1:1:1...
  • houby všeho druhu, ale hlavně malinké
  • červená paprika
  • bílá paprika
  • mladý květák
  • mladý patizon
  • celer nebo jemnější pastinák
  • zelená rajčata
  • sibiřská cibulka
  • Nálev:
  • 1/4 l octa 8%
  • 3/4 l vody
  • 30 g soli
  • 60 g cukru
  • nové koření, celý pepř, vavřín

Doporučená příloha

  • tohle příloha už je

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Barevná chuťovka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.09.11 21:38

Prodavali v NDR takove udelatko . Vypadalo jako nuz z umele hmoty, na casti predni nekolik direk . Od toho vedla hadice a koncila spuntem do piskaci konvice na vodu. Pripravily se sklenice s vickama (ale patentni, s plochou gumou) , sklenice se naplnily a polozila se vicka. Pak kazde jedno se nadzvedlo, podlozil „nuz“, z jehoz otvoru sycela para, vytlacil se vzduch a priklopilo vicko. Mnoho takovych jsem zavarila, mnoho i vyhodila :-) Ale ucila jsem se, ono kdyz se daly do sklenic syrove hrusky a nesterilovaly se, zadne vytlaceni vzduch nepomohlo :-P

Wolfg
584 příspěvků 30.09.11 19:47

Lépe už cibuli sibiřskou charakterizovat nelze. Díky Italko. Toto samozřejmě není žádný recept, jen nápad při pohledu na haldu zeleniny, vraceje se právě z lesa s úlovkem mykoproduktů. Můžete přidat cibuli jakoukoli. Správnou chuť dodá celer s paprikou, mladé patizony lahodně křupají, zelená rajčata dobře vypadají na řezu.
Oprava nechycených sklenic párou není žádný vědecký výdobytek, takže houby geniální. Mám vyzkoušeno, že úspěšně opravit lze i půl dne po sterilaci. Nekazí se. Tedy: sejmeme zlobivé víčko, odhalíme důvod vniku vzduchu (skřípnutý kopr, vadné víko aj.)klidně můžeme použít jiné víčko. Přiklopíme, nadzvedneme, jen co se hadice vejde (použitý vnější průměr 8mm), ficka foukne páru (10 až 20 vteřin stačí), hadičku vyškubne, neustále ji přidržujíc v dosahu, my, generální ředitelé přiklopíme víko, zalisujeme hlavou – hotovo. Pára obsahuje pětkrát víc tepla než vroucí voda, bacha na ni. Používám delší gumové rukavice s textilní vložkou. Při sehraném tandemu se nebezpečí razantně zmenší.

Vždycky mi úsměv zvedne koutky, když čtu, kolik je vitamínů v naťové petrželi, pažitce, křenu, etc. To je jistě pravda, jenže… Tak se ptám, kolikže kil zeleného lupení si dáme na brambory, kolik desítek kořenů křenu nastrouháme na uzené… :-)))
Tudy cesta k hypervitaminóze rozhodně nevede

anka22
95 příspěvků 30.09.11 15:09

Nějak u nás vzniklo něco podobného, taky v houbově neúrodném roce. Houby do téhle směsi jsou dobré nejenom neslizké, ale i tvrdší - nám se výborně osvědčili holubinky, ryzce, lišky ap. Směs zeleniny, kterou uvádíš mi přijde úžasná, hlavně ten malý patison. A cibule je do toho dobrá i perlovka.
Nevím proč, říkáme tomu - podle odborníků určitě úplně pitomě - čalamáda.
Ten nápad s uzavřením nepřicucnutých sklenic mi přijde geniální :potlesk: , jen malinko rikantní…

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.09.11 10:18

A..nešlo by ten recept nazvat nějak lidsky…aby bylo alespon trochu poznat o co jde…? :think:
Sterilované houby s barevnou zeleninou… a různé další, mnohem lepší možnosti…
Také zařadit do kategorie Konzervace hub, by bylo šikovné a praktické…
Recept pěkný…moc.. ale podle názvu se dají čekat i žvýkací pastelky nebo houby sypané barevnou cukrovou rýží a jiné nesmysly.. :roll:
:mrgreen:

sveva
751 příspěvků 30.09.11 09:42

Alis děkuji za příležitost se něco dovědět! Zdravím
Cibule zimní (Allium fistulosum) (sečka, ošlejch neboli cibule sibiřská)
Tato cibule se rozšířila do ostatních částí světa z Číny, kde se pěstovala už kolem roku 2 000 před naším letopočtem. Do Evropy se dostala až v 16. století přes Rusko. Proto se jí také často říká sibiřská cibule. Má řadu typů - čínský, japonský, egyptský, ale především ruský. Má křehké a jemné listy. Cibulky jsou drobné, protáhlé a rostou v trsech. Je to vytrvalá, mrazuvzdorná rostlina (pomalu roste i pod sněhem) s vysokým obsahem vitamínu C. I když se vyznačuje výbornými vlastnostmi, není její pěstování u nás dosud mnoho rozšířeno. Zužitkovává se hlavně řezaná nať, jejíž chuť je velmi jemná, obsahuje mnoho vitamínu C (90 - 130 mg na 100 g hmoty) a je ranější a chutnější než pažitka, neboť listy mají méně vlákniny. Několik trsů této hodnotné zeleniny by nemělo chybět na žádné zahrádce. Přidáváme ji drobně sekanou do polévek nebo jako čerstvou přílohu k jídlům z mletého masa či k rožněným masům, do salátů, sypeme ji na brambory a rýži. Hodí se i na pomazánky, zvláště z tvarohu či brynzy, je velmi chutná i na chléb s máslem. Můžeme ji upotřebit po celý rok, obdobně jako pórek. www.jihomoravska-zelenina.cz

Alis
2617 příspěvků 30.09.11 06:59

Hezký recept…, a co je prosím sibiřská cibulka?

svato
1421 příspěvků 25.08.10 01:31
Re: Barevná chuťovka

Takúto zeleninovú zmes som robievala s pečeňovcom (pstřeň dubový), tiež nie je slizký a má kyslastú chuť sám osebe.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz