Recept Banica Veg

Bulharská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Banica

Postup

Těsto upravime dle velikosti formy a položime na dno vymazené formy plát těsta. Pokapeme ho olejem a položíme druhý plát těsta. Z nadrobeného sýra vytvoříme další vrstvu. Položíme další plát těsta a opět vrstvu sýry a tak pokračujeme do spotřebování ingrediencí.

Hotovou banicu nakrájíme na čtverečky a přelijeme rozehřátým olejem. Vejce rozšleháme v sodovce (limonádě:-)) a směsí přelijeme banicu. Pečeme v trobě při 180°C dozlatova.

Dodatek: na pravou banicu se používá bulharské těsto „Bella“, což je varianta těsta fillo.

Recept je z kategorií: Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.12.11 vloženo
  • 12964x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min

Ingredience

  • 500 g listového těsta
  • 500 g balkánského sýra
  • 100 až 150 ml slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • 200 ml sodovky (limonáda:-))

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 20.12.11 17:45

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Banica

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Jasmina Ben
71 příspěvků 31.07.14 22:34

Jooo tak tu mam taky moc rada. Mam svagra bulhara tak ze u nas driv byla dost casto :) Ja delam z philo testa. :kytka:

 
SalinkaaRubenek
16 příspěvků 21.12.11 15:37

diky diky! vyskousim :potlesk:

 
danda  21.12.11 12:16

Nastrouhala jsem nivu a smíchala s tvarohem, ochutila malinko česnekem a rolovala jako šneka, taky to bylo výborné, i když s náplní netradiční :-)

 
jolana
5064 příspěvků 21.12.11 11:17

Salinko, dovolim si.. pokial sa neozve karaim, ten/ta to ma asi so sodovkou vyskusane..ja som so sodovkou este nerobila ani nejedla len jogurt alebo smotanu kyslu alebo aj sladku a syr aky mas rada, trebars akawi moze byt alebo aj ta feta..alebo tvaroh…vcera som robila s fetta malo slanym a dobre to bolo …dobru chut :)

Karaim, dovolila som si pridat foto, pretoze ide o podobny postup ci pristup k banici..ak by sa nepacilo a neracilo len daj vediet a smihom su prec… :-D

 
SalinkaaRubenek
16 příspěvků 21.12.11 11:01

mne vadi „limonada“ je to v receptu dobre? :think:
mate typ, cim nahradit balkansky syr ve francii? filo testo mam! :palec:

mnoho diku predem :-)

 
jolana
5064 příspěvků 20.12.11 18:06

Banica s filo cestom a leniva ..pre lenive hadice .. :mrgreen: …a teraz naozaj, na foto je postup, ja som pridala z mrazaku kusok kopor na chut a vonu …
Platky filo cesta rozdelim na polovicu a kazdu zlahka! len v ruke zhuzvem ako papier a ukladam do maslom vymasteneho pekaciku. Pokapem dobre maslom, pridam rozdrobeny syr – v tomto pripade je tam feta..ale balkan je vyborny a bryndza ani nevravim jaka je dobra. Pridam petrzelku alebo kopr (alebo aj nic, kto nema) , zalejem jogurtom v ktorom je rozhabarkovane vajco jedno alebo dva (podla nalady a poctu vajec doma) a dam piect do zlatava . Banica (leniva) krasne vyzera, aj cesto listkuje a vobec najlepsie zo vsetkeho sa je :lol: ..nic moc prace a parada chutna a vkusna na tanieri za chvilu..k nej kefir alebo jogurt alebo liter cerstveho mlieka..bud na osobu alebo pre rodinu..kazdy kolko zvladne :mrgreen:.. na zdravie! a dobru chut :lol:

 
iva  10.12.11 08:54

Vidím, že jsem dlouhá léta žila v nevědomosti. :think:
Podle L.Vlachové v její kuchařce „Co chutná v Evropě“ z r.1979 je totiž Banica z těsta podobnému na tažený závin a náplň je sladká z tvarohu, vajec, medu a citron.kůry.

 
gmp
1603 příspěvků 10.12.11 06:48

Těsto Bella se dá opatřit v Praze na hranici Smíchova a Košíř, zast. tramvaje Klamovka, od tramvaje směrem dolů na Vrchlického (po pravé straně ulice).
http://www.bulharskyobchod.cz/…12-1-Mrazene
Mladý muž který obchodu šéfuje, je synem paní doktorky (MUDr.), která provozuje bulharskou restauraci v hotelu Sofia na Americké ulici ( zde hledej zdroj Bulharské kuchařky)

 
zébulon  09.12.11 22:24

Bento, to je ono, to jsou ty moje jitrnice do spiraly. Mam brick v lednici, tak kdyz se mi podari zitra mezi pecenim rohlicku vysetrit chvili, zkusim upect a pridat fotku. Je to dobre, s bylinkami i bez, s cesnekem i s paprikou, variant je hodne.

 
mimikova
84 příspěvků 09.12.11 20:44

Neochucena sodovka se pouzivala pred lety na hotove kupovane listy testa, ty listy tenkrat byli suche a lamali se, proto se takto navlhcili. Pozivalo se mimo sodovky taky mleko, nebo jogurt, moje mamka delavala smes - vejce, jogurt, olej a syr. Babicka delala svoje testo, listy krasne rovalela na tenko, pocakala je olejem a hazela na to lzici smes z vejce, syra a tvrdeho tvarohu (tvaroh se prodaval hrudkovity, slany, a hlavne byl za babku) Pozivala jeste dalsi naplne - vejce, syr, spenat…porek (spareny) syr, vejce…smazena cibulka s kysanym zelim…dyne, orechy, skorice…ach, kde ty casy jsou :-)

 
mimikova
84 příspěvků 09.12.11 20:29

Sodovka a olej patri do banice z fillo testa, pokud se dela z listkoveho testa, se dovnitr davaji jen vejce a syr :wink: dokazete si predstavit co udela listove testo kdyz ho polejete rozehratym olejem a pak sodovkou … :think:

 
di
2451 příspěvků 09.12.11 19:39

Náhodně jsem našla tento recept: http://www.toprecepty.cz/…nskym-syrem/ :-D
Jinak, ptala jsem se manžela, do Bulharska před nedávnem pracovně jezdil po dobu cca 4-5 let, celkově tam takto po částech strávil skoro rok. Podle všeho se to s banicou má jako s naším gulášem, co rodina a co oblast, to recept; on např. zná banicu ve formě jakýchsi šátečků, resp. taštiček. Další varianty jsou např. v internetové Bulharské kuchařce (autoři stránky podle všeho provozují v Praze Bulharský obchod, tak by se jim snad věřit dalo): http://www.bulharska-kucharka.cz/deserty.aspx
P.S. Po editaci - tak jsem to prozkoumala a moc se omlouvám, hlásám bludy, nezlobte se, autoři Bulharské kuchařky a provozovatelé Bulharského obchodu nejsou jedni a ti samí.

Příspěvek upraven 09.12.11 v 19:46

 
Bento
794 příspěvků 09.12.11 18:31

Ja ked som si dal po Bulharsky…Баница tak mi vysiel had :?:
 http://vkuhniata.wordpress.com/…D1%86%D0%B0/

 
zébulon  09.12.11 11:37

gmp ma pravdu - banica se dela z jineho testa a taky dost jinak, nez je uvedeno v receptu. Ten je zatracene zjednoduseny. Je to tradicni bulharsky vanocni svatecni pokrm. Na nadivku se smicha vejce, jogurt, syr. Na dvojite filo se klade nadivka, pokape se maslem, sroluje do jitrnice a vlozi do formy. Omasti se ze vsech strane maslem. Udela se dalsi jitrnice, da se do formy, a tak stale dal, az mame formu vyplnenou hezkou spiralou z naplnenych jitrnic :- ). Kazdou jitrnici z testa zvlast pomastime maslem. A peceme.

 
casino
4463 příspěvků 09.12.11 10:21

gmp,
když v postupu vidím, jak se vrství listové s nádivkou, tak už dál nečtu… :twisted:
Po Vašem komentáři a dočtení postupu myslím, že podobného výsledku, jako je použití listového těsta v tomto receptu, by bylo lze dojíti použitím lasagní, pro tento případ zajisté předvařených :-) a z listového udělat pouze horní vrstvu…

 
gmp
1603 příspěvků 09.12.11 00:00

Na banicu se používá bulharské těsto „Bella“ což je varianta těsta fillo. Jinak by bylo záhodno dodržet originál receptu, neboť Moravané „sodovku“ berou jako Češi „limonádu“. V orginále: „Datum vložení: 09.04.2010 20:36“ je uvedeno minerálka.

 
wydra  08.12.11 23:14

Recept je hezky, lec minikolacek bratru za 200 ,– Kc :mrgreen:

 
karaim
12 příspěvků 08.12.11 22:56

for babi: pokud máš formu ve tvaru obelníku-nakrájej na čtverečky(nebo do útvaru, jenž se ti bude líbit) a pokud máš formu ve tvaru kruhu, tak můžeš ve tvaru trojúhelníků(nebo do tvaru vlastního uvážení) :lol:

Příspěvek upraven 09.12.11 v 11:39

 
babi
6360 příspěvků 08.12.11 21:47

karaim. Takze, pred upecenim se Banica nakraji na ctverecky…zajimavy recept. Peces v dortove forme, nebo jake a jak velke?
Zdravim,

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz