Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
karaim Bulharská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Těsto upravime dle velikosti formy a položime na dno vymazené formy plát těsta. Pokapeme ho olejem a položíme druhý plát těsta. Z nadrobeného sýra vytvoříme další vrstvu. Položíme další plát těsta a opět vrstvu sýry a tak pokračujeme do spotřebování ingrediencí. Hotovou banicu nakrájíme na čtverečky a přelijeme rozehřátým olejem. Vejce rozšleháme v sodovce (limonádě:-)) a směsí přelijeme banicu. Pečeme v trobě při 180°C dozlatova. Dodatek: na pravou banicu se používá bulharské těsto „Bella“, což je varianta těsta fillo.
Recept je z kategorií: Slané pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Banica
Jooo tak tu mam taky moc rada. Mam svagra bulhara tak ze u nas driv byla dost casto
Ja delam z philo testa. 
diky diky! vyskousim
Nastrouhala jsem nivu a smíchala s tvarohem, ochutila malinko česnekem a rolovala jako šneka, taky to bylo výborné, i když s náplní netradiční
5068 příspěvků 21.12.11 11:17
Salinko, dovolim si.. pokial sa neozve karaim, ten/ta to ma asi so sodovkou vyskusane..ja som so sodovkou este nerobila ani nejedla len jogurt alebo smotanu kyslu alebo aj sladku a syr aky mas rada, trebars akawi moze byt alebo aj ta feta..alebo tvaroh…vcera som robila s fetta malo slanym a dobre to bolo …dobru chut
Karaim, dovolila som si pridat foto, pretoze ide o podobny postup ci pristup k banici..ak by sa nepacilo a neracilo len daj vediet a smihom su prec…
mne vadi „limonada“ je to v receptu dobre?

mate typ, cim nahradit balkansky syr ve francii? filo testo mam!
mnoho diku predem
5068 příspěvků 20.12.11 18:06
Banica s filo cestom a leniva ..pre lenive hadice ..
…a teraz naozaj, na foto je postup, ja som
pridala z mrazaku kusok kopor na chut a vonu …
..nic moc prace a parada chutna a vkusna na
tanieri za chvilu..k nej kefir alebo jogurt alebo liter cerstveho mlieka..bud
na osobu alebo pre rodinu..kazdy kolko zvladne
.. na zdravie! a dobru chut 
Platky filo cesta rozdelim na polovicu a kazdu zlahka! len v ruke zhuzvem ako papier a ukladam do maslom vymasteneho pekaciku. Pokapem dobre maslom, pridam rozdrobeny syr – v tomto pripade je tam feta..ale balkan je vyborny a bryndza ani nevravim jaka je dobra. Pridam petrzelku alebo kopr (alebo aj nic, kto nema) , zalejem jogurtom v ktorom je rozhabarkovane vajco jedno alebo dva (podla nalady a poctu vajec doma) a dam piect do zlatava . Banica (leniva) krasne vyzera, aj cesto listkuje a vobec najlepsie zo vsetkeho sa je
Vidím, že jsem dlouhá léta žila v nevědomosti.
Podle L.Vlachové v její kuchařce „Co chutná v Evropě“ z r.1979 je totiž Banica z těsta podobnému na tažený závin a náplň je sladká z tvarohu, vajec, medu a citron.kůry.
Těsto Bella se dá opatřit v Praze na hranici Smíchova a Košíř, zast. tramvaje Klamovka, od tramvaje směrem dolů na Vrchlického (po pravé straně ulice).
http://www.bulharskyobchod.cz/…12-1-Mrazene
Mladý muž který obchodu šéfuje, je synem paní doktorky (MUDr.), která provozuje bulharskou restauraci v hotelu Sofia na Americké ulici ( zde hledej zdroj Bulharské kuchařky)
Bento, to je ono, to jsou ty moje jitrnice do spiraly. Mam brick v lednici, tak kdyz se mi podari zitra mezi pecenim rohlicku vysetrit chvili, zkusim upect a pridat fotku. Je to dobre, s bylinkami i bez, s cesnekem i s paprikou, variant je hodne.
84 příspěvků 9.12.11 20:44
Neochucena sodovka se pouzivala pred lety na hotove kupovane listy testa, ty listy tenkrat byli suche a lamali se, proto se takto navlhcili. Pozivalo se mimo sodovky taky mleko, nebo jogurt, moje mamka delavala smes - vejce, jogurt, olej a syr. Babicka delala svoje testo, listy krasne rovalela na tenko, pocakala je olejem a hazela na to lzici smes z vejce, syra a tvrdeho tvarohu (tvaroh se prodaval hrudkovity, slany, a hlavne byl za babku) Pozivala jeste dalsi naplne - vejce, syr, spenat…porek (spareny) syr, vejce…smazena cibulka s kysanym zelim…dyne, orechy, skorice…ach, kde ty casy jsou
84 příspěvků 9.12.11 20:29
Sodovka a olej patri do banice z fillo testa, pokud se dela z listkoveho testa, se dovnitr davaji jen vejce a syr
dokazete si predstavit co udela listove testo
kdyz ho polejete rozehratym olejem a pak sodovkou … 
2452 příspěvků 9.12.11 19:39
Náhodně jsem našla tento recept: http://www.toprecepty.cz/…nskym-syrem/
Jinak, ptala jsem se manžela, do Bulharska před nedávnem pracovně jezdil po dobu cca 4-5 let, celkově tam takto po částech strávil skoro rok. Podle všeho se to s banicou má jako s naším gulášem, co rodina a co oblast, to recept; on např. zná banicu ve formě jakýchsi šátečků, resp. taštiček. Další varianty jsou např. v internetové Bulharské kuchařce (autoři stránky podle všeho provozují v Praze Bulharský obchod, tak by se jim snad věřit dalo): http://www.bulharska-kucharka.cz/deserty.aspx
P.S. Po editaci - tak jsem to prozkoumala a moc se omlouvám, hlásám bludy, nezlobte se, autoři Bulharské kuchařky a provozovatelé Bulharského obchodu nejsou jedni a ti samí.
Příspěvek upraven 09.12.11 v 19:46
Ja ked som si dal po Bulharsky…Баница tak mi vysiel had
http://vkuhniata.wordpress.com/…D1%86%D0%B0/
gmp ma pravdu - banica se dela z jineho testa a taky dost jinak, nez je uvedeno v receptu. Ten je zatracene zjednoduseny. Je to tradicni bulharsky vanocni svatecni pokrm. Na nadivku se smicha vejce, jogurt, syr. Na dvojite filo se klade nadivka, pokape se maslem, sroluje do jitrnice a vlozi do formy. Omasti se ze vsech strane maslem. Udela se dalsi jitrnice, da se do formy, a tak stale dal, az mame formu vyplnenou hezkou spiralou z naplnenych jitrnic :- ). Kazdou jitrnici z testa zvlast pomastime maslem. A peceme.
gmp,
a z listového udělat pouze horní
vrstvu…
když v postupu vidím, jak se vrství listové s nádivkou, tak už dál nečtu…
Po Vašem komentáři a dočtení postupu myslím, že podobného výsledku, jako je použití listového těsta v tomto receptu, by bylo lze dojíti použitím lasagní, pro tento případ zajisté předvařených
Na banicu se používá bulharské těsto „Bella“ což je varianta těsta fillo. Jinak by bylo záhodno dodržet originál receptu, neboť Moravané „sodovku“ berou jako Češi „limonádu“. V orginále: „Datum vložení: 09.04.2010 20:36“ je uvedeno minerálka.
Recept je hezky, lec minikolacek bratru za 200 ,– Kc
12 příspěvků 8.12.11 22:56
for babi: pokud máš formu ve tvaru obelníku-nakrájej na čtverečky(nebo do útvaru, jenž se ti bude líbit) a pokud máš formu ve tvaru kruhu, tak můžeš ve tvaru trojúhelníků(nebo do tvaru vlastního uvážení)
Příspěvek upraven 09.12.11 v 11:39
karaim. Takze, pred upecenim se Banica nakraji na ctverecky…zajimavy recept. Peces v dortove forme, nebo jake a jak velke?
Zdravim,