Recept Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

MeteleskuBlesku Indonézská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

špagetami nahradíme originální nudle, které se používají při přípravě. Špagety musí být uvařené tzv. „al dente“ čili ještě trochu tvrdší, nikoliv již měkké, jinak by byly pak ve finále příliš měkké až rozbředlé – což určitě na chuti nepřidá. Takže hlídat…Dále budeme potřebovat ojel, sůl, indické kari a koření Goreng. Jde o směs koření, jež lze zakoupit v supermarketech např. Globus. Jmenuje se buď „Nasi Goreng“ nebo přímo „Bami Goreng“. Pokud jej neseženete lze jej vynechat a nahradit trochou Podravky nebo jiné sušené zeleninové směsi, ale lepší je to samozřejmě s ním. Ve velké a hluboké panvi (nebo Woku) rozpálíme 2–3 lžíce oleje. Pracujeme velmi rychle na velkém plameni.Přidáme naložené maso a velice rychle opékáme, za občasného promíchání, asi tak 3–4 minuty až je všechno maso hnědé. Nesolíme. Pak hned přendáme maso z pánve do misky. Dolejeme 2–3 lžice oleje,rozpálíme a vsypeme cibuli a mrkev a chvíli restujeme.Po chvíli (cca 2minuty) přidáme česnek, promícháme a hned přidáme 3–4 plné lžičky indického kari, promícháme. Chvíli ještě restujeme a přidáme žampióny.Promícháme, osolíme (3–4 pořádné špetky), zmírníme trochu plamen a za občasného míchání restujeme dokud žampióny nepustí vodu a nezmenší svůj objem tj. cca. 4–5 minut. Pak přidáme opečené maso z misky, promícháme, osolíme podle chuti a hotovo – odstavíme pánev. Na druhé velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a přidáme uvařené špagetky. Na velkém plameni chvíli intenzivně opékáme (cca. 3–5 minut). Můžeme posypat trochou kari a pak přidáme směs z první pánve. Velmi dobře promícháme a ještě asi minuty restujeme.Vypneme. Hotovo. Dobrou chuť. **Tipy** Špagetky lze nahradit rýží (zase ne úplně měkkou) nejlépe thaiskou (Basmati) nebo i jinou dlouhozrnnou. V tom případě se pokrm jmenuje Nasi Goreng. Pokud nemáme dvě dostatečně velké pánve lze použít i špagetky (rýži) jen uvařené bez opékání a smíchat se směsí např. v hrnci. V tomto případě by ale měly být uvařeny více do měkka. pokud máte větší nádoby, lze připravit i množství dvojnásobné tj. z celeho balíčku špaget 500g.Množství ingrediencí je nutno adakvátně zvětšit t.j. vše 2× tolik. A více je v tomto případě lépe, protože Bami Goreng se opravdu velmi dobře jí a není ho nikdy dost… Tento a další nevšední recepty najdete na mých stránkách **"Magazín Metelesku Blesku":http://magazin.softimage.cz/ ** v rubrice Gastro.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 05.12.07 vloženo
  • 14553x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • Tento recept je napsaný jako pro úplné trotly, poněvadž jsem tento recept připravoval pro známé a nevěděl jak jsou zruční. Je to pravá asijská klasika. Směs opečených nudlí, kuřecího masa a ostatních přísad se silnou chutí po kari koření. Často ve velice pikantní úpravě. Toto je takzvaná evropská variace s použítím žampiónů jakožto náhrady na krevety, které se objevují v původním receptu. A jelikož někdo tyto mořské bestie do huby prostě nevezme (že Kelišová) tak si myslím, že s žampióny problém nebude.
  • 2–3 střední cibule nakrájené na silnější půlkolečka
  • 1 větší mrkev nakrájená na tenké šikmé plátky nebo nudličky
  • 200–250 gramů žampiónů nakrájených na plátky
  • 2–3 stroužky česneku rozmačkané či utřené se solí
  • 250 gramů kuřecího masa (prsíčka) nakrájená na krátké
  • nudličky či kostky Maso v misce zakápneme olejem (2–3 lžíce) přidáme 1 lžíci sojové omáčky, 2 lžičky ostrého nejlépe thaiského kari
  • 1–2 lžičky koření Nasi Goreng (nebo nahraďte, viz dále)
  • 1 lžičku zázvoru a dobře promícháme.
  • Nakonec zalijeme Solamylem rozmíchaným ve studené vodě –
  • 2 plné lžičky Solamylu a 4–5 lžiček vody. Necháme odležet.
  • 250 gramů (půl sáčku) špaget uvařených v osolené vodě a dobře odkapaných a promaštěných olejem.

Doporučená příloha

  • Vše už tam je, takže nic. Snad jen sklenka rýžového vína …

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

Dnes jsem bami goreng uvařila. Možná, že jsem neměla to pravé kari, zato jsem přidala chilli papričku. Výsledek byl výborný, rozhodně to zas někdy zopakuju. Jen by mne zajímalo, jak to chutná v Thajsku, jestli jsem se od té původní chuti hodně vzdálila.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska - ji,

všechno možné koření včetně Nasi Goreng koupíš i po netu, já kupuji takto několik let. Mohu doporučit koření od Antonína na www.koreni.cz
Jinak zdravím a přeji hezký večer

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

bylo u nás dnes k večeři. Na receptu mě upoutalo koření - nasi goreng,které jsem původně zakoupila omylem a neuměla použít. Aby nevyšlo nazmar, připravila jsem tehdá pokrm popsaný na sáčku a moc nám chutnal. Mezi tím ovšem koření zase zmizelo z pultu místního i přilehlých obchodů, až jsem měla štěstí na Flóře v Olm. Tímto děkuji autorovi za pro mně chutné jídlo s dnes již oblíbeným kořením.

Labužník jandule02
1099 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

Ale s krevetkami to taky není špatné.

MeteleskuBlesku
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

Tak jo, tvarglová pomazánka přidána …

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska-Manano,

s těmi lasagnemi je to výborný tip ! Dokonce tu mám zbytek (asi polovinu balení) od posledně, tak je alespoň zužitkuji a ještě to bude autentičtější.

Co já se tady všechno nedozvím a nenaučím…:-)

Manana
1514 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

Když místo špaget použijete plachtové nudle na lasgne a trochu je rozlomíte, dostanete skoro autentické bami goreng.
Já si na to dávám ještě sambal úlek (oelek), což je víc než dozlatova osmažená cibule s čerstvou pálivou paprikou (dávám jalapeňo, tepín, de árbol nebo habanero) a hrubou nejlépe mořskou solí. Může se přidat cukr, šťáva z limetky nebo vinný ocet. Sambalů je více, podívejte se do Wikipedie zde .

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

Opět krásný recept, tak Meteleskublesku, písej :-)
Co ta Tvoje syrečková pomazánka, vypadá moc moc dobroučce (už jsem nakoupila suroviny) … nechceš ji sem přihodit?

Ještě k tomuto receptu - snad nic nezkazím, když ke smažení použiji takovéty placaté asijské nudle, máme je dost rádi…
Tohle tedy určitě připravím, díky za recept.
Bona

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bami goreng - ostrá příchuť Thajska

Zase jeden recept na můj mlýn.
Ale to, že miluji asijskou kuchyni, už asi není tajemstvím.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz