Recept Balkánská pita plněná

sahrazad Chorvatská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Z uvedených přísad vypracujeme hladké těsto. Těsto je hotové když se už nelepí na ruce ani na vál a dělají se v něm bubliny. Vypracované těsto necháme v zakryté v misce asi půl hodinky odpočnout. Těsto rozdělíme asi na 4-6 částí. Každý díl pak na ubrusu rozválíme a vytáhneme na tenké pláty, těsto průběžně potíráme teplým olejem smíchaným s rozpuštěným máslem. Až jsou pláty roztažené přes ubrus (čím tenší tím lepší) lehce potřeme některou z výše uvedených náplní, ubrus zvedneme a pita se nám sroluje do dlouhého válečku. Váleček nařežeme na délku plechu a klademe vedle sebe na pomaštěný plech, povrch ještě potřeme směsí oleje a rozpuštěného másla a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200° asi 20 minut až je těsto na povrchu zlaté. Podáváme s domácí jogurtovou omáčkou - jogurt, trocha vody, sůl, popř. rozmačkaný česnek, máta, kopr. Podle našich zkušeností je nejlepší náplň s balkánským sýrem. Tento recept je původem (asi) z Makedonie.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 09.03.07 vloženo
  • 15176x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • lžička octa
  • lžička soli
  • NEBO balíček těsta filo
  • 100 ml oleje
  • 100 g másla
  • Na náplně:
  • 1. klasická sýrová - na hrubo strouhaný balkánský sýr, kysaná smetana
  • 2. masová - kořeněné mleté maso
  • 3. bramborová - strouhané brambory, vejce, kysaná smetana
  • 4. zelná - zelí, rýže, cibule
  • 5. tvarohovo-špenátová - tvaroh, vejce, špenátové listy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Balkánská pita plněná

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Balkánská pita plněná

pesek05
13 příspěvků 23.8.14 13:33
Peču

Tuto pitu peču buď z tohoto těsta nebo z kupovaného čerstvého lístkového těsta a plním ho tvarohem s vajíčkem, kmínem, solí, pepřem a nasekaným pórkem či jarní cibulkou. Takto ji pekla tetina tchyně původem z Řecka… :) a je moc dobrá :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz