Recept Balkánská kapama

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Balkánská kapama

Úvod

Jedno staré pořekadlo tvrdí, že v keramickém hrnci lze vařit podle systému - co dům dá. Jinými slovy, ať do něj dáte cokoliv, díky principu dušení v jednom hrnci máte jistotu, že váš pokrm bude mít jedinečnou chuť.

Postup

Maso nakrájíme na kousky a krátce osmahneme na oleji. Zeleninu pokrájíme na kolečka.

Na dno hrnce položíme vrstvu cibule, rajčat a paprik, česneku a ochutíme čubricou, vrstvu osmahnutého masa a kolečka klobásy.
Další vrstva zeleniny, na kterou položíme plátky balkánského sýra a opět maso a zeleninu.

Podlijeme 50 ml vody a přiklopíme pokličkou. Dusíme v rozpálené troubě hodinu a půl.

Nakonec nahoru rozklepneme vajíčka, aniž bychom je míchali a zapečeme ještě 15 minut.

Posypeme sladkou mletou paprikou a podáváme horké s chlebem.

Recept je z kategorií: Dušené vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.04.11 vloženo
  • 13834x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 g vepřového masa
  • 2 nožičky dunajské klobásy či podobné tvrdé
  • 4 velké cibule
  • 4 zelené papriky
  • 6 velkých rajčat nebo 2 plechovky
  • 300 g balkánského sýra
  • 4 stroužky česneku
  • 3 vajíčka
  • čubrica, saturejka
  • sladká paprika

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Frantiska 16.08.12 10:22

tak jsem ji behem leta varila uz trikrat a pokazde vyborne :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

danda 13.04.11 22:36

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Balkánská kapama

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 04.10.16 21:45

..zas a znova… :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 09.02.15 12:08

… som zabudla dodat ze to robim v pomalom hrnci.. :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 09.02.15 12:05

..tak zas vytahujem na svetlo..dobru chut :)

 
jolana
5065 příspěvků 07.01.12 14:41
Dando,

kapama je dnes na stole..zas…teda bola :lol: ..u nas to je stalica..nic moc roboty a vonave..bozinku jak to voniii.. ze sa clovek nemoze dockat a vsetky cigani mu v bruchu vyhravaju..a chutnee prenaramne.. :lol: ..ahooj :)

 
di
2451 příspěvků 15.05.11 20:01

Dando, u těch surovin (22:45) bych ubrala -s-. Nožička je piedino, spiedino je špíz.
P.S. Tavené sýry moc zdravé nejsou - vápník dodaný mlékem vyvážou fosforečnany z tavicí soli.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.05.11 00:24

Glamo, dala jsem slovenské, ale je jedno jaké dáš, zkus, kdo má rád z jednoho hrnce, tak si pochutná :-)

 
jolana
5065 příspěvků 14.05.11 23:15

Som zabudla, ze som pridala aj kapiu cervenu a zltu ..:)
Glamo, dobre urobis.. pochutnas si :)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.05.11 23:09

Tedy…vy tu o tom tak básníte, že se mi sbíhají sliny jako blázen! :-D
Snad za týden udělám taky… :roll: Kdo to má vydržet?!

Dando, jaké zelené papriky myslíš? Ty tlusté, tmavě zelené, nebo světle zelené, tenkostěnné, slovenské?? Nebo je to fuk?
:mrgreen:

 
jolana
5065 příspěvků 14.05.11 22:58

Dando ?! ..uz sme nemali viac ako dva roky myslim ze aj tri ..z domaceho chovu vsetko zblajznu asijci a aj tak by som to nekupovala..peknych par rokov dozadu kvoli trhu to krmia vselicim a asijci kupujuuuu ..ono ze tu maju firmy a aj svojich tak to skupuju po vagonoch…a dovazat prestali..teda nozicky..vraj..teda ak masiar vravi pravdu..nikdy nevies..ale huspeninu bych si dala–milujem ju…zdrave , glejove, dajte si a pochutnajte aj za nas ..ale telacich, jahnacich tu je kolko chces..

Ta Kapama ked zacne voniat tak to je hotova tryzen cakat, tak to voni..;)..take jedla mame radi a naozaj je toho hodne (aj som dsala viac masa a zeleniny , trosku viac )..my sme boli piati a ostalo mi kusok na pozdni vecer krz dobre spani :-) :lol:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.05.11 22:24

Františko, doma jsme všichni sýroví, od tavených přes všechny až po ty voňavé :-), myslela jsem, že tady bych neměnila, ta čabajka tomu dává chut a vůni a máš pravdu, na čtyři porce je to až až. Já jsem skládala přiměřeně od všeho do hrnce 20cm a ve dvou jsme nesnědli, měla jsem i druhý den oběd, jinak vařím jen večeře :-)Sýr jsem měla v kelímku - balasýr? balkánského typu a slaný moc nebyl, dnes jsem do salátu koupila vážený krájený a pravda, salát jsem nesolila a byl akorát, ale já solím moc málo :-)

Jolano, a co prasečí nožičky, jsou u vás k dostání? Dnes mi Zdenek jich pět rozsekl a zítra budou plněné, zapečené - Spiedini di maiale ripieni a chci zkusit
Salame di Spiedino di maiale :-)

Příspěvek upraven 14.05.11 v 22:39

 
Frantiska
927 příspěvků 14.05.11 21:48

priste syr ochutnam a kdyz tak dam do vody :)ja teda radsi syr nez cabajku, ale neboj dam zase oboje

Příspěvek upraven 14.05.11 v 21:49

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.05.11 20:00

Františko, čabajku bych nevynechala, nikdy, to spíš ten sýr :-)

Jol, ono to takové masové lečo je, ale jak se to všechno spolu peče, tak snad se ta vůně všeho zkondenzuje a pak to chutná nějak líp, než obyčejné lečo :-) a do hrnce se dá dát co je doma, pokaždé je to dobré a hlavně - bez práce :-)
Placky ukládám, přiští týden upeču :-)

 
jolana
5065 příspěvků 14.05.11 18:57

Dando, boziii ..a keby fotak zas nehaproval tak aj foto by bolo..napiekla som aj chlieb a dokonca aj srbske Pogace..vsetci si jedli a jedli..u nas sa vravi ze az sa im nosy ohybali…pre priblizenie chuti pre ostatnych..ma to nadych vonaveho supr leca a este daco navyse ..veela navyse..a nie je s tym robota , je to vdacne jedlo po vsetkych strankach..dik :)…napiekla som aj Brownies s polevou k tomu zmrzka a nikto nechcel ..vraj si pokazia chut..

 
jolana
5065 příspěvků 14.05.11 11:20

Glamo, pravdu mas…s hroznom tiez..u nas to su odkedy zacnu melony a hrozno to su ranajky alebo vecera a adakedy v horucavach aj normalne obed..:)Prave je sezona a sa vyraba. Aj kozi. Mam v zasobe od 15-20 kilo rozdelene polovicu na leto a polovicu na zimu. V zime sa napriklad od vecera do rana nareze,zaleje vodou, sa zleje rano a zaleje vriacou vodou z konvice.. a s chlebom, paradajkou,taky teply jemne tahavy to je lahodka. Ono ten balkan je este stale syr a z mlieka ..a ked je nalozeny s cernuchou a masticou je este lepsi…kdezto o inych syroch sa to uz povedat neda..Ked ho odsolis mas ho ako cerstvy :)
Inac balkan nie je problem vyrobit ..ak je mlieko. Staci len kultura.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.05.11 10:36

Jooo! Miluju balkán s melounem a stejně tak s hroznovým vínem! Obojí je opravdu lahůdková kombinace.
Několikrát jsem jedla balkán ještě neslaný, nenaložený a je to neskutečně dobrý sýr. Škoda, že se i takhle neprodává :-(

 
Frantiska
927 příspěvků 14.05.11 09:14

no tento byl slany teda dost :) nenapadlo me ho ochutnat jinak bych ho oplachla :) to vis jak je clovek zblbly z tech vakuove balenych

 
jolana
5065 příspěvků 14.05.11 09:11

Frantisko, balkan sa predava nasoleny este stale? ak ano, staci namocit do vlaznej vody..sem tam vodu vymenit a on sa odsoli.. balkan je fantasticky s melonom cervenym a este ked v nom ostane kusticek slaneho tak to je s tym melonom blaho ..pekny den :)

 
Frantiska
927 příspěvků 14.05.11 08:16

vyzkoušeno z polovicní dávky (ale i tak z toho byly 3,5 porce) :) moc dobre … jen teda priste si dam bacha na to, jaky syr kupuju (nebo nedam cabajku) :( prislo mi to moc slane, ale pritel byl nadseny, ze konecne poradne slane jidlo … musela jsem slibit, ze ho udelam jeste parkrat

použila jsem krkovicku, takove ty tenkostenne papriky (doma jim rikame slovenske … bilozelene), kupovany vazeny balkan, cabajku, bilou cibuli, cesnek a protoze se mi trochu popletly dva recepty tak jednu malou feferonku a rajcata v plechovce

Příspěvek upraven 14.05.11 v 08:21

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.11 08:52

Babi, dík :-), však já se chystám po velikonocích na http://www.labuznik.com/…ogabrageldi/ :-)

 
babi
6360 příspěvků 19.04.11 23:49

Dandi, moc pekny recept. Takovy druh vareni mam take rada…rikam tomu kastrolek 8-o Ukladam a co nevidet uvarim…

 
luckymoon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.04.11 19:21

:palec: Díky, zkusím v pekáčku s pokličkou, už teď slintám… :-P :-P :-P ten balkán a zeleninka, to bude úúúúúžasný…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.04.11 18:02

Lucky, v remosce nevím, ale v troubě v jakémkoliv hrnci s pokličkou, nebo použít skleněný, by neměl být problém, podlít stačí opravdu maličko, zelenina pustí dost vody :-)

 
luckymoon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.04.11 15:37

Zajímavý recept, balkánskou kuchyni mám ráda, ale nemám keramický hrnec - bylo by možné to zkusit v remosce nebo raději v troubě v pekáčku s pokličkou? Díky za odpověď :-D

 
blanca.xy
647 příspěvků 15.04.11 09:52

Dandi, tento recept se mi moc líbí :palec: .

 
gabi
551 příspěvků 14.04.11 11:25

tento typ kapamy sa robi vacsinou v Bulharsku…je to vyborne jedlo na vsetky sposoby…hlavne s jahnacim masom…na kapamu je vela roznych receptov…niekde sa dusi…niekde pecie…niekde sa do nej pridava aj ryza, biele vino…v niektorych castiach byvalej Juhoslavie je kapama velkonocne jedlo…robi sa z jahnacieho masa…nesmie v nej chybat spenat…(na podobnu kapamu tu dal recept pepicek)…v Bosne a Hercegovine pridavaju namiesto spenatu blansirovanu hlavkovu kapustu (zeli)…podava sa s kyslou smotanou alebo kyslym mliekom a chlebom

 
Bento
794 příspěvků 14.04.11 02:12

:palec: vyborne „one pot cooking“ ,

 
jolana
5065 příspěvků 14.04.11 00:22

Dando, vdaka :)

 
di
2451 příspěvků 13.04.11 23:06

Dando, jsem ráda, že se za mou poznámku nezlobíte, poslední dobou sem mám strach cokoli napsat, i se jen podepsat, abych nebyla utřena „dočista, dočista“. Po airan a jejích receptech se mi taky stýská.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.04.11 22:57

Na ten jsem, di, koukala minulý týden a teď mi to připomnělo, že do toho svého hrnce jsem k vepřovému dala dvě vykostěná kuřecí stehna, spolu s vepřovým orestovaná a na úplné dno hrnce půl malé hlavičky zelí pokrájené nahrubo.

Airan pamatuji a na její recept se těším, už jen pro bohatší chuť :-)

 
di
2451 příspěvků 13.04.11 22:50

Pro srovnání, airan, úžasná kuchařka kdysi zde přítomná, uveřejnila jinde před léty tenhle recept: http://www.recepty.cz/…kapama-10169
To není výtka k dandině receptu, opravdu ne; recept jako takový se mi moc líbí a časem jej určitě vyzkouším.
P.S. Tady na Labu taky jakási kapama je, ale recept je jiný.

Příspěvek upraven 13.04.11 v 22:52

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz