Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
danda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jedno staré pořekadlo tvrdí, že v keramickém hrnci lze vařit podle systému - co dům dá. Jinými slovy, ať do něj dáte cokoliv, díky principu dušení v jednom hrnci máte jistotu, že váš pokrm bude mít jedinečnou chuť.
Maso nakrájíme na kousky a krátce osmahneme na oleji. Zeleninu pokrájíme na kolečka. Na dno hrnce položíme vrstvu cibule, rajčat a paprik, česneku a ochutíme čubricou, vrstvu osmahnutého masa a kolečka klobásy. Další vrstva zeleniny, na kterou položíme plátky balkánského sýra a opět maso a zeleninu. Podlijeme 50 ml vody a přiklopíme pokličkou. Dusíme v rozpálené troubě hodinu a půl. Nakonec nahoru rozklepneme vajíčka, aniž bychom je míchali a zapečeme ještě 15 minut. Posypeme sladkou mletou paprikou a podáváme horké s chlebem.
Recept je z kategorií: Dušené vepřové maso
chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.8.12 10:22
tak jsem ji behem leta varila uz trikrat a pokazde vyborne
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Balkánská kapama
5068 příspěvků 4.10.16 21:45
..zas a znova…
5068 příspěvků 9.2.15 12:08
… som zabudla dodat ze to robim v pomalom hrnci..
5068 příspěvků 9.2.15 12:05
..tak zas vytahujem na svetlo..dobru chut
5068 příspěvků 7.1.12 14:41
kapama je dnes na stole..zas…teda bola
..u nas to je stalica..nic moc roboty a
vonave..bozinku jak to voniii.. ze sa clovek nemoze dockat a vsetky cigani mu
v bruchu vyhravaju..a chutnee prenaramne..
..ahooj 
2452 příspěvků 15.5.11 20:01
Dando, u těch surovin (22:45) bych ubrala -s-. Nožička je piedino, spiedino je špíz.
P.S. Tavené sýry moc zdravé nejsou - vápník dodaný mlékem vyvážou fosforečnany z tavicí soli.
Glamo, dala jsem slovenské, ale je jedno jaké dáš, zkus, kdo má rád z jednoho hrnce, tak si pochutná
5068 příspěvků 14.5.11 23:15
Som zabudla, ze som pridala aj kapiu cervenu a zltu ..:)
Glamo, dobre urobis.. pochutnas si
Tedy…vy tu o tom tak básníte, že se mi sbíhají sliny jako blázen!
Kdo to má vydržet?!
Snad za týden udělám taky…
Dando, jaké zelené papriky myslíš? Ty tlusté, tmavě zelené, nebo světle zelené, tenkostěnné, slovenské?? Nebo je to fuk?

5068 příspěvků 14.5.11 22:58
Dando ?! ..uz sme nemali viac ako dva roky myslim ze aj tri ..z domaceho chovu vsetko zblajznu asijci a aj tak by som to nekupovala..peknych par rokov dozadu kvoli trhu to krmia vselicim a asijci kupujuuuu ..ono ze tu maju firmy a aj svojich tak to skupuju po vagonoch…a dovazat prestali..teda nozicky..vraj..teda ak masiar vravi pravdu..nikdy nevies..ale huspeninu bych si dala–milujem ju…zdrave , glejove, dajte si a pochutnajte aj za nas ..ale telacich, jahnacich tu je kolko chces..
Ta Kapama ked zacne voniat tak to je hotova tryzen cakat, tak to voni..;)..take jedla mame radi a naozaj je toho hodne (aj som dsala viac masa a zeleniny , trosku viac )..my sme boli piati a ostalo mi kusok na pozdni vecer krz dobre spani

Františko, doma jsme všichni sýroví, od tavených přes všechny až po ty voňavé
, myslela jsem, že tady bych
neměnila, ta čabajka tomu dává chut a vůni a máš pravdu, na čtyři porce
je to až až. Já jsem skládala přiměřeně od všeho do hrnce 20cm a ve
dvou jsme nesnědli, měla jsem i druhý den oběd, jinak vařím jen večeře
Sýr jsem měla v kelímku - balasýr?
balkánského typu a slaný moc nebyl, dnes jsem do salátu koupila vážený
krájený a pravda, salát jsem nesolila a byl akorát, ale já solím moc
málo 
Jolano, a co prasečí nožičky, jsou u vás k dostání? Dnes mi Zdenek jich pět rozsekl a zítra budou plněné, zapečené - Spiedini di maiale ripieni a chci zkusit
Salame di Spiedino di maiale
Příspěvek upraven 14.05.11 v 22:39
priste syr ochutnam a kdyz tak dam do vody
ja teda radsi syr nez cabajku, ale neboj dam
zase oboje
Příspěvek upraven 14.05.11 v 21:49
Františko, čabajku bych nevynechala, nikdy, to spíš ten sýr
Jol, ono to takové masové lečo je, ale jak se to všechno spolu peče, tak snad se ta vůně všeho zkondenzuje a pak to chutná nějak líp, než obyčejné lečo
a do hrnce se dá dát co je doma, pokaždé je
to dobré a hlavně - bez práce 

Placky ukládám, přiští týden upeču
5068 příspěvků 14.5.11 18:57
Dando, boziii ..a keby fotak zas nehaproval tak aj foto by bolo..napiekla som aj chlieb a dokonca aj srbske Pogace..vsetci si jedli a jedli..u nas sa vravi ze az sa im nosy ohybali…pre priblizenie chuti pre ostatnych..ma to nadych vonaveho supr leca a este daco navyse ..veela navyse..a nie je s tym robota , je to vdacne jedlo po vsetkych strankach..dik
…napiekla som aj Brownies s polevou k tomu
zmrzka a nikto nechcel ..vraj si pokazia chut..
5068 příspěvků 14.5.11 11:20
Glamo, pravdu mas…s hroznom tiez..u nas to su odkedy zacnu melony a hrozno to su ranajky alebo vecera a adakedy v horucavach aj normalne obed..:)Prave je sezona a sa vyraba. Aj kozi. Mam v zasobe od 15-20 kilo rozdelene polovicu na leto a polovicu na zimu. V zime sa napriklad od vecera do rana nareze,zaleje vodou, sa zleje rano a zaleje vriacou vodou z konvice.. a s chlebom, paradajkou,taky teply jemne tahavy to je lahodka. Ono ten balkan je este stale syr a z mlieka ..a ked je nalozeny s cernuchou a masticou je este lepsi…kdezto o inych syroch sa to uz povedat neda..Ked ho odsolis mas ho ako cerstvy
Inac balkan nie je problem vyrobit ..ak je mlieko. Staci len kultura.
Jooo! Miluju balkán s melounem a stejně tak s hroznovým vínem! Obojí je opravdu lahůdková kombinace.
Několikrát jsem jedla balkán ještě neslaný, nenaložený a je to neskutečně dobrý sýr. Škoda, že se i takhle neprodává
no tento byl slany teda dost
nenapadlo me ho ochutnat jinak bych ho oplachla
to vis jak je clovek zblbly z tech vakuove
balenych
5068 příspěvků 14.5.11 09:11
Frantisko, balkan sa predava nasoleny este stale? ak ano, staci namocit do vlaznej vody..sem tam vodu vymenit a on sa odsoli.. balkan je fantasticky s melonom cervenym a este ked v nom ostane kusticek slaneho tak to je s tym melonom blaho ..pekny den
vyzkoušeno z polovicní dávky (ale i tak z toho byly 3,5 porce)
moc dobre … jen teda priste si dam bacha na
to, jaky syr kupuju (nebo nedam cabajku)
prislo mi to moc slane, ale pritel byl nadseny,
ze konecne poradne slane jidlo … musela jsem slibit, ze ho udelam jeste
parkrat
použila jsem krkovicku, takove ty tenkostenne papriky (doma jim rikame slovenske … bilozelene), kupovany vazeny balkan, cabajku, bilou cibuli, cesnek a protoze se mi trochu popletly dva recepty tak jednu malou feferonku a rajcata v plechovce
Příspěvek upraven 14.05.11 v 08:21
Babi, dík
, však já se chystám po
velikonocích na http://www.labuznik.com/…ogabrageldi/ 
Dandi, moc pekny recept. Takovy druh vareni mam take rada…rikam tomu kastrolek
Ukladam a co nevidet uvarim…
Lucky, v remosce nevím, ale v troubě v jakémkoliv hrnci s pokličkou, nebo použít skleněný, by neměl být problém, podlít stačí opravdu maličko, zelenina pustí dost vody
Zajímavý recept, balkánskou kuchyni mám ráda, ale nemám keramický hrnec - bylo by možné to zkusit v remosce nebo raději v troubě v pekáčku s pokličkou? Díky za odpověď
Dandi, tento recept se mi moc líbí
.
551 příspěvků 14.4.11 11:25
tento typ kapamy sa robi vacsinou v Bulharsku…je to vyborne jedlo na vsetky sposoby…hlavne s jahnacim masom…na kapamu je vela roznych receptov…niekde sa dusi…niekde pecie…niekde sa do nej pridava aj ryza, biele vino…v niektorych castiach byvalej Juhoslavie je kapama velkonocne jedlo…robi sa z jahnacieho masa…nesmie v nej chybat spenat…(na podobnu kapamu tu dal recept pepicek)…v Bosne a Hercegovine pridavaju namiesto spenatu blansirovanu hlavkovu kapustu (zeli)…podava sa s kyslou smotanou alebo kyslym mliekom a chlebom
5068 příspěvků 14.4.11 00:22
Dando, vdaka
2452 příspěvků 13.4.11 23:06
Dando, jsem ráda, že se za mou poznámku nezlobíte, poslední dobou sem mám strach cokoli napsat, i se jen podepsat, abych nebyla utřena „dočista, dočista“. Po airan a jejích receptech se mi taky stýská.
Na ten jsem, di, koukala minulý týden a teď mi to připomnělo, že do toho svého hrnce jsem k vepřovému dala dvě vykostěná kuřecí stehna, spolu s vepřovým orestovaná a na úplné dno hrnce půl malé hlavičky zelí pokrájené nahrubo.
Airan pamatuji a na její recept se těším, už jen pro bohatší chuť
2452 příspěvků 13.4.11 22:50
Pro srovnání, airan, úžasná kuchařka kdysi zde přítomná, uveřejnila jinde před léty tenhle recept: http://www.recepty.cz/…kapama-10169
To není výtka k dandině receptu, opravdu ne; recept jako takový se mi moc líbí a časem jej určitě vyzkouším.
P.S. Tady na Labu taky jakási kapama je, ale recept je jiný.
Příspěvek upraven 13.04.11 v 22:52