Recept Balené zelí

ji Rumuská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Z hlávky vyřízneme košťál a dáme ji vařit do osolené vody. Na kostičky nakrájený špek rozškvíříme a usmažíme na něm do světle hněda nakrájenou cibuli. Do mísy s mletým masem přendáme špek s cibulí, osolíme, opepříme, přidáme kečup a vmícháme rýži. Hmota se nám musí zdát mírně přesolená a ostřejší - něco spotřebuje rýže. Pomocí vidlice vyndáme hlávku z vody, oloupeme ty listy, které nám to dovolí a zase ji šupnem nazpět a pokračujeme v ovařování a olupování listů. Pokud jsou listy veliké, rozdělíme každý na 2-3 kusy tak, že vyřízneme hrubou část žebra a list rozřežeme na trojúhelníky. Postupně naplíme : na list dáme lžící masovou hmotu, zboku přehneme a zavineme. Na dno kastrólu, ve kterém se budeme závitky dusit rozložíme kysané zelí, poukládáme natěsno závitky, opět rozložíme kys. zelí (pokud nám nějaké zbylo), zalejeme vývarem - kterým jsme vypláchli i láhev od kečupu a dáme do trouby na spodní mřížku zakryté dusit. 200°C, 1,5-2 hod. Místo vývaru lze použít na podlití zabíjačkovou polévku - čirou nebo klidně i tu krvavou s kroupama. Kysaného zelí dávám více, ale není to nutné.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 22.01.08 vloženo
  • 21238x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod. + duÄąË

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 velká hlávka zelí
  • 500 gr. kysaného zelí
  • 1500 gr. mletého vepřového (plecko a bůček)
  • 200 gr. špeku
  • 1-2 větší cibule
  • 400 ml ostrého kečupu
  • 300 ml oprané, syrové rýže
  • sůl, mletý pepř
  • 700 ml vývaru z veřového na podlití

Doporučená příloha

  • k tomuto pokrmu u nás nabízíme jenom příbor

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Balené zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Balené zelí

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Balené zelí

Ještě k receptu: Zmiňovaná kamarádka při nakládání zelí dává mezi nakládané zelí celé hlávky zelí, které pak v zimě vybírá a připravuje z nich toto jídlo - to nemá chybu!

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Balené zelí

Tenhle recept je stejný, který mám od kamarádky, jejíž rodiče také jsou „rumunští Slováci“. Kamarádka tedy nepoužívá mleté maso, ale krájí vepřové plecko na pidikousíčky, jinak je recept totožný. Důležité je používat syrovou rýži, náplň je pak krásně sypká. Jen je opravdu problém to dobře provařit, pokud je víc vrstev zelí. Já jsem takhle balené zelí vařila v pomalém hrnci a musím říci, že to dopadlo skvěle.

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Balené zelí

já to znám taky od „rumunských Slováků“, kteří k nám po roce 1946 přišli dosídlovat pohraničí. Ukrajinci přidávají do masa hřiby. Pro naši famílii to připravuji v 15-ti litrovém kastrólu, 2-3 vrstvy. Jsme sice tříčlenná rodina, ale u tohoto jídla musím pamatovat na maminku, sestřinu rodinu a tetičky. Pan Werich by řekl, „asi tak pro půl království“

jitkap
115 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Balené zelí

ji, tento recept je opravdu autentický, znám rodiny, které přišly z Rumunska na naše území a tento recept je u nich velmi často na jídelním lístku - a je chutný!
Závitky dělají poměrně maličké, v létě při nedostatku kysaného zelí závitky jenom vaří nad parou.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz