Recept Baklažány plněné Řecko

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Baklažány plněné Řecko

Úvod

Řecký recept podle nakladatelství Champagne avantgarde 1992

Postup

Baklažány očistíme, ponecháme jim stopky. Rozkrojíme je podél na poloviny, tak aby byly v pekáči stabilní a vydlabeme střed. Vydlabanou dužinu nakrájíme na kostičky. Vydlabané poloviny potřeme olejem a ve vymaštěném pekáčku upečeme doměkka (170°C cca 20 min)
Nasekanou dužinu baklažánu, cibuli a petržel smísíme s mletým masem, osolíme a opepříme.
Rozpálíme pánev, přidáme olej, pak směs masa s baklažánovou hmotou, zalejeme vínem a dusíme 30 min na mírném ohni.
Rozehřejeme máslo, za stálého míchání pomalu přidáváme mouku a přiléváme mléko. Do husté hladké hmoty vsypeme strouhaný sýr a osolíme. Stáhneme z ohně a po dvou min přilejeme lehce ušlehaná vejce. Pečlivě rozmícháme, aby omáčka byla jemná.
Ano, ta omáčka je velmi podobná bešamelu a kdo jej nesnáší může vynechat mouku, mléko a použít jen vejce a strouhaný sýr.
Baklažány naplníme nádivkou, povrch zalejeme omáčkou (vejci) a sýrem. Pečeme v troubě cca 30 min (170°C). Nepřipálit a hledět si trouby a né milenců!

Příloha: Ochucené opékané brambory, řecký vesnický salát či šeri rajčátka s olivami Kalamata a kapari, bílý chléb a především víno Retsinu Kourtaki nebo Malamatina…nebo jakús inú! Ááá…kali orexi!

Recept je z kategorií: Mleté maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.02.17 vloženo
  • 940x zobrazeno

Ingredience

  • 1,5 kg středních baklažánů
  • 0,25 l olivového oleje
  • 0,5 kg mletého masa
  • 0,125 l lehkého vína
  • 1 ks cibule žluté veliké
  • 1 svazek petržele hladkolisté
  • 2 PL sýra tvrdého strouhaného
  • Omáčka:
  • 2 PL másla
  • 2 PL hladké mouky
  • 0,5 l mléka
  • 2 ks vejce
  • 0,2 kg sýra žlutého strouhaného
  • soli přiměřeně

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Vasili 27.02.17 22:49

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Baklažány plněné Řecko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 28.02.17 22:25

@Vasili, tak som sa dozvedela co je retsina! sklenicka z doby recese je fajhn, take rada na kavu ;)..a ked dorazi alladin, nezabudni na blizneho svojho… :lol:

 
Vasili
26 příspěvků 28.02.17 20:55

@jolana Nádobka je bohužel jen dekoratívní, ale možná že Aladinův duch ještě dorazí. Kdo ví? Zato sklenička s retsinou je z doby Secese.

Příspěvek upraven 28.02.17 v 21:00

 
jolana
5064 příspěvků 28.02.17 17:45

Vasili, ja uz jdu, du..romantika, baklazany..liibi
To nalavo, to aldinova lampa? :lol:..aj ja chcem.. :lol:

Příspěvek upraven 28.02.17 v 17:45

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Tatranské kuře Tatranské kuře
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz