Recept Baklažány plněné Řecko

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Baklažány plněné Řecko

Úvod

Řecký recept podle nakladatelství Champagne avantgarde 1992

Postup

Baklažány očistíme, ponecháme jim stopky. Rozkrojíme je podél na poloviny, tak aby byly v pekáči stabilní a vydlabeme střed. Vydlabanou dužinu nakrájíme na kostičky. Vydlabané poloviny potřeme olejem a ve vymaštěném pekáčku upečeme doměkka (170°C cca 20 min)
Nasekanou dužinu baklažánu, cibuli a petržel smísíme s mletým masem, osolíme a opepříme.
Rozpálíme pánev, přidáme olej, pak směs masa s baklažánovou hmotou, zalejeme vínem a dusíme 30 min na mírném ohni.
Rozehřejeme máslo, za stálého míchání pomalu přidáváme mouku a přiléváme mléko. Do husté hladké hmoty vsypeme strouhaný sýr a osolíme. Stáhneme z ohně a po dvou min přilejeme lehce ušlehaná vejce. Pečlivě rozmícháme, aby omáčka byla jemná.
Ano, ta omáčka je velmi podobná bešamelu a kdo jej nesnáší může vynechat mouku, mléko a použít jen vejce a strouhaný sýr.
Baklažány naplníme nádivkou, povrch zalejeme omáčkou (vejci) a sýrem. Pečeme v troubě cca 30 min (170°C). Nepřipálit a hledět si trouby a né milenců!

Příloha: Ochucené opékané brambory, řecký vesnický salát či šeri rajčátka s olivami Kalamata a kapari, bílý chléb a především víno Retsinu Kourtaki nebo Malamatina…nebo jakús inú! Ááá…kali orexi!

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 27.02.17 vloženo
  • 1063x zobrazeno

Ingredience

  • 1,5 kg středních baklažánů
  • 0,25 l olivového oleje
  • 0,5 kg mletého masa
  • 0,125 l lehkého vína
  • 1 ks cibule žluté veliké
  • 1 svazek petržele hladkolisté
  • 2 PL sýra tvrdého strouhaného
  • Omáčka:
  • 2 PL másla
  • 2 PL hladké mouky
  • 0,5 l mléka
  • 2 ks vejce
  • 0,2 kg sýra žlutého strouhaného
  • soli přiměřeně

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Vasili 27.02.17 22:49

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Baklažány plněné Řecko

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5065 příspěvků 28.02.17 22:25

@Vasili, tak som sa dozvedela co je retsina! sklenicka z doby recese je fajhn, take rada na kavu ;)..a ked dorazi alladin, nezabudni na blizneho svojho… :lol:

 
Vasili
26 příspěvků 28.02.17 20:55

@jolana Nádobka je bohužel jen dekoratívní, ale možná že Aladinův duch ještě dorazí. Kdo ví? Zato sklenička s retsinou je z doby Secese.

Příspěvek upraven 28.02.17 v 21:00

 
jolana
5065 příspěvků 28.02.17 17:45

Vasili, ja uz jdu, du..romantika, baklazany..liibi
To nalavo, to aldinova lampa? :lol:..aj ja chcem.. :lol:

Příspěvek upraven 28.02.17 v 17:45

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz