Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zuzulik0000 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Cestá rozdelíme na 24 dielov. Rozvaľkáme na tenke pláty veľkosti menšieho pekáča. Prvé uložime na vymastený a vysypaný pekáč, potrieme roztopeným maslom, opakujeme 6 krát. Potom dáme 1/3 orechovej plnky zmiešanej z cukru, orechov, a škorice. Ďalších 6 ciest rovnakým spôsobom, znova 1/3 plnky, 6 ciest, 1/3 plnky a posledných 6 ciest. Nezabudnuť medzi každým cestom potrieť maslom! Pred upečením pokrájať na trojuholníčky. Pečieme na 150 °C asi 80 minút. Vyberieme a polejeme ešte horúce roztopeným medom.
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Baklava od Zuzanky
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Baklava je orientalny pokrm,,,nikdo nevie odkial pochadza, no hovorí sa že korene siahaju do Turecka, Řecka-Grecka a Chorvatska,,, samozrejme aj do všetkých arabských krajinach…Je to dezert z listoveho testa s orechy, polity medem,,,, a je to velmi naročné,, takže ak by to aj niekto chcel vyskušat,, tak nikdy sa nedopracuje k originalu,,listkové testo sa musí vyvalat minimálne 30×,, Je to tak sladke že vás to musí štípat až za ušami,,..:-)))) Mimochodom baklava nemusí byt s orechami, može byt aj s pistaciami ,, ,, zuzulik0000 si ju poslovenštila no a čo,,, ako recept to nie je zle,, je to Baklava od Zuzanky:-)
590 příspěvků 25.1.09 03:43
ups… už jsem zapomněla jak se vkládají správně odkazy… omlouvám se a ještě jednou:
" recept na filo těsto ":http://www.labuznik.com/recipe.php?…
590 příspěvků 25.1.09 03:43
a co si takhle přečíst, co to filo těsto je, jak se připravuje a jak se liší od lístkového těsta… vždyť vám to tady Labužník přímo nabízí, stačí jen umět hledat…
" recept na filo těsto :“http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=11734““
Přeji všem hezký večer
)
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Esmeralda, ty si to urob s tým tvojim Filo cestom. Ja ani neviem čo to je, na Slovensku som sa s ním ešte nestretla.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
ty a pan Homér máte možná pravdu, já si přesto dovolím nesouhlasit.
Připadá mi to jako bych korejský pařený knedlík plněný mletým vepřovým masem s přílohou kim chi nazvala vepřo knedlo zelo.
Přesná terminologie je pro mě důležitá, na rozdíl od Humpty Dumpty.
„Když použiji JÁ nějaké slovo“, řekl Humpty Dumpty opovržlivě, „tak má přesně takový význam, jaký po něj já vyberu - nic více a nic méně.“ (Lewis Carroll „Through the Looking-Glass“, (Alenka za zrcadlem), kap. 6)
59 příspěvků 25.1.09 03:43
ĎAKUJEM Triss!
160 příspěvků 25.1.09 03:43
Neni to dohadovani trochu zabomysi? To je stejne jako u Tiramisu po česku…
Je to baklava od Zuzanky, tak je z listkoveho testa.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Když baklava tak z filo těsta. Nikoliv z lístkového.
I když původ tohoto moučníku není přesně znám, hlásí se k němu celý střední východ.
Chcete-li se podívat na stránky o Baklava, klikněte si sem .
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Neviem čo na tom záleži odkiaľ je. Kto nechce nech ju nerobí. Ja som ju robila a bola výborna.
652 příspěvků 14.5.06 01:58
Zuzulik ani ja nechci vypadat jako rypal, ale recka baklava se nedela z listoveho testa! Trochu jsem do toho stourala a krajina puvodu neni jasna, delaji ji jak araby, tak turky, rekove, bulhari a makedonci. Listove testo se v zadnem pripade tak nepropece, mam vyzkousene! Existuje buterbaklava a ta se dela z listoveho testa jako rolada s orechy a pak se kraji na kousky jako hlemuzde aby se testo propeklo. Nezlob se na mne, ale listove testo jeste polevat maslem…to se dela, ale s filo, protoze je to jen mouka, voda a trocha soli.
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Stadiaľ odkiaľ to mám, hovorili, že z Thájska, ale ani mne sa to nezdalo. Okamžite to idem napraviť.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Zuzka, nie som odborník na gastronómiu, iba sa mi zdá, že baklava nepochádza z Thajska. Nejde o sladký múčnik pôvodne z Balkánu?
Ale možno ho pečú aj v Thajsku…(Nechcem byť rýpal, iba som sa pozastavila nad tým, že udávaš ako krajinu pôvodu to Thajsko.)
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Sim- Vyskušane to samozrejme mám-aj keď len raz. Tento recept mám už dlho, ale nikdy som si to nevedela predstaviť, až keď som ho videla v televízii. Neboj sa vyskušaj a potom napíš aký bol výsledok.
293 příspěvků 12.5.06 01:16
Pardon, ale tento recept mas vyskusany?
Ja viem ze nemam byt purista a vyzadovat cesto Filo ale ked rozvalkas listkove cesto na hrubku filo cesta, tak ho tak zmasakrujes ze sa zarucene nezdvihne. A ked ho nechas na normalu sirku tak vznikne 12-poschodova veza…
No ale zasa neviem ako vyzera tento typicky blizkovychodny dezert v Thajsku…