Recept Baklava od Zuzanky

zuzulik0000 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Cestá rozdelíme na 24 dielov. Rozvaľkáme na tenke pláty veľkosti menšieho pekáča. Prvé uložime na vymastený a vysypaný pekáč, potrieme roztopeným maslom, opakujeme 6 krát. Potom dáme 1/3 orechovej plnky zmiešanej z cukru, orechov, a škorice. Ďalších 6 ciest rovnakým spôsobom, znova 1/3 plnky, 6 ciest, 1/3 plnky a posledných 6 ciest. Nezabudnuť medzi každým cestom potrieť maslom! Pred upečením pokrájať na trojuholníčky. Pečieme na 150 °C asi 80 minút. Vyberieme a polejeme ešte horúce roztopeným medom.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 10.05.06 vloženo
  • 13592x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30+80 min

Počet porcí

  • 20 porcí

Ingredience

  • 2 lístkove cesta
  • 100 g pr. cukru
  • 400 g mletých orechov
  • 350 g medu
  • 1 maslo
  • 2 lyžičky škorice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Baklava od Zuzanky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Baklava od Zuzanky

Konya
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

Baklava je orientalny pokrm,,,nikdo nevie odkial pochadza, no hovorí sa že korene siahaju do Turecka, Řecka-Grecka a Chorvatska,,, samozrejme aj do všetkých arabských krajinach…Je to dezert z listoveho testa s orechy, polity medem,,,, a je to velmi naročné,, takže ak by to aj niekto chcel vyskušat,, tak nikdy sa nedopracuje k originalu,,listkové testo sa musí vyvalat minimálne 30×,, Je to tak sladke že vás to musí štípat až za ušami,,..:-)))) Mimochodom baklava nemusí byt s orechami, može byt aj s pistaciami ,, ,, zuzulik0000 si ju poslovenštila no a čo,,, ako recept to nie je zle,, je to Baklava od Zuzanky:-)

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

ups… už jsem zapomněla jak se vkládají správně odkazy… omlouvám se a ještě jednou:

" recept na filo těsto ":http://www.labuznik.com/recipe.php?…

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

a co si takhle přečíst, co to filo těsto je, jak se připravuje a jak se liší od lístkového těsta… vždyť vám to tady Labužník přímo nabízí, stačí jen umět hledat…

" recept na filo těsto :“http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=11734““

Přeji všem hezký večer :o)

zuzulik0000
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

Esmeralda, ty si to urob s tým tvojim Filo cestom. Ja ani neviem čo to je, na Slovensku som sa s ním ešte nestretla.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky - Triss,

ty a pan Homér máte možná pravdu, já si přesto dovolím nesouhlasit.
Připadá mi to jako bych korejský pařený knedlík plněný mletým vepřovým masem s přílohou kim chi nazvala vepřo knedlo zelo.
Přesná terminologie je pro mě důležitá, na rozdíl od Humpty Dumpty.

„Když použiji JÁ nějaké slovo“, řekl Humpty Dumpty opovržlivě, „tak má přesně takový význam, jaký po něj já vyberu - nic více a nic méně.“ (Lewis Carroll „Through the Looking-Glass“, (Alenka za zrcadlem), kap. 6)

zuzulik0000
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

ĎAKUJEM Triss!

Labužník Triss
160 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

Neni to dohadovani trochu zabomysi? To je stejne jako u Tiramisu po česku…
Je to baklava od Zuzanky, tak je z listkoveho testa.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

Když baklava tak z filo těsta. Nikoliv z lístkového.
I když původ tohoto moučníku není přesně znám, hlásí se k němu celý střední východ.
Chcete-li se podívat na stránky o Baklava, klikněte si sem .

zuzulik0000
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

Neviem čo na tom záleži odkiaľ je. Kto nechce nech ju nerobí. Ja som ju robila a bola výborna.

airan
652 příspěvků 14.5.06 01:58
Re: Baklava od Zuzanky

Zuzulik ani ja nechci vypadat jako rypal, ale recka baklava se nedela z listoveho testa! Trochu jsem do toho stourala a krajina puvodu neni jasna, delaji ji jak araby, tak turky, rekove, bulhari a makedonci. Listove testo se v zadnem pripade tak nepropece, mam vyzkousene! Existuje buterbaklava a ta se dela z listoveho testa jako rolada s orechy a pak se kraji na kousky jako hlemuzde aby se testo propeklo. Nezlob se na mne, ale listove testo jeste polevat maslem…to se dela, ale s filo, protoze je to jen mouka, voda a trocha soli.

zuzulik0000
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

Stadiaľ odkiaľ to mám, hovorili, že z Thájska, ale ani mne sa to nezdalo. Okamžite to idem napraviť.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

Zuzka, nie som odborník na gastronómiu, iba sa mi zdá, že baklava nepochádza z Thajska. Nejde o sladký múčnik pôvodne z Balkánu?
Ale možno ho pečú aj v Thajsku…(Nechcem byť rýpal, iba som sa pozastavila nad tým, že udávaš ako krajinu pôvodu to Thajsko.)

zuzulik0000
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baklava od Zuzanky

Sim- Vyskušane to samozrejme mám-aj keď len raz. Tento recept mám už dlho, ale nikdy som si to nevedela predstaviť, až keď som ho videla v televízii. Neboj sa vyskušaj a potom napíš aký bol výsledok.

sim
293 příspěvků 12.5.06 01:16
Re: Baklava od Zuzanky

Pardon, ale tento recept mas vyskusany?
Ja viem ze nemam byt purista a vyzadovat cesto Filo ale ked rozvalkas listkove cesto na hrubku filo cesta, tak ho tak zmasakrujes ze sa zarucene nezdvihne. A ked ho nechas na normalu sirku tak vznikne 12-poschodova veza…
No ale zasa neviem ako vyzera tento typicky blizkovychodny dezert v Thajsku…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Hruškový koláč Hruškový koláč
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz