Recept Báječný rybízový koláč

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Báječný rybízový koláč

Postup

Mouku prosijeme na vál, přidáme pudinkový prášek, doprostřed přidáme překrájený změklý tuk a se smetanou, do níž jsme přidali sůl, zpracujeme těsto. Necháme v chladu chvilku odpočinout. Těsto rozválíme na placku, přendáme na plech a zapečeme v troubě vyhřáté na 170° C. Mezitím připravíme tuhý sníh z bílků, vmícháme do něj rybíz a cukr. Hmotu rozetřeme na zapečenou placku a při nižší teplotě ještě dopečeme. *Poznámka:* Výše uvedené těsto je podle autorky receptu, paní Tomáškové z České Lípy, vskutku "univerzální", můžeme ho použít i na přípravu závinu, kremrolí, čajového cukroví, slaného pečiva, tedy všude místo listového těsta. Liší se od něj tím, že i druhý den je stejně dobré. :-)

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 30.08.04 vloženo
  • 68071x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 2 sáčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 250 g Hery (másla)
  • 1 kysaná smetana
  • špetka soli
  • 3 bílky
  • talíř rybízu (*čerstvý, mražený nebo okapaný kompotovaný*)
  • 8-10 PL cukru.

Doporučená příloha

  • nápoj dle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Báječný rybízový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Báječný rybízový koláč

aicula
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč

A nepatří tam náhodou i ty 3 žloutky, co mi zbydou z vajec ?

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč

Já mám podobné těsto na vánoční cukroví, jen bez pudinku a je u nás oblíbené pro svoji křehkost - rozplývá se na jazyku. Peče se ale prudčeji, než ostatní vánoční…Ten pudink podle mě, by to měl ještě nadlehčit. Těsto bych upekla celé zvlášť, pak dala rybíz a sníh a dále nechala jen sušit.

delisa
203 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč - oprava

omlouvám se : dopadla jsem stejně jako BRYNDZIARIK ;o)

delisa
203 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč

já dopadla stejně jako brynziak :o((((

Kulik
132 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč -pro bryndziarika

Teď jsem si pořádně přečetla, co píšeš (že jsi to předpékala), takže tím to není.

Kulik
132 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč -pro bryndziarika

Já už jsem tento koláč od paní Tomáškové - byl uveřejněn v Praktické ženě - pekla víckrát a povedl se. Není chyba v tom, že jsi těsto na plechu nepředpekla? Sníh s rybízem se dává až na skoro upečený koláč a dopeče se při nižší teplotě. Třeba je to tím, jinak nevím.

bryndziarik
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč

no jo, trubu mam klasicku postarsiu plynovu panelakovu prenajatu:-)) ale nemam s nou vyraznejsie problemy… fakt neviem, v com bola chyba… ked som dopisala prispevok nedalo mi to a kolac putoval na dalsich 35 minut dopekat do truby a ani po tomto dlhom case sa cesto nezacalo spravat rozumne.. ostalo surove, len zospodu tvrdsie… skodaaa!!

Labužník Andry02
121 příspěvků 17.7.05 19:17
Osceolo,

tak to ja mam velmi prakticky vyzkousene podobne testo, jen z mouky tuku a zakysane smetany a je uplne skvele na strudly, rohlicky i jako podklady ke kolacum misto krehkeho. Takze bryndziariku, chyba neni v receptu.. spis bych tipovala na trable s toubou/ teplototou peceni? V jake troube jsi ho pekla? A na kolik?

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč

Já teda nepeču, ale z mojí teoretické nevědomosti bych tipovala, že tam chybí buď celá vajíčka nebo kypřící prášek (soda) nebo cukr nebo všechny tyto věci. Jsem zvědavá, co ti poradí odbornice na pečení. Autorka receptu asi nepekla nebo špatně opsala.

bryndziarik
26 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Báječný rybízový koláč

hm.. tak som ho prave dopiekla a som velmi sklamana… snehova capica s ribezlami je fajn, len to univerzalne cesto pod tym sa vobec neda jest:-( ostala z neho podivna surova rozblemcnuta hmota… predpekala som asi 25 minut, dopekala dasich 45.. uplne spodna cast trosku pripomina krahke cesto, ale vysledok je zalostny…cesto aj odpocivalo v ladnicke… nechyba v tom recepte nieco? mali sme tie nadherne ribezle zjest surove:-( buu, som sklamana!!!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz