Recept Báječně vláčná starodávná vánočka z Moravy Pra

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Báječně vláčná starodávná vánočka z Moravy

Postup

Do prosáté mouky v míse rozsekáme máslo, přidáme sůl, cukr, kůru, vanilkový cukr a vše zamícháme. V mouce utvoříme důlek a do toho nalijeme vzejitý kvásek z kvasnic, špetky cukru a části vlahého mléka. Do zbytku mléka rozmícháme žloutky, přilijeme k mouce a vypracujeme ze všeho těsto.

Těsto přendáme na vál a ještě ho vypracujeme na tuhé lesklé těsto, ke kterému přidáme okapané hrozinky, sekané mandle, a vrátíme ho do mísy. Přikryjeme utěrkou a na vlahém místě necháme kynout asi 3/4 - 1 hodinu, nebo až je dvojnásobného objemu.

Z vykynutého těsta utvoříme válec a ten rozdělíme na 8 stejných dílů. Nejdříve vyválíme 4 díly na válečky a ty spleteme dohromady. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vymaštěný máslem. Vyválíme 3 díly na válečky a ty spleteme do copu. Cop položíme nahoru předešlého pletence. Poslední díl rozdělíme na dva a ty vyváléme ve válečky, které stočíme dosebe. Vánočku zajistíme špejlemi tak, aby ty pronikly těstem až k plechu. Použijeme celkem 5 špejlí, na každém konci jednu a pak 3 s rozestupem nahoře. Znovu necháme přikrytou vánočku nakynout.

Vánočku potřeme našlehaným vejcem s mlékem, na každou vypouklinu v pletencích položíme mandli, vše necháme zaschnout a ještě jednou vánočku potřeme vejcem.

Troubu dobře vyhřejeme na vysokou teplotu, vložíme do ni plech s vánočkou a když ta začne na povrchu zlátnout, tak snížíme teplotu a vánočku přikryjeme pečícím papírem. V mírné troubě vánočku dopečeme celkem asi 1 hodinu, nebo až zapíchnutá špejle (jiná, ne ta co drží vánočku pohromadě) je po vyjmutí čistá. Vánočku necháme dobře vychladnout a potom vyjmeme špejle a vánočku přendáme na podlouhlou mísu.

TIP: Prosím, podívejte se k receptu ZDE pro případné další informace.

Přeji Vám Všem Vánoce plné pohody a lásky ;o)

Recept je z kategorií: Vánočky Vánoční cukroví

Nahlásit recept

  • 01.12.05 vloženo
  • 95722x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g hladké a hrubé mouky dohromady (1:1)
  • 150 g másla
  • špetka soli
  • 100 g cukru
  • nastrouhaná citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • na špičku nože nastrouhaný muškátový oříšek
  • 25 g kvasnic
  • 1/4 - 1/3 l mléka
  • 4 žloutky
  • 80 g hrozinek v trošce rumu namořených
  • 50 g mandlí posekaných na hrubo
  • 1 vejce + 1 lžíce smetany, nebo mléka na potření
  • celé blanšírované mandle na ozdobu
  • máslo na pečící papír
  • 5 dlouhých špejlí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 02.03.15 23:42

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 23.12.13 02:18

Nějak se mi letos rozlézaly do všech světových stran. Ale dobré jsou!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Mallenka O. 26.12.10 21:57

Je výtečná, nejlepší, co jsme kdy jedli!

Diskuse k receptu Báječně vláčná starodávná vánočka z Moravy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4485 příspěvků 03.03.15 00:11
Pekl včéééra, pekl dnes... a proč???

Poňáč, tak jako jakási Nouze naučila Dalibora na husle, tak mě paní casinová ke stáru donutila k tomutok ;) „Chceš vánočku??? Si upeč, nééé!!! Šak mám recept po tvý máti…“
Pekl včéééra, pekl dnes…
1× tuto a 1× tuto ve finále to vyšlo nastejo, jak s máslem třeným, tak rozpuštěným (a ne rozsekaným jak stojí psáno v rcp) a té soli je samozřejmě v rcp málo, dal jsem jak stojí psáno níže :) S kvasnicemi podle rcp, nevím nevím :think: Já dal celých 42g na 400g mouky a je přesně taková jako od maminky - taková pěkně hutná, žádné to nadýchané „nic“ jako ty z krámu. Ano, obsah jako od maminky, akorát formu musím ještě doladit :oops:
Bylo mi potěšením dát *****

Maníček
1 příspěvek 03.01.12 18:14

Letos jsme ji zkusili a je naprosto vynikající, vřele doporučuji! Ale soli jsme dali cca 1 malou lžičku, takovou pěknou.

Mallenka O.
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.10 21:57

Je výtečná, nejlepší, co jsme kdy jedli!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz