Recept Baizé s vlašskými ořechy

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Záměrně neuvádím přesné množství, protože záleží na velikosti Vaší trouby a na tom, kolik plechů do ní můžete najednou dát.
V horké vodní lázní šleháme sníh z bílků a střídavě do něj přidáváme krupicový a moučkový cukr. Po spotřebování veškerého cukru šleháme ještě tak dlouho, dokud hmota není při ochutnání na jazyku úplně hladká. Sníh vyndáme z vodní lázně a šleháme do vychladnutí.
Plechy vymažeme včelím voskem a lžící nebo stříkacím sáčkem na ně děláme ze sněhu kolečka o průměru cca 8 - 10cm. Do každého kolečka zapíchneme několik kousků usekaných vlašských ořechů.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160), vložíme do ní plech či plechy a zapneme ventilátor. Necháme 3 - 5min zapéct a teplotu snížíme na necelých 100 stupňů (u horkovzdušné trouby ještě méně, tak 80 i méně) a baizé sušíme ještě dvě až tři hodiny až jsou vysušená i uvnitř.
Necháme lehce prochladnout, nožem s kulatou špičkou přendáme na síto a necháme zcela vychladnout. V dobře uzavřených plechovkách a v chladu vydrží klidně několik měsíců.
Baizé můžeme plnit kávovou nebo čokoládovou smetanou, krémem ap. nebo podávat jen tak.

Recept je z kategorií: Cukroví


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.03.08 vloženo
  • 4087x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny i vÄ‚Â

Ingredience

  • bílky
  • na jeden bílek 7dkg cukru (půl a půl - krupice a moučka)
  • sekané vlašské ořechy

Doporučená příloha

  • Horká čokoláda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Baizé s vlašskými ořechy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baizé s vlašskými ořechy

Lydie, to jsou snad vůbec recepty, na něž jsme v dnešním uspěchaném světě zapomněly. Je mi jasné, že doma nebudou tak dobré, nejenom proto, že budou chybět barokní klenby, ale hlavně proto, že budu netrpělivá a tři hodiny pobíhat mezi troubou, počítačem atp. V létě zemřela moje sedmadevadesátiletá tetička, To byla poslední „dáma“, která ještě uměla vařit tak, jak se to dělávalo za monarchie. Hrozně mi chybí.

 
lydia
1226 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baizé s vlašskými ořechy

Sigrid, připomíná mi to Witwenküsse. Dělávám někdy na vánoce, ale trochu menší. Měla jsem jednu známou starou dámu, od které jsem se je naučila. Ona je ale určitě dělala lépe než já.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Vegan raw cheesecake


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz