Recept Baha'rat - koření z arabské kuchyně

(Hodnoceno 1x) babi Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Pomlít pepř, koriandr s novým kořením a smíchat je společně se skořicí, paprikou a oříškem. Skladovat ve vzduchotěsně uzavřené skleničce bez slunečního světla. Koření ztratí časem na síle, ale při správném skladování vydrží mnoho měsíců. P.S. baha'r v arabštině znamená pepř. Baha'rat znamená koření. Je to směs velice mnohostranná a používá se v různých pokrmech. Toto koření můžete koupit na trzích a v obchodech Středního Východu, avšak je víc jak snadné si ho připravit doma. Existuje však mnoho variant na základní směs pepře s novým kořením. Některá mohou obsahovat papriku, semínka koriandru, hřebíček, kůru casie (podřád skořice, se kterou je botanicky spřízněný), sumac, muškátový oříšek, římský kmín, nebo semínka cardamomu. Chcete-li, můžete si pohrát se směsí přidáním některých uvedených koření ;o) TIP: Muže se použít na jehněčí, kuře, olejnatou rybu, nebo špetka do polévky, dušených rajčat, čočky, lilků atd. Obvykle se směs před použitím na chvíli osmaží v másle.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 22.03.07 vloženo
  • 16434x zobrazeno

Ingredience

  • (Libanon, Syrie, Jordánsko a Palestina)
  • 4 lžíce černého pepře
  • 4 lžíce celých bobulek nového koření
  • 4 lžíce papriky
  • 2 lžíce semínek koriandru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 9.11.10 17:00

Opravdu jsou smesi ruzne, ale v podstate je to jedno. Ja jen vynechavam cervenou papriku .

Diskuse k receptu Baha'rat - koření z arabské kuchyně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Baha'rat - koření z arabské kuchyně

ufo65
46 příspěvků 18.6.12 20:38
koření

Babi, já si taky dělám sám všelijaké kari i koření. Mám tady jeden malej krámek kde je úplně všechno. Ale stejně jste jednička. Máte úžasný recepty. :D

babi
6360 příspěvků 14.11.10 18:04

wydro, ptala ses me, kde jinde pouzivam toto koreni a tak jsem pro Tebe napsala recept na kure, avsak mam i dalsi recepty, anebo jej uzivam volne tam, kde si myslim, ze se hodi…
http://www.labuznik.com/…e-s-datlemi/

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.11.10 21:44

Ta maglaba me nadchla! Něco podobného vařím, jídlo v jednom hrnci mám ráda, už se na to těším. Děkuju Jolčo! :lol:

jolana
5068 příspěvků 9.11.10 20:36

Wydro, mozew sa pridat aj klincek. Vyborne je na kurca/maso .Ono to ouzi je pecene kurca naporcovane na kope ryze. Zvycajne sa to robi na hostiny. Kurcata sa naporcuju , okorenia a daju sa do pece. K tomu ryza okorenena osobitne uvarena, ktora sa este posype mletym podusenym masom s piniovymi orieskami , mandlami a na to naukladane pecene kurcata/maso Podava sa to na velkych podnosoch. K tomu ako priloha biely jogurt, salaty, arak.
Ale ked mrknes do receptov tak mas tam Magluba napriklad..to je velice dobre jedlo aj ked nevypada vabne na foto ale ta chut..;) vlastne ide do vsetkeho skoro..:)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.11.10 20:10

babi, copak fotka, ale ta vůůůněěěě !!! Do čeho ty přidáváš? Myslím nějakou specialitu, ne jenom že pod maso a tak… !

Příspěvek upraven 09.11.10 v 20:11

babi
6360 příspěvků 9.11.10 20:05

Wydricko, kdyz mam naladu si pochutnat na necem z Blizkeho Vychodu, tak vesmes sahnu po tomto koreni a jsem tisice kolometru jinde uz jenom jak otevru slenicku 8-o Dekuji Ti moc za peknou fotku!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.11.10 17:00

Opravdu jsou smesi ruzne, ale v podstate je to jedno. Ja jen vynechavam cervenou papriku .

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.11.10 16:58

Vyrabim ho rada, krasna vune ! Nekde jsem nasla recept na hranolky posypane timto korenim a tesi se to velike oblibe! Jolco, poradis jeste nejake jidlo vylozene s timhle korenim?

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně- babi..

…daky oblubeny nemam. Vsetky su dobre podla mna a je to velmi popularne jedlo v celej oblasti stredomoria a a blizkej azie… :)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně - Marianne,

těší mě, že Tě zaujalo koření Baha'rat. Opravdu to je docela všestranné koření…

Příjemný den!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně - jolanko,

koukej ;o))) Hebrejsky - Uzi submachine gun - Wikipedia, the free encyclopedia
The Uzi ( Hebrew : עוזי ‎) is a family of guns that started with a compact, boxy, lightweight submachine gun . Smaller and newer variants are considered machine pistols…a mluví se tam i českých…
To jsem ráda, že to je OUZI! Je tam několik pěkných receptů…Máš nějaký oblíbený?

Příjemný den!

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně-babi

… ak mas zaujem alebo dakto iny tak som sa teraz pokusila je to Ouzi, ak k tomu das recipes vyhodi ti to zopar stranok. Moc ich nie je…pekny vecer..:)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně.

Dnes jsem vyzkoušela rýži s touto směsí koření k pečenému kuřátku. Výborné, zajímavá chuťová kombinace, chutnalo i návštěvě.
Babi a Jolanko, oběma vám děkuji za voňavou inspiraci. M. :-)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně.

Babi, aj ja som mrkla narychlo( pistole, ha ha ) a nic som nenasla anglicky.Ale arabsky je to اوزي …aj som sa snazila prelozit dakym prijatelnym sposobom a nist. Ale arabskych receptov je na uzi mnoho a su fakt dobre. Pekny den… :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně - jolanko,

děkuji Ti za průvodce receptem. Jak jsi zajisté viděla, název jsem opravila a žádný námořnik tam snad už není ;o) Rýži připravuji obdobně a nikdy se nelepí. Záleží, k čemu ji podávám, ale příště vyzkouším s Bha'rat. Koukla jsem se na ¨uzi¨a jsou tam samé flinty a pistole…

Ještě jednou Tě zdraví,

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně.

Toto korenie je bajecne na ryzu. Opranu, namocenu a okapanu dlhozrnu ryzu pokapeme olejom, osolime a dajme tomu na dva pohare ryze 2-3 PL tohto korenia, premiesame. Do kastrola dame trosku oleja, poprazime ryzu zalejeme a uvarime. Vola sa to "uzi " ryza a podava sa ku pecenemu masku alebo kurcatam so salatom ( paradajky+uhorky+cibula+petrzlen vsetko na drobnucko,osolit, oliv. olej a citron ) alebo s jogurtom.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně - Doubravko,

není to Tvoje chyba, ale můj vliv ;o))) A stane se to snad každému normálnímu člověku…

Přeji Ti příjemný podvečer!

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně- babi...

…arabsky jazyk sa ani neda prekladat- su tam pismenka, ktore v inych jazykoch neexistuju a gramatika ani sa nebudem rozpisovat - bo jednoducho ani neviem ani nerozumiem. Ja asi tak " z kazdeho rozka troska ":- ). Toho bahar- namornika som sa snazila kupovat a ochota na druhej strane bola o))…a plno trapasov- ovela ovela zaujimavejsich o))..

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně - jolanko,

já jsem to věděla, že mě popřípadě opravíš ;o) Víš, je to už poměrně dost dlouho, co jsem v té oblasti nebyla a strýc, který mimo jiných jazyků mluvil a psal arabsky již zemřel Ale pro moji zajímavost… Měla jsem napsáno Baharat, ale nad ¨A¨
Přeji Ti příjemný den!

Labužník Doubravka02
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně.

Sypu si popel na hlavu, mlít ve mlýně již nikdá nebudu ;-)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně- babi..

…prepac, musim asi opravit „bahar“- je namornik … to aby nahodou dakto nesiel kupovat namornika.. :-)…sa mi stalo o). … „bha'r“ je korenina… bha'rat "su koreniny. Cierne korenie "bha'r asuad " ..paprika( felfel - sladka neexistuje ) papriku myslia feferon.
Inac toto korenie je fantasticke a je to najviac pouzivany druh korenia- vonavunke. Pa a pekny zvysok dna…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně. - Doubravko,

je to opravdu zajímavá směs koření a napsala jsem Ti o ni trochu víc do Tvé pošty, tak se tam jdi mrknout ;o)

Moc Tě zdraví,

Labužník Doubravka02
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně.

Hmmmm… na lilky… To abych šla mlýt ;-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz