Recept Baha'rat - koření z arabské kuchyně

(Hodnoceno 1x) Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pomlít pepř, koriandr s novým kořením a smíchat je společně se skořicí, paprikou a oříškem. Skladovat ve vzduchotěsně uzavřené skleničce bez slunečního světla. Koření ztratí časem na síle, ale při správném skladování vydrží mnoho měsíců. P.S. baha'r v arabštině znamená pepř. Baha'rat znamená koření. Je to směs velice mnohostranná a používá se v různých pokrmech. Toto koření můžete koupit na trzích a v obchodech Středního Východu, avšak je víc jak snadné si ho připravit doma. Existuje však mnoho variant na základní směs pepře s novým kořením. Některá mohou obsahovat papriku, semínka koriandru, hřebíček, kůru casie (podřád skořice, se kterou je botanicky spřízněný), sumac, muškátový oříšek, římský kmín, nebo semínka cardamomu. Chcete-li, můžete si pohrát se směsí přidáním některých uvedených koření ;o) TIP: Muže se použít na jehněčí, kuře, olejnatou rybu, nebo špetka do polévky, dušených rajčat, čočky, lilků atd. Obvykle se směs před použitím na chvíli osmaží v másle.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 22.03.07 vloženo
  • 15582x zobrazeno

Ingredience

  • (Libanon, Syrie, Jordánsko a Palestina)
  • 4 lžíce černého pepře
  • 4 lžíce celých bobulek nového koření
  • 4 lžíce papriky
  • 2 lžíce semínek koriandru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 09.11.10 17:00

Opravdu jsou smesi ruzne, ale v podstate je to jedno. Ja jen vynechavam cervenou papriku .

Diskuse k receptu Baha'rat - koření z arabské kuchyně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Baha'rat - koření z arabské kuchyně

ufo65
46 příspěvků 18.06.12 20:38
koření

Babi, já si taky dělám sám všelijaké kari i koření. Mám tady jeden malej krámek kde je úplně všechno. Ale stejně jste jednička. Máte úžasný recepty. :D

babi
6360 příspěvků 14.11.10 18:04

wydro, ptala ses me, kde jinde pouzivam toto koreni a tak jsem pro Tebe napsala recept na kure, avsak mam i dalsi recepty, anebo jej uzivam volne tam, kde si myslim, ze se hodi…
http://www.labuznik.com/…e-s-datlemi/

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 21:44

Ta maglaba me nadchla! Něco podobného vařím, jídlo v jednom hrnci mám ráda, už se na to těším. Děkuju Jolčo! :lol:

jolana
5066 příspěvků 09.11.10 20:36

Wydro, mozew sa pridat aj klincek. Vyborne je na kurca/maso .Ono to ouzi je pecene kurca naporcovane na kope ryze. Zvycajne sa to robi na hostiny. Kurcata sa naporcuju , okorenia a daju sa do pece. K tomu ryza okorenena osobitne uvarena, ktora sa este posype mletym podusenym masom s piniovymi orieskami , mandlami a na to naukladane pecene kurcata/maso Podava sa to na velkych podnosoch. K tomu ako priloha biely jogurt, salaty, arak.
Ale ked mrknes do receptov tak mas tam Magluba napriklad..to je velice dobre jedlo aj ked nevypada vabne na foto ale ta chut..;) vlastne ide do vsetkeho skoro..:)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 20:10

babi, copak fotka, ale ta vůůůněěěě !!! Do čeho ty přidáváš? Myslím nějakou specialitu, ne jenom že pod maso a tak… !

Příspěvek upraven 09.11.10 v 20:11

babi
6360 příspěvků 09.11.10 20:05

Wydricko, kdyz mam naladu si pochutnat na necem z Blizkeho Vychodu, tak vesmes sahnu po tomto koreni a jsem tisice kolometru jinde uz jenom jak otevru slenicku 8-o Dekuji Ti moc za peknou fotku!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 17:00

Opravdu jsou smesi ruzne, ale v podstate je to jedno. Ja jen vynechavam cervenou papriku .

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 16:58

Vyrabim ho rada, krasna vune ! Nekde jsem nasla recept na hranolky posypane timto korenim a tesi se to velike oblibe! Jolco, poradis jeste nejake jidlo vylozene s timhle korenim?

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně- babi..

…daky oblubeny nemam. Vsetky su dobre podla mna a je to velmi popularne jedlo v celej oblasti stredomoria a a blizkej azie… :)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně - Marianne,

těší mě, že Tě zaujalo koření Baha'rat. Opravdu to je docela všestranné koření…

Příjemný den!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně - jolanko,

koukej ;o))) Hebrejsky - Uzi submachine gun - Wikipedia, the free encyclopedia
The Uzi ( Hebrew : עוזי ‎) is a family of guns that started with a compact, boxy, lightweight submachine gun . Smaller and newer variants are considered machine pistols…a mluví se tam i českých…
To jsem ráda, že to je OUZI! Je tam několik pěkných receptů…Máš nějaký oblíbený?

Příjemný den!

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně-babi

… ak mas zaujem alebo dakto iny tak som sa teraz pokusila je to Ouzi, ak k tomu das recipes vyhodi ti to zopar stranok. Moc ich nie je…pekny vecer..:)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně.

Dnes jsem vyzkoušela rýži s touto směsí koření k pečenému kuřátku. Výborné, zajímavá chuťová kombinace, chutnalo i návštěvě.
Babi a Jolanko, oběma vám děkuji za voňavou inspiraci. M. :-)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně.

Babi, aj ja som mrkla narychlo( pistole, ha ha ) a nic som nenasla anglicky.Ale arabsky je to اوزي …aj som sa snazila prelozit dakym prijatelnym sposobom a nist. Ale arabskych receptov je na uzi mnoho a su fakt dobre. Pekny den… :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baha'rat - koření z arabské kuchyně - jolanko,

děkuji Ti za průvodce receptem. Jak jsi zajisté viděla, název jsem opravila a žádný námořnik tam snad už není ;o) Rýži připravuji obdobně a nikdy se nelepí. Záleží, k čemu ji podávám, ale příště vyzkouším s Bha'rat. Koukla jsem se na ¨uzi¨a jsou tam samé flinty a pistole…

Ještě jednou Tě zdraví,

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně.

Toto korenie je bajecne na ryzu. Opranu, namocenu a okapanu dlhozrnu ryzu pokapeme olejom, osolime a dajme tomu na dva pohare ryze 2-3 PL tohto korenia, premiesame. Do kastrola dame trosku oleja, poprazime ryzu zalejeme a uvarime. Vola sa to "uzi " ryza a podava sa ku pecenemu masku alebo kurcatam so salatom ( paradajky+uhorky+cibula+petrzlen vsetko na drobnucko,osolit, oliv. olej a citron ) alebo s jogurtom.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně - Doubravko,

není to Tvoje chyba, ale můj vliv ;o))) A stane se to snad každému normálnímu člověku…

Přeji Ti příjemný podvečer!

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně- babi...

…arabsky jazyk sa ani neda prekladat- su tam pismenka, ktore v inych jazykoch neexistuju a gramatika ani sa nebudem rozpisovat - bo jednoducho ani neviem ani nerozumiem. Ja asi tak " z kazdeho rozka troska ":- ). Toho bahar- namornika som sa snazila kupovat a ochota na druhej strane bola o))…a plno trapasov- ovela ovela zaujimavejsich o))..

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně - jolanko,

já jsem to věděla, že mě popřípadě opravíš ;o) Víš, je to už poměrně dost dlouho, co jsem v té oblasti nebyla a strýc, který mimo jiných jazyků mluvil a psal arabsky již zemřel Ale pro moji zajímavost… Měla jsem napsáno Baharat, ale nad ¨A¨
Přeji Ti příjemný den!

Labužník Doubravka02
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně.

Sypu si popel na hlavu, mlít ve mlýně již nikdá nebudu ;-)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně- babi..

…prepac, musim asi opravit „bahar“- je namornik … to aby nahodou dakto nesiel kupovat namornika.. :-)…sa mi stalo o). … „bha'r“ je korenina… bha'rat "su koreniny. Cierne korenie "bha'r asuad " ..paprika( felfel - sladka neexistuje ) papriku myslia feferon.
Inac toto korenie je fantasticke a je to najviac pouzivany druh korenia- vonavunke. Pa a pekny zvysok dna…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně. - Doubravko,

je to opravdu zajímavá směs koření a napsala jsem Ti o ni trochu víc do Tvé pošty, tak se tam jdi mrknout ;o)

Moc Tě zdraví,

Labužník Doubravka02
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baharat - koření z arabské kuchyně.

Hmmmm… na lilky… To abych šla mlýt ;-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz