Recept Bábovkový dort*

Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bábovkový dort*

Postup

1. Citrón důkladně omyjeme a osušíme. Ostrouháme kůru a citrón rozkrojíme. Vymačkáme z něj šťávu. Bábovkovou formu vymastíme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 175 °C. 2. Do mísy nasekáme máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr a špetičku soli. Vše vyšleháme do pěny.Po jednom a za stálého šlehání přidáváme celá vejce, citrónovou kůru a nakonec i šťávu. 3. Prosátou mouku smícháme se Solamylem a kypřícím práškem. Zapracujeme vše do máslového krému a těsto nalijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 60 minut. 4. Bábovku vyzkoušíme špejlí, zda je dobře upečená, vyndáme z trouby a vyklopíme. Necháme ji vychladnout. Potom ji natřikrát rozkrojíme. Náplň: Máslo s oběma cukry vyšleháme do husté pěny. Přimícháme žloutky a vše dobře vyšleháme. Krém rozdělíme na dvě části. Jednu - větší smícháme s kakaem. Trochu kakaového krému si dáme do cukrářského sáčku na zdobení a do zbytku přidáme brusinky. Druhou část krému ponecháme bílou na potření bábovky. Dokončení: 1. Bábovkové prstence rozložíme po pracovní ploše a pomažeme je marmeládou. Spodní díl položíme na talíř. 2. Kakaovým krémem potřeme tři prstence bábovky a složíme je na sebe. Ozdobení: Bábovku potřeme světlým krémem. V pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky a celou bábovku jimi posypeme. Vrchol ozdobíme podle obrázku.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 14.06.05 vloženo
  • 12850x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 70 minut

Ingredience

  • Na třené těsto:
  • 1 citrón
  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 3 vejce
  • 150 g Solamylu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 3 KL prášku do pečiva
  • Na náplň:
  • 250 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 1 PL kakaa
  • 2 PL brusinkového kompotu(nemusí být)
  • Na zdobení:
  • 80 g marmelády
  • 150 g mandlových lupínků
  • 1 kiwi
  • mandarinkový kompot
  • čokoládové ozdoby
  • Kromě toho:
  • bábovková forma(průměr 26 cm)
  • máslo na vymazání
  • mouka na vysypání;

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bábovkový dort*

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bábovkový dort*

Labužník rený02
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bábovkový dort*

Tak jsem ho upekla. Výsledek je bez chyby, tolik chvály jsem už týdny nesklidila. Pekla jsem to s polohrubou a je krásně jemný a nadýchaný. Do krému jsem přidala nasekané kompotované broskve místo brusinek, nahoře jsem to jimi i ozdobila a všichni „ochutnávači“ mne korunovali na královnu kuchyně. Dík za recept.

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bábovkový dort* - re_ny

myslím, že to nebude vadit, klidně to upeč v dortové formě. Při příštím pečení chci zkusit místo hrubé mouky dát polohrubou, s tou hrubou se mi to zdálo trochu drobivější. Jestliže to bude lepší, tak upravím recept. Dej prosím vědět, jak to dopadne.

Labužník rený02
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bábovkový dort*

Recpt vypadá skvěle. Jen se chci zeptat zda to už někdo pekl v dortové formě. Ráda bych ho zkusila, ale nemám formu na bábovku.

delisa
203 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bábovkový dort*

povedl se a byl vynikající ! Doporučuji vyzkoušet ! :o)))

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bábovkový dort*

Vali, díky za uklidnění, zítra ji zkusím upéct.
S těmi mufínky - nikdy jsem neměla s vyklopením nejmenší problém, mám teflonovou formu, jen ji lehce vymazávám a vždycky jsem všechny mufinky vyklopila v pohodě - až na tyhle se Solamylem. Ale možná jsem měla prostě jen špatný poměr mouky, to se stane. ;-)

Vali
1327 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bábovkový dort*- Claudie
  • neboj, je to vyzkoušené, hned jak jsem si Tvoje obavy přečetla, šla jsem bábovku upéci. Žádné problémy nebyly. Protože si mě s tím rozpadáním vyděsila, tak jsem ji nechala trochu zchladnout a myslím, že to ani nebylo potřeba. Na omak je nádherně měkká a ten Solamyl tam právě má funkci toho zlehčení. Tak vidíš, mám upečeno, ještě do ní udělám můj oblíbený krém z Koka sušenek (protože je dietnější) a to se budeme mít. Mňam. :-))))))))

Ještě k těm mufinkám, ty peču zá:,–(ně v košíčkách a nejsou žádné starosti s vyklápěním, vymazáváním a mytím formy (jedná se o formu na malé mufinky -12 ks). Po upečení je pomocí špejle vyndám, ihned dám další košíčky s předem připraveným těstem, ten plech ani nestačí vychladnout a jde to hezky rychle.

Claudia
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bábovkový dort*

Jaký je rozdíl mezi použitím Solamylu a hladké mouky?
Zkoušela jsme totiž recept na Mufiny, kde byl Solamyl v kombinaci s moukou, a nepodařilo se mi je vyklopit z formy (a problém formy to fakt nebyl).
Tenhle bábovkový dort máte někdo vyzkoušený, že se opravdu upečená bábovka nerozpadne?

giorgina
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bábovkový dort

Dobrý nápad -šup s ním do oblíbených

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Zapékané sójové boby

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Cuketové placky Cuketové placky
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz