Recept Bábovkový dort*
Vali Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
1. Citrón důkladně omyjeme a osušíme. Ostrouháme kůru a citrón rozkrojíme. Vymačkáme z něj šťávu. Bábovkovou formu vymastíme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 175 °C. 2. Do mísy nasekáme máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr a špetičku soli. Vše vyšleháme do pěny.Po jednom a za stálého šlehání přidáváme celá vejce, citrónovou kůru a nakonec i šťávu. 3. Prosátou mouku smícháme se Solamylem a kypřícím práškem. Zapracujeme vše do máslového krému a těsto nalijeme do připravené formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 60 minut. 4. Bábovku vyzkoušíme špejlí, zda je dobře upečená, vyndáme z trouby a vyklopíme. Necháme ji vychladnout. Potom ji natřikrát rozkrojíme. Náplň: Máslo s oběma cukry vyšleháme do husté pěny. Přimícháme žloutky a vše dobře vyšleháme. Krém rozdělíme na dvě části. Jednu - větší smícháme s kakaem. Trochu kakaového krému si dáme do cukrářského sáčku na zdobení a do zbytku přidáme brusinky. Druhou část krému ponecháme bílou na potření bábovky. Dokončení: 1. Bábovkové prstence rozložíme po pracovní ploše a pomažeme je marmeládou. Spodní díl položíme na talíř. 2. Kakaovým krémem potřeme tři prstence bábovky a složíme je na sebe. Ozdobení: Bábovku potřeme světlým krémem. V pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky a celou bábovku jimi posypeme. Vrchol ozdobíme podle obrázku.
Recept je z kategorií: Dorty
- 14.06.05 vloženo
- 13841x zobrazeno
Čas přípravy
- asi 70 minut
Ingredience
- Na třené těsto:
- 1 citrón
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 3 vejce
- 150 g Solamylu
- 150 g polohrubé mouky
- 3 KL prášku do pečiva
- Na náplň:
- 250 g másla
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 1 PL kakaa
- 2 PL brusinkového kompotu(nemusí být)
- Na zdobení:
- 80 g marmelády
- 150 g mandlových lupínků
- 1 kiwi
- mandarinkový kompot
- čokoládové ozdoby
- Kromě toho:
- bábovková forma(průměr 26 cm)
- máslo na vymazání
- mouka na vysypání;
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Bábovkový dort*
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bábovkový dort*
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem ho upekla. Výsledek je bez chyby, tolik chvály jsem už týdny nesklidila. Pekla jsem to s polohrubou a je krásně jemný a nadýchaný. Do krému jsem přidala nasekané kompotované broskve místo brusinek, nahoře jsem to jimi i ozdobila a všichni „ochutnávači“ mne korunovali na královnu kuchyně. Dík za recept.
myslím, že to nebude vadit, klidně to upeč v dortové formě. Při příštím pečení chci zkusit místo hrubé mouky dát polohrubou, s tou hrubou se mi to zdálo trochu drobivější. Jestliže to bude lepší, tak upravím recept. Dej prosím vědět, jak to dopadne.
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Recpt vypadá skvěle. Jen se chci zeptat zda to už někdo pekl v dortové formě. Ráda bych ho zkusila, ale nemám formu na bábovku.
povedl se a byl vynikající ! Doporučuji vyzkoušet !
)))
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Vali, díky za uklidnění, zítra ji zkusím upéct.
S těmi mufínky - nikdy jsem neměla s vyklopením nejmenší problém, mám teflonovou formu, jen ji lehce vymazávám a vždycky jsem všechny mufinky vyklopila v pohodě - až na tyhle se Solamylem. Ale možná jsem měla prostě jen špatný poměr mouky, to se stane.
Ještě k těm mufinkám, ty peču zá:,–(ně v košíčkách a nejsou žádné starosti s vyklápěním, vymazáváním a mytím formy (jedná se o formu na malé mufinky -12 ks). Po upečení je pomocí špejle vyndám, ihned dám další košíčky s předem připraveným těstem, ten plech ani nestačí vychladnout a jde to hezky rychle.
103 příspěvků 25.1.09 03:43
Jaký je rozdíl mezi použitím Solamylu a hladké mouky?
Zkoušela jsme totiž recept na Mufiny, kde byl Solamyl v kombinaci s moukou, a nepodařilo se mi je vyklopit z formy (a problém formy to fakt nebyl).
Tenhle bábovkový dort máte někdo vyzkoušený, že se opravdu upečená bábovka nerozpadne?
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Dobrý nápad -šup s ním do oblíbených