Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nejlepší je, když se někdo ohlásí, když už je na cestě. Nahonem jsem
vyštrachala něco ve špajzu, něco v lednici a upekla. Z uvedeného
množství vznikla 1 bábovka a 1 nebábovka z dortové formy. Ještě jsem
myslela, že dovnitř nalámu kousky hořké čokolády a pak jsem na to
zapomněla. Kdybych měla víc času, asi bych pomeranče na ozdobu
„kandovala“.
Na přelití by byl asi dobrý i pomerančový likér.
Nevím, která fotka projde, když tak je to jedna a ta samá nebábovka
v proudu času. Bábovka už odjela.
Vymažeme a vysypeme formy a dáme si rozpustit máslo. Brusinky si v misce prohodíme lžící mouky (z celkového množství). Všechny sypké přísady (mouku, cukr, prdopéče, vanilkový cukr, ostrouhanou kůru z pomeranče dáme do mísy. Pak přidáme žloutky. Bílky oddělíme do větší mísy a se špetkou soli z nich vyšleháme tuhý sníh. K sypkému a žloutkům přilijeme zchladlé máslo, přidáme zakysanou smetanu, mléko a pomerančovou marmeládu. Dobře promícháme (je-li třeba, přidáme trochu mléka). Těsto přemístíme do mísy s bílky a velmi opatrně promícháme. Nakonec vmícháme brusinky (v této fázi je možné přidat i nasekanou hořkou čokoládu). Těsto nalijeme do dvou vymazaných a dětskou krupičkou vysypaných forem, nebo do jedné větší nádoby. Vložíme do vyhřáté trouby (asi 180°C), po chvíli teplotu snížíme a pečeme, až se těsto nechytá špejle. Pečení v bábovce a dortové formě trvalo asi 35 min. Mezitím si připravíme přeliv: svařit hnědý cukr s pomerančovou šťávou, zredukovat, pak přilít asi 1 dl koňaku, nechat jen zahřát. Bábovky co nejdříve z forem vyklopíme na mřížku a ještě teplé přelijeme teplým přelivem (použila jsem mašlovačku). Poté zdobíme dle vlastního uvážení.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bábovka s pomerančovou duší
@tlustá bába V nejhorším ti jich pár pošlu mejlem
edit: zase překlep… sviňa klávesnice… mám novou, jakousi silikonovou… prý jí nevadí když se poleje… Jenže jí nevadí ani to, že písmeno vynechá nebo dá prozměnu dvojmo… a já na to přijdu z 99% až pozdě…
Příspěvek upraven 12.02.13 v 12:25
Tak teď abych ty ořechy měla já!
@tlustá bába Super
Ořechů i jablek mám hafo a
šlehačka se najde vždycky… 
Příspěvek upraven 12.02.13 v 12:16
Chystám na Labužníčky lahůdku, která zmizne v pikosekundě. Snad se k tomu dostanu o víkendu. Připrav si ořechy, pár jablek a šlehačku.
@tlustá bába Tak takové zjištění ti závidím… u nás by se nestihlo k němu dospět… u nás bábovka kolikrát nestihne ani vychladnout…

Mám ji uloženou už ned, jak zde přistála, ale chybí mi hlavní ingredience
Prosím pěkně, nechci se vnucovat, ale drobný poznatek. Ta bábovka je prý den ode dne lepší a lepší a nějak vláčnější. Tedy neosychá. Což je příjemné překvapení.
Kdepak, je to ještě daleko horší, ale stavím se tu do lepšího světla!

A není tam volba - žádná možnost není správná???
tu bych na Tebe zvolila já a VYHRÁLA

Ty koktailové třešínky? No, co s nimi, když jsem tak netalentovaná k pijstvu?!
Náhodou, mají i šťopky! Ale jinak jsou naprd. Měla jsem předtím jinačejší, jakoby v likérku. Mňam, mňam! Člověk se nemá nikdy dost na pozoru! Jsem mistr světa na schytávání buzarem od zdi.
a) Jsem tak pitomá?
b) Jsem tak naivní?
c) Jsem pitomá a naivní?
Výsledek testu: Vše je správně! Blahopřejeme vám k výhře.
(to byla jen řečnická otázka a odpověď ani nechci znát

Včera???
Zajímavá rajčátka…
Včera, proč se ptá? Tuším zradu.
Za hoďku! Já bych se s tím nemazala, koňak, nekoňak! Holčičkám jsem dala bábovku bez polití a jak si šmakovaly. Akorát si myslím, že mohly být ty kysané smetany dvě, ale já měla jen jednu. Bylo by to vláčnější.
Děl dvěma, vejde se v pohodě.
V základu je můj oblíbený nouzový recept, někdy ani sníh nešlehám. Všechno spatlám do jedné mísy, vyleju do formy, upeču a nazdar.
A taky se to dá, třeba na chatě, použít na koláč, třeba s rebarborou a drobenkou -
2 hrnky mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 prdopéč, 3/4 hrnku mléka, 1/4 hrnku oleje, 2 vejce a mějte mě rádi! Stejně to zmizí za pět minut, tak co!
Ať se ti dílo podaří.
Už včera jsem si recept zálibně prohlížela
brusinky a pomeranč jsou skvostná kombinace.
Na 1 klasickou dortovou formu mám suroviny dělit dvěma? resp o něco
menší polovina
nemám koňak ani jiný k tomuto účelu
vhodný alkohol, ale brusinková šťáva smíchaná s pomerančovou by možná
stačila. Jak já sladké nemusím a pečení není úplně moje doména, tak
asi neodolám
v půl šesté by mohlo být
hotovo 
Příspěvek upraven 10.02.13 v 15:28
Casino, voni mi ale mažou medy!!! Nemám bejt nervózní?
Ještě, že pohovořili o tom „titulním“, jinak bych se lekla.
Ten druhý je typický příklad toho, jak méně, je někdy více.
Přelož do češtiny: Tlustá bába v počátečním ataku záchvatu šílenství.
Nemyslím, že fotíte tak jak říkáte!
(myslím, že týdenní dávku pozitiv jsem už
tímto právě vyčerpal

Ten obrázek (ten titulní, hihi) se mi fakt moc líbí
Hnědý cukr v krvavě rudých pomerančích (jiné už mi nezbyly) - v nestřeženém okamžiku (a než jsem dorazila s tím koňakem) navíc trochu zkaramelizoval. Až jsem se lekla. Hořký ale nebyl, tak jsem natírala. Korpus ztmavnul dost. A taky asi blbě fotím. A taky je debilní ta papírová „krajka“. Čest práci!
…obzvláště vypečená, moc se mi líííbí

Ale co bábovka? Má mít takovou barvu, nebo je jen mimořádně vypečená?
To zase jo!