Recept Bábovka s pomerančovou duší

tlustá bába Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Bábovka s pomerančovou duší

Úvod

Nejlepší je, když se někdo ohlásí, když už je na cestě. Nahonem jsem vyštrachala něco ve špajzu, něco v lednici a upekla. Z uvedeného množství vznikla 1 bábovka a 1 nebábovka z dortové formy. Ještě jsem myslela, že dovnitř nalámu kousky hořké čokolády a pak jsem na to zapomněla. Kdybych měla víc času, asi bych pomeranče na ozdobu „kandovala“.
Na přelití by byl asi dobrý i pomerančový likér.
Nevím, která fotka projde, když tak je to jedna a ta samá nebábovka v proudu času. Bábovka už odjela.

Postup

Vymažeme a vysypeme formy a dáme si rozpustit máslo. Brusinky si v misce prohodíme lžící mouky (z celkového množství). Všechny sypké přísady (mouku, cukr, prdopéče, vanilkový cukr, ostrouhanou kůru z pomeranče dáme do mísy. Pak přidáme žloutky. Bílky oddělíme do větší mísy a se špetkou soli z nich vyšleháme tuhý sníh. K sypkému a žloutkům přilijeme zchladlé máslo, přidáme zakysanou smetanu, mléko a pomerančovou marmeládu. Dobře promícháme (je-li třeba, přidáme trochu mléka). Těsto přemístíme do mísy s bílky a velmi opatrně promícháme. Nakonec vmícháme brusinky (v této fázi je možné přidat i nasekanou hořkou čokoládu). Těsto nalijeme do dvou vymazaných a dětskou krupičkou vysypaných forem, nebo do jedné větší nádoby. Vložíme do vyhřáté trouby (asi 180°C), po chvíli teplotu snížíme a pečeme, až se těsto nechytá špejle. Pečení v bábovce a dortové formě trvalo asi 35 min. Mezitím si připravíme přeliv: svařit hnědý cukr s pomerančovou šťávou, zredukovat, pak přilít asi 1 dl koňaku, nechat jen zahřát. Bábovky co nejdříve z forem vyklopíme na mřížku a ještě teplé přelijeme teplým přelivem (použila jsem mašlovačku). Poté zdobíme dle vlastního uvážení.

Nahlásit recept

  • 09.02.13 vloženo
  • 2096x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 minut s pečením

Ingredience

  • 4 hrnky polohrubé mouky (á 200 ml)
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku bílého cukru krupice
  • 2 prášky do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 20 dkg brusinek
  • 1/4 kg másla, rozpuštěného a trochu vychladlého
  • 20 dkg kysané smetany
  • 1 hrnek mléka
  • 5 vajec
  • 2 polévkové lžíce pomerančové marmelády
  • 1 pomeranč na strouhání kůry
  • 1 špetka soli
  • dětská krupička a olej na vymazání forem
  • další pomeranče na ozdobu
  • kokteilové třešně (nemusí být)
  • Na přeliv:
  • asi 4 polévkové lžíce hnědého cukru
  • asi 3 - 4 dl šťávy z pomerančů
  • asi 1 dl koňaku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 9.2.13 19:41

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Bábovka s pomerančovou duší

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bábovka s pomerančovou duší

Zuzka1973
2370 příspěvků 12.2.13 12:22

@tlustá bába V nejhorším ti jich pár pošlu mejlem :mrgreen:

edit: zase překlep… sviňa klávesnice… mám novou, jakousi silikonovou… prý jí nevadí když se poleje… Jenže jí nevadí ani to, že písmeno vynechá nebo dá prozměnu dvojmo… a já na to přijdu z 99% až pozdě… :oops:

Příspěvek upraven 12.02.13 v 12:25

tlustá bába
1212 příspěvků 12.2.13 12:19

Tak teď abych ty ořechy měla já! :lol:

Zuzka1973
2370 příspěvků 12.2.13 12:16

@tlustá bába Super :palec: Ořechů i jablek mám hafo a šlehačka se najde vždycky… :palec:

Příspěvek upraven 12.02.13 v 12:16

tlustá bába
1212 příspěvků 12.2.13 11:31

Chystám na Labužníčky lahůdku, která zmizne v pikosekundě. Snad se k tomu dostanu o víkendu. Připrav si ořechy, pár jablek a šlehačku. :mavam:

Zuzka1973
2370 příspěvků 12.2.13 08:18

@tlustá bába Tak takové zjištění ti závidím… u nás by se nestihlo k němu dospět… u nás bábovka kolikrát nestihne ani vychladnout… :)
Mám ji uloženou už ned, jak zde přistála, ale chybí mi hlavní ingredience :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 11.2.13 23:05

Prosím pěkně, nechci se vnucovat, ale drobný poznatek. Ta bábovka je prý den ode dne lepší a lepší a nějak vláčnější. Tedy neosychá. Což je příjemné překvapení.

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 16:47

Kdepak, je to ještě daleko horší, ale stavím se tu do lepšího světla! :dance: :dance: :dance:

Eja
3883 příspěvků 10.2.13 16:40

A není tam volba - žádná možnost není správná??? :) tu bych na Tebe zvolila já a VYHRÁLA :kytka: :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 16:33

Ty koktailové třešínky? No, co s nimi, když jsem tak netalentovaná k pijstvu?!
Náhodou, mají i šťopky! Ale jinak jsou naprd. Měla jsem předtím jinačejší, jakoby v likérku. Mňam, mňam! Člověk se nemá nikdy dost na pozoru! Jsem mistr světa na schytávání buzarem od zdi.
a) Jsem tak pitomá?
b) Jsem tak naivní?
c) Jsem pitomá a naivní?
Výsledek testu: Vše je správně! Blahopřejeme vám k výhře. :dance:

casino
4497 příspěvků 10.2.13 16:19
A čímže sem si tu až tak pokazilo renomé?

(to byla jen řečnická otázka a odpověď ani nechci znát :oops:
Včera???
Zajímavá rajčátka… 8o :)

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 15:53

Včera, proč se ptá? Tuším zradu.

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 15:48

Za hoďku! Já bych se s tím nemazala, koňak, nekoňak! Holčičkám jsem dala bábovku bez polití a jak si šmakovaly. Akorát si myslím, že mohly být ty kysané smetany dvě, ale já měla jen jednu. Bylo by to vláčnější.
Děl dvěma, vejde se v pohodě.
V základu je můj oblíbený nouzový recept, někdy ani sníh nešlehám. Všechno spatlám do jedné mísy, vyleju do formy, upeču a nazdar.
A taky se to dá, třeba na chatě, použít na koláč, třeba s rebarborou a drobenkou -
2 hrnky mouky, 1/2 hrnku cukru, 1 prdopéč, 3/4 hrnku mléka, 1/4 hrnku oleje, 2 vejce a mějte mě rádi! Stejně to zmizí za pět minut, tak co! :mavam:
Ať se ti dílo podaří.

casino
4497 příspěvků 10.2.13 15:37
Bych se ještě rádo optalo, gdy to pekli?
:think:
Eja
3883 příspěvků 10.2.13 15:27

Už včera jsem si recept zálibně prohlížela :) brusinky a pomeranč jsou skvostná kombinace. Na 1 klasickou dortovou formu mám suroviny dělit dvěma? resp o něco menší polovina :mrgreen: nemám koňak ani jiný k tomuto účelu vhodný alkohol, ale brusinková šťáva smíchaná s pomerančovou by možná stačila. Jak já sladké nemusím a pečení není úplně moje doména, tak asi neodolám :mavam: v půl šesté by mohlo být hotovo :mrgreen:

Příspěvek upraven 10.02.13 v 15:28

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 14:37

Casino, voni mi ale mažou medy!!! Nemám bejt nervózní?
Ještě, že pohovořili o tom „titulním“, jinak bych se lekla.
Ten druhý je typický příklad toho, jak méně, je někdy více.
Přelož do češtiny: Tlustá bába v počátečním ataku záchvatu šílenství. :mavam:

casino
4497 příspěvků 10.2.13 14:13
Ba ne, nekecám...a gdyž už, tak je to snad poznat, né?

Nemyslím, že fotíte tak jak říkáte!
Ten obrázek (ten titulní, hihi) se mi fakt moc líbí :potlesk: (myslím, že týdenní dávku pozitiv jsem už tímto právě vyčerpal ;) 8) :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 10.2.13 13:56
pro Casino - negroidní bábovka

Hnědý cukr v krvavě rudých pomerančích (jiné už mi nezbyly) - v nestřeženém okamžiku (a než jsem dorazila s tím koňakem) navíc trochu zkaramelizoval. Až jsem se lekla. Hořký ale nebyl, tak jsem natírala. Korpus ztmavnul dost. A taky asi blbě fotím. A taky je debilní ta papírová „krajka“. Čest práci!

casino
4497 příspěvků 10.2.13 13:14
Jj, fotečka je nádherná, přenádherná...

…obzvláště vypečená, moc se mi líííbí :potlesk:
Ale co bábovka? Má mít takovou barvu, nebo je jen mimořádně vypečená? :nevim: :)

ucitelas
330 příspěvků 10.2.13 12:56
A tohle,

To zase jo!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Staročeské kotlety

Nejlepší recepty

Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz