Recept Bábiny bramborové škubánky
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Oloupané pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě ne příliš do měkka. Pak s nich slijeme vodu, vodu uschováme a brambory zasypeme moukou, načež do nich uděláme obrácenou vařečkou několik děr až ke dnu, nalejeme na ně část slité vody z brambor a na mírném ohni na okraji plotny je přikryté necháme zvolna povařiti, aby se spařila mouka. Asi 20min. Poté přebytečnou vodu slijeme a brambory důkladně rozmačkáme a umícháme tak, aby těsto bylo hladké a tuhé. Podle chuti osolíme a pak vykrajujeme kousky ostrou lžicí v horkém sádle, nebo másle namočenou. Kousky klademe na mísu, načež je mastíme sádlem a sypeme smaženou, drobně nakrájenou cibulkou. Můžeme je také na pekáči usmažit a podávat jako přílohu k masu, nebo je můžeme posypat strouhaným tvarohem a cukrem a omastit máslem, nebo posypat pomletým mákem a cukrem a pomastit sádlem.
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
- 15.02.04 vloženo
- 42653x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 1kg brambor
- sůl
- 200g hrubé pšeničné mouky
- 80g sádla
- 40g cibule, nebo 30g máku + 30g cukru + sádlo, nebo strouhaný tvaroh + máslo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Bábiny bramborové škubánky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Bábiny bramborové škubánky
Mne taky učily (babička a i mamka), že knedlíky z nových brambor nejdou. Jenže já mám k těm z pytlíku odpor a i v létě chuť, tak je vařím z brambor po celý rok a vždy se povedou. Usoudila jsem, že se to říká proto, že nové brambory jsou drahé a použití na knedlíky se zdálo jako plýtvání.
Wydříku : Tak z litru mlíka by mělo být škvarečků tak na ochutnání (možná prý i lžíci, jestli to má mamka ještě „ve voku“). Škvařit prý docela pomaličku. Nakonec posolit. Jo a připomněla mi, že nám to dávala někdy i na chleba, tak to by mohla být pro tebe varianta.
Asi mate Casino jina jatra ! Moje nikdy jako kamen nebyla. Nebo to umim tak dobre udelat. To vite, leta praxe, leta driny !
Solení jater

Von Kamenožrout zelený by si na soleném játru určitě pošmákl
Midlo, ja budu nekdy rada, kdyz budu mit jeden !
Ale vim jak vypada jeden skraloup s litru
dobreho mlika (kupovano bezne v mlikarne) a tak si myslim, by na ochutnani
stacil.
Hehe, wydro, moje sestra se taky mohla po škraloupech utlouct. Nejradši si je strkala do pusy přede mnou a mě se zvedal žaludek. Pak jsem žalovala, že mi dělá naschvály a že nebude z čeho dělat kalovičku.
To bude nějaký rodinný výmysl mojí babičky nebo prababičky, máma si to přinesla z rodiny (ze Šumavy). Co jsem se ptala, tak to nikde neznali, nedělali a škraloupy hříšně vyhazovali. Zkusím se ještě zeptat, kolik se těch škraoupů tak musí nasbírat, aby se to dalo vůbec ochutnat. Máma mívala v lednici hrneček, kam ty škraloupy dávala. Na ten hrneček jsem střehla i jen dívat.
Vidite devcata, ja se se solenim jater nikdy nezaobirala. Vzdycky jsem je solila jako kazde jine maso a nevim, ze by nesly ukousnout ? Ono je rozdil, kdyz je maso (treba rizek) osolene predem, nebo kdyz se dosoluje. A sul ja mam rada a je zdrava a kazdy at si soli jak sam uzna za vhodne . Ja posloucham „svou zizen“ a ne vedecke studie
Teda midlo, tohle jsem nikdy neslysela ani nevidela! A uz asi nemam sanci , pokud nekde nesezenu mliko od zivy kravy. U nas doma se mleko svarovalo a jako jedna z mala deti jsem vzdycky skraloup milovala. Babicka nam ho s dedou vzdycky rozdelila spravedlive. Ale ze by se daval na panvicku a smazil, to fakt slysim prvne a udelam vsechno, abych tohle ochutnala . Ono se nekdy nejaka krava potka a treba bude mit i mliko !

Krasny recept, ani o tom nevis ! Midlo,
Příspěvek upraven 12.05.11 v 08:50
Jako děti jsme škubánky chtěly jen „s kalovičkou“. A rozhodně to nebylo za trest za špatné známky. To už neochutnám. Zná to někdo? Máma schovávala škraloupy z mlíka, to pak dala na pánvičku, jak se to vysmažovalo, tak to dělalo takové křupavé hrudky. Posolila to a tím se mastily škubánky. Ty hrudky krásně křupaly.
Jo, Wydro, přesně tak. Sestra dělá bramboráky levou zadní, nastrouhá, nasype, okoření, někdy přidá to, jindy ono… Pokaždé jí koukám pod ruce, pokaždé se snažím přijít na ten fígl… A nic.
Ty její jsou prostě geniální a nidky se mi
takové nepovedly. (Ona zase stojí opodál a snaží se přijít na fígl,
proč se mi nesráží tatarka či omáčky - ani jedna nedovede druhé
odpovědět) 
Van.Thomas: za věty „Dá se to použít jako příloha k masu nebo jako trest za špatné známky. Ale kdyby mi tohle pekla babička, našel bych si jinou“ zasloužíš řád dobré nálady. Moji jsi - i přes neúspěch s vařením škubánků - zvedl trojnásobně
Alis máš pravdu, vždyť já bramboráky z nových brambor dělala taky!!! Bramboráky tam být neměly.. Neměla tam být brkaše?? Z nových ji určitě nedělám…


Nad solením jater nepřemýšlím, nesolím ze zvyku a setrvačnosti..
Podobné je to s kváskem..obvykle se dává pozor, aby nepřišel do kontaktu se solí a kdo to neví, ho osolí a on vyběhne taky
Alis, bramboraky jdou, umi moje znama taky ty nejlepsi na svete, ja neumim takove a pritom je dela levou zadni, nastrouha, nasype, dela male placicky, okraje krupave, aaaaaaaaach ! Jenze bramborak poji vajicko, kdezto skubanky jsou jen brambory s moukou.
Slovy wydry si muzes pujcit jakakoliv a kdykoliv, nejsou patentovana !
JJ, Wydra má nejspíš pravdu, stejně jako naše babičky. Už před nedávnem jsem psala, jak naše babičky nás učily nesolit játra a jak moje neposlušná maminka přišla na to, že je to blbost a játra solíme v naší rodině běžně (Nemluvím o hovězích, ta nedělám a nemám zkušenosti. Mluvím o vepřových a drůbežích). Jsou daleko chutnější. Dokonce mi to nedávno (čirou náhodou) potvrdil jeden šéfkuchař v TV Barrandov.
Stejně tak byla neposlušná moje sestra, největší odbornice na bramboráky v širokém okolí. Její bramboráky z nových brambor jsou NEPŘEKONATELNÉ a odvažuji se půjčit si slova Wydry: AŽ OKUSÍŠ, NEBUDEŠ DĚLAT JINÉ!!!
Se škubánkami nemám žádné zkušenosti.. takže tady vlastně jenom plácám…
Příspěvek upraven 11.05.11 v 19:59
Jj, wydra má pravdu… to mě už kdysi dávno babička učila, že z nových brambor se podobná jídla (škubánky, bramboráky, brklíky aj. ) dělat nedají. Obsahují málo škrobu, nejsou moučnaté a tak nedrží při sobě, těsto není mazlavé



Ale opékané škubánky dělá i rovnou, nečekám do druhého dne. I když dávno je maminka dělávala také až druhý den, v podstatě ze zbylých brambor. První den škubánky s mákem, neopékané a druhý den, co zbylo, opéci. Ty jsem měla vždycky stokrát raději!
Díky za vzpomínku
Thomasi, skubanky zasadne, jenom a pouze ze STARYCH brambor! Melo by to byt uvedene v receptu !
A pak- osum stouchu do kucmouchu, to si pamatuj , rikala babicka (a nejen ta moje).
Uvidis jake budes mit vyborne skubanky, az sezenes stare brambory. A opekat pak az druhy den. Vypadaji jako rizky, zlate, vynikajici !
197 příspěvků 11.5.11 16:29
Tak buď se něco nepovedlo, nebo to z nových brambor prostě nejde. Těsto se nepropeče, jen na povrchu se udělá více či méně černý škvarek, uvnitř je to stále syrové, ať dělám tenké či silné. Nejlepšího výsledku jsem dosáhl, když jsem je smažil jen tak pomaloučku nasucho na pánvi. Jíst se to dalo, ale nic, po čem bych se utloukl. Dá se to použít jako příloha k masu nebo jako trest za špatné známky. Ale kdyby mi tohle pekla babička, našel bych si jinou.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
My ty vykrojené škubánky ještě řádně osmažíme na pánvičce dozlatova. A jíme jen tak, bez příloh. Je to moc dobré.