Recept Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky

Postup

Housky, nebo nesypané rohlíky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu, nebo kastrol vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, načež klademe do ní vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme je cukrem se skořicí a kůrou, hrozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapame máslem, přidáme jablka, cukr se skořicí, hrozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapame máslem a celek zalijeme trochu mlékem, ve kterém jsme umíchali 1 vejce a žemlovku pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hodiny. Mezi pečením ji poléváme zbytkem mléka s vejcem. Před podáváním potřeme žemlovku žloutkovým krémem a dáme na asi 3-5min. do horké trouby zrůžovět. Potom žemlovku upravíme na mísu a podáváme horkou. Žloutkový krém: Do hrnku s mlékem rozšleháme žloutky, přidáme cukr, vanilkový cukr, a mouku. Hrnek postavíme do vodní lázně (kastrolku s vařící vodou) a šleháme tak dlouho, až tekutina zhoustne na tuhý krém. Odstavíme a chvíli mícháme, až trochu zchladne (aby se nevytvořil škraloup). Prochladlý krém zamícháme do pevného sněhu. P.S.: Místo žloutkového sněhu můžeme použít pouze tuhého, slazeného sněhu z bílků.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 07.04.03 vloženo
  • 31409x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300g housek (asi 6 kusů)
  • 1/3l mléka
  • 500g jablek
  • 60g krystalového cukru
  • skořice
  • kůra z 1/2 vosku zbaveného citronu
  • 60g másla
  • 40g hrozinek
  • 30g oříšků
  • 1/8l mléka navíc
  • 1 vejce
  • máslo a strouhanka na vymazání dortové formy
  • Žloutkový krém:
  • 200g mléka
  • 2 žloutky
  • 50g krystalového cukru
  • vanilkový cukr
  • 20g hrubé mouky
  • pevný sníh ze 4 bílků

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jcs1 05.11.12 18:44

Výborná žemlovka!

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky.

Byla opravdu výborná. Vařila se dlouuho a mizela velmi rychle.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky.

Také děkuji babi za recept. Zítra ji udělám všem domácím žroutům jako překvapení

salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky.

Ahoj Babi!!!
tahle žemlovka vypadá fakt báječně, okamžitě jdu na ni.
Můj dědeček dělal vynikající žemlovku, sem tam do ní přidal malinu, nebo meruňku, podle sezony, ale bohužel rocept nemám. Ale tahle vypadá jako silná konkurence, navíc tež žloutkový krém.....mňam

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky.

buturenko, jsem potěšena, že Ti žemlovka/zemlbába chutnala. Osobně k ni mám i trochu jiný vztah, protože ji miloval můj taťka.

marhaba, máš naprostou pravdu, vždyť on je to tak trochu český chlebový pudink a tam se používá i brioška.

Přeji Vám pěkný den!

marhaba
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky.

Tenhle recept je výborný, dělám prakticky stejnou.
Dá se ještě vylepšit tím, že se místo rohlíků použije vánočka (úplně stačí obyčejná kupovaná). Pak je to víc než nebeská mana.

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Bábinčina slavnostní žemlovka pro ty nejfajnovější jazýčky.

Zrovinka jsme dojedli. je to super „zemlbába“

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Micinko...

máš naprostou pravdu, toto žemlovka je i pro ty nejfajnovější jazýčky :) Děkuji Ti za přečtení receptu.

S pozdravem,

Micinka
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Bábinčina slavnostní žemlovka.

Žemlovka je shodná s tou, kterou dělám já, je fakt výborná, jedí ji i ti členové rodiny, kteří se šklebili:-) při vyslovení slova Žemlovka… a tato je navíc obohacená o žloutkový krém… tak to už bude opravdu dobrotka… brzy to vyzkouším… díky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz