Recept Babiččino kuře

aneb Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Babiččino kuře

Postup

Koupíme asi 1,40 kg vážící kuře. V troubě vytvoříme příznivé klima pro úpravu kuřete tím, že ji zapneme včas na mírný stupeň. Očištěné kuře osolíme vně i uvnitř a pak popustíme uzdu fantazii. Ti, co neradi vymýšlejí, posypou kuře červenou sladkou (*klidně i pálivou :-)*) paprikou. Ti vynalézavější použijí orientální koření nebo ďábelskou směs, eventuálně grilovací koření. A teď přijde **to nejdůležitější**: takto připravené boubelaté kuřátko vložíme na silnostěnný porcelánový talíř po babičce (*odtud název pokrmu*). V mladších domácnostech, které tuto raritu nevlastní, poslouží stejně dobře miska z varného skla. Pak už kuře pečlivě uložíme do vyhřáté trouby a na 1-1,5 hodiny na ně zapomeneme. **Nepodléváme, nepoléváme a ničím nemastíme!** Za hodinku (nebo a půl) se na nás kuřátko usměje svou zlatavou, křupavou kůžičkou. Vyjmeme je, naporcujeme na čtyři díly, ozdobíme vařenými bramborami, posypeme pažitkou nebo petrželkou. Připravené porce přelijeme velmi chutnou vypečenou šťávou, přidáme salát a pak už nezbývá než Vám všem popřát dobrou chuť. Tento recept byl uveden jako čtenářský recept v časopisu Ano někdy v roce 1995, a u nás naprosto zdomácněl.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 28.07.04 vloženo
  • 23881x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 100 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1,4 kg kuře
  • sůl
  • sladká paprika (*nebo orientální, grilovací, ďábelské koření* apod.).

Doporučená příloha

  • pivo, víno, limo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Babiččino kuře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)

Jeno, už je tam i to víno… :-))

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Kuře na tlustém hospodském talíři po babičce

dělám už leta a je fantasticky šťavnaté a křupavé. A vínko je na zapití také dobré.

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)

… no pendo, jestli ten svůj komentář píšeš ze sedmého schodu, tak samozřejmě již nyní velice intenzivně sliním… děkuji, I.P. Pavlove

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)

habáně, člověk, co má malá dítka, tak musí zařaditi do jídelníčku i takové nápoje, kterým staří otrlí pivaři říkají „fuj“…:-))…jára mi tu zpoza zad říká, že je teda také starý a otrlý pivař…já ho přerazím…kašpara…to víš, že semtam taky usrkne ten krásně zlatavý chmelový nápoj s pěknou bílou pěnou, správné teploty..doufám, že jsem Ti aspoň způsobila Pavlovův reflex.. :-)))

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)

…teda limo, pendo …naprosto FUJ ! ;-)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)

ano tak, jak pečeš normální kuře…dá se to péct i na malém stupni plynu…prostě normálka, neboj, talíř nepraskne… :-))

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)

Pendo, kolik stupňů - 180 nebo méně ?? Dík.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz