Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Koupíme asi 1,40 kg vážící kuře. V troubě vytvoříme příznivé klima pro úpravu kuřete tím, že ji zapneme včas na mírný stupeň. Očištěné kuře osolíme vně i uvnitř a pak popustíme uzdu fantazii. Ti, co neradi vymýšlejí, posypou kuře červenou sladkou (*klidně i pálivou :-)*) paprikou. Ti vynalézavější použijí orientální koření nebo ďábelskou směs, eventuálně grilovací koření. A teď přijde **to nejdůležitější**: takto připravené boubelaté kuřátko vložíme na silnostěnný porcelánový talíř po babičce (*odtud název pokrmu*). V mladších domácnostech, které tuto raritu nevlastní, poslouží stejně dobře miska z varného skla. Pak už kuře pečlivě uložíme do vyhřáté trouby a na 1-1,5 hodiny na ně zapomeneme. **Nepodléváme, nepoléváme a ničím nemastíme!** Za hodinku (nebo a půl) se na nás kuřátko usměje svou zlatavou, křupavou kůžičkou. Vyjmeme je, naporcujeme na čtyři díly, ozdobíme vařenými bramborami, posypeme pažitkou nebo petrželkou. Připravené porce přelijeme velmi chutnou vypečenou šťávou, přidáme salát a pak už nezbývá než Vám všem popřát dobrou chuť. Tento recept byl uveden jako čtenářský recept v časopisu Ano někdy v roce 1995, a u nás naprosto zdomácněl.
Recept je z kategorií: Kuřecí maso
pivo, víno, limo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Babiččino kuře (podle porcelánového talíře po babičce)
Jeno, už je tam i to víno…
dělám už leta a je fantasticky šťavnaté a křupavé. A vínko je na zapití také dobré.
… no pendo, jestli ten svůj komentář píšeš ze sedmého schodu, tak samozřejmě již nyní velice intenzivně sliním… děkuji, I.P. Pavlove
habáně, člověk, co má malá dítka, tak musí zařaditi do jídelníčku i takové nápoje, kterým staří otrlí pivaři říkají „fuj“…:-))…jára mi tu zpoza zad říká, že je teda také starý a otrlý pivař…já ho přerazím…kašpara…to víš, že semtam taky usrkne ten krásně zlatavý chmelový nápoj s pěknou bílou pěnou, správné teploty..doufám, že jsem Ti aspoň způsobila Pavlovův reflex..
…teda limo, pendo …naprosto FUJ !
ano tak, jak pečeš normální kuře…dá se to péct i na malém stupni plynu…prostě normálka, neboj, talíř nepraskne…
Pendo, kolik stupňů - 180 nebo méně ?? Dík.