Recept Babiččina starodávná, vláčná vánočka Pra

(Hodnoceno 9x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Babiččina starodávná, vláčná vánočka

Postup

V míse si umícháme máslo do pěny, přidáme cukr, žloutky, sůl, kůru a vanilku a třeme do husta (asi 20min.).

Do mísy připravíme prositou mouku a uděláme do ni důlek. Do toho vlijeme vykynutý kvásek, připravený z droždí, troškou cukru, malé části mouky a trochou vlahého mléka. Přidáme ostatní mléko, máslové těstíčko a v míse vypracujeme tuhé těsto. Přendáme na vál a ještě dále vypracujeme. Přidáme slité hrozinky a rybíz, mandle, citronádu. Přendáme do trochou oleje vymaštěné mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynouti po 1 hodinu, nebo až se těsto zdvojnásobí v objemu. (Někdy dávám těsto kynout do zhasnuté, vlažné trouby).

Vykynuté těsto na vále vyválíme ve velkou rolku, kterou nakrájíme na osum dílů (jeden ukrojím vždy o trochu větší). Ze čtyř vyválíme válečky, které zapleteme na ¨cop¨ a konce dobře stiskneme dohromady. Položíme jej na máslem pomaštěný plech (nebo vyložený pečícím papírem, záleží na plechu), spojíme dlaně dohromady a roztáhneme střed ¨copu¨ po celé délce do stran. Upleteme si cop ze tří válečků a ten položíme na první ¨cop¨. Hranou jedné dlaně stlačíme ¨cop¨uprostřed. Smáčkneme dobře konce naplocho a ty zasuneme pod první ¨cop¨. Poslední díl těsta (ten větší) rozkrojíme na dva a vyválíme válečky, které stočíme (jako motouz) a položíme úplně nahoru vánočky. Konce smáčkneme dohromady naplocho a ty zasuneme pod první ¨cop¨.

Vánočku zajistíme (napícháme uprostřed v odstupech špejle, důležité je zajištění konců) asi pěti špejlemi tak 12cm dlouhými. Přikryjeme utěrkou a dáme vykynouti.

Vykynutou potřeme trochu našlehaným vajíčkem, na každou vystouplou část ¨copů ¨položíme celou mandli, necháme trochu oschnout a pak ji ještě jednou potřeme.

Dáme péci do dobře předehřáté trouby (asi 200°C) a když se vánočka začíná červenat, teplotu snížíme (170-180°C, volně přikryjeme pečícím papírem (který jsme přeložili napůl podélce a zase otevřeli) a dopečeme ji zvolna po asi 1 hodinu. Poznáme, že je upečená, když do ní zapíchneme špejli a ta po vyjmutí zůstane čistá. Po upečení se vánočka nechá dobře vystydnout a pak se odstraní špejle. Když je vánočka asi uprostřd pečení, otočím ji v troubě tak, aby ta strana co byla vzadu, byla nyní vpředu (tak se vánočka stejnoměrně upeče). Podle toho jakou máte troubu, můžete dovnitř vložit ohnivzdornou misku s vodou, aby v troubě vzniklo vlhké teplo.

V naši rodině se jí samotná, anebo pomazaná medem. Peču jich postupně několik před svátky, během svátků a po svátcích, protože kousek Vánočky máme rádi ke snídani.

Recept je z kategorií: Vánočky Vánoční cukroví Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 04.10.02 vloženo
  • 407672x zobrazeno

Ingredience

  • 120g másla
  • 80g jemného krystalového cukru
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • kůra z půl citronu vosku zbaveného
  • tlučená vanilka, nebo 1 vanilkový cukr
  • 25g droždí, nebo 7g balíček sušeného
  • 1/4l mléka
  • 500g mouky (hladké i krupičkové 1:1, nebo polohrubé), ale v Kanadě jsem používala all-purpose
  • 50g hrozinek + 40g sušeného červeného rybízu, vše předem oprané a namočené v trošce rumu
  • 50g citronády (používám i víc a někdy míchanou kandovanou kůru z citronu a pomeranče)
  • 60g oloupaných opražených mandlí, na hrubo posekaných
  • trošku strouhaného muškátového oříšku
  • trošku mletého kardamomu
  • 1 vejce na potření
  • oloupané, celé mandle na ozdobu

Doporučená příloha

  • med

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bronka123 09.11.18 14:15

Recept jsem objevila nahodne pred par lety a od te doby pecu nejen o Vanocich. Misto casti masla pridavam, mam-li, kachni sadlo, davam vetsinou 1:1. Vanocka je mnohem vlacnejsi; chutove to nejde citit, nemusite mit ze sadla obavy. Co nevynechejte, je ten kardamom, muskatovy orech a kandovana citrusova kura. Chut to dostava uplne do jinych dimenzi. Co mivam moznost ochutnat vanocky jinde, nejde to vubec porovnavat. Takze dekuji velmi za tento recept:)

Odkaz na uvaření

Heuča 15.03.18 16:04

Skvělá vánočka!

Odkaz na uvaření

mahulen 24.12.15 12:08

Zatím nejlepší vánočka, jinou už nepeču. Bez mandlí, hrozinek atd.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ilona De. 23.12.15 14:27

Stále hledám recept na tu moji dokonalou vánočku. Momentálně žiju ve Francii, kde není jiná mouka než hladká. Moučníky z těsta podobného českému vánočkovému se tu z ní pečou, i v jiných zemích, kdo by neznal např. italské ¨panettoni¨, takže to musí jít, doposud jsem ale měla zásobu české mouky a tak jsem to nikdy nezkoušela. Zajímají mě zkušenosti těch, kdo vánočku z hladké mouky dělaly. Autorka píše o kanadské mouce ¨all-purpose¨, podle obrázku na Google to vypadá jako hladká mouka, neznám ji ale. Dále jmenuje mouku ve Švédsku, ze které peče vánočku její syn. Znám mouku ve Švédsku. Mají hladkou, a pak jednu co se jmenuje Ideal a ta je polohrubá. Prodává se tam i dětská krupička, která je něco mezi českou dětskou krupičkou a hrubou moukou, dá se z ní ale tedy namíchat s moukou hladkou taková nějaká náhražka polohrubé nebo hrubé. Nevyřešilo to ale můj problém. Jaká bude moje vánočka pečená pouze a jen z hladké mouky? Má někdo zkušenost? Prosím!

Odkaz na uvaření

Vendula Stejskalova 25.02.15 13:33

Vynikající recept, dělala jsem z těsta bochanek a lepší jsem nejedla

Odkaz na uvaření

Ala_V 28.12.14 00:13

Výborná, jenom bez sušeného rybízu. Snad příště. Máslo se žloutky svěřuji robotu a mísení domácí pekárně. Vím, u vánočky by to asi chtělo rúčo, aby tam bylo co nejvíce lásky… Já alespoň hezky promlouvám ke svým domácím pomocníkům…

Odkaz na uvaření

eeevka 21.12.14 17:11

Dopadla skvele…diky

Odkaz na uvaření

zvesela 21.12.13 14:29

Opravdu skvělá

Odkaz na uvaření

danmar 14.07.13 15:24

je opravdu výborná !!!!.....zase s radostí zopakuji :)

Odkaz na uvaření

veronikal 22.01.13 13:05

nejlepší vánočka, co jsem kdy pekla !!!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

klaaarka 23.12.12 18:14

Skvěle se povedla, udělala jsem tedy jednu ze 3/4 kila mouky, protože ji máme rádi opravdu vláčnou a „šťavnatou“, sušený rybíz jsem neměla, takže jen rozinky. A je skvělá :-) Jak máslové „těstíčko“, tak i celé těsto mi umíchal robot, já jen zapracovala rozinky a mandle a zapletla, takže skoro bez práce. Tenhle recept bude už naše každoroční a jediná vánočka.

Uvaření se již líbí 10 labužníkům
Odkaz na uvaření

Miina 18.12.12 08:11

Výborná.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

babi 04.05.12 19:01

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Nira 08.03.12 17:29

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

LittleSis 21.12.11 14:18

moje první vánočka a povedla se. Byla fantastická!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

kaketka 05.10.11 20:46

Recept super … perfektni pro Cechy zijici v zahranici i doma :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Shira313 09.01.11 19:20

naozaj dobrý recept

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Babiččina starodávná, vláčná vánočka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
MichaelaKrat
29 příspěvků 22.12.18 08:31
Vynikající Vánoční Štola

Ahoj,

recept je opravdu moc dobrý :) Pekla jsem podle něj už minulý rok. Vánočka je krásně vláčná a měkoučká. Včera jsem pekla tuto tradiční https://erecepty.eu/…-brusinkami/ Vánoční štolu. Je to recept který je bez odležení. Klasická štola by měla minimálně týden měknout. Tento recept je hned ten den krásně měkký, vláčný a hlavně skvěle chutná.

reliska
9 příspěvků 13.11.14 17:31

@birkana Děkuji :kytka:

birkana
1686 příspěvků 13.11.14 07:49

Dovolím si odpovědět za @babi :mavam:. Pracuj stejně, jako s čerstvým droždím - dávkuj podle množství mouky. Možná kvásek bude „startovat“ ze sušeného déle, ale v pečivu už pracuje normálně a na chuti rozdíl patrný není. Já také sušené používám, dojde-li zásoba čerstvého a nikdy mě nezklamalo :srdce:

reliska
9 příspěvků 13.11.14 07:42

@babi Ještě mám jeden dotaz - je velký rozdíl, zda použiji droždí „kostku“ a nebo sušené? Nikdy jsem kvásek ze sušeného nedělala.. Které je lepší? Sušeného mám doma dost (peču chlebík), kostku bych kupovala extra kvůli vánočce.

reliska
9 příspěvků 10.11.14 21:57

@babi Děkuji moc, jste milá.. :kytka: Asi se na ní brzy vrhnu, znovu jsem se díky této diskuzi navnadila ;)

babi
6360 příspěvků 10.11.14 21:51

@casino, jste rychlejsi nez jsem ja… psala jsem relisce :)

babi
6360 příspěvků 10.11.14 21:41

@reliska, dobre ze trenujes vanocku zavcas :palec: Skoda, ze jsem necetla tvuj prvni dotaz… vse by bylo vyresene. Vis, nakonec on je rozdil mezi cestinou pred 70 lety a dnesni. A protoze ja jsem stary rocnik, tak mne to zneni nebylo tak moc divne, leda az po zamysleni… Musim ti vsak zopakovat, ze presne podle receptu je Vanocka opravdu dobra. Co delala klaarka vlastne nevim, ale mozna udelala neco co zpusobilo rozvezeni vanocky. Ja jich upekla stovky. Jednoduse se drzet receptu, dobre vanocku spejlemi zajistit az k plechu, nenechat vanocku prekynout, pect ji nejspis zprudka a pak nahore prikrytou pecicim papirem dopekat pri nizsi teplote. Uprostrd peceni je dobre plech otocit, protoze casto trouba pece jinak vzadu oproti vpredu. Napadne-li te nejaka otazka, prosim posli mi ji a budu-li vedet, tak odpovim. :mavam:

casino
4485 příspěvků 10.11.14 21:28

•500g hladké i krupičkové mouky (používám polohrubou, nebo 1:1), ale v Kanadě jsem používala all-purpose

:) A což to trošku poupravit:
500g polohrubé mouky (nebo používám hladkou a krupičkovou 1:1), ale v Kanadě jsem používala all-purpose

reliska
9 příspěvků 10.11.14 19:47

@babi Moc děkuji. Jelikož jsem (šalamounsky) upekla z necelého kila mouky, vysvětluje to, že se nám zdála vánočka málo sladká a také nebyla zrovna dvakrát vláčná :roll: :lol: :lol:
Takže příště už to bude to pravé ořechové ;-) Byla veliká, takže kousek jsme spolkli a zbytek šel dnes do žemlovky ;)

babi
6360 příspěvků 10.11.14 00:19

@birkana, @exczech, doufam, ze je jiz vse jasne :)

@Dadooa, diky za vysvetleni :mavam:

Vsecny vas zdravim…

babi
6360 příspěvků 09.11.14 23:49

@reliska, tak to se ti moc a moc omlouvam, ale koukam, ze vysledek je nakonec na jednicku.

Po vic jak pul stoleti tento recept na vanocku z pul kila mouky pouzivam a az do teto chvile mi na nem nebylo nic divneho. Avsak po tve otazce zdali se pouzile pul kila nebo kilo mouky jsem se zamysllela nad slovnim obratem „500g hladké i krupičkové mouky“(presne zneni receptu M. Janku-Sandtnerova), coz mas pravdu, ze muze take znamenat 500 g kazde, tim padem ze by slo o 1000 g mouky.
Jak vetsina z vas pochopila, vanocka se pece z 500 g mouky a vzhledem k tomu, ze jsem ji pekla nejenom v CR, avsak hlavne v Kanade, kde jsem mela k disposici naprosto jine ingredience nez kdysi doma, tak jsem uvedla nekolik moznosti. Jak jsem jiz nekde uvedle, muj syn ve Swedsku vanocku uspesne pece take a opet z jine mouky. Podle meho nazoru pro mensi rodiny to je dobra velikost. Radeji upecu casteji. Nekteri pecou z 1 1/2 davky tedy z 7500 g mouky a jinni z celeho kila mouky. To si kazdy rozdodne pro sebe. Musim pani Sandtnerove recept pochvalit, vyzkousela jsem ve svem zivote nekolik „vybornych“ receptu, avsak vzdycky jsem se rychle vracela k tomuto :potlesk:

Příspěvek upraven 10.11.14 v 00:04

Dadooa
268 příspěvků 09.11.14 11:30

@exczech Tak si precti hned první dva radky receptu.. Pro jistotu: První radky pod radkem, kde je napsano Postup :roll: :D
@birkana ;) :)

reliska
9 příspěvků 08.11.14 16:15

Tak myslím, že se docela povedla (moje první) :-)

reliska
9 příspěvků 08.11.14 16:08

@exczech Dobrý den, tak já jsem dala do robota šlehat povolené máslo a pak k tomu přidala žloutky, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru. Vše dle popisu výše..

exczech
297 příspěvků 08.11.14 15:43
Maslove testicko

Nikde tam v postupu nevidim jak se pripravuje to maslove testicko.

reliska
9 příspěvků 08.11.14 15:23

Děkuji. Jsem ráda, že to nezmátlo jen mne :-) Tak já nakonec (také díky příspěvku „jen ze 3/4 kg“) dala necelé kilo hladkou a polohrubou půl na půl. Vánočka už je v troubě a zatím to vypadá dobře :-)Těsto bylo tak akorát, takže se ani nerozjížděla a drží hezky tvar. Jen mi dalo zabrat to dolní patro. Nikde jsem nezkoukla, jak se peče ze čtyř válečků cop, tak jsem to přehazovala taknějak náhodně a tak to spodní patro bylo trošku neestetické. Tak doufám, že když je spodní, tak se ta nedokonalost ztratí pod ostatními patry ;-)

birkana
1686 příspěvků 08.11.14 12:56

@Dadooa, taky mě to mátlo :evil: Podívala jsem se do kuchařky Vaříme zdravě, chutně… Tuhé kynuté těsto - jemné. Zde na půl kg mouky dává autorka 120 g cukru, 120 g tuku, 3 - 4 žloutky, 30 g droždí, asi 1/4 l mléka, atd., atd. :mavam: :idea: :lol:

Dadooa
268 příspěvků 08.11.14 12:48

@reliska Ale klaaarka vyse, pod receptem pise, ze vanocku upekla "JEN ze 3/4kg, protože mají radii stavnatejsi. Tam patri tedy nespis 1 kg mouky! Polohrubé nebo napul
a 120g masla na pul kilo mouky do vanocky se mi zda dost

Příspěvek upraven 08.11.14 v 12:50

birkana
1686 příspěvků 08.11.14 12:43

@reliska, já bych to chápala jako půl kila polohrubé (nebo směsi mouky celkem). Tedy vzhledem k množství tekutiny a droždí 8o

reliska
9 příspěvků 08.11.14 12:18

Dobrý den, prosím o rychlou pomoc :-) Chápu mouku 500g hladké a 500g krupičkové (tedy hrubé?), tedy celkem 1kg mouky? Nebo dohromady 500g? Nebo jen polohrubou? Jaká mouka je lepší? Asi si sedím na kabelu a nějak jsem to nepochopila..Díky moc, už mi kyne kvásek a míchá se mi máslíčko, tak to potřebuji rozseknout :-)

Renee
93 příspěvků 11.02.13 16:15

Babi, když potřebuju spolehlivý recept na cokoli, jedna z prvních cest vede na Labužníka, kde si vyhledám, jestli jsi na tu konkrétní věc náhodou nevložila recept. A většinou jsi vložila, takže mám vyhráno :) Zatím žádný neselhal, sklízím chválu a obdiv (naposledy vánočka a dezert Opéra). Dík za ochotu sdílet takové výborné a prověřené kousky :kytka:

babi
6360 příspěvků 26.12.12 01:58

Klaaarko diky :kytka:

babi
6360 příspěvků 24.12.11 20:51

Mam radost, ze se s pecenim vanocky dari, at je to v Evrope, nebo na Severoamerickem kontinente, kde jsem se take naucila pouzivat mistni ingredience.
Kaketka, diky za Tvoje zkusenosti a za pridani Tveho obrazku povedene vanocky :palec:
LittleSis, jsem rada ze take Tobe se vanocka zdarila…to Ti gratuluji! Diky za obrazky :-D
klaaarko, mam dojem, ze mas problem s teplotou trouby. Ta musi byt dobre vyhrata (pomuze to vytvorit kurcicku, ktera pak drzi tvar), avsak na upeceni a dopekani musi byt trouba mirnejsi, aby se vanocka propekla. Dalsi moznosti, ze se Ti vanocka rozjede, muze byt prekynuti upletene vanocky…Osobne pouzivam 5 spejli, ktere zapichnu az k plechu (cili to musi byt delsi spejle a ne paratka). Az se Ti jednou vanocka nesveze, peclive si zaznamenej cos delala (osobne si pisi kratke poznamky primo k receptu) :-D
Hasta, to je skoda, kdyz uz se ckovek s vanockou pripravuje :-( …No, v jednom mas pravdu, ze konecny vysledek muze byt jenom tak dobry, jako jsou vsechny pouzite ingredience. Osobne, kdyz narazim na dobry produkt, tak se jej drzim a kazdopadne nepouzivam zadne nahrazky…to se vyplaci. V tomto recepte je kvalitni maslo a to tam opravdu patri :-)

Hasta8
1 příspěvek 24.12.11 10:08

Chci varovat před použitím másla z Belgie s krávou na louce. Jedná se zřejmě o máslo z válečných zásob z 2.svět. války. Těsto na vánočku kynulo 1/2 dne /kvásek byl v pořádku/, po upletení a přendání vánočky na plech, jsem ji opět několik hodin křísil ve vlažné troubě a téměř se nehnula, ale musel jsem stírat vypouštěné máslo z těsta na plech. Nikdy se mi nic podobného ještě nestalo. Zřejmě je nutné používat HERU nebo skutečně kvalitní máslo.

klaaarka
222 příspěvků 23.12.11 19:33

Moc dobrá. Děkuji za recept. Akorát že jsem tam napíchala špejlí, jak ježeček, a stejně se mi smekla. Jako vždy. Nevím, asi je to rukama :-D

LittleSis
1 příspěvek 21.12.11 14:18

Moja prvá Vianočka a podarila sa. Bola vynikajúca.

Příspěvek upraven 21.12.11 v 14:21

kaketka
27 příspěvků 05.10.11 20:46

Recept super … perfektni pro Cechy zijici v zahranici i doma :)

kaketka
27 příspěvků 05.10.11 20:44

Dík za recept :potlesk: je to fakt super … peču v Kanadě, takže z All-purpose mouky a vánočka je super. Co se týče cukru a ovoce a ořechů … já dávám všecko tak nějak od oka, a i tak se mi povedla zatím pokaždé. Fakt dík moc!!! :palec:

Shira313
117 příspěvků 09.01.11 19:20

naozaj dobrý recept

Ivous0077
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Upekla jsem ji teď na vánoce a byla výborná. Po několikaletém zkoušení a hledání receptu na fakt dobrou vánočku jsem ji konečně našla. Byla nejen dobrá, ale i moc hezky vypadala. Krásně vykynula a zůstala vláčná celé tři dny, co jsme ji jedli (nejsme moc velcí jedlíci :-)
Cukru jsem dala míň, jen asi 60g, protože mám ráda vánočky míň sladké. Citronátu jsem dala víc - tak nějak podle oka asi 80g a stejně tak jsem se moc nenamáhala s vážením dalšího ovoce. Místo rybízu jsem dala sušené brusinky - jsou krásně červené a nakyslé. No, a pak už jsme se nemohli dočkat rána, až ji konečně nakrojíme.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Je to kandovana citronova kura. Pred Vanoci ji mivaji ve vetsich obchodech, ja ji videla v Intersparu.

bublinka
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Můžete mi, rposím, vysvětlit, co si mám představit pod pojmem „citronáda“? To je nějaká kandovaná citronová kůra? A kde ji seženu? Děkuji za odpověď!

blankki
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Recept na vánočku jsem vyzkoušela loni o Vánocích a sedl hned na poprvé, tedy je dobře vyzkoušený. Z radosti nad uspěchem jsem svuj výtvor zvěčnila a rozeslala všem svým známým po internetu jako vánoční přání. K mému překvapení jsem dostala obratem zpátky foto od kamaráda Vlasty také z pečení vánočky u přátel, prý to je jejich každoroční tradice. Ted o weekendu jsem si řekla, že bych měla recept natrénovat, abych ho měla o těch Vánocích v ruce a tak jsem vyzkoušela podruhé a zase uspech! Chtěla bych autorce „Babi“ poděkovat za české kuchařky v USA, protože jsem recept hned rozdala po známých a všichni jej chtějí také vyzkoušet. Někdo se v komentáři dotazoval, zda se dá vánočka upéct z americké hladké mouky. Já jsem použila napoprvé „All Purpose Flour“, což je hladká, a fungovalo to dobře, a ted naposled jsem ji zkombinovala s moukou „Wondra - for gravy“ (něco jako polohrubá) 50:50, a bylo lepší. Sušený rybíz tady nenajdu, ale nasekala jsem do těsta sušené slazené brusinky (předem namočené), a ty sedly do receptu výborne. Došlo mi mlěko a tak jsem z lenosti, abych nemusela do krámu, použila kyselou smetanu v ledničce, opět v poměru 50:50. Výsledek výborná česká vánočka, zmizela v pruběhu dne!

viktorka11
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

pekli jsme o vikendu, z jedne davku udelali dve mensi a je moc dobra, jen se krapet roztekla, takze priste asi uberu trochu mleka. Nevim cim to je, ale brachovi slo pleteni ze 6 pramenu stokrat lip nez mne. Kouknul na video a uz pletl a mne se pak smal :-) Na kazdy pad v kancelari moc chutnala a okamzite zmizela. takze na vanoce pecu zas. Dekuji Babi a hezke vanoce!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka - katko,

děkuji Ti mnohokrát za tak pěkné doporučení. Jsem velice ráda, že se Ti vánočka daří ;o)

Přeji Ti příjemný den!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka - bedlo,

co to je za formulaci tvrzení ¨nemáš pravdu¨ a ¨neber to osobně¨;o)))

Pěkný večer!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka - jirkov,

stejnou vánočku pekla již moje babička na začátku minulého století a já ji takto peču co pamatuji (i když jsem vyzkoušela jiné recepty a vždycky se vrátila k tomuto jako nejlepšímu). Můj syn ve Švédsku ji úspěšně peče a rozdává po tamější rodině a to nemá stejnou mouku a já jsem ji pekla skoro 40 let v Kanadě a také jsem neměla tu pravou mouku, ani ne čerstvé kvasnice ;o) Ten obrázek je pochopitelně můj výtvor. Vánočku peču na příání mého manžela opakovaně od začátku prosince do poloviny ledna ke snídani.

přeji Ti pěkný den!

zmuzle
39 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Slibila jsem poslat recept na Vanocku kamaradce do USA. Nevite zda se da upect z te jejich univerzalni mouky? Odpovida spise nasi hladke a tak nevim, aby to kamaradka nedelala zbytecne. Dekuji za Vase zkusenosti a nazory.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

V rámci tréninku na vánoce, jsem zkusila (už několikrát-trénuji usilovně:)) ) tenhle recept. Těsto zadělávám v pekárně, nechávám kynout déle než je uvedeno v receptu a i umotanou vánočku nechám vyrůst na dvojnásobný objem, než ji strčím do trouby. Na dno trouby dám plech s vodou, aby se mi vánočka zespodu nespálila, jak se mi to dařilo až doposud. A výsledek je vynikající. Už se do žádných dalších receptů nebudu asi pouštět.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Omlouvám se Sandtnerovou.....

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Ale babi, nemáš pravdu, nejlepší je vánočka ze 750 g mouky, na 500 a 1000 g je spousta receptů, vyzkoušela jsem…ale můj názor je vánočka větší, a mám ji v Deníčku…teprve ta vydrží dlouho vláčná, samozřejmě dobře skladovaná. Prosím, neber to jako útok na Tvojí osobu…je to jen můj názor, který tady vyslovuji…a Sandterovou mám také…

Jirkov
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Tento recept je v kuchařce od Sandtnerové (mám rok vydání 1941). Rozinky nepřidává máčené v rumu ale suché a také v původním receptu není zmínka o sušeném červeném rybízu. Já peču 4 vánočky před Štědrým dnem a 4 před Silvestrem.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

babi, mně to nevadí a hlavně neodradí
už se těším na příští Vánoce :-) poučena začnu znovu *

krásný den!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

marmeládko, mám velkou radost, že se Ti líbí starý recept podle kterého peču vánočku po desetiletí. Děkuji Ti za vyzkoušení receptu ;o)

lucianko, škoda, ale obvykle se pečou 2 vánočky z 1 kg mouky. Já je během svátků peču po jedné z 500 g, aby byly co nejčerstvější.

Přeji Vám pěkný večer ;o)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

udělala jsem trošku chybu, protože jsem místo jedné velké, udělala z tohoto receptu dvě menší vánočky a… to prostě není dobrý nápad!
Jinak těsto je parádní - dobře se dělá, kyne i motá :-)

marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččina starodávná, vláčná vánočka (PRA).

Ahoj Babi, možná, že už se zase dostaneš na Labužníka. Tak ti musím pochválit tuhle vánočku. Výborně nakynula, dobře se motala, dobře upekla a výborně chutnala. Všeho akorát, prostě jsem našla vánoční stálici.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Starodávná, vláčná Vánočka (PRA).

Jéjda Lenuš, těch je na Labužníku mraky. To chceš něco z kynutého těsta? Nebo ovocné moučníky? Zajdi si nahoře stránky pod recepty a pod kategorii moučníky. Tam to všechno najdeš ;o)

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Starodávná, vláčná Vánočka (PRA).

ahoj lidi nevíte nějaký dobrý recept na ovocnou buchtu?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pepíčku, děkuji moc za obrázek...
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Starodávná, vláčná Vánočka (PRA).

Ajti, já dávám mléko, protože se smetanou se mně vánočka někdy zdá moc těžká (i když v originálním receptě je ta smetana, avšak ne šlehačka). Už jsem změnila recept. S mlékem je vánočka stále pěkně hutnější jak má být, a vláčná.

Pěkný večer; Tobě a toustíkovi ;o)))

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Uzené se zelím a hruškami

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz