Recept Babiččina sladka koprova omáčka - smetanová

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Asi do 2/3 smetany rozkvedláme mouku a zavaříme ji do osolené povařené vody. Podle chuti omáčku přikyselíme a přisladíme. Do omáčky trochu povařené přihodíme kopr a přilijeme žloutek, rozkvedlaný ve zbytku smetany. Když přichází do varu, odstavíme ji. Místo vody můžeme dát na omáčku taky sladké mléko.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 21.10.02 vloženo
  • 39853x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 l vody nebo vývaru z masa
  • 1/2 l kyselé smetany
  • 6 dkg polohrubé mouky
  • 1 - 2 žloutky
  • 1-2 lžíce octa
  • 3-4 lžíce cukru (podle chuti i více)
  • 3 lžíce sekaného kopru
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Babiččina sladka koprova omáčka - smetanová

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Babiččina sladka koprova omáčka - smetanová

birkana
1687 příspěvků 20.03.15 15:08

@pesek05, některým lidem prostě nevysvětlíš, co je dobré :lol: :mavam: Kopr je také nenahraditelné zelené koření na ryby (lososa) - alespoň pro mě ;)

pesek05
12 příspěvků 20.03.15 12:18
Kopr

No nevím, když říkám známým, jak všechno děláme s koprem, tak se na mě dívají, že jíme samé hnusy (dáváme ho na brambory, na varenyky, do salátů, atd.).. Ovšem já osobně taky kopr zbožňuji a koprovou omáčku taky, ale bez masa a bez vývaru či vody, jen ze smetany a mléka a k tomu brambory a bitky nebo jak je tu v Čr zvykem jen vajíčka a brambory, samozřejmě s koprem :D

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo :o)

Já jsem vdaná necelý rok (hrozně to utíká mám dojem že to bylo včera) takže na mlácení válečkem mám ještě čas :o)))) chichi. Zatím drtím jen ten kopr. Já dělala kopruli včera mňam mňam s brambůrkem a vajičkem. Byla úplně super. Přesně podle receptu a vyšla na jedničku. A byla z čerstvého kopru :o)

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopretinko :-))

… to ti chválím. Představ si, že jsou i takové ženy, které válečkem výhradně drtí své muže.

PS: já jsem tolik pověšený na Labužníku, že jsem ani nepostřehl, že už je čerstvý kopr.

Dík.

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo :)

Je to tady plné inspirací :o) Já už zase včera doma podle Pampelišky drtila kopr válečkem na nudle :o))))

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Jó, Pampeliško ...

… a Tobě zvlášť děkuji za nadpis, moje v některých směrech puntičkářská dušička přede.
Pěkný zbytek dne.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Hromadné poděkování ...

… děkuji za odpovědi. S tím sterilovaným koprem jste mne asi přesvědčily; Kopretinko, ty kostky ledu jsou fajn nápad (vzpomněl jsem si, že známá tak uchovává mátu, kterou pak v horkých letních dnech přidává do nápojů - příjemné zpestření). Asi přikoupím mražák.

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopr

do omáčky také přidávám až nakonec, zalitý trochou převařeného octa, vyčetla jsem v nějaké kuchařce, že ocet do koprovky se má nechat projít varem a opravdu je pak koprovka jemnější.
A kopr, když není čerstvý tak taky jedině mražený.

Pampeliska191
1075 příspěvků 28.05.03 09:56
Ivo

Diky- vubec nic se nestalo. Recept jsem ulozila, jak jsi navrhnul.
Co se tyka kopru, tak ze sve zkusenosti to delam tak, ze cast kopru dam do omacky a dalsi cast pridavam az do hotove omacky(do odstavene). Kopr pridam a prikryji to poklickou a odstavim a zamicham az tesne pred podavanim na talir. (kopr ma cerstvou vuni)
Ja si vzdycky koupim vetsi mnozstvi zeleneho, cerstveho kopru, odstranim z neho ty hrubsi stopky, necham jen ty jemnejsi snitky, vlozim je cele do mikrotenoveho zamrazovaciho sacku. Druhy den ho vydelam z mrazaku a valkem na nudle ho v tom sacku rozvalim a ulozim ho(do vhodne nadobky) zpet do mrazaku. Takto si do mrazaku ukladam napr. zelenou nat petrzelky, celeru a jine.Tato zmrzla, valkem jemne rozvalena nat se pak snadno prisypa do pokrmu. Ale zmrzlou rozvalenou nat je potreba rychle ulozit do mrazaku, aby nerozmrzla.
Vsem preji pekny a slunecny den

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Doporučení

Jen malé doporučení: kopr bych zá:,–(ně přidávala až úplně nakonec. Proto, aby se neničil varem. Je to tak zdravější i chutnější.
Při použití sterilovaného kopru je nejjednodušší dochucovat až po jeho přidání. Pak se nic nepokazí.

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopr

Já kopr osobně jedině mrazím. Dostávám ho od tchýně, ona je taková zahradnice :o) Sterilovaný kopr jsem si koupila jen jednou a ten s koprem neměl nic společného. Byly to samé stonky a pár smítek jemného kopru. Celé jsem to vylila, protože koprovka by z toho dobrá nebyla… S mraženým koprem jsem moc spokojená. Moje kamarádka to dělá tak, že kopr sí dává do forem na led a pak ho jen malinko zalije vodou a nechá zmrznout a pak ho jen vyloupne :o) Já ho dávám normálně do sáčku :o)

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško ...

… neber to, prosím, jako provokaci, myslím to dobře, ale nechceš název tohoto receptu opravit na „Babiččina sladká koprová omáčka - smetanová“ ? Ono se ti to pak v sekci „omáčky“ zafrontí k těm dalším dvěma a bude to tvořit takový sympatický celek.

PS: tu jíškovou jsem dělal a bylo to příjemné zpestření, jen jsem udělal jednu chybu: použil jsem kopr sterilovaný ve sladkokyselém nálevu a ve finále byla omáčka příliš kyselá - neuvědomil jsem si, že onen nálev může mít tak výrazný vliv. Ale i tak se po ní jen zaprášilo. Má někdo nějaký osvědčený postup pro použití sterilovaného kopru? Děkuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz