Recept Babiččina sladka koprova omáčka - smetanová

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Asi do 2/3 smetany rozkvedláme mouku a zavaříme ji do osolené povařené vody. Podle chuti omáčku přikyselíme a přisladíme. Do omáčky trochu povařené přihodíme kopr a přilijeme žloutek, rozkvedlaný ve zbytku smetany. Když přichází do varu, odstavíme ji. Místo vody můžeme dát na omáčku taky sladké mléko.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 21.10.02 vloženo
  • 39605x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 l vody nebo vývaru z masa
  • 1/2 l kyselé smetany
  • 6 dkg polohrubé mouky
  • 1 - 2 žloutky
  • 1-2 lžíce octa
  • 3-4 lžíce cukru (podle chuti i více)
  • 3 lžíce sekaného kopru
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Babiččina sladka koprova omáčka - smetanová

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 20.03.15 15:08

@pesek05, některým lidem prostě nevysvětlíš, co je dobré :lol: :mavam: Kopr je také nenahraditelné zelené koření na ryby (lososa) - alespoň pro mě ;)

pesek05
12 příspěvků 20.03.15 12:18
Kopr

No nevím, když říkám známým, jak všechno děláme s koprem, tak se na mě dívají, že jíme samé hnusy (dáváme ho na brambory, na varenyky, do salátů, atd.).. Ovšem já osobně taky kopr zbožňuji a koprovou omáčku taky, ale bez masa a bez vývaru či vody, jen ze smetany a mléka a k tomu brambory a bitky nebo jak je tu v Čr zvykem jen vajíčka a brambory, samozřejmě s koprem :D

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo :o)

Já jsem vdaná necelý rok (hrozně to utíká mám dojem že to bylo včera) takže na mlácení válečkem mám ještě čas :o)))) chichi. Zatím drtím jen ten kopr. Já dělala kopruli včera mňam mňam s brambůrkem a vajičkem. Byla úplně super. Přesně podle receptu a vyšla na jedničku. A byla z čerstvého kopru :o)

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopretinko :-))

… to ti chválím. Představ si, že jsou i takové ženy, které válečkem výhradně drtí své muže.

PS: já jsem tolik pověšený na Labužníku, že jsem ani nepostřehl, že už je čerstvý kopr.

Dík.

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Ivo :)

Je to tady plné inspirací :o) Já už zase včera doma podle Pampelišky drtila kopr válečkem na nudle :o))))

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Jó, Pampeliško ...

… a Tobě zvlášť děkuji za nadpis, moje v některých směrech puntičkářská dušička přede.
Pěkný zbytek dne.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Hromadné poděkování ...

… děkuji za odpovědi. S tím sterilovaným koprem jste mne asi přesvědčily; Kopretinko, ty kostky ledu jsou fajn nápad (vzpomněl jsem si, že známá tak uchovává mátu, kterou pak v horkých letních dnech přidává do nápojů - příjemné zpestření). Asi přikoupím mražák.

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopr

do omáčky také přidávám až nakonec, zalitý trochou převařeného octa, vyčetla jsem v nějaké kuchařce, že ocet do koprovky se má nechat projít varem a opravdu je pak koprovka jemnější.
A kopr, když není čerstvý tak taky jedině mražený.

Pampeliska191
1075 příspěvků 28.05.03 09:56
Ivo

Diky- vubec nic se nestalo. Recept jsem ulozila, jak jsi navrhnul.
Co se tyka kopru, tak ze sve zkusenosti to delam tak, ze cast kopru dam do omacky a dalsi cast pridavam az do hotove omacky(do odstavene). Kopr pridam a prikryji to poklickou a odstavim a zamicham az tesne pred podavanim na talir. (kopr ma cerstvou vuni)
Ja si vzdycky koupim vetsi mnozstvi zeleneho, cerstveho kopru, odstranim z neho ty hrubsi stopky, necham jen ty jemnejsi snitky, vlozim je cele do mikrotenoveho zamrazovaciho sacku. Druhy den ho vydelam z mrazaku a valkem na nudle ho v tom sacku rozvalim a ulozim ho(do vhodne nadobky) zpet do mrazaku. Takto si do mrazaku ukladam napr. zelenou nat petrzelky, celeru a jine.Tato zmrzla, valkem jemne rozvalena nat se pak snadno prisypa do pokrmu. Ale zmrzlou rozvalenou nat je potreba rychle ulozit do mrazaku, aby nerozmrzla.
Vsem preji pekny a slunecny den

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Doporučení

Jen malé doporučení: kopr bych zá:,–(ně přidávala až úplně nakonec. Proto, aby se neničil varem. Je to tak zdravější i chutnější.
Při použití sterilovaného kopru je nejjednodušší dochucovat až po jeho přidání. Pak se nic nepokazí.

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopr

Já kopr osobně jedině mrazím. Dostávám ho od tchýně, ona je taková zahradnice :o) Sterilovaný kopr jsem si koupila jen jednou a ten s koprem neměl nic společného. Byly to samé stonky a pár smítek jemného kopru. Celé jsem to vylila, protože koprovka by z toho dobrá nebyla… S mraženým koprem jsem moc spokojená. Moje kamarádka to dělá tak, že kopr sí dává do forem na led a pak ho jen malinko zalije vodou a nechá zmrznout a pak ho jen vyloupne :o) Já ho dávám normálně do sáčku :o)

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško ...

… neber to, prosím, jako provokaci, myslím to dobře, ale nechceš název tohoto receptu opravit na „Babiččina sladká koprová omáčka - smetanová“ ? Ono se ti to pak v sekci „omáčky“ zafrontí k těm dalším dvěma a bude to tvořit takový sympatický celek.

PS: tu jíškovou jsem dělal a bylo to příjemné zpestření, jen jsem udělal jednu chybu: použil jsem kopr sterilovaný ve sladkokyselém nálevu a ve finále byla omáčka příliš kyselá - neuvědomil jsem si, že onen nálev může mít tak výrazný vliv. Ale i tak se po ní jen zaprášilo. Má někdo nějaký osvědčený postup pro použití sterilovaného kopru? Děkuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz