Recept Babiččin zakázaný koláč

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Babiččin zakázaný koláč

Postup

Vejce a cukr vyšleháme. Postupně přidáme olej, mléko, mák a mouku s práškem do pečiva. Hladké těsto vylijeme na vymazaný a práškovým cukrem vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Ještě teplý koláč můžeme polít rumem a na závěr polijeme čokoládou nebo posypeme čokoládovými hoblinkami

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 20.07.04 vloženo
  • 24057x zobrazeno

Ingredience

  • 2 hrnečky polohrubé mouky
  • 2 hrnečky krystalového cukru
  • 2 hrnečky mléka
  • 1 hrneček nenamletého máku
  • 1 hrneček oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • čokoládová poleva

Doporučená příloha

  • Káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

DD25 25.01.17 08:24

Dala jsem trošku víc mouky a maku a dala do dvou forem, potřebovala jsem jedem koláček domů a jeden babičce k svátku a musím napsat, že koláč je báááječný, ozdobila jsem drcenými vlašskými ořechy s medem.
Opravdu mňamka, když budu dělat jenom pro nás, tak dám o hrníčem méně mléka i cuktu, protože když jsem dělala, tak jsem se bála té tekuté konzistence, proto jsem to „dohustila moukou“ a udělala dva koláčky.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 10.09.12 19:05

Dobrota veliká, povrch jsem namazala ostružinovým džemem od loňska - výborně to spolu chuťově ladí :)
Jen dám příště méně mléka… tento týden je to již druhý moučník, kde jsem narazila na takové množství mléka, v minulém případě jsem ubrala a vyplatilo se. Nyní jsem si řekla, že je to třeba záměr… ale opravdu jsem raději neměla ty dva hrnky tak poctivě dodržet :(
Mák jsem dnes použila mletý, protože mi ho hrnek zbyl a potřebovala jsem ho zpracovat, no, a toto byl dobrý nápad :)
Příště zkusím i nemletý mák, méně mléka a cukru by v pohodě stačila také polovina… Ale ten cukr skvěle vyvážily ty ostružiny.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

glama 19.05.11 17:48

Diskuse k receptu Babiččin zakázaný koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 08.10.15 20:40

Už je zase po čase v troubě, dnes s obměnou - dala jsem nahoru rozpůlené švestky.

jolana
5066 příspěvků 29.10.14 13:12

Casinooo, ten co necita komentare nebude citat ani tvoj..darmo sa tu natahujes, jak one na rukave :P :P..a nerob sa, hej?! hresis bezne a kazdodenne..my! to vieme…! :mrgreen: :P

casino
4488 příspěvků 29.10.14 00:11
Zahálka je prý matka hříchu...

…tak jsem dnes znovu zhřešil :oops: Navíc jsem přidal kůru (strouhanou) a jabka (nakostečkovaná)
Opět to byla špica :palec:
Pro ty, co nečtou komentáře:
Ověřil jsem, že mléka místo uvedených 2, stačí 1 dutá míra! (kéž by to někdo opravil v rcp)
A pokud nemáte rádi v těstě žmolky, tak mouku rozhodně nedávejte až nakonec, jak je v rcp uvedeno :cert:

Ačraj
697 příspěvků 28.03.13 17:43
Koláč z nemletého máku

Babiččin zakázaný koláč z nemletého máku, opravdu fantazie. :P

Příspěvek upraven 17.09.13 v 22:43

esmeralda
4813 příspěvků 28.05.11 02:32

Glamo dík za odkaz. Asi jsem ho nemohla najít, protože v názvu nic neindikuje že by v tom mohl být mák.

casino
4488 příspěvků 02.05.11 10:56

Alis, pozdě bycha honiti, když už byl džin z lahve osvobozen, Kraken vypuštěn a mák nakoupen :mrgreen:
Ale máte to u mě! Obě!! :twisted: :mrgreen:
Ta fúúúzia byla asi zamýšlena stímhlectím, jestlisenepletu

Příspěvek upraven 02.05.11 v 10:57

Alis
2617 příspěvků 02.05.11 08:50

Casino, omlouvám se za vytažení receptu. Původně jsem se chtěla inspirovat Glamou a udělat jakousi fúzi dvou receptů, ale nakonec mi mé unavené a nemocné mozkové buňky nedovolily. Proto jsem dnes ráno vytvořila makovec podle tohoto receptu a protože už tři dny nejedla, i ochutnala - je to skvělé, šťavnaté, voňavé, vláčné, makové, křupavé… Ač sladké nejím, chápu, proč to Casino smazal z oblíbených. Věřím, že je to silně návykové a dveře mají jen jeden rozměr… :-)

esmeralda
4813 příspěvků 27.06.10 18:24
Re: Babiččin zakázaný koláč

Tentokráte jsem na rum nezapomněla.

casino
4488 příspěvků 25.06.10 20:08
Re: Babiččin zakázaný koláč

Včéra repríza a současně i derniera :)
Přidal jsem kompotovou dýní… Původně jsem chtěl aspoň půl plechu dát pro strýčka příhodu do mrazáku. Do mrazáku není co, právě jsem dojedl poslední kousek. Myslím, že jeden plech na jednu osobu na jeden den je příliš. Mažu z OBLÍBENÝCH a doufám, že skrzeva ten pitomý název (Kamilka snad promine :-) už to nikdy nenajdu, i kdybych náhodou chtěl :-()))
Myslím, že lépe už tento recept snad ani nelze ohodnotit :-)

esmeralda
4813 příspěvků 22.06.10 17:32
Re: Babiččin zakázaný koláč - Casino,

Když rozbiju skleněný, zametu, hodím do popelnice a je to.
Otlučený smaltovaný mi pořád připomíná jaké jsem nemehlo.

casino
4488 příspěvků 22.06.10 16:18
Re: Babiččin zakázaný koláč

:) Podle M.D.Rettigové kuthan = kastrol.
A co to je „kastrol“? Může to být nehluboký hrnec, ale i hluboká pánev. Takže vlastně „brutvan“ :-) - ale to už je jen moje konstrukce :-)))
esmeralda, stran „otloukání smaltu“: asi to vyjde skoro nastejno, když jednomu spadne :-( na dlažbu smaltovaný, nebo skleněný kuthan. SKORO :-)))

esmeralda
4813 příspěvků 22.06.10 08:45
Re: Babiččin zakázaný koláč - Alis a Casino,

díky za vysvětlení.
Smalt je nepochybně vynikající. Konec konců o tom svědčí firma Le Creuset která je (aspoň zde) velice drahá a přesto to lidé zaplatí.
Já jsem ale hrozné nemehlo a hned bych to otloukla.

Vzpoměla jsem si na jakousi říkánku z knihy Cestička do školy:
Bába sedí za kamny,
vylizuje kuthany.

Na obrázku byla babička s pekáčem na klíně. To bylo asi o tom.

casino
4488 příspěvků 22.06.10 07:47
Re: Babiččin zakázaný koláč

Brutvan? Asi nespisovný názen pro PEKÁČ. Ale ne ledajaký. Brutvan má 4 ucha! :) Fakt :-))) Jsou to vlastně dva skoro stejné pekáče, kdy jeden lze použít jako poklici na druhý…
A ten cukr? On se skutečně vlhkostí z těsta rozpustí, ale korpus jde kupodivu lehce od plehu separovat… akorát už tak dost sladký makovec je pak už jako cumel :-)
Skleněné pekáče? Myslím, že smaltované vyjdou nastejno (smalt-glazura je také sklo :-) až na detail, že durch ně není vidět :-( Asi opráším starožitné JENAGLASS…

Alis
2617 příspěvků 22.06.10 07:33
Re: Babiččin zakázaný koláč, Esme...

brutvan (po moravsku) = pekáč (po česku) :)

esmeralda
4813 příspěvků 22.06.10 06:03
Re: Babiččin zakázaný koláč - oprava

Následlem = následkem.

esmeralda
4813 příspěvků 22.06.10 06:02
Re: Babiččin zakázaný koláč - Casino,

špatně jsem to pochopila. Myslela jsem že se cukr rozteče a bude lepit. :-))
Ale se strouhankou to vyšlo náramně. Sladké peču (když už peču) ve skleněných pekáčích. Mají hned tři výhody.
Nejsou porézní a tudíž se do nich nic snadno nezapeče.
Následlem toho se snadno myjí.
Umožňují podívat se na spodek koláče nebo buchet zda jsou upečené i zespod.

Chtěla jsem se zeptat co je brutvan (tuším že jde o nějaký oblastní výraz)?

Příspěvek upraven 28.05.11 v 02:34

casino
4488 příspěvků 21.06.10 19:03
Re: Babiččin zakázaný koláč

esmeralda, opět jsem se vyjádřil nesrozumitelně :-( omlouvám se.
Tím blábolem o „vysypání plechu mletým cukrem“ jsem chtěl říci, že proti očekávání těsto podsypané cukrem šlo od plechu lépe než při podsypání moukou.
Má první tchýně pekla makovec ne na plechu, ale v brutvanu; korpus byl dost vysoký na to, aby se dal prokrojit a naplnit marmeládou. Tož tak :-)

esmeralda
4813 příspěvků 21.06.10 09:57
Re: Babiččin zakázaný koláč

přiznám se že jsem se pustila do tohoto receptu se značnou dávkou skepticismu.
Měla jsem však doma půlkilo nemletého máku a nerudovskou otázku:
Kam s ním?
Polevu jsem vynechala a na rum zapomněla (To je skleróza, co?)

Hmotu jsem nalila do skleněného pekáčku 200×300 mm. Krásně během pečení vyskočil.
Poučena Casinovými slovy jsem vysypala vyzkoušenou strouhankou.
Pekl se při 175°C skoro hodinu.
Příště dám polovinu cukru. Na mě byl zbytečně sladký, ale chutnal výborně. Obzvláště mě imponovalo to praskání makových zrnek v puse.
Jistě by mu neškodilo pomazat nějakou kyselejší zavařeninou.
Je v oblíbených a bude se opakovat.

anickav
2904 příspěvků 08.06.10 04:40
Re: Babiččin zakázaný koláč,Bedli,

ja viem, úplne to nie je ono, ale ja som lenivá a nikto obetavý sa v mojej blízkosti nenachádza. Ten klasický mlynček na mak som zastrčila hlboko do útrob špajze…
Pekný večer!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.06.10 04:35
Re: Babiččin zakázaný koláč - aničko,

mám vyzkoušenou banánovo-makovou bábovku, také z nemletého máku. Tvoji makovou-mixérovou verzi jsem vyzkoušela, přesně jak popisuješ, osvědčila se jako rychlovka, ale na koláče budu mlít, mám totiž dva stroječky … podělíme se s manželem a je hotovo. Díky Ti za prima nápad.

anickav
2904 příspěvků 08.06.10 04:00
Re: Babiččin zakázaný koláč, Bedli,

mak meliem v zaváraninovom pohári a po troche - asi do výšky 3 cm, vytrvalo, pomelie sa. Potom vyškriabem vidličkou rozdrvený mak, je poriadne nalepený aj na mixéri aj na dne, ak sa mi nezdá - zoškriabem a ešte zapnem.
Tento múčnik patrí k mojim obľúbeným. Nemletý mak v tomto prípade je jednoducho „iný“, pripečený a chrumkavý, nevadí mi medzi zubami vôbec.

svato
1421 příspěvků 08.06.10 03:11
Re: Babiččin zakázaný koláč

Zakiaľ som ešte piekla, mlela som mak na starom mixéri, teda na kávovom mlynčeku - taký ešte úplne starý, veľký, na celý balíček kávy. Je to rýchle a bez námahy, aj keď nie celkom dokonalé. Ale tento koláč jedine s nepomletým makom, polevu som dávala ľadovú citrónovú.

Labužník magie03
7 příspěvků 08.06.10 00:33
Re: Babiččin zakázaný koláč

Tak mám radost, že jsem rozpoutala trošku diskuzi a makovník připomněla. Přeji dobrou chuť.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.06.10 21:30
Re: Babiččin zakázaný koláč

Nevím kde, … ale anickav se zmiňovala o jednoduchém triku s ponorným mixérem.
Mák jsem vložila do šlehací mísy, která má v pokličce otvor, vložila tyčový mixér a po částech jsem přidávala mák, vysypala a začala od začátku. Nemá konzistenci jako mletý v mlýnku, ale účel to splní.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 07.06.10 20:34
Re: Babiččin zakázaný koláč

No když myslíte, že je to lepší s nemletým mákem, zkusím to taky. Aspoň nemusím mýt můj historický mlýnek na mák.

jolana
5066 příspěvků 07.06.10 20:29
Re: Babiččin zakázaný koláč

Na to vyslahart slahacku sladku spolu s kyslou pochutkovou smotanou (dat naozaj malinko cukru ) a posypat struhanou ciernou/tmavou cokoladou… vtedy sa lovi mak v puse na prehryzavanie onakvejsie, prijemnejsie.. priam zamatovo sa to vychutnava…;))

casino
4488 příspěvků 07.06.10 20:03
Re: Babiččin zakázaný koláč

Makovec (a toto není nic jiného) dělám jak píše jandule… …gdysi na chalupě, nemaje ten správný mlýnek, jsem mák na náplň do buchet povařil nemletý… Jistě, snědlo se to, jen se zaprášilo :-) Pokud nedáte mančaftu možnost volby, sní se kdeco. Akorát vyžahli všechno mléko co bylo v domě, prý aby se jim tolik neprášilo od úst :-) Tak se nedivte, že jsem k tomuto receptu přistupoval velmi, velmi rezervovaně. Poněkud vágní komentáře mě nepřesvědčily! Až ty dva poslední. Ale zase ani slovo o tom, v čem je"veľký rozdiel" nebo „ta finta“ :-)
Takže, rozdíl NENÍ ve vůni, ani v chuti! Zaplaťpámbů „to“ voní i chutná jako Makovec :-)
Rozdíl JE, proti očekávání (hihihi:-) v tom máku! Komu činí potěšení, drtit „něco“ mezi zuby (žiji s člověkem, která:-) když fík, tak každé semínko zvlášť mezi řezáky rozkousnout), tak si užije:-)
9 ochutnávačů z 9 se vyjádřilo pozitivně, a souhlasilo s reprízou :-)))
P.S.
Nevím co je to za míru „hrneček“; použil jsem čajový šálek o objemu 200 ml. Toto množství bylo na 1 plech, korpus po upečení byl cca 30mm tlustý (na prokrojení málo, na přeložení moc)
Mléko jsem prozíravě dával po částech, a ač jsem nedal celé množství, těsto bylo řídké (husté?:) skoro jako na Crepes :-((( Měl jsem obavu, že mák sedne ke dnu; nestalo se tak :-)
Horkovzduch 170°C do vyběhnutí, pak 150°C; celkem 25 minut.
Největší překvápko bylo „vysypání plechu mletým cukrem“. Půlku jsem vysypal moukou; můžete hádat, která polovina „makovce“ se plechu držela usilovněji :-)))
Pokud s polevou, tak to vidím spíše na ledovou (a ubral bych cukru), pokud s marmeládou, tak jadině nepasírovanou malinovou - ať je co drtit mezi zuby :-))) My to měli bez ničeho, akorát jsem do těsta jen tak strouhl kůry, že nebyla ani cítit :-)
Dámy, děkuji si, že jsem Vám skočil na návnadu :-)))
Už je to v oblíbených

di
2451 příspěvků 04.06.10 06:14
Re: Babiččin zakázaný koláč

Doporučuju mák nemlít, právě v tom je finta tohoto receptu.

alena45
588 příspěvků 04.06.10 03:38
Re: Babiččin zakázaný koláč

Jandule, v pôvodnom recepte bol nemletý. Vyskúšaj, je to veľký rozdiel.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 03.06.10 19:34
Re: Babiččin zakázaný koláč

Říkáme mu makovec, už jsem ho dost dlouho nedělala, díky za připomenutí. Taky není špatný s citronovou polevou.
Kokosko, nevím jak autorka receptu, ale já dávám jedině mletý mák.

alena45
588 příspěvků 03.06.10 05:31
Re: Babiččin zakázaný koláč

pôvodne som mala tento recept ako bábovku, ale tiež sme ho vylievali na plech, bolo to jednoduchšie a rýchlejšie upečené. Lenže recept som stratila a tak som už na neho zabudla.

di
2451 příspěvků 03.06.10 05:17
Re: Babiččin zakázaný koláč - magie

Přidám se, tento koláč je u nás doma taky velice oblíbený.

Labužník magie03
7 příspěvků 03.06.10 02:35
Re: Babiččin zakázaný koláč

Tento koláč - makovník už jsem dělala snad stokrát, nemá chybu, je rychlý, výborný, vláčný. Doporučuji vyzkoušet.

kokoska
97 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččin zakázaný koláč

Můžu použít i pomletý mák?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz