Recept Babiččin velikonoční osvědčený bochánek

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Babiččin velikonoční osvědčený bochánek

Postup

Do prosáté a nahřáté obojí mouky se solí, kardamomem, hřebíčkem a vanilkovým cukrem rozsekáme v míse máslo. Přidáme citronovou kůru a přilijeme vykynutý kvásek (připravený z kvasnic, trochy cukru a části vlahého mléka, nebo smetany). Ve zbytku vlahé smetany rozkvedláme žloutky a přilijeme do mísy. Těsto nejdříve dobře vypracujeme v míse a potom na vále na tuhé těsto asi jako na vánočku. Potom zapracujeme dovnitř hrozinky, mandle, citronádu, těsto dáme zpět do mísy a přikryté dáme na vlahé místo nakynouti. Z vykynutého těsta uděláme kulatý bochánek, položíme jej na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem a dáme jej znovu přikrytý nakynouti. Nakonec bochánek nahoře nařízneme (jak to dělám já; rozdělíme si střed na 3 části a ode středu ostrým nožíkem nakrojíme asi 5cm dlouhé zářezy, které jsou nejhlubší u středu bochánku a zmenšují se do vytracena do stran bochánku. Takto bochánek při pečení nepraskne). Potom se povrch bochánku dvakrát potře vajíčkem a posype 10g posekaných mandlí. Pečeme v dobře vytopené troubě. Když bochánek začne nahoře červenat, teplotu zmírníme a bochánek přikryjeme připraveným pečícím papírem. Bochánek zvolna dopékáme v mírné troubě celkem asi 1 hodinu. Bochánek je upečený, když zapíchnitá dřevěná špejle je po vyjmutí čistá. TIP: Ze stejného těsta lze připravit i vánočku. Veselé Velikonoce!

Recept je z kategorií: Vánočky Velikonoční recepty

Nahlásit recept

  • 03.02.04 vloženo
  • 28338x zobrazeno

Ingredience

  • 500g hladké a hrubé mouky dohromady (1:1)
  • 150g másla pokojové teploty
  • špetka soli
  • 100g jemného krystalového cukru
  • nastrouhaná citronová kůra (asi z 1/2 citronu)
  • 1 vanilkový cukr
  • na špičku kulatého nože nastrouhaného muškátového oříšku
  • na špičku kulatého nože pomletého kardamomu (nemusí být)
  • 25g čerstvých kvasnic
  • asi 1/4l vlahého mléka, nebo smetany
  • 3 velké, nebo 4 malé žloutky pokojové teploty
  • 80g očištěných hrozinek chcete-li namočených v asi 1 lžíci rumu
  • 50g oloupaných a na sucho opražených mandlí, posekaných + 10g navíc na posypání
  • 50g citronády, nebo kandované citronové kůry (nemusí být)
  • 1 vejce na potření
  • máslo na vymazání pečícího papíru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mirkaso 07.04.13 11:08

Vše podle receptu,jen jsem zapomněla na kříž,ale mazanec nepraskl,krásně nakynul a byl skvělý. Těsto jsem zadělala v pekárně a trošku mouky přidala.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Ačraj 23.04.12 17:19

Mazanec výborný, upekla jsem hned čtyři…:-D

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Babiččin velikonoční osvědčený bochánek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 07.04.13 23:03

@mirkaso, potesilo mne, ze se bochanek vydaril bez prasknuti :potlesk:
Zdravim…

babi
6360 příspěvků 27.04.12 19:08

Ačraj, nekdy bochanek/mazanec praskne kdyz se nakrojeni nahore udela prilis hluboke. Proto jej delam dovytracena. Take ma tendenci prasknout, kdyz je prilis plny „dobrot“. Tesi me, ze potkavam nekoho, kdo pece bochanek dlouho po Velikonocich. U nas byvala dlouha doba kolem Vanoc ve znameni vanocky a kolem Velikonoc ve zmeni mazance. Vdecna snidane! Nekdy jsem zamenovala recepty na vanocku a mazanec a ten nejlepsi recept s nejvetsim obsahem masla, vajec, mandli a kandovaneho ovoce se pekl na svatky. Ty dalsi se uz nekdy nejak osidily :)

Ačraj
697 příspěvků 27.04.12 13:26
Bochánek..

babi, dostala jsem takový nápad, vystřihla jsem kolo z alobalu, vložila do dortové formy, tak proto chudák neprasknul, já ještě vždy pořádně na vále si s ním pohraju, než ho dám kynout.Tolik pochvaly jsem opravdu nečekala, bude u nás častěji, né jen na velikonoce, robot mě těsto vypracuje, tak je to rychlovka. :mavam:

Ještě se přiznám, že jsem dala jen 2 žloutky a 10 dkg másla i 10 dkg cukru, trochu jsem je ošidila, ale byly dobré. :P

babi
6360 příspěvků 26.04.12 22:25

Ačraj, jsem rada ze chutnalo…a neprasknul Ti! :mavam:

babi
6360 příspěvků 20.04.11 00:20
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babiččin velikonoční osvědčený bochánek.

la.fea, na 1/2 kg mouky? Také používáš kardamom? ;o)

Příjemný večer!

la.fea
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Bochánek.

recept stejný,jen droždí - 5 dkg

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz