Recept Baba Ghanouj Veg

(Hodnoceno 1x) Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Baba Ghanouj

Úvod

Výborné s libanonským Pita chlebem recept je ZDE

Postup

Ogrilovat lilek pod grilem v troubě, nebo jej opražit nad ohněm až změkne. Lze jej také upéct v troubě předehřáté na středně horkou po 30min. Sem tam lilek obracet. Do mísy dát česnek. Rozkrojit lilky, vyjmout jejich dužinu, vymačkat co nejvíc šťávy z lilků a rozmačkat je vidličkou, nebo šťouchadlem na brambory. Přidat k česneku. Rozetřít na kaši. V jiné misce utřít ¨Tahina¨ pastu s citronovou šťávou. Přidat vodu, římský kmín, sůl a dobře promíchat. Přendat do mísy s lilky a smíchat vše dohromady. Nechat vychladit. Před podáváním posypat petrželkou, lupínky pálivé papričky a pokapat vše olejem. Podávat jako přílohu, jako předkrm se syrovou zelenonou, nebo jako hlavní jídlo s na tvrdo uvařenými vejci a různými salámy a šunkou.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 02.01.04 vloženo
  • 22339x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 velké lilky (baklažány)
  • 2-3 stroužky česneku, utřeného
  • 30 ml ¨Tahina¨ pasty ze sezamových semínek koupené nebo podle receptu "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8475
  • šťáva ze 3 citronů
  • 50ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pomletého, římského kmínu
  • 50ml posekané petrželky
  • lupínky pálivé papričky podle chuti, nebo kayánský pepř
  • olivový olej
  • 6 snítek petrželky
  • dílky rajčete, černé olivy a více petrželky na ozdobu chcete-li

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 23.05.13 13:55

Výborné.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Baba Ghanouj

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Louis
129 příspěvků 25.02.10 21:19
Re: Baba Ghanouj

Nevím? Není 250 ml tahini na dva byť velké lilky trochu moc?

lilkomania
8 příspěvků 07.08.09 05:58
Re: Baba Ghanouj

Babi, máte tu opravdu luxusní recept. Výborný, zvlášť, když se část petrželky nahradí koriandrem. Ovšem Esmeralda má pravdu, libanonský Khoubiz je k němu to jediné pravé ořechové ;-).
Lilek je lépe posekat nožem. Dokonce k tomu existují velké dřevěné nože.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baba Ghanouj

Pita chléb se používá v celém Arabském světě i ve Středomoří a dokonce i Italové mají svůj recept ZDE . Je mnoho druhů Pita chlébů od tlustých po tenké a z různých druhů mouky. Pita chléb se používá přávě na namáčení do této pomazánky, tak jako Khoubiz a může se rozdělit v půli jak se přidozeně dělí díky svým vlastnostem při pečení, vnitřní strany potřít olejem, posypat bylinkami a dát pod gril. Zrovna tak se Pita používá k Döner kebabům, které jsou z Turecka, ne z Libanonu. Dříve se podávaly na talířích s rýží a ostrou pikantní omáčkou. Dnes se prodávají na ulicích s Pita chlebem a různou zeleninou a dochucovadly. To, že se chléb peče při vysokých teplotách, je vlastně konstantní skoro u všech plochých chlebů. V Libanonu jsem sice nebyla, ale v Kanadě žije hodně Libanonců se svými rastauracemi, pekárnami atd.

Pozdrav do Austrálie!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baba Ghanouj

Babi, máš pravdu, velký rozdíl není, ale Koubiz je právě ten libanonský chleba.
Pitu používají spíše Řekové a Izraelité. Pita je menší a silnější. Zá:,–(ní rozdíl bude nejspíš v teplotě trouby a délce pečení. Libanonský chleba se peče při 700 stupních ale zato jen 40 vteřin. Ten recept který jsem dala na Labužníka byl na někoho přání, ale udělat to doma je prakticky nemožné. A tady si ho nedělají doma ani Libanonci. Je tu totiž neuvěřitelně laciný a čerstvý každý den.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baba Ghanouj

Ejin, ano měla, chceš-li, podívej se na recept, ke kterému jsem přidala referenci ;o)

Esmeraldo, jsem ráda, že máš tuto pomazánku ráda. Nevím však, co tím myslíš ¨autentičnost¨ receptu, když k tomuto se používá libanonský Pita chléb zvaný Khoubiz a referenci k němu jsem přidala do svého receptu. Zjistila jsem, že omylem mám na Labužníku dva recepty na Ghanouj a tak jeden bude smazaný ;o)

S pozdravem,

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baba Ganouj

Tento dip miluji a pro větší autentičnost k němu podávám libanonský chleba .

ejin
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Baba Ganouj

Babi, neměla by být ta sezamová semínka před mixováním opražená?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Starý recept...nový obrázek...

Děkuji Ti Pepíčku ;o)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz