Recept Autentický HUMUS (Hoummous) - Veg

(Hodnoceno 2x) Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Autentický HUMUS (Hoummous) -

Postup

° (Použijete-li konzervované cizrny, pak ji dobře propláchnout a pokračovat dle receptu) Slít namočenou cizrnu a dát do čisté vody vařit na 1 hodinu. Slít nad miskou a uschovat vodu. Rozmixovat v mixeru společně se šťávou, česnekem, sezamovými semínky a solí. Přidávat tolik uschované vody, aby vznikla hustší, krémová kaše. Podávat na plochém talíři pokapané olejem, posypané paprikou (tradičně do tvaru kříže) a trochou petrželky. Teplý Pita chleba se namáčí do dipu. Pokrm je rozšířen ve Středozemí a na Blízkém východě. Turecký recept pro mezze: Do misky vložit cizrnu, zalít ji velkým množstvím vody a nechat ji stát do druhého dne. Cizrnu slít a zalít ji čerstvou vodou. Přivéct do varu a prudce ji vařit po 10 minut. Snížit teplotu a vařit velice pomalinku asi 1 1/2 - 2 hodiny do měkka. Slít ji. Použijete-li konzervy, postup odpadá. Rozmixovat v mixéru na hladkou pastu. Přidat citron, česnek, olej, kayenský pepř a tahini. Hladké pyré ochutit solí a pepřem a vložit do servírovací misky. Nahoře pastu posypat kayenským pepřem a pokapat ji olejem. Podávat ozdobené petrželkou. P.S.: Cizrna - Římský hrách, je luštěnina tvořící hranatá zrnka nažloutlé barvy. Je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniný. Používá se k přípravě mnoha druhů pokrmů a polévek. Název pomazánky je také ¨Hummus bi Tahina¨. TIP: Podávat s "Pita chlebem":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6647 a třebas i "falafel":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=8469

Recept je z kategorií: Pomazánky

Nahlásit recept

  • 14.09.02 vloženo
  • 162651x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Recept z Libanonu:
  • 125g cizrny, namočené přez noc ( ° nebo konservované)
  • šťáva ze dvou citronů
  • 3 lžice sezamových semínek
  • 2 česneky, utřené
  • sůl
  • Ochucení:
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké, mleté papriky
  • několik snítek posekané petrželky
  • Turecký recept pro mezze:
  • 150 g suché cizrny/římského hrachu, nebo 2 konzervy po 400 g každá, slitá a okapaná
  • šťáva ze dvou citronů
  • 2 stroužky česneku na plátky nakrájeného
  • 30 ml olivového oleje
  • špetka kayenského pepře
  • 150 g tahini pasty koupené, nebo domácí podle receptu "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8475 s vynechaným ochucením
  • sůl a černý pepř
  • Ochucení:
  • olivový olej navíc
  • kayenský pepř navíc
  • snítky zelené petrželky na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 24.01.14 17:34

Jelikož jsem dostala jako pozornost několik plechovek cizrny, hledala jsem recepty, kde bych ji mohla využít, protože dodnes jsem ji dělala jen málokdy a když už, tak jen do karbanátků nebo do polévek…
Dělala jsem z jedné plechovky a citronové šťávy jsem dala z půlky jednoho menšího citronu… (dělala jsem variantu č. 1)
Nakonec baštili i ti, kteří napřed hlásali, že oni určitě nebudou, takže příště raději udělám dvojitou porci…
K tomu domácí rohlíky od noskovice: http://www.labuznik.cz/…che-rohliky/
které peču pomalu ob den :)
Nedávám plný počet hvězd jen kvůli tomu množství citronové šťávy, protože nečíst diskuzi, pěkně bych si naběhla ;)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Monulie 29.03.13 22:01

Dala jsem jen lžíci citronové šťávy a dva mini stroužky česneku. Nenechala jsem si vodu z cizrny a to byla chyba, nemám z toho pastu..ale na chleba je to moc dobrý, jen se nedá moc rozmazávat. :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

kyselý humus 03.11.12 12:48

Pozor!!! nedělejt humus dle tohoto receptu, je to uplne cele spatne. Znicil jsem diky tomu veškere suroviny.
1/ jestli do toho date 2 citrony jak pišou - budete z toho mít kyselou břečku
2/ jestli do toho date tolik tahini kolik píšou, bude to taky strašný

Proto doporučuji čerpet z profesionálních kuchařek a ne od amateru.
Fakt jsem strašně naštvanej........

Odkaz na uvaření

NIck001 16.01.11 19:00

Tento recept není ten pravý. Ten skutečný, lahodný, výjímečný Houmous z Libanonu, je naprosto něco jiného. Tento recept NEDOPORUČUJI.

Odkaz na uvaření

wydra 10.11.10 11:13

Delam uz par let, ale co pise Casino, to jsem, bohuzel, nevedela! Tak priste ! Jak dlouho pak muze vydrzet v lednicce?

Diskuse k receptu Autentický HUMUS (Hoummous) -

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Lyduska
362 příspěvků 10.06.18 09:49

Ukladám si sem pre seba.
Pripravila som hummus z hrachu podľa receptu v linke.

Příspěvek upraven 10.06.18 v 11:06

jolana
5066 příspěvků 06.11.12 20:21

Bento, presne tak..len ta citronova stava ide na koniec a kde ja uz tahini tak citronova stava ak sa prida zahusti a obieli hummus. aj tu tahini neprehanat. Hummus ma mat chut cicerovu a nie tahini..tahini je ochucovadlo presne tak ako citronova stava. Hummus je ozaj jednoduche proste ludove jedlo. S tym sa cavyky nerobia ani v tm nic nie je. Len vsetkeho primerane. Ked chceme hummus viac bohatsi tak na cibulke oprazime masko na malinke kocky a ten hummus zvrchu nim posypeme alebo pecienky a je z toho slavnostna tabula.. :lol:
A ked hummus nechame maalinko redsi a pridame hrst celeho uvareneho ciceru tak je z toho Msabahha/Plavajuca? asi v preklade..a je to dobre tiez..velmi..
Pridam link ako to vyzera a ta msabahha je ta v tanieri kde je vidno cely cicer..asi tak..ak mas chut skus, tu mam rada, akurat ze moj problem je to jest..zvycajne to tym kuskom chleba nahanam a nahanam az pokial ma niekto nenakrmi :mrgreen:..ahoooj :)
 http://www.labuznik.cz/…afel-jordan/

:mavam:

Příspěvek upraven 06.11.12 v 20:21

Bento
794 příspěvků 06.11.12 19:48

:* Jolana mas uplne pravdu, (asi som mal pit menej vina uz to vidim),ten prvy postup je riskantny pridavat citron a mixovat a vyrabat hummus, ten druhy na Turecke mezze je spravny, jednoducho vyrobit zaklad na hummus (bez chute)a potom pridavat a ochucovat sol, cesnak, tahini a citronova stava atd, podla seba -svojej chute. :kytka:

Příspěvek upraven 06.11.12 v 19:48

jolana
5066 příspěvků 06.11.12 09:02

Bento, hummus je len jeden. Kto ako ochucuje to je uz vec jeho vkusu/chuti. ale plati pravidlo, tahini je ochucovadlo a nie jedlo a citron. stava tiez. Takze ak ochucujeme na tych 125 gramov sucheho a uvareneho ta 1 PL bohate staci a citr. stavu davame tak aby ta pasta dostala smrnc a nebola mdla..cize po troske zamiesavame..stavu z jedenho citrona by si da urcite moj syn, ten rad usle a rad citron..z dvoch uz asi nie..koniec koncov aj cicer je kazdy iny, aj ked sa niekto bude cudovat..existuje cicer malinky s hladkou jemnou supkou a ten je na hummus ako stvoreny, vobec ten je najlahodnejsi..bohuzial v dnesnej dobe sa tazko najde ked je invazia kdeakych potravin z bohviekej casto sveta a tie daneco sa pestovali povodne v ovodnej oblasti su tym padom vytlacene a nepestuju sa..asi tak to je..jednoduce proste ludove jedlo to je.. :mavam:

Bento
794 příspěvků 06.11.12 03:23

3 krat som cital a znova cital 8o, je to pravy recept, a naozaj v tych koncinach sa robi viac ochuteny ako je europska verzia. Jedine co tam vidim a nie je dost jasne v prvom postupe v preratavani suchej cizrny na namocenu. Osobne pouzivam v konzerve a tam je 1 lb =450 gramov, priblizny prepocet na suchu :?: je delit 2.5, takze asi cca.180 gramov suchej :?:
tu je Libanonsky recept co pouzivam je to to iste ( dole v komentaroch ten isty problem ze je to kysle :evil: )
 http://www.mamaslebanesekitchen.com/…rom-scratch/

Příspěvek upraven 06.11.12 v 03:24

babi
6360 příspěvků 05.11.12 22:47

To mam opet nejakeho obdivovatele…
Recepty jsou autenticke z danych zemi puvodu. http://en.wikipedia.org/wiki/Hummus
recept (obsahuje 177,42 ml citronove stavy) http://www.food.com/…kpeas-214532

Příspěvek upraven 05.11.12 v 23:06

babi
6360 příspěvků 13.11.10 21:46

alenko, ja pouzivam hodne koreni, ale vzdycky je nejake, ktere zestarne, tak se musi casem vyhodit. Pokud muzu, tak kupuji nemlete cele koreni a melu si ho sama. Tak o mnoho dele vydrzi…

alena45
588 příspěvků 13.11.10 21:14

Babi, ďakujem za inšpiráciu, ale rada varím so základnými chuťami, a hummus si nosím do práce na raňajky medzi dve hrianky z hriankovača kľudne celý týždeň. Ešte ma nikdy nenapadlo ho ochutiť, fakt mi chutí tak ako je. Píniové semiačka milujem na teplý brokolicový šalát, ten som mala v týždni tiež dvakrát rovnako urobený. Na jednej strane mi to chutí tak ako som zvyknutá a na druhej strane nemám asi dosť fantázie. A hoci mám zasa doma asi 30 druhov rôzneho korenia a zmesí, každý rok skontrolujem dátumy spotreby a vysypem a zasa kúpim niečo druhé a nepoužívam. Ale kupujem … Čo keby náhodou ?

babi
6360 příspěvků 13.11.10 18:23

aleno, z mladeho a cerstveho to uz je uplne neco jineho, to muselo byt vynikajici! Osobne pouzivam cizrnu z konzervy, pripadne mi, ze se da rozmixovat na hladko oproti namocene a uvarene. Ja hummus jim i ke snidani a podle nalady jej micham s ruznymi prichutemi, nebo ruzne zdobim. A kdyz k veceri, tak si usmazit trochu mleteho masa, muze byt i jehneci a pridam trochu koreni Baha'rat a vsechno posypu na masle usmazenymi piniovyni orisky. To je dobrota…

alena45
588 příspěvků 13.11.10 15:59

Jééj, konečne som sa dočítala, že možno mixovať aj s trochou vody. Doteraz som sa trápila a môj mixér tiež. Hummus mi veľmi chutí. Minulý rok som si dopestovala z 8 semiačok asi 250 g suchého cíceru a hummus z takého mladého bol oveľa lepší ako z kupovaného. Asi ho predávajú aj niekoľkoročný.

esmeralda
4813 příspěvků 12.11.10 08:56

Wydro, trik s avokádem neznám. Určitě se bude hodit. I tady jsou ceny sezónní.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.11.10 07:08

Dámy dik! To se mi zrovna hodi . Mrazim vsecko mozny, hlavne kdyz varim bobule (fazole , psenice, cizrna atp) varim najednou hodne a pak udelam pytlicky-placicky a mrazim. Z nich muzu uloupnout a vyrabim moje panvickove hody. Btw vite, ze se da mrazit avokado? Kdo nevi, zabali si cele avokado do alobalu a sup s nim do mrazaku. Delam, kdyz objevim v Kauflandu levna.

esmeralda
4813 příspěvků 12.11.10 06:53

Wydro, humus se dá velice úspěšně zmrazit.

babi
6360 příspěvků 12.11.10 00:35

to vis, ze fainsmekri musej mit original olej a td. nehledic jak se hummus ozdobi na taliri. Dekuji za odkaz!

Příspěvek upraven 12.11.10 v 00:36

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.11.10 00:13

babi, at hledam kdekoliv, hummus mi prijde vsude stejny. Nuance jen sladky a s nebo bez papriky. Kazdopadne ale tahle stranka je moc pekna a inspirativni !

http://jdem.cz/hvsg6

babi
6360 příspěvků 11.11.10 23:17

tak by me zajimalo, zdali neexistuji nejake nuance v receptech z Jordanska, Libanonu a Turecka? Proc se ptam je, ze oba recepty mam primo z Libanonu a primo z Turecka a musela bych hodne hledat, ale nasla bych jmena obou kucharu.
Necham si vsak poradit od Jolanky kdykoliv! Wydricko, prikryty Hoummous vydrzi v lednicce urcite tyden a v mrazaku nekolik mesicu. Rozpustit jej v lednice a pridat trochu vic oleje (mrazak vysusuje). Dekuji za obrazky!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.11.10 11:13

Delam uz par let, ale co pise Casino, to jsem, bohuzel, nevedela! Tak priste ! Jak dlouho pak muze vydrzet v lednicce?

jolana
5066 příspěvků 16.01.10 05:23
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Casino, mas poklonu. Je to tak. Vo velkom davaju sodu bicarbonu.Niekto do namacania, niekto do varenia. Po domacky vodu v ktorej sa cizrna varila. V restauraciach sa naozaj dava ladova triest. Je lepsi, pasta-pastovatejsi, hladsi. Tym ze tam nie je voda z varenia je aj nezavadnejsi ak dlhsie „stoji“–nekazi sa.
Normalne si mi urobil radost tym komentom poznatkom…heh, davnejsie som dala taku radu jednemu foodblogerovi. Ani nechci vediet odpoved. Je to zlozite u nas. U nas kazdy vsetko vie. Bez toho aby sa opytal, nechal si to prejst hlavou alebo aspon patral preco, zaco, naco…
Vdaka a dobru noc :)

casino
4488 příspěvků 16.01.10 04:13
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Pár maličkostí podle jordánského kuchaře M.Anaagreha:
1. Přes noc namočená cizrna se propláchne studenou vodou, před vařením se přidá jedlá soda (urychlí změknutí)
2. Doměkka uvařená a vychladlá cizrna se mixuje minimálně DESET MINUT a teprve potom se naředí LEDOVOU vodou (nebo ledovou tříští)
3. Do hladké kaše se vmíchá tahini; znovu se mixuje dalších DESET MINUT
4. Osolit a okyselit citronovou šťávou, znovu se mixuje
5. Podává se s česnekovo-petrželovým dipem (vč. olivového oleje)

sarka-sitt
1 příspěvek 27.06.09 20:42
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Bozenko,cizrnu uz ted sezenes uplne vsude.kdyz ne ve zdrave vyzive,tak urcite v bio koutku supermarketu.nekdy i mezi beznymi lusteninami.humus je moc dobry,ale cim hustsi,tim lepsi.neprehnat to s citronem a olejem.jinak francouzsky je to pois chiches,ne chichés.jedno ale nechapu,proc se ji rika rimsky hrach,kdyz puvod teto lusteniny je recky.i Sokrates ji prece pojidal pri rozjimani ve stoe.
humus je sobry na cerstve krupave bagetce nebo s rozehratou pitou.tedy jako predkrm ci lehka svacinka.nrmeli byste se tim naplacat jako hlavnim jidlem na veceri,bo ingredience nejsou zrovna moc lehce stravitelne,je lepsi tim polechtat chutove bunky(a tesit se na rizek:-))).ale umite nekdo pitu?jake mate zkusenosti,dejte vedet.diky.S.

van.Thomas
192 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: cept:

Zdá se, že cizrna nebude mým favoritem. Tato pomazánka mi připomněla časy, kdy jsem jako malinký upadl pusou do mokrého písku. Konzistence i chuť jsou takřka totožné, dokonce se z této pomazánky dají dělat i bábovky. Na hraní ideální, ale pomazánku budu nejspíš repasovat na polévku. :-))

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Jolanko, však víš, jak to myslím - odborník/znalec/praktik/specialista na arabskou kuchyni, ne „odborník na výživu“, na toto sousloví jsem také alergická:-)) Prostě znáš autentické recepty, máš to odkoukané z praxe…

Málem jsem zapomněla - Babi, díky za pěkné recepty, doufám, že se opět někdy na Labu ukážeš, přeju hlavně hodně zdraví.

Zdravím M. :-)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Dakujem Marianne, som rada ze chuti tak ako nam ;)…len prosim, odbornice neee, po prve zhoda okolnosti ze to viem, po druhe ja uz mam skoro na vselijakych odbornikov skrz jedlo daku potravinovu alergiu ci co..o).. .. ten rimsky kmin sa fakt nedava, ale zasa ked ma niekto chut nech si da, nevidim problem. Takisto by som to neriedila olejom pri mixovani ale vodou v ktorej sa cicer uvaril alebo pitnou vodou. Olej sa dava navrch ako ochucovadlo, na zjemnenie chuti a nebudete verit aby sa to lahsie/pohodlnejsie papalo/smykalo dolu krkom.. :-) .. krasnu nedelu.. u nas je krasne ale zajtra cakame sneh :(..myslim, ze do grecka uz dorazil..

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Já dělám HUMMUS podle receptu od Pepina, nutno přečíst i komentář v diskuzi pod receptem od odbornice na arabskou kuchyni - od Jolanky. Já osobně tam římský kmín nedávám, i když do originálu možná patří…

Doporučuji vyzkoušet další recept od Jolanky, s použitím hummusu - Cizrnová mísa (Fettet hummus), s piniovými oříšky … opravdová lahůdka. M. :-)

Omylem jsem tento komentář připojila k receptu Cizrnová mísa:-)

meejja
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Skvělá pomazánka. Ale nechybí v receptu ještě římský kmín? Dávám taky méně citronu a více olivového oleje, pak je pasta hladší.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - cuso

chce to však normálny výkon (od 250W hore), tie hračky so 100W motorčekom by si asi zadrel :o)
Podľa potreby dolejem trochu olivoveho oleja, keď to mixéru ide náhodou veľmi ťažko (mám Braun, 300 W)

Cuso
349 příspěvků 20.01.08 05:31
Jolana,kltko

Jolana, dakujem, vrtalo mi v hlave, preco to nebolo hladke, ale teraz uz som spokojny:-)
Kltko, zvazoval som tycovy miser, ale nezdalo sa mi, ze by bol pouzitelny. nabuduce vyskusam. Dik za tip.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Varenie cíceru (cizrny) sa dá urýchliť v tlakovom hrnci (asi na polovicu času.
Cesnak, citrón, soľ, rascovec (rímska rasca/kmín) a podobne sa dajú v prvom kole pridať v trochu menšom množstve a dodatočne chuťovo doladiť pridaním.
Cuso, vynikajúco som využil tyčový mixér a bolo to takmer úplne hladké.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Cuso, domaci hummus je skoro stale akoby zrnity- nie uplne hladucky ako zubna pasta napr. a prave preto je chutnejsi.. :-)…mimochodom zalezi aj na druhu cizrny…pekny den..:)

Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

Babi,

robil som libanonsk[ verziu a chutilo to. Čo som trošku prehnal bol cesnak, aj keď som dával podľa receptu, ale asi boli veľké strúčiky. Na druhú stranu, sme zas neboli obťažovaní upírmi. :-) Druhá vec je, že sa mi nepodarilo dosiahnuť úplne krémovú konzistenciu, bál som sa tam pridať veľa vody, ale na chuti to neubralo. V dohľadnej dobe skúsim tureckú verziu, už som si zohnal aj tahini pastu.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

kafko, dík za upřesnění názvu ¨hrachu¨.

gabro, připsala jsem k tomuto receptu ještě další a to z Turecka. Shodou okolností, i když se ingredience u obou receptů liší, tak ne množství citronové šťávy. To víš, druh receptů ze středomoří a blízkého východu nemusí vždycky vyhovovat našim chutím.

Příjemný den!

Labužník gabra02
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Autentický HUMUS (Hoummous) - (Veg) (R)

dle mého názoru a chuti, je tam příliš mnoho citrónu. Nemusel by tam být vůbec.

Labužník Kafka02
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hummus bi Tahina - autentický recept (Veg).

Dalsi nazev pro cizrnu - garbanzo beans

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Nový obrázek ke starému receptu...

Děkuji Pepíčku ;o)

suzanka
161 příspěvků 25.01.09 03:43
Hummus

já tam ještě pro změnu přidávám bílý jogurt … :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Boženko...

Jak Ti již Zuzik napsala, kupuje se ve ¨Zdravé výživě¨, nebo běžně v supermarketu ( v Kanadě, kde žiji). Také se dostane koupit sterilovaná v konzervách a ta se musí před použitím dobře propláchnout, ale nemusí se namáčet. Nevím, kde v cizině žiješ, ale anglicky se cizrna nazývá ¨Chick peas¨ a francouzky ¨Pois chichés¨. Doufám, že tu cizrnu dostaneš bez obtíží koupit. Mám na ni dost receptů a Pepíček ji také používá v některých svých receptech. S pěkným pozdravem,

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Boženko,

jestli žiješ v ČR, tak by ji měli mít v prodejně zdravé výživy.
Snad ji seženeš. Ahoj

bozenka
2 příspěvky 24.11.02 18:34
Hummus,hura,hej hou!

slava hura!konecne sem se nekde dopatrala tohoto receptu.je to ma oblibena dobrutka a takhle sem si ji mohla uzivat jen za tezke penize v zahranici.jenom nevim,myslim,ze budu mit problem sehnat tu cizrnu..nemuzete mi nekdo poradit,kde by se dala koupit?treba je celkem bezne k dostani a ja o tom ani nevim,kdyz jsem po ni jeste nepatrala.dekujuuu

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz