Recept Autentické brambory Parmentier podavané s kačením confit

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

P.S. Antoine Parmentier za doby Ludvíka XVI propagoval brambory, které objevil při svém uvěznění v žaláři. Nazýval je lanýži chudých a na svém oblečení nositl bramborový květ. Trvalo to však nějakou dobu, než se mu podařilo prosadit brambory jako zeleninu. Tento přínos francouzské kuchyni byl odměněn pojmenováním bramborového pokrmu na jeho počest ¨Hachis parmentier¨, což je vrstva ochuceného mletého masa, rozmačkané brambory a sýr upečené v troubě. Mleté maso však může být směs a tradičně je to způsob, jak využít zbytků. Použití kačeního konfit místo mletého masa je absolutní delikatesa a je to více sofistikovaný pokrm, velice vhodný pro návštěvy, protože ho lze připravit dopředu a před podáváním pouze sehřát.

Postup

Předehřát troubu na 220°C. Nakrájet brambory na 1.2 cm plátky. Opláchnout je pod studenou vodou a dát je do hrnce s osolenou vodou. Přikryté přivést je do varu a vařit je asi 20 minut. Oloupat a posekat česnek. Když jsou brambory měkké, přidat česnek, kousky másla a crème fraîche, vše osolit a opepřit a nakonec rozmačkat vidličkou. Během doby co se vaří brambory sejmout co nejvíce sádla ze stehýnek. Poskládat je na velkou pánev a zahřát je. Vyjmout je pomocí děrované naběračky, položit je na ubrousekem vyložený talíř, nechat je osušit, sloupnout kůži a tu zahodit. Potom obrat maso z kostí a rozdrtit ho. Maso poskládat do pekáče a nahoru rozetřít brambory. Vrch posypat strouhankou a na ni rozdělit kousky másla. Vložit do trouby na 20 minut, nebo až je povrch zlatohnědý a parmentier je prohřátý. Upečený parmentier nakrájet na 6 porcí. Doprostřed nahřátého talíře položit jednu porci a ozdobit ji petrželkou. Na stranu položit hrst směsi malých salátových lístků a pokropit je zálivkou.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 24.01.07 vloženo
  • 7274x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 6 kačeních naložených stehen (Kačení Confit z Labužníka "ZDE":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=12068 )
  • 1.5 kg brambor
  • strouhanka
  • 100 g másla ne kousky nakrájeného
  • 20 cl Crème fraîche, nebo kyselé smetany
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • petrželka
  • lehká salátová zálivka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autentické brambory Parmentier podavané s kačením confit

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Autentické brambory Parmentier podavané s kačením confit

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kačení parmentier - buraci,

myslím si, že nejpracnější na tomto receptě je sehnat stehna a sádlo…no a to Ty už máš. Samotná příprava confit opravdu není složitá. Každopádně to přijde o móóóc levněji…Mockrát Ti děkuji za informace, které jsi nám poskytla ;o)

Dobrou noc!

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kačení parmentier.

ve Francii si kupujem plechovky kačeniho konfitu !! Je to moc velká dobrota. Možno zakoupit zde:
http://olivovakucharka.webgarden.cz/…traviny.html :potlesk:

Příspěvek upraven 14.06.11 v 17:38

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kačení parmentier - Bali,

promiň ;o) několikrát jsme tímto městečkem projížděli a vždycky jsem se v duchu musela dobře zasmát…, ale k receptu…tak jako skoro u všech receptů, se někdy, jak sama nejlépe znáš, jeden od druhého trochu liší. Houby by tam byly výborné!

Přeji Ti příjemný večer!

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kačení parmentier.

Konfitovana kaceni stehna maji na http://www.terra-vina.cz/apps/catalog/?…, ale za cenu 419 Kc za dve stehynka si je radsi udelam sama, recept od babi tu je k dispozici a kachni i husi :,-(lo jsem objevila v Hypernove. Vidim to na pristi tyden a hmmmm…uz se tesim:-)

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Kačení parmentier.

tak toto jsem jedla v jedne Auberge u mestecka Condom! Bylo to vynikajici, ale myslim, ze v tom jeste meli houby. Ale i bez nich to je dobrota.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz