Recept Autentická Baklawás, neboli Baklava

(Hodnoceno 1x) Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Autentická Baklawás, neboli Baklava

Postup

Rozehřát máslo a vymastit jím ubdélníkový plech, položit na dno jeden list Fíllo těsta a to také pomazat máslem. Takto pokračovat s dalšími devíti listy těsta jeden po druhém. Během té doby přikrýt zbytek těsta vlhkou utěrkou, aby nevyschnulo.

Rozehžát troubu na 160°C.

Smíchat dohromady mandle, mletou skořici a 125g cukru. Potřít navrstvené Fíllo těsto tenkou vrstvou mandlové směsi a pokrýt ji 3 pomaštěnými listy Fíllo těsta. Opět potřít tenkou vrstvou mandlové směsi a pokrýt ji Fíllo těstem a takto pokračovat, až je všechna mandlová směs upotřebená. Vrchní vrstva musí být Fíllo těsto. Převyšuje-li nějaké těsto přes ohraj plechu, tak jej pomastit máslem a zastrčit dovnitř.

Ostrým nožem naznačit řezy ve tvaru diamantů a potřít povrch ještě jednou máslem a navlhčit trochou vody. Péct po 75min. do zlatohněda.

Mezi tím smíchat zbytek cukru s pomerančovou kůrou, hřebíčky, celou skořicí a 400ml vody. Pomalu přivéct do varu a vařit po 15min. Potom vyjmout kůru a koření a přidat med, růžovou vodu a dobře zamíchat. Nechat vystydnout. Polít tím upečenou Baklawu a nechat stát při pokojové teplotě do druhého dne.

Nakrájet podle naznačených nářezů a podávat.

TIP: Lze použít jiných ořechů.

Recept je z kategorií: Zákusky

Nahlásit recept

  • 26.07.03 vloženo
  • 27178x zobrazeno

Ingredience

  • 250g másla
  • 500g Fíllo těsta
  • 1kg pistácií na jemno posekaných, nebo jiných oříšků jako jsou piniové oříšky, kešu oříšky, nebo mandle a vlašské ořechy
  • 3 lžičky pomleté skořice
  • 625g cukru
  • oloupaná kůra z 1 pomeranče (bez bílé části, ta je hořká)
  • 3 hřebíčky
  • 1 celá skořice
  • 125g tekutého medu
  • 2 lžičky růžové vody
  • někdy se baklava krájí do vzorce, někdy do šachovnice a někdy na kosodelníky
  • obrázek zobrazuje různé druhy Baklavy s různými náplněmi

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

VeraWalling 02.01.11 03:14

Hodne stesti do Noveho roku vsem Labuznikum.
Pekla jsem na Silvestra tuto Baklavu znovu. tentokrat jsem nechala testo v pokojove teplote nekolik hodin a pracovalo se s tim vyborne. Take jsem baklavu nakrajela pred pecenim a je to mnohem lepsi.
Priste dam ale sirupu asi jen polovinu, aby nebyla tak sladka. Mam radeji mene sladke.
znovu dekuji za tento recept a vrele doporucuji.
Prikladam dalsi photo.

Odkaz na uvaření

VeraWalling 26.11.10 21:29

Upekla jsem na Dikuvzdani a jen se po ni zaprasilo. Moc dobry recept.
Nevim sice, jak ma prava Baklava chutnat,ale jestli chutna jako tato, tak je SUPER!
pouzila jsem vlasske orechy a mandle a Phillo testo z Walmartu. Bohuzel testo se trhalo, ale pri trose trpelivosti se to da zvladnout.
diky Babi za recept a pridavam fotku

Diskuse k receptu Autentická Baklawás, neboli Baklava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
VeraWalling
55 příspěvků 02.01.11 03:14

Hodne stesti do Noveho roku vsem Labuznikum.
Pekla jsem na Silvestra tuto Baklavu znovu. tentokrat jsem nechala testo v pokojove teplote nekolik hodin a pracovalo se s tim vyborne. Take jsem baklavu nakrajela pred pecenim a je to mnohem lepsi.
Priste dam ale sirupu asi jen polovinu, aby nebyla tak sladka. Mam radeji mene sladke.
znovu dekuji za tento recept a vrele doporucuji.
Prikladam dalsi photo.

babi
6360 příspěvků 11.12.10 22:38

Sice jsem pridala nekolik receptu s koupenym fillo testem, avsak je to vytecne vedet, ze se dostane joupit take v CR. Je plno nadhernych receptu…

mimikova
84 příspěvků 05.12.10 17:21

Vera, to byla jen informace pro prazkych :lol: Ale klidne tam zapet az priletis :wink:

VeraWalling
55 příspěvků 04.12.10 23:08

Mimikova, diky moc, az priletim, tak tam zaletim! :palec:

mimikova
84 příspěvků 03.12.10 19:28

Fillo testo najdete v bulharskym obchode na Smichove www.bulharskyobchod.cz :-)

jolana
5065 příspěvků 28.11.10 22:24

Vera, phillo nechaj rozmrazit v kuchyni pri izbovej telote.Dobre ho zabal aj ked je v sacku do vlhkej utierky. Ked ho rozbalis a zacnes s nim pracovat znova ho daj medzi dve vlhke utierky. Toto cesto a zvlast priemyselne je tenunke a suchsie a navyse strasne rychlo schne na vzduchu a sa lame. Ale aj ked sa lame to nevadi, kludne ukladaj ziadna vada .. to sa potom ghee a sirupom spoji…
Tu mas tiez jeden libanonsky recept..mozno by sa ti hodil..
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

A este Esmeralda tu pridala recept na grecke Galaktoboureko..je to ako baklawa len s mliecnou plnkou..pripra­vovala som a vyborny..

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Nech sa dari:)

Příspěvek upraven 28.11.10 v 22:27

VeraWalling
55 příspěvků 28.11.10 21:24

Jolana a Babi,
dekuji moc za rady. Aspon nemusim zbytecne utracet za puff pastry. S tim Phillo ktere jsem koupila ve Walmartu se dost spatne pracovalo, protoze se trhalo, ale myslim, ze to bylo tim, ze ho mozna nechali rozmrazit a pak ho zase zmrazili. Vubec bych se tomu nedivila, protoze ti nocni stackeri na praci docela kaslou. Kdysi jsem tam pracovala, a nebylo vyjimkou, ze mrazene zbozi stalo mezi regalama nekolik hodin, nez ho naskladali do mrazaku nebo odvezli zpatky do skladu.
Mam jeste jedno baleni, tak uvidim, jestli se povede na Vanocni party, pristi tyden.
Babi ten odkaz je super. Velmi velka inspirace. Nemela jsem poneti, ze je tolik druhu Baklavy.
Dekuji Vera
 Vera

babi
6360 příspěvků 28.11.10 21:06

Vera, inspiruj se co do tvaru na tech strankach co Ti posilam a od jolany, ta zije v sousedstvi. Oni pouzivaji hodne pistachio tam kde vidis zelenou barvu. Kdyz mluvim o trochu jinem teste, je to stale Phillo. http://www.google.ca/images?…
http://images.search.yahoo.com/…T.MAuqdXNyoA?…
Co se tyce „puff pastry“, to je hodne blizke listkovemu testu, ale to vis, ze domaci je domaci (na baklavu se nepouziva) :wink:

jolana
5065 příspěvků 28.11.10 20:25

Wera, puff pastry poznam, ale nase klasicke listkove to nie je. Ked sa pecie nafukne sa ovela viac(davaju tam daco na to nafukovanie) a ten smrad margarinu..kupila som lenraz a uz nikdy..ak si pozries rubriku Odkazy na jine stranky, najdes odkaz na listove cesto.

Na baklawu ale rozhodne nie. Libanonsku si urobis tak, ze das 3-4 vrstvy filo cesta, na to nalozis oriesky rozmiesane s 1 PL muky, 2-3 PL cukru,stipka skorice moze byt, voda z ruzovych kvetov. Jemne rovnomerne utlacit a na vrch zas 3-4 vrstvy cesta a zas jemne pritlacit a vyrovnat. Polejes salkou tepleho rozpusteneho ghee a pecies do ruzova. Este horuce polejes prechladnutym sirupom. Vrstva orieskov je 1 cm az 1,5.
Dobru chut, pekny vecer :)

VeraWalling
55 příspěvků 28.11.10 14:03

Babi,
priste ji upecu o neco nizsi, aby se lepe krajela, protoze se trosku pri krajeni rozjizdela. Take zkusim orisky a mandle oprazit, myslim, ze tomu daji jeste lepsi chut.
Mam recept na ceske listove testo, ale je to tak pracne, ze nevim, jestli budu mit cas ho vyrobit. Da se take koupit mrazene"puff pastry". Nevis, jestli je to neco jako listkove testo? Tchyne mi tvrdi, ze ano, ja bych ale spis rekla, ze je to jako nase odpalovane testo napriklad na vetrniky. Nikdy jsem s tim nepracovala, protoze nekupuju polotovary. Phillo je jedno z mala mrazenych vyrobku, ktere jsem kdy tady za 14 let koupila.
urcite budu peci znova, na Vanocni Party
jeste jednou dik za recept
 Vera

babi
6360 příspěvků 28.11.10 01:57

Vera, baklava je kralovnou sladkosti na Blizkem vychode. Kolem stredozemi se pece snad vsude. Testo je nekdy trochu jine nez Phillo a kdyz vidis jeho vyrobu, tak si rikas, jak je to vlastne mozne pracovat s necim tak tenkym a tak obrovskym. Take naplne jsou trochu odlisne v kazde zemi. Ruzne orechy a orisky a ovoce…a hooodne masla. Obvykla se kraji na mensi kousky podle geometrickych tvaru jako kosodelniky, ctverecky, rolky, pulmesicky, ale nekdy velice komplikovane tvary. Dekuji Ti za vyzkouseni receptu a pekny obrazek. Zdravim!

VeraWalling
55 příspěvků 26.11.10 21:29

Upekla jsem na Dikuvzdani a jen se po ni zaprasilo. Moc dobry recept.
Nevim sice, jak ma prava Baklava chutnat,ale jestli chutna jako tato, tak je SUPER!
pouzila jsem vlasske orechy a mandle a Phillo testo z Walmartu. Bohuzel testo se trhalo, ale pri trose trpelivosti se to da zvladnout.
diky Babi za recept a pridavam fotku

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentická Baklawás, neboli Baklava - Muchacho,

zdá se, že Pražáci se k Fillo těstu dostanou i bez ¨Tuzexu¨, nemluvíc o Labužnících v zahraničí ;o) Navíc na Labu je recept na těsto i když poměrně složitý. Růžovou vodu si v létě můžeš vyrobit sám…

Zdraví,

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentická Baklawás, neboli Baklava.

baklavu jsem různě jedl-už hotovou, ale Fíllo těsto a růžovou vodu nemívali ani v Tuzexu. možná ňáká podpultovka

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz