Recept Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

(Hodnoceno 2x) Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

Postup

Nakrájet česnek na klínky. Nožíkem naříznout do masa šikmé malé otvory a zastrkat do nich česnek. Položit maso na hlubší zapékací mísu a osolit ze všech stran. V misce našlehat metlou olej, kůru, šťávu, pastu, pepř, hořčici a cukr do zhoustnutí. Pomazat maso jednou třetinou olejové směsi a dát do předehřáté trouby na 180°C. na 10min. Pomazat maso polovinou zbývající směsi a péct dalších 10 min. Pomazat zbytek směsi na maso a posypat tymiánem. Snížit teplotu na 160°C a péct po 1 hodinu. Posypat maso rozmarýnem a péct dalších 15-30 min. Po celou dobu pečení, sem tam polívat maso vzniklou šťávou.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 23.04.02 vloženo
  • 60728x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 kg jehněčí kýty
  • 6 česneků
  • 1/3 hrnku oleje
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1/3 hrnku citronové šťávy
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 2 lžičky na hrubo roztlučeného pepře
  • 1 1/2 lžíce plnozrnné francouzské hořčice
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky posekaného tymiánu
  • 1/4 hrnku posekaného čerstvého rozmarýnu
  • sůl

Doporučená příloha

  • Pečené brambory, dušená zelenina, saláty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

makulka 1.12.18 22:32

Ani nevím proč tento recept hodnotím až dnes. Možná to bude tím, že jehněčí kýtu právě odblaňuji. Nicméně už když se mi masečko dostalo do rukou, vybavil se mi právě tento recept od Babi. Já totiž lepší přípravu jehněčího neznám. Ingredience se pokaždé snažím dodržovat a je to vždy eňo ňeňo mňamka ostatně jako všechny recepty od této Paní kuchařky.

Odkaz na uvaření

Ludvk 1.1.17 13:08

Dnes uvařeno z jehněčí kýty. Bylo to báječné. Lidi nadávají na skopové, nevím proč. Udělal jsem drobné změny v postupu, které snad neměly neg. důsledky na chuť. V té marinádě jsem to měl přes noc. A asi jsem dal víc citr. šťávy než jsem měl, dával jsem to vše od oka, a přišla mi při pečení ta šťáva moc kyselá, tak jsem to nakonec nevydržel, a přihodil jsem do ní hrst kandovaných brusinek. A pod maso jsem dal dvě cibule, nahrubo nakrájené. Jinak žádné změny. Vřele doporučuju, ta kombinace s tím citronem vypadá divoce, ale je to zase něco nového. Fotky bohužel nemám, protože rodina to stačila zlikvidovat dřív, než mi došlo na mysl nějaké focení. ostatně stejně žádná fotka nenahradí tu vůni a tu chuť. Jak vypadá upečená kýta stejně asi ví každý kuchař. I ten domácí, amatérský, za kterého se považuju já. Takže dky za recept.

Odkaz na uvaření

hans73 7.12.14 16:59

Meli jsme jehněčí z ročního berana, takze maso se jen rozpadalo. Na konec cca. 10.min. jsme dali smetanu na zjemneni.

Odkaz na uvaření

MílaO. 1.4.13 23:21

Jehněčí jsem nevařila spoustu let. Teď jsem se rozhodla pro tento recept, ale doma nebyl rozmarýn. Takže jsem tam vrhla pouze tymián, později něco ze zahrádky, tuším, že mateřídoušku. Přesto to bylo vynikající. Díky za recept na takovou baštu!

Diskuse k receptu Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

babi
6360 příspěvků 6.4.13 21:56

MílaO, Tobe taktez dekuji za vyzkouseni receptu. Musim rict, ze je to snad muj nejoblibenejsi recept na jehneci (kytu). Neni slozity. Nekdy, az budes mit tymian a rozmaryn poruce, vyzkousej, je to zajimava kombinece chuti, doplnena citronem… alespon nam velice chutna.
S pozdravem!

babi
6360 příspěvků 6.4.13 21:48

I kdyz nesmirne opozdene, prece jenom dekuji za vyzkouseni receptu a pridanou fotografii. Recept jsem osobne pripravovala mnohokrat, nekdy kytu s kosti a nekdy jsem tu kost „vyoperovala“ a maso svazala ne roladu (kost polozila vedle rolady), avsak ani jednou jsem recept nenafotila.
Zdravim!

Karamelinka
4 příspěvky 3.10.11 01:14

Ahoj, nejlepsi jehneci jake jsem kdy jedla :palec: Na finalni fazi jsem pouzila cerstvy tymian a do pekace s kytou jsem hodila na ctrtky nakrajene cibule a brambory, osolila je a trosku podlila vodou. Jo a pekla jsem to skoro jeste asi 2 hodiny. Kouknete na fotecku pred upecenim. Bohuzel nemam fotku finalniho vysledku, jelikoz to byla takova vune, ze jsme se do toho s manzelem hned pustili :oops: :lol:

Příspěvek upraven 03.10.11 v 01:24

babi
6360 příspěvků 20.2.11 00:22

ivo, jak? no jsem vnimava holka! Prozradila ses temi fazolkami, coz je snad nejklasictejsi priloha :-D
Jsi hodna, ze udavas zdroje jehneciho a to nejenom v Praze, ale i v Brne. Ja tedy pridam v okoli Jeseniku JZD Domasov, ale vim, ze take vyrizovali objednavky az z Brna. Meli dobry ovci syr…

Příspěvek upraven 20.02.11 v 00:42

babi
6360 příspěvků 19.2.11 23:12

Stan, dik za ohodnoceni receptu. Napadlo me jeste, ze nekde mam recept na domaci pripravu pasty z rajcat, coz je pouze koncentrovane pyre. Jeste si vsak na vonava a lacina rajcat nejaky ten mesic pockame…

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.2.11 21:32

Babi, jak jsi odhalila, že je fotečka ode mne? :-o Ano, přiznávám se… :oops:
Jehněčí maso kupuji Praze v prodejnách s arabskými potravinami - Farah food v Myslíkově ul. a na Žižkově HALAL FOODS v Kubelíkově 47 a chystám se do HALALMEAT v Bořivojově 76, též na Žižkově.
a Gůgl našel - Obchod s Halal masem a orientálními potravinami v Brně na ulici Líšeňská v blízkosti tramvajové zastávky Juliánov. http://www.halal-maso.cz/kontakt/

Příspěvek upraven 19.02.11 v 21:32

Stans
20 příspěvků 19.2.11 20:58

Díky Babi,
mám představu a s tím si už poradím.
Prima recept.
Stan

babi
6360 příspěvků 19.2.11 20:51

Jeste jsem zapomnela podekovat za obrazek, ktery vypada na to, ze jej pridala Iva? Dekuji!

babi
6360 příspěvků 19.2.11 20:44

Jejda, to tedy ta kyta z Australie ma ohlas…a je to dobre. Vzhledem k tomu, ze jehneci je v nasi rodine ve velke oblibe, vyzkousela jsem mnoho receptu, avsak vzdycky se vracim k tomuto. Malo kdy je recept tak krasne chutove vyvazeny. Recept pochazi opravdu z Brisbane Australie, kde jsem pobyla kratkou dobu behem pripravy svetoveho Expo ‚88. Moc jsem toho nevidela, mimo nasi kanadske 'cerne krabice‘, ktera nakonec byla uspesna.
Rajcatovou pastu pouzivam italskou, hlavne behem zimnich mesicu http://www.amazon.com/…p/B001FA1KLW
http://www.kaboodle.com/…-4.5-oz-tube
a mam zdani, ze jsem dostala nejakou koupit take v CR. http://www.hungariandeli.com/Paste.htm
Vsem velke diky za rady a komentre a preji Vam Dobrou chut!

Alis
2617 příspěvků 19.2.11 20:19

Stans: k receptu nic nového nepovím, dokud znovu nezkusím… Komentář tedy ponechávám na tvé straně hřiště. :-)
Ke krůtímu - Vykostit krůtí stehno mi nepřipadá tak strašné, máš pravdu, šlachy zlobí, ale ty odstraňuji i když používám nevykostěné, jinak ztvrdnou na kost :-)
Ten tvůj subjektivní pocit subjektivně chápu, příště peču s kostí :-)

Stans
20 příspěvků 19.2.11 19:47

Alis: Krůtí horní stehno je perfektní materiál. Někdy ho dokonce dělám aĺá jehněčí, každopádně vždy nevykostěné. Nemám pro to žádný objektivní důvod, ale mám pocit, že ta kost při pomalém pečení tomu dodá chuť! :think:
Spodní stehno krůty vykostit je dost fuška. Ty šlachy u krůt jsou jako dráty!
Ale zpět k tématu. Láká mě právě ten citron. To jsem ještě nikdy nezkusil.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.2.11 19:06

Kuzleci muze byt ! Ale treba objednat brzo ! Kdo chce, napiste mi soukr.

Alis
2617 příspěvků 19.2.11 19:03

Stans, myslím, že tento recept je voňavý právě díky česneku, citrónu, rozmarýnu a tymiánu… Jehněčí jsem nedělala ani nepamatuju, ale naposledy krůtí stehno (vykoštěné) podle tohoto receptu (bez rajčat) bylo báječné a vzpomínáme na to ještě dnes :-)

Stans
20 příspěvků 19.2.11 19:00

Ale jo. Klasika je super.Používám ještě slaninu, tymián a někdy oregano a rozmarýn. Ale to jsou jen variace pomalu pečeného masa s kostí.
Kdysi jsem dělal, víceméně jako nouzovku, jehněčí kýtu podle jakéhosi tureckého receptu. V jogurtu s kořením. V devadesátých letech jsem to jedl a recept získal v Maroku.
To kůzlečí Ti upřímně závidím. Bohužel nemám zdroj.
Všem sorry za OT. :oops:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.2.11 18:47

wydra je co se jehneciho a skopoveho tyka, absolutni konzerva. Miluju to maso tak, ze pecu jedine na cesneku ! Bez cibule, ciste jen cesnek a nemam ani chut experimentovat.
Jeste jsem jedla nekde v Turecku uzasne jehneci v rajske, ale to neumim, bohuzel, to bych udelala. Kuzlatko uz mam zase objednane, ovecku taky, kdyby nekdo mel zajem, muze mit take !

Stans
20 příspěvků 19.2.11 18:38

Díky, myslel jsem si to, Wydro.
Po obědě jsem vyndal z mrazáku jehněčí kýtu. Když jsem to boural, bylo to jako perník!! Super maso.
Možná to zkusím, rajčatový protlak nemaje jsem nucen experimentovat. :-)

Příspěvek upraven 19.02.11 v 18:39

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.2.11 18:20

Stans, predpokladam, ze rajsky protlak , co jineho?

Stans
20 příspěvků 19.2.11 16:13

Rád bych se zdvořile zeptal, co že to je rajčatová pasta. To jsem v životě neslyšel. Děkuji za odpověď. :think:

Příspěvek upraven 19.02.11 v 16:13

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.5.10 21:20
Re: Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

moc nám chutnalo.
Dělala jsem v pomalém hrnci. Šťávy bylo hodně, tak jsem na trošce podusila fazolové lusky a zbytek zredukovala v kastrůlku. Porce masa jsem ještě posypala čerstvým citronovým tymiánem a ten tomu dodal perfektní chuť. Brambory jsem jen uvařila, mně osobně ale stačily jako příloha samotné fazolky.

sveva
751 příspěvků 25.4.10 02:39
Re: Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

Uvařeno z kůzlete, opravdu moc dobré. Přiznávám, že jsem česnek a pepř trochu omezila, ale to je můj problém. Moc se mi líbí citronová vůně. Rajčatové pastě neholduji tak jsem použila pár malých zralých rajčátek.
Zdravím.

esmeralda
4813 příspěvků 18.4.10 07:22
Re: Australská jehněčí kýta na rozmarýnu - Sylvie

Nic se neboj, to se zkazit nedá. (Ani mně se to ještě nepovedlo, ha ha.)
U nás může být jehněčí osm dní v týdnu.
Z kýty napřed odstraním veškerý tuk, přidám do zářezů stroužky česneku, popepřím, nepatrně osolím a položím na postýlku cibule.
Přikryji dobře těsnící pokličkou a peču velice pomalu (dělám tak skoro každou pečeni) v troubě kolem 100°C 5 - 8 hodin. Někdy i při nižší teplotě přes noc.
Poslední půl hodiny zvýším teplotu a nechám zezlátnout.
U nás se servíruje kýta s bramborovými knedlíčky a růžičkovou kapustou na slanině.

Kablik
1 příspěvek 18.4.10 01:46
Re: Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

Super recept.Všem doporučuji

Sylvie
2302 příspěvků 22.4.09 04:35
Re: Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

Strašně dlouho chodím kolem jehněčího (ještě jsem ho nejedla) a bojím se ho koupit. Že to zkazím…

van.Thomas
192 příspěvků 22.4.09 03:04
Re: cept

Ještě teď se mi sbíhají sliny. Je to lahůdka, jehněčí se neochodí. Vřele doporučuji.

Eja
3861 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

Tak jsem o velikonoční neděli připravila ráno marinádu - olej, dijonská hořčice, limetková šťáva, citronová kůra, rozetřené stroužky česneku, sušený tymián, čerstvě hrubě mletá směs čtyř pepřů, čerstvě mletá mořská sůl. Důkladně popatlala kus jehněčí kýty, do pondělí nechala rozležet. V pondělí jsem maso orestovala na pánvi, dala do pekáčku i se zbytkem marinády, přihodila hrst neloupaných stroužků česneku a čerstvý rozmarýn. Pekla na 170 stupňů doměkka, podlévala jen maličko horkou vodou. Měkké maso jsem nechala odpočinout v alobalu, šťávičku přecedila. Podávala jsem s trochou nových brambůrků, sekaným špenátem a hlavně - plátky velikonoční hlavičky ( která byla skvělá i sama o sobě, ale s tou voňavou šťávou to byla mana nebeská). Nedělala jsem to tak sofistikovaně jako babi, ale i tak byl výsledk úžasný.

Labužník Bonie02
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Australská jehněčí kýta na rozmarýnu

Tento recept nemá chybu, už dlouho jsem si tak nepochutnala a všichni jedlíci velmi chválili. Rozmarýn i tymián jsem použila čerstvý. Všem doporučuji, chutnalo i těm, kteří jehněčí jinak nejedí.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Mrkvový salát Mrkvový salát
Tatranské kuře Tatranské kuře
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz