Recept Asturský kastrůlek (nejslavnější na světě)

babi Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do misky dát fazole a zalít je vařící vodou. Do 6 litrového hrnce dát bůček a koleno. Zalít studenou vodou, přivést do varu, slít a zase vrátit do hrnce. Slít fazole a přidat je do hrnce k masu společně s pepřem, paprikou, bobkovým listem a šafránem. Zalít 2.3 litrem vody a pomalinku přivést k varu. Snížit teplotu a nechat pomalinku probublávat asi 2 hodiny (řešení je dát velký hrnec na malý hořák). Sem tam se podívat, jestli jsou fazole ještě pod vodou, ale nemíchat, fazole by se rozmačkaly. Vyjmout koleno a bůček na prkýnko, nechat zchladnout a potom sejmout kůži a tuk. Asi 2 lžíce tuku uschovat a posekat na smažení (nebo olej). Tuk rozpustit na pánvi a trochu na něm osmažit česnek a ten přidat k fazolím. Na pánvi osmažit plátky klobásky a jitrničky (umělé střevo sloupnout) a přidat to i s tukem do kastrolu. Obrat koleno, maso i bůček pokrájet a vráti vše do kastrolu. Ochutit, avšak soli je dost z masa. Pokrm je výrazně a lahodně kořeněný a tak se k němu hodí například čerstvé bílé zelí. Název receptu je ¨Fabada Asturiana¨. To, že je to nejslavnější fazolový kastrol jsem si nevymyslela ;o) Podobný recept najdete "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=16868

Recept je z kategorií: Speciality z vepřového bůčku

Nahlásit recept

  • 15.02.07 vloženo
  • 12644x zobrazeno

Čas přípravy

  • dlouha

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 800 g suchých bílých bob fazolí
  • 700 g v soli naloženého, nebo uzeného bůčku
  • 700 g uzeného kolena
  • 6 černých pepřů, rozdrcených
  • 1 lžička papriky
  • špetka tlučeného šafránu
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce oleje, nemusí však být
  • 4 na jemno posekané stroužky česneku
  • 500 g klobásky
  • "Chorizo":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10047 , nebo i kabanosu
  • 175 g morcilla, nebo jelítka

Doporučená příloha

  • Fino

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Asturský kastrůlek (nejslavnější na světě)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Asturský kastrůlek (nejslavnější na světě)

sveva
751 příspěvků 11.10.09 21:31
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete - van.Thomas

Prosím bylo by možné ve tvých komentářích opsat název receptu místo nejapného Re:cept? Zdá se mi, že už tě o to požádali dříve.
Recept je krásný - pro mne bohužel zakázaný.
Zdravím.

van.Thomas
197 příspěvků 11.10.09 17:42
Re: cept:

Dobré to bylo, jen to uzené to hodně přesoluje. Ale jinak mňamka.

Fabujan
150 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete (nejslavnější na svě

Ľudia, snáď si nepokazíme chuť, veď sme na labužníckom webe, to snáď hovorí za všetko. Tu sa máme „hádať“ o najlepších ingredienciách, čo patria do jednotlivých jedál, resp. ponúkať tie svoje recepty, aby ich vyskúšali aj iní. Veď by som bola rada, keby ste ochutnali aj tú moju alternatívu receptu, možno mi niekto povie, že konečne vie, čo mu chýbalo v recepte. Nechcem moralizovať, ale šlo by to určite aj bez invektív, snáď netreba zachádzať do krajností. Prajem všetkým, aby hlavne chutnalo, aby chuťové poháriky mali čo do diskusie hovoriť. Ahojte

blamamka
292 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete (nejslavnější na svě

Proč tak Mananu napadáš? Pokud dobře počítám tak tu máš jen dva recepty a to ještě skoro celé opsané od něho. Myslím , že takové osočování je tady zbytečné.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete - Kydy,

souhlasím s Tebou, že na Labu je plno nechtěných a doslovných duplikátů, ale když člověk na ně upozorní, podle mého je slušnost je odstranit, tak to alespoň dělám já. Myslím si, že je to ztráta času psát a číst úplně stejné recepty. Je zde však hodně variací na recepty a ty naopak mohou být zajímavé. Je mi jasné, že Ti šlo a zastavení opětovné diskuze na jiné téma než o receptu samém ;o) a za to Ti upřímně děkuji…

Přeji Ti příjemný víkend!

mexicorn
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Manana

myslím, že když si sedáš k počítači, tak seš pěkně slitej. Buď si šlehneš, nebo seš pěkně vožralej. Čau

Fabujan
150 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete (nejslavnější na svě

Načo tie emócie, babi, nemáš sa za čo hanbiť, veď som si takmer oslintala klávesnicu, kým som dočítala tvoj recept. Hneď som si ho hodila do obľúbených.
Kydy, mne sa nezdá, žeby Manana postrádal toleranciu, veď to vysvetlil.
Nezdá sa vám všetkým, že sme všetci občas tak trochu vzťahovační? Nechajme to tak a bavme sa o jedle, veď preto tu „brúzdame“.

Manana
1514 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete

Vážení labužníci kydy a babi.

Když jsem otevřel tento recept a klikl na odkaz (babino modré) chorizo, objevil se mi „neexistující recept“, s odkazem bez čísla, kde byly nějaké pepíčkovy poznámky jako „test“ apod., proto jsem ve vyhledávači hledal a našel recept na chorizo od spisera, který jsem bez dalšího komentáře vložil do poznámky, aby případní další labužníci měli v surovinách lehčí orientaci. Mohl jsem se pustit do babi, „že má problém, že nemá recept vpořádku, ať si ho kouká doplnit a nemate labužníky…“ a mohl jsem připsat další nenávistné kecy, ale neučinil jsem tak.

Vyhledávač mi také nabídl další babin recept na fabadu, tak jsem jej do poznámky přidal s tím, že jsem se domníval, že babi na něj třeba zapomněla a že nám k tomu a k jejich rozdílům třeba něco zajímavého sdělí a ani mi nenapadlo babi něco vyčítat nebo ji napadat, že má dva podobné recepty a já nevím co ještě dalšího.

Netušil jsem, že faktickým doplněním receptu bez dalšího komentáře se dopustím tak hrozného prohřešku, abych dostal vyčiněno hned od dvou labužníků, z nichž jeden se dokonce bude dovolávat tolerance (sic!).

Milí labužníci, vybudí-li ve vás jen tak krátká a faktická poznámka tolik adrenalinu, jak asi reagujete, pokud jde opravdu do tuhého? A nesvědčí to také trochu o stavu vaší duše?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete - Manana,

nevím co máš za problém! Recept na chorizo, jak španělskou, tak mexickou klobásku jsem napsala před třemi roky, kdy ani Ty, ani spicer jste na Labu nebyli! Proč jsi neupozornil spicera, že takovýto recept na Labu již je! Navíc, chorizo je uvedena v ingrediencích…vidíš tu modrou barvu na slově chorizo? Lze na slovo kliknout a hle, je tam recept! Takže mi neustále nevnucuj recepty jak svoje, tak někoho jiného, OK. Ta jiná Fabada je podobná, ne stejná a navíc je mnou napsaná.

kydy
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete (nejslavnější na svě

No a co…? „Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete (nejslavnější na světě)“ je prostě tady. Máš s tím nějaký problém? Diskové pole k uložení receptů je veliké. Případných (a nechtěných) duplicit na Labuzniku je mnoho, musíme je všechny komentovat? To bychom se „ukomentovali“.
PS: To není jen k Manana, to je ke všem… napadá mě jedno slovo: Tolerance.

Manana
1514 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Asturský kastrůlek plný fazolí a prasete (nejslavnější na svě

Chorizo je tady a Fabada Asturiana už je i tady .

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz