Recept Arnaki Psito sto Fourno z Řecka

babi Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ostrým nožíkem udělat mělké nářezy dokola masa. Rozdrtit pepř, česnek, petrželku, dobromysl v hmoždíři a trochou směsi naplnit nářezy do masa. Osolit a opepřit maso. Smíchat zbytek bylinek s česneken a 2 lžícemi oleje. Potřít tím maso. Vložit kýtu do mělkého pekáče. Předehřát troubu na 180°C. Rozložit brambory okolo masa a zalít je zbytkem oleje. Osolit, opepřit a přidat oregano/dobromysl. Přikrýt alobalem nebo poklicí a péct po 2 hodiny. Sem tam zalít trochou vína, nebo vody. Po jedné hodině přidat palice česneku a péct dále. Asi 20-25min, před koncem pečení odkýt poklici, zkontrolovat česnek (je-li hotový, tak jej vyjmout) a vše dopéct, až je maso měkké, ale nahoře křupavé. Nechat maso stát asi 10min. před naporcováním. Brambory si potírat česnekem, chcete-li.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 09.02.04 vloženo
  • 8791x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 jehněčí kýta asi 1.8kg s odřezaným přebytečným tukem
  • 6-8 oloupaných rozdrcených stroužků česneku
  • 1 lžička celých kuliček pepřů
  • 4 lžíce posekané petrželky
  • 2 lžíce oregana/dobromyslu, nebo více
  • sůl podle chuti
  • 110ml dobrého řeckého olivového oleje, nebo jiného
  • 1.4 kg malých červěných brambůrek, nebo podobných, omytých a rozpůlených
  • 6 lžic čerstvé citronové šťávy, nebo víc podle chuti
  • 250ml suchého bílého vína
  • 2 celé neoloupané palice česneku, rozkrojené napůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Arnaki Psito sto Fourno z Řecka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Arnaki Psito sto Fourno z Řecka

Frantiska
927 příspěvků 13.4.09 04:01
Re: Arnaki Psito sto Fourno z Řecka.

vyzkouseno bez vina a podruhe to vyzkousime s vinem. Za nas muzu rict, ze nam to moc chutnalo

arny71
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arnaki Psito sto Fourno z Řecka.

Minulý týden jsem vyzkoušel tento recept s 1/2 kg jehněčí kýty a vřele doporučuji, byla to pastva pro jazyk i nos! Maso jsem pekl asi 2+1/2 hodiny a bylo krásně měkké a voňavé, brambůrky se šťávou byly také skvělé. Mimochodem, v receptu je v ingrediencích citrónová šťáva, ale v postupu není použitá. Já ji smíchal s vínem a vodou na potírání a v mase pak byl cítit příjemný citrónový podtón… Doporučuji, souhlasím s marus, že je to výborné jídlo na Velikonoce.

van.Thomas
197 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arnaki Psito sto Fourno z Řecka.

Je to lahůdka. Pekl jsem tři hodinky cca 1kg masa a bylo krásně křehoučké. Použil jsem malý pekáček, do kterého se to všechno vešlo jen tak tak. Během pečení se vydusila spousta šťávy, maso se postupně skoro celé ponořilo. Odlil jsem ji až před koncem, aby brambory dostaly příjemně křupavou kůrčičku.

Labužník marus02
58 příspěvků 25.1.09 03:43
Vynikajici Arnaki Psito sto Fourno z Řecka.

VYNIKAJICI RECEPT (rekla bych - az svatecni, treba na Velikonoce) a zvladla jsem ho i jako ne prilis zkusena kucharka.

Pekla jsem pouze pro dva, proto jsem misto kyty pouzila dve jehneci nozicky (kolinko + nadkolenni sval). Krome oregana jsem take pridala tymian (ktery tam myslim ladi bajecne). Bylinek jsem pouzila opravdu hodne, ani olivacem jsem nesetrila, obcas polevala vypecenym tukem, takze to pak udelalo takovou peknou bylinkovou krusticku.
Bramburky musi byt kazdopadne ty male cervene - po 40 min. peceni jsou uzasne lojovite, vonave a kdyz si je pak na taliri rozmackate ve stavicce - pohaaadka.
Jehneci nozicky jsou sice mensi nez kyta, ale i tak jsem celkove pekla snad 2,5 hodiny - maso se nadherne odloupavalo od kosti a zustalo stavnate.
Takze kytu bych videla pect klidne i tri hodiny… ?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chilli se sojovým masem

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz