Recept Arménská papriková pasta Veg Bezlep Pra

Arménská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pálivá červená paprika se u nás shání hůř než prachy do státního rozpočtu. Kultivarů je bezpočet a není nutné přesně vybrat odrůdu. Použijeme plody vyzrálé sluncem, s tenkou stěnou, plnou chutí, sladké a pálivé. Pokud vás napadá Makro s holandskými plasťáky znásilněné zářivkami a cisternou chemie, recept vůbec nezkoušejte. Zralé červené kozí rohy budou vyhovovat, je právě jejich čas.
Původní postup se ještě dnes dělá z paprik pečených, třením paličkou v kamenné misce.
Pasta má v kuchyni univerzální použití. Maže se na pšeničné placky nebo bílý chleba, přidává se pod maso, vhodně doplňuje husté zeleninové omáčky a zvečera, když arménské maminky očekávají hladové krky, míchají ji do zbylé rýže, spolu s osmaženou cibulí, restovanými rajčaty ostré chuti, pěstovanými v nedostatku vláhy a kořením. Na usilovném tření netrvám, doba pokročila, pozveme ke spolupráci stroje. Vlhkost paprik s olejem vytvoří hustou emulzi a sušená cibule přidá na lepivosti. Pasta vydrží v lednici v zavřené láhvi asi dva týdny. Samozřejmě ji můžeme sterilizovat. Původní obyvatelé, nemajíce lednic, přidávají sůl do celkového obsahu 20%, což u nás není nutné. Výrobek vyniká silnou paprikovou chutí s cibulovým podtónem, kterou nemá nic přebíjet. Nebudeme se bát využít stabilizačního účinku kyseliny sorbové nebo jiného přípravku. Pokud nepřipravujeme veškerou krmi z domácích surovin, máme v sobě stabilizátorů na lopaty.

Postup

Papriky očistíme, semena se ponechávají a nakrájíme na kousky. Vložíme nasucho do MW a necháme je, až teplem zhadrovatí. Na prach umeleme sůl s cibulí, koriandrem a kmínem. Do vyšší láhve, nalejeme olej, vložíme papriky, česnek, semleté koření a vše mixujeme do husté, lepivé kaše. Pasta má být mírně zrnitá, proto nemixujme nijak zběsile.

Nahlásit recept

  • 27.08.12 vloženo
  • 15120x zobrazeno

Ingredience

  • 20 dkg červených pálivých paprik (mohou být i kozí rohy)
  • 3 dkg sušené cibule
  • 1 KL koriandru (semena)
  • 5 KL soli
  • ½ KL římského kmínu
  • 1 běžně velký stroužek česneku
  • 1 dl oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Arménská papriková pasta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
zdenneu
15 příspěvků 15.02.16 14:11

Pokud si v Armenii objednate harissu - nedostanete „paprikovou pastu“, ale toto - http://www.thearmeniankitchen.com/…l-means.html

jolana
5066 příspěvků 14.02.16 11:25

.. hasissu je mozno niekolko druhov, ale to neviem pretoze o hasiss nemam ani ponatia…najlepsie o hasiss vedia egyptania a libanoncania, marokcania,,,ti hasis fajcia ako zadara…opytam sa…

Alis
2617 příspěvků 14.02.16 00:12

Druhů hasiss je mraky, netroufla bych si říct, která je odkud. Je to asi jako přemýšlet, jestli crepes je palačinka nebo palačinka crepes, jestli placka s masem je pizza nebo pizza je arabská obložená placka, jestli je Kartoffelpuffer bramborák nebo obráceně.

Tady je taky jedna harissa jsem zvědavá, kam ji kdo zařadí :-)

Wolfg
584 příspěvků 13.02.16 12:55

@c.l.plesky a k čemu vykřičník? Arménská zdaleka není tak pálivá jako harissa

c.l.plesky
27 příspěvků 12.02.16 17:30
Arménská papriková pasta

Bez té cibule je to tuniská harissa! :dance:

Wolfg
584 příspěvků 02.09.14 07:33
sušená mletá cibule

Je chuťově jiná, než dušená. V receptu jde o zahuštění suchým cibulovým práškem, který právě vytvoří tu lepivku. Jak vypadá sušení v MW nevím, ale sehnat sušenou cibuli není problém. Řez-pof ji má za stovku kilo, koření Antonín prodává tu samou za tisíc, tak si vyberte. Římský kmín má osobitou chuť, lidově ji lze nazvat „zpocené tričko“. Pokud se to přežene… raději ne

goralka
272 příspěvků 01.09.14 20:22

Môže byť dusená cibuľa, alebo ju mám vysušiť v MW? Rímsky kmín tiež nemám, ale som rozhodnutá recept vyskúšať.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz