Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Wolfg Arménská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pálivá červená paprika se u nás shání hůř než prachy do státního
rozpočtu. Kultivarů je bezpočet a není nutné přesně vybrat odrůdu.
Použijeme plody vyzrálé sluncem, s tenkou stěnou, plnou chutí, sladké a
pálivé. Pokud vás napadá Makro s holandskými plasťáky znásilněné
zářivkami a cisternou chemie, recept vůbec nezkoušejte. Zralé červené
kozí rohy budou vyhovovat, je právě jejich čas.
Původní postup se ještě dnes dělá z paprik pečených, třením paličkou
v kamenné misce.
Pasta má v kuchyni univerzální použití. Maže se na pšeničné placky
nebo bílý chleba, přidává se pod maso, vhodně doplňuje husté zeleninové
omáčky a zvečera, když arménské maminky očekávají hladové krky,
míchají ji do zbylé rýže, spolu s osmaženou cibulí, restovanými
rajčaty ostré chuti, pěstovanými v nedostatku vláhy a kořením. Na
usilovném tření netrvám, doba pokročila, pozveme ke spolupráci stroje.
Vlhkost paprik s olejem vytvoří hustou emulzi a sušená cibule přidá na
lepivosti. Pasta vydrží v lednici v zavřené láhvi asi dva týdny.
Samozřejmě ji můžeme sterilizovat. Původní obyvatelé, nemajíce lednic,
přidávají sůl do celkového obsahu 20%, což u nás není nutné. Výrobek
vyniká silnou paprikovou chutí s cibulovým podtónem, kterou nemá nic
přebíjet. Nebudeme se bát využít stabilizačního účinku kyseliny
sorbové nebo jiného přípravku. Pokud nepřipravujeme veškerou krmi
z domácích surovin, máme v sobě stabilizátorů na lopaty.
Papriky očistíme, semena se ponechávají a nakrájíme na kousky. Vložíme nasucho do MW a necháme je, až teplem zhadrovatí. Na prach umeleme sůl s cibulí, koriandrem a kmínem. Do vyšší láhve, nalejeme olej, vložíme papriky, česnek, semleté koření a vše mixujeme do husté, lepivé kaše. Pasta má být mírně zrnitá, proto nemixujme nijak zběsile.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Arménská papriková pasta
15 příspěvků 15.2.16 14:11
Pokud si v Armenii objednate harissu - nedostanete „paprikovou pastu“, ale toto - http://www.thearmeniankitchen.com/…l-means.html
5068 příspěvků 14.2.16 11:25
.. hasissu je mozno niekolko druhov, ale to neviem pretoze o hasiss nemam ani ponatia…najlepsie o hasiss vedia egyptania a libanoncania, marokcania,,,ti hasis fajcia ako zadara…opytam sa…
Druhů hasiss je mraky, netroufla bych si říct, která je odkud. Je to asi jako přemýšlet, jestli crepes je palačinka nebo palačinka crepes, jestli placka s masem je pizza nebo pizza je arabská obložená placka, jestli je Kartoffelpuffer bramborák nebo obráceně.
Tady je taky jedna harissa jsem zvědavá, kam ji kdo zařadí
584 příspěvků 13.2.16 12:55
@c.l.plesky a k čemu vykřičník? Arménská zdaleka není tak pálivá jako harissa
27 příspěvků 12.2.16 17:30
Bez té cibule je to tuniská harissa!
584 příspěvků 2.9.14 07:33
Je chuťově jiná, než dušená. V receptu jde o zahuštění suchým cibulovým práškem, který právě vytvoří tu lepivku. Jak vypadá sušení v MW nevím, ale sehnat sušenou cibuli není problém. Řez-pof ji má za stovku kilo, koření Antonín prodává tu samou za tisíc, tak si vyberte. Římský kmín má osobitou chuť, lidově ji lze nazvat „zpocené tričko“. Pokud se to přežene… raději ne
273 příspěvků 1.9.14 20:22
Môže byť dusená cibuľa, alebo ju mám vysušiť v MW? Rímsky kmín tiež nemám, ale som rozhodnutá recept vyskúšať.