Recept Arabsky chleb
Jasmina Ben Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Take jeden z nejoblibenejsich chlebu co delame :) . Chleb je uvnitr duty tudiz se muze jen nariznout a plnit vsim moznym a nebo jist jen tak k jidlu :)
Postup
Ze vsech surovin zadelame hladke testo , dobre vypracujeme a potreme olejem ze vsech stran a nechame odpocinout asi 35 minut . Z vykynuteho testa si nadelame mensi stejne bochanky . Necham jeste 10 minut kynout pod uterkou a potom si z kazdeho bochanku vyvalim placku asi tak 1/2 cm silnou . Trouba i plech musi byt hodne rozehrate na maximum . Mam plynovou troubu a zapinam z vrchu . Vlozim placky do trouby a asi po 3 minutach jsou hezky nafoukle jako balon:) jeste je na 1 minutu otocim a vyndavam z trouby :)
- 28.07.14 vloženo
- 17809x zobrazeno
Ingredience
- 1 kg hladke mouky
- 1 lzice instantniho drozdi
- 2 lzicky soli
- 3 lzice oleje oliv.
- 1/2 lzicky cukru
- 0,5 l vlazne vody
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku6.8.20 13:28
Letní oběd.
Podle rady od jolany
jsem začala péct namísto v troubě v hrnci na plynovém hořáku.
Zpočátku v litinovém, ale pak jsem vytáhla již nepoužívaný vyřazený
hliníkový kastrol s dobře těsnící poklicí. V hliníkovém kastrolu to
jde také, jen toto nádobí rychleji reaguje na změnu dodávaného tepla a
proto je potřeba se naučit správně regulovat hořák; ani málo ani moc .
Na plotně se chleby tolik nenafouknou jako v troubě, ale potřebná dutina se vytvoří. Aby placky nebyly příliš suché a křupavé, ihned po vyndání z kastrolu je nechám schladnout v namočené a dobře vyždímané utěrce (tuším, že tuto radu zde kdysi kdesi psala babi ).
Dnes má být dost teplo a proto jsem zvolila nekomplikovanou rychlou a lehkou náplň. Smíchala jsem pokrájená rajčata, cibuli, malou chilli papričku, na hrubém struhadle postrouhaný ovčí polotvrdý sýr a nať koriandru.
Otevřené placky jsem lehce pomázla majonézou (10 g na kus), naplnila a
ihned podávala, aby rajčata nestačila pustit vodu a chleby nebyly příliš
mokré. Dostalo se mi pochvaly a zítra dělám chleby znovu .
19.3.15 16:27
Arabský chléb plněný čtyřmi náplněmi
Upečený arabský chléb - je to vlastně marocký batbout, recept v angličtině včetně fotopostupu naleznete na http://moroccanfood.about.com/…_Batbout.htm nebo použijte khoybiz od babi - rozkrojen na poloviny (polokruhy) a vytvořená kapsa plněna různými náplněmi. Recepty na náplně (na fotce od zdola):
Dole: Krémový čerstvý kozí sýr, do něj vtlačeny placičky podle tohoto receptu , navrch sypané čerstvou majoránkou a pokapané olivovým olejem. Sýr byl dostatečně slaný, nebylo třeba solit.
Vlevo: Chléb uvnitř pokropen olivovým olejem, vloženy placičky
podle tohoto receptu obložené pokrájenými olivami (kdo má černé, tím
lépe ) a sypané čerstvou natí tymiánu. Na závěr
ještě zakápnuto olivovým olejem.
Vpravo: Zde na náplň použit nakládaný sýr s bylinkami. Chléb uvnitř pokropen olejem z naloženého sýra, naplněn kuličkami naloženého sýra , kousky rajčat, krájenými olivami a lehce restovaným oreganem. Nakonec jemně zakápnuto olejem od oregana.
Nahoře: Vegetariánská náplň inspirovaná marockým receptem. Tento
„sendvič s vejci na tvrdo“ se prodává v Maroku jako „pouliční
jídlo“. Doma připravený poslouží jako rychlý menší oběd, svačina
nebo lehčí večeře. Je to vhodný tip, jak zpracovat přebytečná vařená
vejce (např. od Velikonoc) . Původní
recept naleznete zde . Vařená vejce pokrájená na čtvrtky, osolená a
opepřená. Vložena do chleba uvnitř pokapaného olivovým olejem a posypána
čerstvou cibulovou natí.
K pozdnímu obědu chutnalo báječně a zasytilo. Plnila jsem za studena,
pak jsem nechala krátce ohřát (ne zapékat ), jen tak aby byl pokrm vlažný!
Chléb je velejednoduchý, jako příloha k pečeným, grilovaným masům
(kebab, kefte a spol.) a tažínům (slovo vypadá příšerně, mám na mysli
tajine ) se jí neplněný. Ta vzniklá
kapsa mne lákala. Nechala jsem se inspirovat marockou, alžírskou a vůbec
africkou a blízkovýchodní kuchyní. Příště udělám placky naan a bude do
trochu „do Indie“
.
P. S. Znalci arabské kuchyně, nekamenujte mne, prosím. Je to holá
improvizace
.
Diskuse k receptu Arabsky chleb
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Arabsky chleb
@exczech, dík za tip
V létě vyzkouším jako lehký předkrm při
grilování 
@birkana Ja si delam to maso ve forme na pastiku, micham veprove a skopove maso a a dochucuji ro ruznym korenim a hlavne k tomu potom delam Tzatziky sauce. Reci to maso toci na takove svisle stangli a odrezavaji s toho platky masa na naplneni te kapsy, ja si to holt nakrajim s te pastikove formy na tenko a potom na panvicce trochu osmahnu. Jinak do te kapsy se potom plni to maso, nakrajeny salat, rajcata, cibule a cele se to pokape tim Tzatziky.
http://allrecipes.com/…yro-Meat/1/2 onion, cut into chunks
1 pound ground lamb
1 pound ground beef
1 tablespoon minced garlic
1 teaspoon dried oregano
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon dried marjoram
1 teaspoon ground dried rosemary
1 teaspoon ground dried thyme
1 teaspoon ground black pepper
1/4 teaspoon sea salt
Příspěvek upraven 21.03.15 v 00:14
@exczech, napiš podrobněji
. Zajímá mne složení náplně Gyro,
jak ji děláte u vás v U. S.A. 
To je velice podobne Recke Pita s naplni Gyro.
2453 příspěvků 20.3.15 09:37
Birkano, pečení znám, to jakž takž umím, zaujaly mě ty náplně, moc pěkné, já nikdy nemám tolik fantazie a skončí to nějakým tím falafelem (s příslušnou oblohou) apod. Ještě jednou chválím.
@jolana, s tím hrncem (z těžké litiny) je to dobrý nápad
@di, děkuji za příznivý ohlas
Příprava nebyla nikterak
obtížná; výroba je srovnatelná s pečením běžného bílého pečiva.
A plnění, to je „náročné“ stejně jako práce s bagetami
Pro netrpělivé či spěchající je vhodné
zkoušet náplně v již hotovém koupeném chlebu 
2453 příspěvků 19.3.15 21:22
Birkano, krásné, vyhrála jste si.
5068 příspěvků 19.3.15 18:23
Birkana,
Davno som chlieb arabsky nemusela vediet
piect…ale uz roky peciem…proste uz aj tu chlieb sidia, takze radsej si
napeciem…v podstate len chcem dodat ze ked sa mi nechce v rure, tak len
tazky hrniec liatinovy s pokrievkou dam na horak a dobre ho (aj s pokrievkou)
nahrejem a potom uz len dam placku do hrnca, priklopim a po asi dvoch minutach
chlieb otocim, zas priklopim na dve minutky a je to!
Si mi pripomenula daco co mame radi…
http://www.labuznik.cz/…hlieb-arais/
Příspěvek upraven 19.03.15 v 18:24
Upekl jsem tento chléb přesně podle receptu a je moc dobrý! A ta kapsa, která v něm vznikne je obzvlášť sympatická a všestranně využitelná k plnění - na slano i na sladko. Příležitostně vyzkouším i další autorčiny chlebíky.
5068 příspěvků 28.7.14 09:25
Zrovna vcera som piekla, 1/2 kila chlebovej psenicnej(nie bielej)+ pol kila zitnej, oriesok drozdie cerstve..skoda ze fotak nefunguje.. nikdy nedavam olej, ani sa nedava aj ked vsetci davaju a na nete v receptoch je uvedeny..
…napeciem, dam do mrazaku..z kila muky je
15 chlebov strednej velkosti.. 