Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Cibuli s petrželkou vložit do robotu s noži a posekat na drobno, ale ne na kaši. Nemáte-li robot, tak posekat noži (osvědčuje se mi mezzaluna, obrázek dole). Přidat rybí filé nakrájené na kousky a sekat tak dlouho, až se vše spojí. Přidat čerstvé chlebové drobečky, tochu našlehané vejce, ocet, sůl, pepř, římský kmín a mletý koriandr. Dobře spojit. Jestli robot nemá dostatečně velkou nádobu, tak přendat do mísy a spojit tam. Vytvořit koule velikosti asi golfového míčku. Nejlépe pomocí studenou vodou navlhčených rukou. Koule poskládat na tác a na 30 minut vložit do chladničky. Předehřát olej ve fritovacím hrnci, anebo v 20 cm hrnci nejlépe s drátěným košíkem na 190°C. Koule obalit ve strouhance, oklepat její přebytek. Koule se budou zdát velice měkké. Vložit několik do oleje a osmažit je v hlubokém oleji do tmavě hněda, asi 6 minut. Vyjmout je děrovanou naběračkou a osušit na papírových ubrouscích. Takto osmažit všechny koule. Podávat s tahini omáčkou Trathur. TIP: Olej nechat úplně vychladnout a profiltrovat ho papírovým porózním filtrem pro příští použití. °°° Arabští kuchaři upřednostňují mořského okouna, nebo jakéhokoliv cejna. Mezzaluna
Recept je z kategorií: Filé
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Arabské smažené rybí koule - Kafta samak
5068 příspěvků 30.5.09 02:29
Skusila, robila, vyborne su.;)) Vyrabaj a nech chuti
195 příspěvků 30.5.09 01:28
Je to opravdu lahůdka. Takhle nějak by chutnaly rybí prsty, kdyby se do nich dávalo opravdové maso. Zkusil to někdo s kuřecím masem?
u nás se nástroji, které tu jmenujete „Mezzaluna“ odjakživa říkalo „kolíbka“. Patří to do výbavy každého řezníka.
Mezzaluna není sekáček na maso, ale něco jako nůž se kterým se kolébá ze strany na stranu a tím se posekjí bylinky, zelenina, ale také maso. Někdy se prodává i s prkýnkem, které má mělkou prohlubinu, ve které se krájí/seká. Ta na obrázku je s jedním nožem, ale existují také dvojité. Název, i když z italštiny, je stejný ve všech jazycích, jednoduše tento druh nože se tak jmenuje
Příjemnou neděli!
vím, že jsi expert na ryby, ale v tomto receptě je opravdu jmenován cejn - bream, který se v Africe vyskytuje…
Avšak také existuje mořský cejn…
Přeji Ti příjemnou neděli!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
…ano, ano, ta voda tam je a ja som si nevsimla. Rychlo rychlo a rozdavam rozumy.....prepac babi. Pekny den..:)
jolanko, dík za potvrzení, ¨že to je ono¨;o) Myslím si, že u té omáčky mám poznámku, neředit citronem, ale vodou …O koření máš pravdu, ale to snad platí všude…i v mé kuchyni…
Ještě jednou Pa,
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Mezzaluna není libanonský název.
Slovo je z italštiny a znamená to „půlměsíc“.
Babi inspirovala jsi mě k malému žertu. Až budeme dělat zabíječku, tak přejmenuji český sekáček na mezzalunu, to se bude řezník divit. Doufám, že se mu tento libanonský název pro stejný (nebo téměř stejný) nástroj bude líbit. Mě se líbí moc.
Ale recept se mi líbí, to jo!
oprav raději toho cejna na „jakoukoliv rybu s bílým masem“. Cejn je sladkovodní a jsou jenom čtyři: cejn velký, perleťový, sinný a cejnek malý!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi ale je to ono samozrejme ze je to ono.
A Buraci ma pravdu- hlavne ze je to chutne. A myslim, ze v jednom a tom istom jedle mozu byt rozdiely v koreni podla krajiny a podla gazdinky- kolko ludi tolko chuti. Len do arabskej omacky by som pridala asi kusok vody na zriedenie, ak by bola husta - dakedy je tahine moc huste a citronom sa akoby stiahne este viac. Pekny vecer…
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, ja myslim, ze to budou ony. Ty, co jsem mela ja, byly take pikantne korenene (rozeznala jsem rimsky kmin) jako tyto. A bude to dobrota a to je hlavni:-)
rádo se stalo, nemáš zač děkovat. Jenom doufám, že to jsou ty ony ;o) A když ne, tak možná jolanka je zná…
Příjemný podvečer!
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, dekuji za recept, vyzkousim, jakmile to bude mozne. Uz se na to tesim:-) Pekny den!