Recept Arabské smažené rybí koule - Kafta samak

Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cibuli s petrželkou vložit do robotu s noži a posekat na drobno, ale ne na kaši. Nemáte-li robot, tak posekat noži (osvědčuje se mi mezzaluna, obrázek dole). Přidat rybí filé nakrájené na kousky a sekat tak dlouho, až se vše spojí. Přidat čerstvé chlebové drobečky, tochu našlehané vejce, ocet, sůl, pepř, římský kmín a mletý koriandr. Dobře spojit. Jestli robot nemá dostatečně velkou nádobu, tak přendat do mísy a spojit tam. Vytvořit koule velikosti asi golfového míčku. Nejlépe pomocí studenou vodou navlhčených rukou. Koule poskládat na tác a na 30 minut vložit do chladničky. Předehřát olej ve fritovacím hrnci, anebo v 20 cm hrnci nejlépe s drátěným košíkem na 190°C. Koule obalit ve strouhance, oklepat její přebytek. Koule se budou zdát velice měkké. Vložit několik do oleje a osmažit je v hlubokém oleji do tmavě hněda, asi 6 minut. Vyjmout je děrovanou naběračkou a osušit na papírových ubrouscích. Takto osmažit všechny koule. Podávat s tahini omáčkou Trathur. TIP: Olej nechat úplně vychladnout a profiltrovat ho papírovým porózním filtrem pro příští použití. °°° Arabští kuchaři upřednostňují mořského okouna, nebo jakéhokoliv cejna. Mezzaluna

Recept je z kategorií: Filé

Nahlásit recept

  • 26.03.07 vloženo
  • 7044x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • na 35 koulí
  • 2 pokrájené střední cibule
  • lístky 1/2 svazku zelené petrželky, nejlépe italské plocholisté
  • 680 g bílého rybího filé,°°°
  • 1 1/2 čtvrtlitrového hrnku čerstvých chlebových drobečků
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pomletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • asi 1.5 litru rostlinného oleje na smažení
  • 1 čtvrtlitrový hrnek strouhanky
  • 1/2 receptu "Arabská omáčka - Baqdhunis bi'l-tahhina nebo-li Tarathur.
  • ":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=26141

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Arabské smažené rybí koule - Kafta samak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Arabské smažené rybí koule - Kafta samak

jolana
5068 příspěvků 30.5.09 02:29
Re: Arabské smažené rybí koule-van.Thomas

Skusila, robila, vyborne su.;)) Vyrabaj a nech chuti :))

van.Thomas
192 příspěvků 30.5.09 01:28
Re: cept:

Je to opravdu lahůdka. Takhle nějak by chutnaly rybí prsty, kdyby se do nich dávalo opravdové maso. Zkusil to někdo s kuřecím masem? :-))

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - babi

u nás se nástroji, které tu jmenujete „Mezzaluna“ odjakživa říkalo „kolíbka“. Patří to do výbavy každého řezníka.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - jandule,

Mezzaluna není sekáček na maso, ale něco jako nůž se kterým se kolébá ze strany na stranu a tím se posekjí bylinky, zelenina, ale také maso. Někdy se prodává i s prkýnkem, které má mělkou prohlubinu, ve které se krájí/seká. Ta na obrázku je s jedním nožem, ale existují také dvojité. Název, i když z italštiny, je stejný ve všech jazycích, jednoduše tento druh nože se tak jmenuje :)

Příjemnou neděli!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - manku,

vím, že jsi expert na ryby, ale v tomto receptě je opravdu jmenován cejn - bream, který se v Africe vyskytuje…

Avšak také existuje mořský cejn…

Přeji Ti příjemnou neděli!

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak.

…ano, ano, ta voda tam je a ja som si nevsimla. Rychlo rychlo a rozdavam rozumy.....prepac babi. Pekny den..:)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak.

jolanko, dík za potvrzení, ¨že to je ono¨;o) Myslím si, že u té omáčky mám poznámku, neředit citronem, ale vodou …O koření máš pravdu, ale to snad platí všude…i v mé kuchyni…

Ještě jednou Pa,

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Jandule,

Mezzaluna není libanonský název.
Slovo je z italštiny a znamená to „půlměsíc“.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak.

Babi inspirovala jsi mě k malému žertu. Až budeme dělat zabíječku, tak přejmenuji český sekáček na mezzalunu, to se bude řezník divit. Doufám, že se mu tento libanonský název pro stejný (nebo téměř stejný) nástroj bude líbit. Mě se líbí moc.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak.

Ale recept se mi líbí, to jo! :-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak. babi,

oprav raději toho cejna na „jakoukoliv rybu s bílým masem“. Cejn je sladkovodní a jsou jenom čtyři: cejn velký, perleťový, sinný a cejnek malý! :-)))

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak.

Babi ale je to ono samozrejme ze je to ono.
A Buraci ma pravdu- hlavne ze je to chutne. A myslim, ze v jednom a tom istom jedle mozu byt rozdiely v koreni podla krajiny a podla gazdinky- kolko ludi tolko chuti. Len do arabskej omacky by som pridala asi kusok vody na zriedenie, ak by bola husta - dakedy je tahine moc huste a citronom sa akoby stiahne este viac. Pekny vecer… :)

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak.

Babi, ja myslim, ze to budou ony. Ty, co jsem mela ja, byly take pikantne korenene (rozeznala jsem rimsky kmin) jako tyto. A bude to dobrota a to je hlavni:-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak - buraci,

rádo se stalo, nemáš zač děkovat. Jenom doufám, že to jsou ty ony ;o) A když ne, tak možná jolanka je zná…

Příjemný podvečer!

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské smažené rybí koule - Kafta samak.

Babi, dekuji za recept, vyzkousim, jakmile to bude mozne. Uz se na to tesim:-) Pekny den!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz