Recept Medové cukroví s arabskou historií - Mostaccioli Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Byla jsem nucena zmenit nazev tohoto italskeho receptu, ktery je jiz po 11 let na Labu, aby to nematlo osoby jako je Jasmine Ben…

Postup

Přesít mouky na vál, udělat do ni důlek a do toho vložit ostatní ingredience. Vše vypracovat v těsto konzistence těsta na chléb. Vyválet 1.5cm tlustou placku a z ní vykrájet formičkama symbolické tvary jeko je ryba, hvězdička, kohout, koník, stromeček atd. Předehřát troubu na 150°C a upéct cukroví do růžova. Nechat vychladnout a obalit v barevných kouscích staniolu. P.S. Recept je velice starý a pochází z arabského světa hlavně z Albánie. Dnes se najde po celé oblasti italské Calabria.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované

Nahlásit recept

  • 09.12.03 vloženo
  • 21690x zobrazeno

Ingredience

  • 500g polohrubé mouky
  • 500g jemného medu
  • 200g sádla, nebo másla
  • 1 sklenička anýzového likéru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medové cukroví s arabskou historií - Mostaccioli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Medové cukroví s arabskou historií - Mostaccioli

babi
6360 příspěvků 30.7.14 02:08

@jolana Co mam jeste dodat (napadlo me, ze to je rozmluva jak u hluchych)… O historii trochu neco zustalo z toho co mne vtesali kdysi do mozku. Tunisko take znam (nejake ty prazdniny), ale tak pred vic jak pulkou stoleti. Muj stryc tam po dvanact let zavadel automibilovy prumysl po tom, co Tunisane vyhostili Francouze. Kdyz se mluvi o tamni mouce, tak si vzpominam, ze se jezdilo doprostred Sahary do veznice pro pytel chleba 8o Zdravim Te a prestan na me cenit ty zelene zuby :mavam:

babi
6360 příspěvků 30.7.14 01:03

@Jasmina Ben „Já o voze, Ty o koze“ Tak jeste jednou a kratce. Nelibi se mi, kdyz nekdo znevazuje integritu mnou pridaneho receptu a tak jsem se ozvala. Tvoje poznamky totiz nedavaji smysl! To, ze existuje nescetne variaci na recept stejneho jmena a dokonce take testovin jsem jiz napsala. Tobe jenom zbyva pozorne cist recepty a nevymyslet si. Ze jsem Te upozornila na bezny postup kontroly, zdali recept jiz na Labuzniku existuje (mozna dokonce pod jinym jmenem) si muzes precist v navode „jak psat recepty“. Delame to vsichni… takze se nemusis hned certit. Jak jsem jiz rekla, jsou Tvoje recepty prijemnou zmenou a zajimavym prinosem pro sbirku receptu na Labuzniku. Neminila jsem Te odradit, pouze privest veci na pravou miru… Zdravim!

jolana
5068 příspěvků 29.7.14 23:19

..ci tu falafel je alebo nie je na tom predsa nezalezi, recept od Jasmin je jej domaci, tak ako ho robi ona aj s foto..
Babi, az taaak,,aaale no tak :mrgreen:..Jasmina ma ale recepty severnej afriky, maroko a alzirsko..a tie su predsa len ine, navyse dalej od egypta, to znaci tunis, alzirsko, maroko a tam krestanov z povodneho obyvatelstva nenajdes, posledne stopy po krestanoch sa koncia v 14 st. a aj to boli rimania alebo pravoslavny greci a nie povodny obyatelia tychto krajin ktory sa ani v minulosti este pred vsetkymi nabozenstvami nezvivili bravcovym..tunis, maroko a alzirsko suroviny su dostat ale v francuzkej stvrti ci ulici, to su stvrte tych co tam ostali ked skoncil oficialne kolonializmus..mimochodom len tak na okraj, zakaz bravcoveho v istych oblastiach je starsi ako nabozenstva pretoze sa rychlo kazi a moze mat vela chorob..jj..nielen nasi prekdovia vedeli co im ide k duhu a co nie..inac zdravim a :hug:..dobre ze Jasmin komentovala aspon sme ta po dlhom case zas videli :kytka:

Jasmina Ben
71 příspěvků 29.7.14 23:15

http://chezfanchon.centerblog.net/…cioli-italie
ani alkohol, ani sadlo ani polohruba mouka. a muzu tak poslat ted jeste dalsich 10 odkazu.

A moc se omlouvam ze jsem se k tem susenkam vubec vyjadrila, vsak muzou byt dobre * jen vim ze suroviny na ne bych fakt ja v alzirsku v zadnem pripade nesehnala. Ale uz i chapu je to cukrovi co se peklo na narozeni Jezise?? Tak ze krestane… tak to bude asi ono :( alzirsko ma jen 1% krestanu :( a i ty by tam meli problem sehnat suroviny * krome medu. Jeste jednou se omlouvam…

Jasmina Ben
71 příspěvků 29.7.14 23:08

Zde recept na tyto susenky primo z italie a bez sadla a alkoholu… http://www.coupdepouce.com/…iens/r/10520

Editováno adminem (5.8.2014) - úprava odkazu

Jasmina Ben
71 příspěvků 29.7.14 22:52

A jeste jsem chtela „babi“… ja uz okoukala umeni Jolanky a opravdu se me hodne receptu libi :) a nenapadlo te ze i kdyz mame treba jidlo stejneho nazvu tak ze ho varime kazda uplne jinak?? To je totiz normalni :) Arabsky svet je veliky a uplne jinak ho delaji i turci, ci egypt a nebo magreb. A opravdu pri zadani nazvu tim ze me to neupozornilo ze uz nazev zde je, me to nenapadlo. Jinak bych jen zmenila nazev. Protoze ho kazda delame jinak a o to snad jde…

Jasmina Ben
71 příspěvků 29.7.14 22:36

Tak to se omlouvam ale nazev to ma arabske :D tudiz me suroviny arabske bezne k dostrani neprisli vubec :) Jako na rovinu rikam ze ja bych nesehnala na ne nic jen ten med v zemi kde jsem zila :) Taky nedavam nazev ceske speciality a ingrediznce absolutne nesehnatelne pro CR. To me zmatlo :) Jinak se omlouvam za ten falefel a kazdy ho mozna dela trochu jinak. Ale ja nemuzu preci kontrolovat cely labuznik zda neni podobny recept jiz uveden?? :O To se omlouvam a radeji nebudu prispivat vubec. Defakto vsechno jidlo ktere varim uz nekde vareno bylo :( Ja si jidla nevymyslim. Tak ze lituji a omlouvam se. Nebudu jiz prispivat :)

babi
6360 příspěvků 29.7.14 21:01

@Jasmina Ben Zdravim na Labuzniku. Tvoje znalost arabske kuchyne prinasi zajimave recepty a je evidentni, ze se v kuchyni vyznas. Musim Te uozornit, ze na priklad Jolanka zije v Jordansku a osobne ji povazuji za naprostou kulinarskou kapacitu teto oblasti. Takze je dobre pred napsanim receptu jako na priklad Falafel se podivat zda-li na Labuzniku jiz stejny recept neni. Ver, ze hodne lidi vycestovalo na toulky po svete, anebo maji po dlouha leta novy domov (anebo oboji). Ale k veci… u tohoto receptu jsi dobre ujela. Je totiz dobre cist pozorne a ne mezi radky. Recept je italsky recept a Italove ne jenom ze maji sadlo, ale maji a pouzivaji ve svych receptech take alcohol. Zajimalo by me, co bys napsala k receptum na Spanelske ptacky ve Spanelsku nezname, nebo Ruska vejce, ke kterym se Rusove nehlasi a podobne pojmenovane recepty. Receptu na Mostaccioli (Mostazzioli) je mnoho a ruznych (vcetne stejnejmennych testovin) a o jehoz puvodu se dohaduji…

…Apparently, the original recipe for mostaccioli cookies dates back to 300 years before the birth of Jesus Christ! If that's true then the mostaccioli recipe is one of the oldest cookie recipes on record. Of course, food historians not only disagree as to when the cookies were first made and where they were first made, but they also question the origin of the word itself. Some food historians believe the word, mostaccioli, comes from the latin „mustaceum“ meaning a cake cooked with grape must, others believe the word is Greek in origin. Some food historians argue that regardless of the origin of the word, it was the Arabs who introduced the cookie to the world. In any case, the Roman senator and orator, Cato, described the mostaccioli cookie (or cake) in a text written sometime in the 1st century A. D. However, the „cake“ he described included rye flour, cumin, cheese, anise and eggs. Obviously, the recipe changed over time. There is a general consensus among food historians that the recipe now in use started to be popular around 1653. According to one legend, St. Domenico, the patron saint of the Kingdom of Naples, gave out mostaccioli cookies to the local populace in Sariano, Calabria after a terrible earthquake hit the region and the people there were in dire need. Since that time on the Feast Day of St. Domenico, August 16th, people in Sariano, Calabria celebrate by making mostaccioli cookies. Apparently, mostaccioli cookies are also auctioned off on that day and the money is given to charity. Whenever and wherever the cookies were first made is a moot point, but everyone seems to agree that Italians, especially Southern Italians, fell in love with these highly-spiced cookies and have been making them for over three centuries. In North America mostaccioli are generally presented as diamond-shaped; some recipes include chocolate and others do not. However, in Italy, the cookies come in a variety of shapes and flavors. Cookies can come in shapes of baskets, birds, snakes, horses, dolls and figures of women (For photos and more information on mostaccioli's fascinating history see www.infocrotone.com). Apparently, some mostaccioli are so beautifully decorated in Italy that people would rather display them, then eat them up. In fact, a collection of 36 ancient forms used to make these cookies were once put on display at the National Museum of Applied Arts in Rome. There are hundreds and hundreds of recipes for mostaccioli cookies on the internet (P. S. Not all the mostaccioli entries on the internet refer to cookies, some are pastas). In any case, not only do the recipes call for different flavorings, they also use different types of doughs. Some doughs call for yeast, others for baking powder and/or baking ammonia. Some doughs are hard, others are soft. Some recipes include chocolate, others do not. Most recipes include honey and sugar. Even though the original recipes included mosto cotto, very few do nowadays (Still, it's an interesting variation). Also, the names of the cookies differ from region to region. In Calabria they are called „mustazzola“ and „mastazzolu“; in Sardinia, „mustazzolus.“ Prior to World War II mostaccioli cookies were generally only served at weddings, though in some areas in the South, they were also served for the Christmas festivities. Nowadays, of course, they are sold in shops, and so are available throughout the year, and anytime is a good time to feast on them. Some will love them (too much!) and others will wonder in amazement why are these cookies so loved? (Mary Melfi)

Jasmina Ben
71 příspěvků 26.7.14 23:17

Jj samozrejme ze tradice pomalu mizi :) ale ja zila v alzirsku a tam bohuzel ani ty turisti nejsou a kdyz uz jsou tak si teda za panaka daji opravdu velikou sumu :)… ale zajimam se o kuchyni jak z maroka, alzirska, tuniska a syrie a teda opravdu polohrubou mouku tam nepouzivaji protoze ji nemaji :) Ona uz i francie taky nema a nedela z polohrube :( vim ze jsem se s tim vzdy dost trapila :) kdyz jsem chtela neco naseho upect. Ale v jejich receptech je vedena hlavne hladka a potom uz semolina a i ta nejjemnejsi semolina neni polohruba :) Jinak dekuji za zpravu :) :*

daduuja
1146 příspěvků 26.7.14 23:02

@Jasmina Ben Jolanu neukecáš, ta v tom světě žije celý život, co je tvůj rok proti tomu a poznala a stále poznává život nejen tamních obyvatel :-), jsi tu nová, to jen na okraj :-)

V 97 roce jsme byli poprvé v Tunisu, v Naubelu, večer se popíjelo u bazénu a číšník, který nás obsluhoval si dal pokaždé panáka, ne jednoho :-) fernetu, který jsme si přivezli, moc mu chutnal a když jsme se ptali, jaktože pije, tak říkal, že to má s Alláhem dobrý, ale nesmí ho nikdo vidět :-)
Alkoholu tam bylo v té době nepřeberné množství, ale v oddělených zamřížovaných místnostech a poměrně dost drahého, takže náš číšník, který měl pět dětí, na něj neměl a asi by měl i problém ho koupit.
Takže si myslím, že je to jako všude s lidma, zakázané ovoce chutná nejvíc a hlavně tradice mizí :cert:

Jasmina Ben
71 příspěvků 26.7.14 22:13

Jinak jak uz jsem zde psala ten recept muze byt dobry ja to nepopiram :) jen treba u nas v te zemi bych nesehnala na to nic jen ten med a misto sadla bych musela maslo :)

Jasmina Ben
71 příspěvků 26.7.14 22:11

Jolano ja zila pres rok v arabskem state a ver me ze alkohol tam je veliky problem a veprove? N o jasne kdyz ted vezmu v potaz to moderni tunisko a nebo vsechny staty ktere ted maj i prival turistu tak samozrejme ten alkohol tam asi bude k dostani :) ale asi ne dostupne financne pro arabskou rodinu :) Jinak se zde pise ze je to stary recept tak ze te ujistuji ze driv se opravdu nesehnal akohol a veprove ani nahodou :D A polohruba mouka v magrebu opravdu neni, zkus najit nejaky recept z arabskeho sveta kde pouzivaji polohrubou ;) semolina je krupice a ta nejjemnejsi krupice je u nas v CR jako hruba mouka :)

jolana
5068 příspěvků 26.7.14 20:10

..la, la…polohruba muka-tahin chesen..alebo polohrunba semolina..mferkeh..vola sa to mfrerkeh..levant..dokonca aj niekde v egypta a dokonca aj v maroku…aj bravcove a dokonca aj sadlo..
Albanci..mozno robia daco podobne a to ze su muslimani je sice jasne len zopar rokov pozadu(mali zakazane akekolvek vierovyznanie) ale aj v samotnom arabskom svete na celu dlzku a sirku sa muslimani od krajiny ci statu lisia a to znacne…mno a v arabskom svete je krestanov plno..prvych krestanov od vzniku krestanstva a nie ako sme my…a alkoholu je tiez vsade plno a podava sa aj u muslimanov,,arabsky svet nie je lebn saudie..a aj tam ho najdes..ahooj

Jasmina Ben
71 příspěvků 26.7.14 14:55

V noci jsem jen tak koukla zde na vse arabske :) vsechny jidla s nazvem arabske a opravdu vsechny co jsem stihla projit tak existuji a nebo opravdu prisady do jidel jsou opravdu pro arabsky svet bezne :) az jen tento nazev a recept me udivil. Albanie preci neni arabska zeme, podle ceho tak soudis?? Ze tam ziji muslimove? A vis ze muslimove nesmi nic veproveho? Sadlo by urcite nepozreli :) a alkohol take ne. :) hezky den preji ;)

Jasmina Ben
71 příspěvků 26.7.14 14:48

Albanie je arabsky svet?? :D tak to se teda potom omlouvam :D ale neverim ze nekdy v cele historii nejaka arabka mohla toto cukrovi udelat :D Ja zila v arabskem svete a teda bych fakt mela obrovsky problem sehnat na to sadlo, hhh alkohol / jakykoliv / a jeste tu polohrubou mouku - ktera v atrabskych statech proste na trhu neni :) mleta semolina je hruba mouka - semolina v prekladu je - krupice. Jinak verim ze je cukrovi dobre ;) ale s arabskym svetem to opravdu nema nic spôlecneho. Ani ta italie ani albanie :) :)

jolana
5068 příspěvků 26.7.14 08:32

Aaach jaj…jasminko, dole v recepte je predsa napisane ako to je.. :mavam:…inac trebars v italii je kopa jedal a pokrmov povodne arabskych… inac v arabskych krajinach polohruba muka je..sice je to povodne semolina mleta na polohrubu a pouziva sa zrovna na mucniky a je kopa jedal aj s mastou bravcovou a alkoholom..hmmm..ono dejiny blizkeho vychodu a aj sucasnost je tak trochu a nielen tak trochu ale uplne ina ako ju pozname z nasho spravodajstva a casopisov.. :mavam:

Frantiska
927 příspěvků 26.7.14 08:28

Chce to docist az dokonce k poznamce :) P. S. Recept je velice starý a pochází z arabského světa hlavně z Albánie. Dnes se najde po celé oblasti italské Calabria.

Jasmina Ben
71 příspěvků 26.7.14 04:02

Arabske cukrovi?? kde se tento recept vymyslel? Promin ale v arabskych zemich nemaji polohrubou mouku ale to je detail :) mozna ze preci jen nekde ji maji :) a dale v arabskych zemich zije vysoke procento muslimu tak ze nechapu vubec to sadlo a jeste ten liker :O No asi by meli co delat arabky aby sehnali aspon polovinu indegrienci v tomto receptu :) :lol:

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské medové cukroví - Mostaccioli.

a nebo tady je třeba výběr dražších variant, nějaký likér bys určitě někde sehnala.
http://www.drinks24.cz/…168_221.html
PS: Babi tu teď není, takže náhradu ti neporadí, měj se.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arabské medové cukroví - Mostaccioli.

Tak si ho udělej - tady je recept, myslím že by to šlo i bez těch jeřabin, zejména když je to do cukroví…
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

cermacka
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Arabské medové cukroví - Mostaccioli.

Mám dotaz. Nedalo by se použít něco jiného než anýzový likér? Mám totiž obavu, že ho neseženu… Dík

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz