Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Olupany cesnak dame do mixera a za staleho mixovania prilievame "na nitku" olivovy olej ( presne ako ked robime majonezu). Vysledna hustota ma byt ako majoneza (takze nemusime spotrebovat vsetok olej!a moznoze budeme potrebovat trochu viac-zalezi na velkosti a kvalite cesnaku). Nakoniec ochutime citron.stavou aspon pol polievkovej lyzice-alebo podla chuti. Vysledok je fantasticka cesnakova pasta lepsia ako majoneza. Vyborna ku grilovaniu, pecenym maskam, kurcatam......dobru chut :) Ak to nahodou najdete alebo ste videli v Syrii a Libanone v malych mistickach podavane na stoloch k jedlu, alebo k shauwerme, kebab atd. tak to nie je majoneza ochutena cesnakom ale prave tato jednoducha pasta.
Recept je z kategorií: Studená kuchyně
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Arabska cesnakova pasta ( vyborna )
297 příspěvků 18.4.09 03:16
Ewo, děkuji za radu - asi to bude tím, a to jsme vždycky nadávali na čínský česnek…
Už jsem připravila novou pastu - tentokrát z česneku egyptského a pasta je, jaká má být - jemná, lahodná, nečpavá … Měj se hezky. M.
Marianne, myslím, že ten španělský česnek není dobrý. Ten můj měl nějakou pachuť a jedna moje známá si na jeho kvalitu stěžovala taky.
297 příspěvků 17.4.09 21:34
Tuto arabskou supervýbornou pastu dělám pravidelně s obrovským úspěchem tady v ČR, v Řecku, chutnala i přátelům z Anglie, Španělska…
Naposledy jsem ji připravovala v sobotu a je poněkud hořká… Česnek byl španělský, pěkný - možná to ale bylo tím, že jsem z něho před přípravou neodstranila zelené klíčky… ? Zdravím do daleka, Jolanko. M. .-)
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
…vravela som, že Ty vieš asi všetko…
Já to dělám a ani jsem nevěděla, že je to arabská pasta. Nedávám citron, to musím vyzkoušet, ale zato dávám sůl a nevodnatí, drží krásně našlehaný a tuhý. A není zas tak hrozně česnekové, nám to moc chutná.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Joli, mne chutí skoro všetko…Na rozdiel od teba, na mne to začína aj byť vidno…Ale čo narobím?
5068 příspěvků 20.11.08 02:51
Anicka, dakujem..;)) nech stale vsetko chuti…:))..pekny a prijemny vecer..:)
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
…vyskúšať, nie vykúšať…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja som sa až teraz dostala k výrobe tejto skvelej pochutiny. Čo Ti mám povedať? Jednoducho - SUPER! Doporučujem vykúšať neveriacim Tomášom. Ďakujem a zdravím do diaľky!
A.
No nazdar, to je tedy síla!!!:o)))
vydržela ve šroubovací skleničce v lednici 3 týdny, je silně česneková , vynikající
Když to vyvolalo takové nadšení, tak to musím mít taky!!!
))) Hned jak doplním zásoby česneku, vrhnu se
na výrobu pasty.
5068 příspěvků 21.6.07 13:19
…presne si to opisala ako to je. Dobru chut a krasny den
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Joli, Jolko, Jolanko,
včera jsme vyzkoušeli tuto DELIKATESU s pečeným kuřátkem - je to úžasná dobrota!
Jelikož mě zklamal můj mini-mixér Braun (doufám, že pomůže profesionální nabroušení:-), použila jsem úspěšně tyčový mixér. Oloupané stroužky česneku jsem nijak nekrájela, postupným přidáváním oleje se rozmixovaný česnek zvláštně napění a při výsledné konzistenci jako u majonézy, je chuť česnekové pasty JEMNÁ, nečpavá. Citronové šťávy jsem použila více než 1 PL (asi tak z 1/2 citronu).
Závěr: geniální jednoduchý recept, sůl a jiná dochucovadla jsou (podle mne) zbytečná až nežádoucí, tato pasta musí být výborná i např. k opečené/grilované zelenině a nebo i jen tak s opečeným arabským chlebem.
Jolanko, potvrzuji, že kdybych to viděla někde na stole, tak to budu považovat za VYNIKAJÍCÍ majonézu s česnekem (jinak klasickou majonézu moc nemusím).
Děkuji, že sis nenechala tento recept pro sebe:-)), měj se pěkně! M.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Dik jeto výborna pasta
myslím, že co se týče teorie o nedostatku česneku v samotném česneku bude pro tebe tohle to pravé - po ochutnání jsem měla dojem, že směs obsahuje cca 200 procent česneku… Jsem schopná to konzumovat jen v nepatrném množství, a to ještě nevím, co to udělá se žaludkem, žlučníkem atd…
, ale využití se najde - jemně potřené
topinky, marináda…
5068 příspěvků 20.6.07 03:53
Rybko, to je fantasticky tip. Dik

Dandi, som rada ze chutilo. A ta sila to je vono. Ani klobaska a tlacenka keby v nej nebol cesnak tak fajne fajnovo by nam nechutila
Pekny vecer!
už jsem ji spáchala, ale ta síla
, výborně doplnila drůbeží jatýrka ve
slanince 
54 příspěvků 27.4.10 08:19
Delam velmi podobne, pridavam jeste cerstvou rozmarynu do mixeru, pak ochutim soli a peprem, a pouzivam jako marinadu na kureci stehenni steaky nebo hovezi steaky na grilovani, zbylou marinadou potiram pri grilovani. Diky za tip na vyuziti jako dip k masu!
5068 příspěvků 19.6.07 23:14
…podla strucikov dakedy prekrojim dakedy nie a hned prilejem olej- kustik a potom pomaly cez tu durku hore prilievam (ale zasa ja mam mixer ako nadzvukove lietadlo, roztriesti aj lad v sekunde take sa snad uz ani nevyrabaju-rusky a skleneny
) a tie misticky su naozaj male hlboke
asi 2-3 cm a priemer tych 5-6 cm. Konecny vysledok je jemna jemnucka pasta,
naozaj ako majoneza…Dufam, ze chuti o))
tak jsem to právě spáchala, lízla si, a zpod vyvalených očí mi unikl výkřik: Ty v…, to je SÍLA!!! Počítám, že ty mističky, ve kterých to podávají v restauraci jsou opravdu malé. Jinak - Jolanko, děláš to v normálním mixéru? A házíš tam celé stroužky, nebo je napřed nějak krájíš, drtíš? Mě to zpočátku vůbec nechtěl mixér brát, ohodil vždy stěny a vrtěl se naprázdno.
5068 příspěvků 19.6.07 18:32
Tonicko..vydrzi v chladnicke dlho…ako dlho neviem-stale to zjeme ( ale podla mna dlho, je to cisty cesnak a olivovy olej a citron)

Manku…nepridavaju ani sol ani korenie ( sol podla mna pretoze zacne cesnak vodnatiet ), ale ak skusis experimentovat mozes, vsak na to su recepty..
ještě dotaz, je to určeno k okamžité spotřebě, nebo to v lednici vydrží - a jak dlouho?
29 příspěvků 25.1.09 03:43
Mám jenom dotaz. Sůl nebo pepř se nepřidává? Děkuji.
To mi málem zase něco uniklo! Už to mám v oblíbených, ještě se doma najde normální česnek, tak vyzkouším.
Také se hlásím do česnekového klubu, sice pojídáme jen v pátek a sobotu, děkuji Jolanko.
166 příspěvků 19.6.07 09:06
Uz to tisknu, zitra vyrabim…ono cesneku neni dost ani v samotnem cesneku!!!
Cesnek milujeme!!
Diky a pekny den!!
Tak to se mi líbí, v oblíbených mi to právě přibylo:-)
Jdu do toho, jen musím někde splašit POUŽITELNÝ česnek…
5068 příspěvků 19.6.07 05:18
..som opravila mnozstvo, akosi som dala predtym malo. A este chcem upozornit- ta pasta nesmrdi typicky za cesnakom je taka jemna…:-)
5068 příspěvků 19.6.07 05:08
Ta je bajecna ku vsetkemu pecenemu ale aj na chlebicky a tak…dufam, ze bude chutit aspon tak ako nam.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
to je úúžasný… Já tuším, že takové ty cizokrajné „vychytávky“ jsou v podstatě jednoduché, ale zatím je neumím připravit. Ačkoli - díky Tobě - něco už umím!!
Děkuji. Bona
P.S. Nebyla jsem ve zmiňovaných zemích, ale dovedu si to docela dobře představit v Jižních Čechách při zahradním grilování..:-)))