Recept Aperitiv z rýže

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Všechny uvedené ingredience promícháme v třílitrové láhvi a přikryjeme fólií, kterou propícháme kvůli přístupu vzduchu. Za pět dní nezapomeneme (!) vyndat citrón. (Já si to raději napíšu :)) Za 4 - 5 týdnů lze nápoj konzumovat. Chutná tak trochu jako cinzano (tuto chuť jsme obzvlášť cenili na střední škole), je to skutečně moc dobré. No a podstatně levnější, navíc s vědomím těch nejlepších přísad a pak - ty týdny čekání!

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 17.03.07 vloženo
  • 6306x zobrazeno

Ingredience

  • 35 dkg dobře vyprané rýže
  • 2, 45 l převařené a vychlazené vody
  • 1 kg cukru
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka muškátového květu
  • špetka mletého tymiánu
  • 6 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • 1 a půl muškátového oříšku nahrubo podrceného v hmoždíři
  • 1 malý sáček sušeného droždí
  • 1 citron pokrájený na plátky
  • třílitrová láhev
  • celofán nebo průhledná fólie
  • provázek nebo gumička

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Aperitiv z rýže

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Aperitiv z rýže

Tak jsem zalovila v receptech a našla Cinzano z 1/2 kg rýže, citrónová kůra se seškrabe a zbytek citrónu se nakrájí na kolečka…zůstává po celou dobu…t.j 5-6 týdnů, pak se vše stočí a ještě další dva týdny se nápoj nechá čistit. Teprve pak je ke spotřebě. Voda s cukrem se svařuje a nechá se vychladit. Takže …stejný název, ale příprava a průběh odlišný. Recept je přibližně z roku 1980, kdy jsem jej obdržela.

Labužník Triss
160 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Aperitiv z rýže

Já myslím, ze na obrázku je kvasná zátka

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Aperitiv z rýže

Nespím, protože já žiju a pracuju v noci. (Pokud neučím, to bych neměla koho…:)) Je to asi divné, ale uložím dětičky (no jedno se už ukládá samo) a ožívám.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Aperitiv z rýže - Bona,

to víš že mě tak můžeš oslovovat, proč ne?
A jestli jsi v ČR, jakto že ještě nespíš?
To „Cinzano“ musím zase vyzkoušet. Díky.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Aperitiv z rýže

Esme (Můžu Tě tak oslovovat coby nováček?),
zkusím ten Tvůj aparátek zkonzultovat s rodiči, oni často vyráběli různé nápoje, náš byt i chalupa se podobaly alchymistické laboratoři… Dám vědět. Citrón jsme vždy vyndavali podle původního předpisu. Popravdě nevím, co by se stalo nebo nestalo, kdyby se tam nechal. Můžeme to zkusit a pak chutě porovnat.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Aperitiv z rýže - Bona,

něco podobného vyráběla moje maminka. Léty recept zapadl a ani nevím kde je. Díky za přidání na Labužníka. Aspoň si to mohu zopakovat.
Jenom se nepamatuji že by se citron vyndával. Nemyslím si že se něco stane když se tam nechá.
A místo fólie se dá použít to co je dole na obrázku.
Labužníci pomozte, jak se to jmenuje?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Karbanátky Karbanátky
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz