Recept Anna cukroví - Švédské perníčky
babi Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Do velké mísy přesít mouku, sodu a koření. V jiné misce našlehat šlehačku do tuha (ale nepřešlehat). V další misce našlehat dohromady máslo s cukrem do světla a lehka a potom pomalu a po částech dovnitř zašlehávat sirup a našlehanou šlehačku, až se vše spojí. Přidat smíchanou mouku a dobře, ale lahce ji zašlehat dovnitř. Z těsta vytvořit disk, zabalit ho do plastického filmu a vložit do chladničky, až ztuhne, asi 2 hodiny (až 2 dny). Předehřát troubu na 200°C. Rozdělit těsto na 1/4 a pracovat pouze s jednou 1/4 a ostatní těsto vrátit do chladničky. Pomocí pomoučeného válečku na těsto a na lehce pomoučeném vále vyválet těsto na 35cm kruh a asi 2-3mm tloušťku. Z těsta vykrajovat kytičky/kolečka asi 5cm dia. Opatrně přenést kytičky na suchý plech pomocí cukrářské špachtle asi 1.5cm odsebe. Nahoru přitisknout jeden plátek mandle. Zbylé těsto zhrnout dohromady a přidat ho k druhé 1/4 těsta z chladničky. Tak pokračovat se zbytken těsta. Snažit se oprašovat přebytek mouky při válení těsta. Péct postupně a chcete-li, tak 2 plechy najednou, jeden v 1/3 trouby a druhý ve 2/3 trouby. Uprostřed pečení plechy rotovat. Péct asi 6min. Cukroví se nejdříve trochu nafoukne a potom zase trochu splaskne. Nechat cukroví vychladnout po 1min. na plechu a potom ho sejmout na mřížku, kde se nechá úplně vychladnout. Cukroví skladovat ve vzduchotěsných nádobách, nebo plechových krabicích.
Recept je z kategorií: Perníky
- 15.11.03 vloženo
- 15789x zobrazeno
Ingredience
- asi na 150 kousků cukroví
- 675ml (3 hrnky) polhrubé mouky
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 1/2 lžičky mletých hřebíčků
- 110ml (1/2 hrnku) dobře vychlazené šlehačky, neušlehané
- 110g másla
- 225ml (1 hrnek) jemného krystalového cukru
- 110ml (1/2 hrnku) tmavého kukuřičného sirupu
- Na ozdobu lupínky mandlí, chcete-li
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Anna cukroví - Švédské perníčky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Anna cukroví - Švédské perníčky
jéjej, díky, tak ještě jednou, recept je zde ZDE
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Asi ses uklepla, pod odkazem je recept na pizzové těsto.
Rozinko, ptala jsem se snachy a ta mně dala tento recept na Semlor . Nejsou to sice smažené koblihy, ale pečené buchtičky plněné mandlovou náplní. Dej vědět, zda-li to vypadá přibližně ono ;o)
Přeji Ti pěkný den!
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Švédské moučníky jsou báječné - když jsem chodila na švédštinu, každou chvíli někdo něco upekl. Jednou naše švédská lektorka přinesla cosi jako koblihy, plněné masou z mandlí - byly naprosto úchvatné (byť strašně kalorické..). marně se pídím po receptu, nevíte o něm, Babi?
mám velkou radost, že Ti perníčky chutnají ;o)
Moc tě zdavím do Švýcar!
433 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, pernicky jsou naprosto skvele.
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Elo, v supermarketech jsem kukuřičný sirup ani slad nikde neviděla. Javorový sirup ano, ale to by ty perníčky byly zase úplně jiné, má moc specifickou chuť. U nás v Brně se zase v poslední době s obchody typu „zdravá výživa“ „roztrhl pytel“, jsou snad v každé ulici.
276 příspěvků 25.1.09 03:43
to je škoda, ja som ani taký obchod u nás nenašla, nemohlo by to byť v nejakých supermarketoch?
Rada by som to vyskúšala s originálnymi ingredienciami, tak poraď, prosím.
Ahojky.
Milá Julko, jak jsem již napsala, recept mám od své švédské snachy Diany. Jsem ráda, žes perníčky vyzkoušela a že se mnou souhlasíš s tou podobou k Ikea perníčkům. Ale hlavně Ti mnohokrát děkuji za tip na koupi kukuřičného sirupu! Recept jsem psala ještě v Kanadě, kde jsem ho dostala všude koupit, ale nemohla jsem poradit, kde se dá koupit v ČR. Pamatuji se, že i jiné recepty na Labužníku používají kukuřičný sirup.
Ještě jednou díky ;o)
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, děkuju Vám za recept na tyto perníčky. Vyzkoušela jsem ho s nadějí, že to budou právě ty perníčky, které se v předvánočním čase pečou v Ikea, kde voní po celém obchodě. A taky že jo, jsou to ony a jsou skvělé. Všem, kteří budou tyto perníčky péct doporučuju, aby nenahrazovali kukuřičný sirup ničím jiným, ani medem, byly by pak příliš podobné těm našim českým perníčkům. Kukuřičný sirup (světlý) a kukuřičný slad (je tmavě hnědý) lze koupit v prodejnách zdravé výživy.
Mila Elo, zacnu Tvou otazkou, co je to kukuricny sirup. Tak jako take zlaty sirup, javorovy sirup, molasa a med jsou vysoce fruktozni rostlinne, nebo zivocisne produkty. Jeden se da nahradit druhym i kdyz kazdy ma svoji osobitou chut. Takze do cukrovi se muze pridat tekuty med.
Jsem zvedava jak Vam budou chutna Anna pernicky, coz jsou vlastne tenke vykrajovane obycejne cukrovinkove placicky, ktere chutnaji s naznakem koreni. Pamatuji si, ze je prodavali v Ikea obchodech v Kanade. Moje snacha je take pece. Me zase pripadnou jako >nejstarsi moravske cukrovi< o kterem jsem kdysi napsala clanek;0)
I ja Ti zelam pekny vikend!
276 příspěvků 25.1.09 03:43
to som ešte ja. Čítam ešte raz tvoj recept a skúsim to urobiť aj podľa tvojho návodu, ale neviem, čo je to ten kukuričný sirup. Neviem si to vôbec predstaviť a neviem ani, či to u nás dostať. Dá sa to niečím iným nahradiť? Veľmi rada by som to upiekla, lebo fakt tá šľahačka v ceste je veľmi dobrá.
Díky za radu a želám pekný víkend.
276 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj, Babi. Ja robím niečo veľmi podobné, volám to Mramorové korenené rezy. Suroviny sú úplne rovnaké, len množstvá sú trochu iné a nedávam do cesta sirup a dávam práškový cukor. Akurát teraz som ten koláč dopiekla - ja to dávam na celý plech a potom to polejem tmavou a bielou polevou a robím z toho také mramorovanie. Dnes som do cesta pridala hrozienka v čokoláde a deťom sa to tak páčilo, že koláč je už skoro celý zjedený.
Najprv som sa bála tej šľahačky, ale cesto je veľmi jemné a chutné. Želám ti aj ostatným, čo si na to trúfnu, dobrú chuť!