Recept Andělský pokrm - nadýchaný dort

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Andělský pokrm - nadýchaný dort

Postup

Předehřát troubu na 165°C. Položit rošt do spodní 1/3 trouby, ale ne úplně dolů. Připravit 25cm formu. Obkreslit dno formy na pečící papír, vystřihnout ho a položit ho na dno formy uvnitř. Pomocí síta prosít mouku a 1/2 hrnku cukru na kus papíru. Položit síto nad mísu, vysypat do něj mouku s cukrem s papíru a znovu ji prosít. Dát stranou. Vložit bílky do absolutně čisté mísy a pomocí absolutně čistého elektrického šlehače (nebo ručně, což je namáhavé) je při střední rychlosti našlehat do pěny (asi 1min.). Přidat ztužovač bílků, citronovou šťávu, vanilku a sůl. Pokračovat se šleháním do měkkých kopečků (asi 2 1/2 min.). Za stálého šlehání přidat po troškách zbývající cukr. Nešlehat déle něž 1min. Zvýšit rychlost šlehače na středně vysokou a pokračovat ve šlehání, až se vytvoří pevné, ale ne tuhé kopečky (když se nadzvihne šlehač, tak jenom špičky kopečků spadnou trochu dolů). Povrch našlehaných bílků posypat 1/3 uschované mouky. Pomocí šlehače, jemně vkládat mouku do bílků, jako vařečkou. Po každém zdvihnutí šlehače nechat směs propadnout do mísy. Na dvakrát posypat směs zbytkem mouky a opět ji lehce vložit dovnitř. Zbytečně směs nemíchat (bílky by spadly), jenom ji spojit. Pomocí velké gumové, nebo plastické cukrářské škrabky opatrně přendat těsto do připravené formy. Nožem jednou jemně projet středem těsta, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny. Péct, až špejle po zapíchnutí do středu těsta je po vyjmytí čistá a když se těsto smáčkne prstem, tak vyskočí nazpět. Asi 45-50min. (pozor, každá trouba peče jinak a peče-li vaše suše, tak do ní vložit ohnivzdornou misku s vodou). Vyjmout formu z trouby a obrátit ji na nožičky (nemáte-li tradiční formu, tak její hrany něčím podložte do úplného vychladnutí, asi 1 1/2 - 2 hodiny (těsto se ješte vytahuje a proto nesmí ležet na žádné ploše). Používáte-li nějakou formu co má uprostřed ¨komín¨ (formu na savarin, velkou hladkou pudinkovou formu atd.), tak ji pověste vzhůru nohama na hrdlo plné velké lahve. Po úplném vychlanutí postavit formu na její dno. Kulatým nožem objet vnitřní obvod formy a komínku uprostřed. Opatrně dort vyklopit, sejmout pečící papír a znovu dort obrátit na sevírovací talíř. Dort vydrží po 2 dny při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě, nebo zabalený do plastického filmu. Krájí se ozubeným nožem tak, že se řeže jako pilkou, bez přimáčknutí dolů (tradičně existuje specielní nástroj na krájní, který vypadá jako hřeben). Dort se podává se šlehanou smetanou a drobným ovocem na ozdobu. P.S.: Chcete-li mít povrch dortu s malými kopečky na ozdobu, pak před upečením nazdvihněte několikrát povrch pomocí kulatého nože. Nápady na ochucení a zdobení dorty: ° Různé extrakty jako je pomerančový, mandlový atd. místo vanilkového. ° Mák (trocha neumletého) zamíchaný do našlehaných bílků přidá trošínku ořechovou příchuť a tečkovaný vzorek. ° Kůra z vosku zbaveného citronu trochu zbarví dort a přidá mu na chuti. ° Na jemno posekaná čokoláda zamíchaná do těsta, nebo nastrouhaná na hobliny jako ozdoba. ° Šlehačka a drobné ovoce, jako jsou maliny, jahody atd. ° Citronová poleva, přidá pikantnosti. ° Zmrzlina, výborný kontrast s nadýchaným dortem. ° Karamelová omáčka atd. možností je plno.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 25.04.03 vloženo
  • 28997x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek prosité hladké mouky, vhodné na cukrářské pečivo
  • 1 1/2 hrnku jemného krystalového cukru
  • 12 velkých bílků
  • 1 lžička vinného kamene v prášku, špetka soli, nebo několik kapek bílého octa na zpevnění bílků
  • 1 lžice citronové šťávy
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu, nebo 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1/4 lžičky soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Andělský pokrm - nadýchaný dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Andělský pokrm - nadýchaný dort

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort-zuza

Zuzo, ja to myslela tak, ze pri peceni, jsem dort propichapa po 20ti min peceni a pak jeste pekla asi tak dalsich 10… a dort nesplacnul… a jak pise babi…prosivani mouky dost pomaha. Hezky den vsem! Sarka

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

Dalším nadáchaným dortem je recept ZDE . Ráda bych podotkla pro všechny. Recept nemá co dělat s piškotovým těstem, takže rady pro něj zde neplatí a také má daleko od jednoduchosti a snadnosti! U těchto nadýchaných receptů velice záleží na ušlehání bílků, které nesmí být ani přešlahané, ani nedošlehané, jednoduše musí být tak akorát (absolutně čístá mísa bez jakého náznaku mastnoty je nutností). Co to znamená je, že bílky obsahují co nejvíce zašlehaného vzduchu. Dalším trikem je prosít mouku (v tomto případě prosívám třikrát) což opět mouku provzdušní. V receptě není žádný prášek do pečiva a tak to nadlehčení opravdu zajišťuje pouze vzduch. Posledním trikem je zavěsit upečený korpus vzhůru nohama! Takto se těsto při stydnutí ještě vytahuje, namísto aby klesalo a sráželo se! Na krájení existuje specielní nářadí, které vypadá jako hřeben se zuby daleko odsebe. Při krájení nožem člověk musí být opravdu nesmírně opatrný a nejlepší je ozubený nůž, kterého se používá tak jako pilky, kterou drží anděl ;o) Myslím si, že jste několik části postupu při přípravě a po upečení dortu nedodržely ;o) Máte-li nějakou jinou otázku, tak se budu ráda snažit odpovědět.

Přeji Vám zdar v pečení!

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

tos měla štěstí, že ti ten korpus vydržel nadýchyný aspoň 1/2 hodinu. Mě se totiž vyfoukne většinou tak do 15 min.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

hele zuzo, mne docela zafungovalo dort nebo kolac propichat asi tak po 20min peceni

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

Já jsem vyzkoušela snad všechno - nechala jsem stydnout v otevřené troubě - tedy pozvolna, dále si jasně pamatuju na mámin křik: nebouchni s tím, ať se to nesrazí a taky abych počkala, až to aspoň částečně vychladne a buchtu neďoubala, že se nesrazí ( tím tedy vylučuji propichování korpusů ). Když se mi to nesrazí všechno, tak aspoň spodek je připosražený.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

to me kdyz se brownies „povedou“, tak si nekteri mysli, ze maji sufle:-)
Jinak tady ten dort je dobrota, doporucuji!

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

Takhle nějak prý vznikly americké brownies - paní domu zapomněla přidat prášek do pečiva a spláclá buchta rodině zachutnala (čerpáno z kuchařky Americké pečivo).

Labužník Maka02
23 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

musím jen podotknou, že párkrát se mi podařilo buchtu slít, ale k mému překvapení (samozřejmě jsem to na sebe nepřiznala) slitá buchta bratrovi moc chutnala a dožadoval se opakování, což se mi napodruhé nepodařilo :-)

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

Dekuji za rady,ona kazda rada je dobra a ptam se tu proto,ze nektere damy a panove jsou tu fakt asi dobri a zkusenejsi kuchari nez ja. S tim propichavanim nevim, propichavam jak o zivot a vetsinou to zplacne,ale na tom chlazeni mozna neco bude.Jinak test se nebojim a navic, at ja jsem s vysledkem nespokojena jak chci, tak tady rodinka to vzdycky zbasti nastesti:-))Jeste jednou dekuji a hezke vanoce!

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

Nevím, jestli nebudu opakovat už známé a zda jsem ta pravá na tyhle rady. Ale tedy: Piškotové těsto vždy trochu spadne. Pokud je pak stále nadýchané, je vše ok. Bábovky z třeného těsta by po upečení objem měnit neměly. S upečeným těstem jako s křehkým sklem. Pozor na výkyvy teploty - tedy nedávat ihned z trouby do velkého chladu a hlavně neklepnout s ním! Opatrně. Florentýna v tomhle článku popisuje dokonce vychládání dortu v troubě, ale to není zcela typický dort. Tak hodně úspěchů. A na druhé straně, jak už tady někdo psal - neboj se toho, vždyť je to jen těsto ne? Ukaž, kdo je v kuchyni pánem!

Labužník Maka02
23 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

Nevím, jestli to bude ta pravá rada. Domnívám se, že by možná stačilo ihned po vyndání z trouby těsto propíchat špejlí, aby mohla uniknout pára. Nicméně jsou tu jistě zkušenější kuchařky a kuchaři, kteří příjdou s radou. Přeji hezký předvánoční den :-)))

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

To je taky přesně můj problém. Když upeču korpusy - třené,lité buchty (i bábovky ve formách atd.), tak mi těsto krásně vyběhne. Je jedno jestli použiju kypřící prášek nebo jen vejce. Po vyndání z trouby to splaskne jako když vyfoukneš balon. Už jsem z toho na hlavu a mám hrůzu z těchto těst. Učinila jsem dotaz v jiné části labužníka ale nikdo mi neporadil. Vůbec nemám tušení v čem je chyba.

viktorka11
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Andělský pokrm - nadýchaný dort.

Mila Babi,
Dekuji za vsechny skvele recepty a mam jeden dotaz. Casto,kdyz delam nejaky dort (a to i ted v pripade Angel food cake), tak je korpus krasny a nadychani a kdyz ho vyndam z trouby, tak to proste splacne… nemas nejakou radu, jak na to? Dekuji a preji hezke vanocni svatky!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz